chleb - 26176 przepisów (strona:243/1746)

Orkiszowy chleb z kefirem na zakwasie 208

Składniki: do aktywowania zakwasu dnia wcześniejszego 80g zakwasu (może być nieaktywny, ale w temperaturze pokojowej), 170g mąki żytniej (razowa lub jasna), 180g ciepłej wody. na chleb: 370g mąki orkiszowej, 150ml kefiru, 150ml ciepłej wody, 1 niepłna łyżeczka soli.   Wykonanie: Wieczorem poprzedniego dnia (najlepiej wieczorem) mieszam składniki do aktywowania zakwasu, przykrywam i odstawiam na noc w ciepłe miejsce. Następnie, rano(...)jedną godzinę, po tym czasie mieszam dwa razy tak jakbym chciała odwrócić ciasto. Odstawiam na kolejną godzinę. Po tym czasie powtarzam czynność. Po upływie drugiej godziny ciasto na chleb przekładam do naczynia wysmarowanego masłem i posypanego otrębami. Przykrywam i odstawiam na 4 godziny. Po tym czasie powinno wyraźnie powiększyć swoją objętość. Piekę w nagrzanym do 230°C piekarniku

Saganek
Chleb na zakwasie pszennym z ziołami 114

Dziś przedstawiam przepis na pyszny chleb z ziołami. Lubicie taki posmak ziołowy w chlebie? ja tak i stąd pomysł dodania ich do chleba. Uwielbiam focaccię a ten chleb pachnie latem i Włochami. Zachęcam do pieczenia. Chleb ziołowy na zakwasie. CZYTAJ DALEJ

Moje Małe Czarowanie
Chleb Pszenno żytni z ziarnami słonecznika 115

Chleb Pszenno  żytni z ziarnami słonecznika Pyszny Chleb, robi się bardzo szybko a wystarczą tylko 3 składniki.  Długo utrzymuje swoją świeżość.  Składniki: ·        1 opakowanie mieszanki chleba Pszenno żytniego ze słonecznikiem Polskie Młyny ·        15 dag drożdży świeżych(...)Następnie przekładamy do formy 11 cm x 25 cm 4.   Ponownie odstawiamy do wyrośnięcia 5.   Wstawiamy do piekarnika i pieczemy 50 minut w 200°C 6.   Chlebem gotowy 7.   Smacznego Mieszankę do wypieku chleba  Polskie Młyny można zakupić w sklepie link do sklepu:  https://www.skleppm.pl

Kulinarna Chwila
Chleb Pszenno Żytni Na Zakwasie I Z Drożdżami 196

przepyszny, a jak jest przepyszny to muszę podzielić się z Wami tym przepisem. Chlebek nie jest całkowicie na samym zakwasie, a to dlatego że mieliśmy młody zakwas pszenny i chleb na tak młodym zakwasie mógłby się nie udać, po drugie lubimy dość szybkie przepisy i drożdże w tym przepisie przyspieszają wyrastanie chleba lecz nie zmieniają jego smaku i nie czuć(...)samym chlebie. Składniki na jeden duży bochenek chleba: Zaczyn: 8-10 g drożdży świeżych 1 łyżeczka cukru 1 łyżeczka mąki 130 ml ciepłej wody Ciasto właściwe: 100 g mąki razowej 400 g mąki chlebowej typ 650 250-300 g zakwasu pszennego, czynnego, pracującego (wcześniej dokarmionego) 2 płaskie łyżeczki soli (14 g) 130 ml letniej wody 2 łyżki oleju (niekonieczne

Gotowanie...to proste !
Ciemny chleb litewski na słodzie 121

Kolejny miesiąc i kolejna Piekarnia Amber , tym razem to Marzena z Zacisze kuchenne wybrała dla nas chleb. Chleb litewski już w kilku wersjach jest na blogu - zajrzyjcie ale i tym razem ochoczo przystąpiłam do pieczenia bo go po prostu uwielbiam. Na przeszkodzie stanął mi jednak słód. Zamówiłam zaraz po otrzymaniu zaproszenia od Ani i było to stosunkowo dawno(...)pory nie otrzymałam przesyłki, choć zamawiałam w tej firmie nie raz i nigdy tak długo nie czekałam. Nic to jednak, dałam zamienniki i chleb wyszedł znakomicie. Aromatyczny, zwarty, dobrze się kroi, tak jak powinien chleb litewski. Polecam upieczcie w wersji ze słodem albo tak jak ja bez - i tak jest pyszny. Przepis pochodzi z bloga od Komarki. Ciemny chleb litewski

