środa, 17 lipca 2019

Dżem z czarnej porzeczki


SKŁADNIKI:
-1,5 kg owoców czarnej porzeczki
-1 kg cukru
-żelfikx bez cukru na jeden kg.owoców szt.2
-woda 200 ml

WYKONANIE:
Owoce przebieramy i myjemy, wrzucamy do garnka zasypujemy cukrem, dodajemy wodę mieszamy i zagotowujemy pod przykryciem. Gdy się zagotuje zmniejszamy ogień,zdejmujemy pokrywkę i tak na malutkim ogniu gotujemy 1,1,5 godz.do czasu aż wszystko zgęstnieje. Pamiętajmy o częstym mieszaniu aby się nie przypaliło. Trzeba mieć też na uwadze że dżem po ostygnięciu zgęstnieje. 15 min przed końcem dodajemy żelfix. Gorący dżem prosto z ognia nakładamy w słoiczki zakręcamy i obracamy do góry dnem. Można też słoiczki poddać pasteryzacji 15-20 min.Miejmy na uwadze aby pokrywki i słoiki były w bardzo dobrym stanie nie wyszczerbione a pokrywki nie powyginane i nie rdzawe.W przeciwnym razie słoik nie zaciągnie .

5 komentarzy:

  1. uwielbiam, robiłam w tym roku;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Po co dawać zelfix i wodę jednocześnie. Przecierz porzeczka to nie truskawka ona ma pektyne i dżem jest tak gesty że można go kroic

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Woda żeby się nie przypaliło pomimo mieszania potrafi a żelfix wiadomo po co bez tego nie uzyskuje mimo długiego gotowania odpowiedniej konsystencji

      Usuń