chleb - 25827 przepisów (strona:239/1722)

Zakwas na chleb - krok po kroku 36

Zakwas na chleb Miałam sporo zapytań, o to jak zrobić własny zakwas na chleb. Jest to bardzo proste, ale cały ten proces wymaga trochę czasu i systematyczności. Do jego produkcji potrzebujemy tylko dwóch składników: mąkę i wodę. Przez pięć dni musimy dokarmiać zakwas, żeby nie był głodny i mógł się wzmacniać. W tym czasie w zakwasie będą się wytwarzać bakterie(...)dzikie drożdże, dzięki którym chleb będzie wspaniale rósł. Po tych pięciu dniach nasz zakwas dalej będzie młody i nie będzie tak mocny, jak ten kilkuletni. Natomiast każde kolejne dokarmianie czy robienie zaczynu będzie go wzmacniać. Na początek Twojej przygody z pieczeniem chleba polecam Ci ten prosty przepis na → chleb pszenno-żytni na zakwasie pieczony w foremce. Nie wymaga on zbyt

Kulinarne przygody Gatity
Chleb dla poczatkujących, uniwersalny przepis na ciasto. 52

Bardzo łatwy przepis na ciasto, które ma uniwersalne zastosowanie. Dzisiaj pokazuje Wam jak można z niego upiec chleb, ale możecie je również wykorzystać do wypieku bulek, spodu do pizzy lub ślimaczków cynamonowych. Składniki: około 450 g maki pszennej 1 łyżeczka soli 7 g suchych drożdży lub 25 g świeżych 2 łyżeczki cukru 320 ml letniej wody 1 jajko 1 łyżeczka(...)ciasto wyrośnie posmarować je z wierzchu wodą i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w 180 st. C, funkcja piekarnika góra – dół, przez około 25 – 30 minut. Upieczony chleb wystudzić na kratce. Smacznego

Pani M - kuchnia smakowita
Kremowa pasta warzywna do kanapek. 76

idealną rozkoszą. Pieczywo z dodatkiem tej pasty przenosi kanapki na wyższy poziom. Ciesz się tą pastą na tradycyjnej kanapce lub w formie dipu. Ta kremowa pasta wspaniale wypełni kromki chleba , która stanowi również doskonałą przekąskę do szkoły lub na lunch. Jest to kanapka pełna smaku, warzyw i jest super pyszna! Przygotuj nadzienie i rozsmaruj je na pieczywie i grilluj(...)słoik z marchewką i groszkiem – 200 g serka śmietankowego – 3 łyżki natki pietruszki – 1 szklanka startego ser mozzarella – 3 łyżki ketchupu – 8 kromkach chleba pełnoziarnistego Marchewkę, groszek i kukurydzę odcedź. Na patelni rozgrzej olej i podsmaż posiekaną cebulę. Odłóż na bok. Do miski włóż kukurydzę, marchewkę, groszek, cebulę, posiekany czosnek, natkę pietruszki, starty ser, serek

Zdrowy Styl Joanny
Pszenny chleb na zakwasie z nasionami chia 47

takim czasie zastała mnie Piekarnia Amber i wspólne wrześniowe wypiekanie. Miło jest włączyć piekarnik razem z innymi prawie w tym samym czasie i grzać się w cieple pieczonego chleba. Tym razem wypiekaliśmy chleb na zakwasie z nasionami chia. Chleb jest magiczny, ma chrupiąca skórkę i idealny, miękki i sprężysty miękisz. Jest pyszny i zdrowy. Przepis na chleb pochodzi z bloga(...)Gotowanie u Oli . Dzięki Ola ze ten przepis. Polecam gorąco i zapraszam do stołu. Chleb na zakwasie. CZYTAJ DALEJ

Moje Małe Czarowanie
Szybka pasta do chleba 257

Szukacie pomysłu na pyszną i szybką pastę do chleba? Mam dla Was ciekawą propozycję! Pastę przygotowałam ostatnimi czasy na kolację. Użyłam produktów, które miałam w lodówce i powiem Wam, wyszło coś pysznego! (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Pasta do chleba, którą przygotowałam, jest na bazie białego serka grani, do którego dodałam jajka, szynkę, ogórki konserwowe oraz szczypiorek. Dzięki temu pasta jest bardzo(...)sycąca i treściwa. Idealnie sprawdzi się jako dodatek do chleba, bułek czy grzanek. Dodatkowo robi się ją naprawdę bardzo szybko. Zapraszam na przepis! SZYBKA PASTA DO CHLEBA – PRZEPIS Liczba porcji: 4 | Czas przygotowania: 10 minut | Poziom trudności: Łatwy Składniki 2 jajka 1 serek biały grani 4 ogórki konserwowe 150 g szynki pęczek szczypiorku sól pieprz (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Wykonanie