Moje Małe Czarowanie
Najprostszy chleb na zakwasie 200

dzięki izolacji społecznej i covidowi, pracy w domu postanowił piec sam pieczywo w domu. Tak więc zakwas otrzymałam, dokarmiałam zgodnie z instrukcjami i przyszedł czas, żeby upiec swój pierwszy chleb na zakwasie. Do tej pory piekłam chleby tylko na drożdżach, ale on wszedł mi na ambicje i to jest mój pierwszy chleb pszenny na zakwasie żytnim. Robił się(...)wypieków, ale ocena rodzinki, którzy się do niego jak jeszcze był ciepły i spałaszowali cały bochenek w 2 dni spowodowało, że się nie poddam i będę robić nowe, kolejne chleby jak z piekarni. Przepis na chleb znalazłam na tej stronie . Polecam. Czytaj więcej

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Chleb bezglutenowy, gryczano-ryżowy na zakwasie 129

jest tajemnicą, że najlepszy smakowo i jakościowo chleb, to ten – który upieczemy sami. Lista zalet dodatkowo wzrośnie, gdy zdecydujemy się upiec nasz chleb na zakwasie. Zakwas nie tylko odpowiada za lepszy smak i teksturę chleba bezglutenowego, ale również zwiększa jego wartość odżywczą i obniża Indeks Glikemiczny, a to tylko niektóre z jego dobroczynnych wpływów. To prawda, że ‘wychodowanie’ zakwasu wymaga(...)Zapraszam Was do mojego przepisu, w formie ‘krok po kroku’, na zakwas bezglutenowy (ryżowy) oraz chlebek gryczano ryżowy. Mam nadzieję, że przekonacie się, iż upieczenie własnego, smacznego i zdrowego chleba, nie jest takie trudne jakby mogło się wydawać. The post Chleb bezglutenowy, gryczano-ryżowy na zakwasie appeared first on Domowe Torty

Domowe Torty
Chleb jogurtowy z płatkami owsianymi i kaszą manną 140

Pyszny domowy chleb. Taki jest najlepszy. Ten upieczony na jogurcie naturalnym i sodzie oczyszczonej. Chleb z dodatkiem płatków owsianych i laszy manny. Długo zachowuje świeżość. Szybki w przygotowaniu plus pieczenie. Bardzo ładnie się kroi, a kroiłam jeszcze ciepły. Polecam. Można upiec w dowolnej formie. Potrzebujemy: Na ciasto: 30 dag mąki tortowej 5 dag płatków owsianych górskich 5 dag kaszy manny(...)soli pół małej łyżeczki sody oczyszczonej 2 łyżki oleju Dodatkowo: mąka pszenna do podsypania stolnicy masło lub margaryna do posmarowania foremki płatki owsiane górskie do oprószenia foremki Wykonanie pysznego chleba: 1. Mąkę, sól i sodę przesiewamy do miski, dodajemy jogurt naturalny, olej, kaszę mannę i płatki owsiane. 2. Składniki mieszamy łyżką, a następnie zagniatamy ciasto, ciasto jest trochę lepiące, podsypujemy

Izabelawkuchni
Ultrachrupiący chleb bez wyrabiania 487

zacząć je spisywać dla siebie. Drożdże, produkt, którego zabrakło w sklepach zaraz po papierze toaletowym. Wtedy zastanawiałam się co Wy, ludzie robicie na tych drożdżach? A później wysyp. Wysyp chlebów i chałek. Później wyszła jeszcze kawa, którą wypić każdy musi, bo inaczej kwarantanna się nie będzie liczyła, ale to już temat na osobny wpis.  A więc przepisów na chleb(...)garnka widziałam setki, jedne mniej, drugie bardziej złożone. Ja, mimo masy wolnego czasu, jednak wolę się nie przemęczać, więc wszystkie te przepisy zebrałam i wyważyłam złoty środek, tak, aby chleb zrobił się właściwie sam. Tak więc, jeżeli jeszcze nie macie tego idealnego przepisu, zapraszam. Chrypiąca skórka, duże bąble w środku. Zupełnie jakbyś pół życia spędziła w piekarni.  Składniki: - 500g

