Dżem z czarnej porzeczki

Dżem z czarnej porzeczki

Dżem z czarnej porzeczki

SKŁADNIKI: -1,5 kg owoców czarnej porzeczki -1 kg cukru -żelfikx bez cukru na jeden kg.owoców szt.2 -woda 200 ml WYKONANIE: Owoce przebieramy i myjemy, wrzucamy do garnka zasypujemy cukrem, dodajemy wodę mieszamy i zagotowujemy pod przykryciem. Gdy się zagotuje zmniejszamy ogień,zdejmujemy pokrywkę i tak na malutkim ogniu gotujemy 1,1,5 godz.do czasu aż wszystko zgęstnieje. Pamiętajmy o częstym mieszaniu aby się nie przypaliło. Trzeba mieć też na uwadze że dżem po ostygnięciu zgęstnieje. 15 min przed końcem... czytaj dalej...

Czytaj dalej na blogu Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.

Warto przeczytać

Wszystko o przetworach – czyli jak pasteryzować słoiki a potem je przechowywa

Znany od bardzo dawna sposób pasteryzacji niektórych produktów w szczelnie zamkniętym szklanym słoiki jest najlepszym sposobem na przedłużenie ich czasu do spożycia.

Czytaj dalej...

Autor

Jacek WiertelJacek Wiertel

Domowy wyrób.Coś do chleba i talerza.
Strona poświęcona przede wszystkim wyrobom wędlin domowych i jej sposobach produkcji.Można tu będzie znaleźć przepisy i zdjęcia wędlin wędzonych,pieczonych, szynkowarowych i dojrzewających.Oraz innych potraw które cenimy za ich smak i wygląd.

Proponowane wyszukiwania

Popularne słowa kluczowe

chleb, czarna porzeczka, przetwory, chleb mieszany

Inne przepisy z Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.

Dodaj komentarz

Podpisz się pod komentarzem.