Przepiski.pl
Focaccia z rozmarynem 56

Focaccia, to pyszny włoski chleb, który idealnie nadaje się jako dodatek do posiłku. Osobiście uwielbiam go jeść, gdy jest świeży bez żadnych dodatków. Już oliwa, sól i rozmaryn sprawiają, że jest bardzo smaczny. Chlebek ten można upiec również z innymi dodatkami, np. oliwkami, pomidorkami koktajlowymi lub ziołami. Tradycyjnie focaccia powinna mieć wgłębienia polane oliwą. SKŁADNIKI 20 g świeżych drożdży(...)ręcznikiem kuchennym i zostawić do ponownego wyrastania na 20-30 minut. Piekarnik rozgrzać do temperatury 220 ° C. Na wyrośniętym cieście zrobić palcami wgłębienia i polać je delikatnie oliwą. Wierzch chleba posypać solą i liśćmi rozmarynu. Ciasto włożyć do piekarnika. Piekarnik zaparować poprzez spryskanie go wodą przez uchylone drzwiczki (np. spryskiwaczem do kwiatów). Chleb piec 30 minut. Po tym czasie wyciągnąć

Passions hobbies life
Tosty Caprese 48

dziś nadrabiam te zaległości i proponuję tosty z pomidorem, bazylią i mozzarellą. Takie w stylu letniej sałatki caprese. Do przygotowania tostów najlepiej wybrać soczyste i słodkie pomidory malinowe. Aby chleb pozostał chrupiący, a nie rozmiękczony od pomidora, należy oddzielić go od niego warstwą mozzarelli. Ja wykorzystałam po około 2 plasterki pomidora oraz 3-4 plasterki mozzarelli na kromkę. Ilość gotowych(...)jedno większe, xl), bo lubimy jak sera jest dużo Bazylii dawałam po 4 duże listki, ale śmiało można dać ich jeszcze więcej. na 2-3 tosty 4-6 kromek chleba tostowego 1 duży pomidor malinowy 1 op mozzarelli np light, najlepiej xl liście bazylii masło sól, pieprz Pomidora oraz osączoną z zalewy mozzarellę kroimy na plasterki. Na 2-3 kromkach

Smaki Na Talerzu
Chleb portugalski (Pão de água) 52

upieczecie ten chleb to tak ja ja gwarantuję wam że się w nim zakochacie i długo nie będzie chciał jeść innego. To portugalski chleb (Pão de água) zapewne dobrze znany osobom podróżujących do Portugalii. Dla mnie to odkrycie, jeden z najpyszniejszych chlebów jakie jadłam i które sama upiekłam, a także chyba najprostszy na świecie, bo wymaga tylko mąki, wody, drożdży(...)soli. I przede wszystkim odrobinę cierpliwości i czasu. Chleb portugalski to pyszne białe pieczywo z pięknymi dziurami. Ciepła kromka tego chleba z masłem to prawdziwy rarytas. Źródło . Czytaj więcej

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Piadina 53

Piadina to rodzaj chleba, flatbreada ze starożytną historią. Pierwsze ślady o przaśnym chlebie, który jest pradziadkiem Piadiny, sięgają 1200 roku p.n.e. Etruskowie przygotowywali kleik zbożowy smażony na rozgrzanych kamieniach. Starożytni Rzymianie bardzo polubili ten-chleb – i zaczęli go wytwarzać na początku z jęczmienia, następnie orkiszu, a kiedy zaczęto robić go z pszenicy, piadina stała się tradycją w starożytnym Rzymie(...)Romagna. Przez wieki przepis był podawany z ust do ust, aż rozprzestrzenił się w całych Włoszech i nie tylko w regionalnych odmianach. Włoski poeta Giovanni Pascoli, nazwal piadine-dobrym chlebem Romana-i w roku 1900 spisał przepis i napisał krótki wiersz-La Piada. Piada, pieda, pida, pié to nazwy, którymi Romagna nazywają podpłomyki z pszenicy lub kukurydzy, lub z mąki