Cook&Love
Pszenno-żytni chleb na zakwasie z pestkami dyni 139

Dzisiaj mamy dla Was kolejny przepis na fajne pieczywo. Przyjemny w smaku, wyrazisty chleb pszenno-żytni na zakwasie. Wymaga trochę roboty, jak to chleby na zakwasie. Właściwie nie tyle roboty, co czekania. Bo roboty to przy nim wiele nie ma, tyle co przy każdym innym chlebie. Ale poczekać trzeba. W końcu zakwas nie spulchnia maki tak szybko jak drożdże

Marder&Marder Manufacture
PROSTY CHLEB Z GARNKA (NA DROŻDŻACH) 134

Bardzo prosty przepis na bardzo pyszny chlebek 👌  Z takim prostym przepisem poradzą sobie nawet początkujący w wypieku pieczywa. Podstawowy przepis na chleb z garnka można oczywiście modyfikować według  własnego gustu. Do ciasta można dodać np. orzechy, pestki dyni lub słonecznika, suszone zioła, czy suszone pomidory. Do przygotowania  chleba z garnka potrzebujemy  dużego żeliwnego garnka (bez plastikowych(...)uzyskania gładkiego ciasta. Następnie miskę przykrywamy i wstawiamy do lodówki na cała noc.  Następnego dnia posypujemy blat mąką i zagniatamy ciasto. Powinno być elastyczne. Jeśli dysponujemy koszykiem do chleba to posypujemy go obficie mąką i przekładamy do niego ciasto, a jeśli nie mamy - zostawiamy ciasto w misce. Odstawiamy je na 1-2h, w ciepłe miejsce, do wyrośnięcia. Powinno

Walijskie Pichcenie
Zakwas żytni na chleb od piekarza! 175

Zakwas żytni na chleb, to najprostszy i bardzo dobrze pracujący zakwas. Po dokarmieniu zakwas zazwyczaj potraja swoją objętość, jest bardzo aktywny a ciasto rośnie na nim, jak szalone! Przepis na zakwas żytni: * przepis na zakwas jest modyfikacją przepisu na zakwas żytni Davida McGuinnessa MOJE TIPY NA ZAKWAS: - zakwas zawsze robię w szklanym słoju - po dokarmieniu zawsze słój zakręcam pokrywką - gotowy(...)zakwas zawsze przechowuje w lodówce - zakwas na 6 dzień nadaje się do wypieku chleba - zakwas dokarmiamy codziennie lub przechowujemy w lodówce - zakwas zawsze dokarmiamy w ten sam sposób to dzień 6, czyli do czystego słoja odlewamy 100 g zakwasu, dodajemy 100 g mąki żytniej i 100 g wody. Jeśli tu zajrzałeś to interesujesz się tematem CHLEBA, więc koniecznie przeczytaj post

SMYKWKUCHNI
Jasny chleb żytni z ziemniakami i kminkiem 162

Przełożyć do obsypanego mąką żytnią koszyka i zostawić w cieple na 45 min wyrastania. Po tym czasie przełożyć bochenek na stół i zostawić odkryty na 15 minut, aż wierzch chleba popęka. T garowania = 27-28°C . Pieczenie na nagrzanej wcześniej co najmniej 40 minut grubej blasze lub kamieniu: 5 minut w 250°C, następnie 40 min -> 190°C. Można

Przepisy na domowy ser i chleb
Zakwas na żurek na dwa sposoby 153

żurek możemy przygotować na dwa sposoby. Pierwszy, bardziej znany to zakwas z mąki żytniej, wody, dodatków takich, jak czosnek, liście laurowe, ziele angielskie, ziarna pieprzu i kromka żytniego chleba na zakwasie. Jak zrobić zakwas na żurek z zakwasu chlebowego?  Tak samo, jak ten pierwszy, tylko zamiast kromki chleba, ja dodaję 30 g zakwasu chlebowego.  Zakwas na żurek(...)dodatkiem zakwasu chlebowego szybciej fermentuje i  jest już gotowy praktycznie po dwóch dniach. Składniki 30 g zakwasu chlebowego (pszennego lub żytniego) lub kromka chleba żytniego na zakwasie 500 ml przegotowanej letniej wody 100 g mąki żytniej razowej typ 2000 2 – 3 liście laurowe kilka ziaren pieprzu kilka ziaren ziela angielskiego 2 – 3 ząbki czosnku w łupinach Wykonanie

Tajemnice Smaku