RafalCook
Chleb z mąką gryczaną i orkiszową z ziarnami 53

łyżeczka cukru 2 łyżki octu winnego 300 g letniej, przegotowanej wody 2 płaskie łyżeczki soli masło do natłuszczenia formy (może być też olej) płatki owsiane do obsypania formy i chleba Sposób wykonania: Do dużej miski wsypujemy wszystkie suche składniki ciasta, mieszamy. Dodajemy wodę oraz ocet i wyrabiamy dokładnie ciasto. W miarę potrzeby dodajemy wodę lub mąkę pszenną. Ciasto powinno mieć(...)olejem oraz oprószamy płatkami owsianymi. Ciasto przekładamy na oprószony mąką blat, wyrabiamy je przez około minutę i formujemy bochenek o długości około 30cm i przekładamy go do foremki. Wierzch chleba zwilżamy wodą i posypujemy płatkami owsianymi.  Odstawiamy do wyrośnięcia na kolejne 40 minut. W międzyczasie nagrzewamy piekarnik do 200°C. Foremkę z chlebem przykrywamy folią aluminiową i wkładamy

Qchnia po prostu
Chlebek z pesto w 45 minut 662

jest to świetna propozycja dodatku do sałatki. Przygotowuję do niego zazwyczaj sałatkę grecką, a na stole stawiam rwany chlebek. Każdy będzie mógł sobie urwać kawałek świeżego pieczywa. Przygotowanie tego chleba z ziołami jest bardzo proste i co najważniejsze, mimo że jest on przygotowywany na drożdżach to ciasto nie musi nam wyrastać. Po wyrobieniu i uformowaniu chlebków, od razu możemy(...)zapiekać. Tak przygotowany chleb z pesto długo pozostaje świeży i chrupiący. Wystarczy go na noc włożyć do torebki foliowej, aby nie wysechł. Na końcu wpisu pokażę Wam zamienniki składników, oraz powiem jak można urozmaicić ten chlebek. Przepisy na pyszne pieczywo Na blogu kulinarnym znajdziecie także inne propozycja na świeże, chrupiące pieczywo. Zawsze staram się przygotowywać i pokazywać, jak w łatwy

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Salsa na chlebie w jajku 47

Salsa pomidorowa z chlebem smażonym w jajku to pomysł na mega szybkie śniadanie. Ten uproszczony dip sprawdza się idealnie również jako dodatek do chipsów czy nachos. Składniki: 3 kromki chleba 3 średnie jajka Składniki na dip a la salsa pomidorowa: 2 nieduże pomidory 1 średnia cebula czerwona 1/2 papryczki chilli 2 ząbki czosnku kilka listków kolendry szczypior sok z połowy(...)koniec przyprawiamy solą, pieprzem i polewamy sokiem z limonki, i jeszcze raz delikatnie mieszamy. Przygotowanie: Do miseczki wbijamy jajka, roztrzepujemy. Przyprawiamy solą i pieprzem. Na rozgrzaną patelnię wrzucamy chleb po wcześniejszym zanurzeniu w miseczce. Każdą ze stron smażymy do ścięcia się jajka. Jeżeli podobał Ci się ten przepis i chcesz być na bieżąco, to koniecznie zostaw lajka na naszym fanpage

CityTaste - Przepisy
Chleb na mące 00 47

lepszego niż domowy chleb. Dlatego dobrze, gdy ma się zawsze pod ręką sprawdzony przepis na chleb, w sytuacji gdy zabraknie go w domu. Tym razem mi właśnie w weekend chleba zabrakło, dlatego postanowiłam zrobić ten, który jakiś czas temu widziałam na blogu u Rafała . Chleb szybki, prosty i wyglądający przepysznie. A to co go różni od innych to użycie mąki(...)pizzę, czyli mąki 00. Dzięki temu chleb jest niezwykle delikatny, lekki, a jednocześnie skórka chrupiąca. Rozpływa się w ustach ze świeżym masłem. Z tego przepisu wychodzą 2 bochenki, ale nie są duże i spokojnie wystarczą na kilka dni. Czytaj więcej

Bernika - moj kulinarny pamietnik