przetwory - przepisów 9566

  1. Przetwory - buraczki z cebulą i papryką
    Przetwory - buraczki z cebulą i papryką

    Zapraszam na moje ostatnie przetwory z 10% octem Jamar. Jestem bardzo zadowolona ze miałam okazje wypróbować ocet Jamar i bardzo go polecam. Mam nadzieję że w przyszłym roku jak będę robić przetwory znajdę go na sklepowych półkach. Ocet ten okazał się idealny do przetworów ponieważ nie był taki bardzo kwaśny w smaku dzięki temu przetwory były łagodne. Ja nie lubę(...)mocno zoctowanych przetworów i często robiąc przetwory już  z góry wiedziałam co będzie więc dawałam trochę mniej octu niż było w przepisie. W przypadku tego octu nie musiałam zniejszać dawki a przetwory w smaku wychodziły idealne.składniki:3 kg buraczków czerwonych300 g cebuli300 g papryki1 szklanka cukru1 szklanka oleju1 szklanka octu 10 % Jamar1 łyżka soliBuraczki umyć i ugotować, obrać

    Przepis pochodzi z bloga Monia miesza i gotuje, prowadzonego przez migotka28.

  2. Sezon na przetwory
    Sezon na przetwory

    Dziś na  blogu będzie krótka przypominajka na temat przetworów. Sezon przetworowy  w pełni, więc kto się jeszcze nie wziął za szykowanie zapasów na zimę ma jeszcze czas, żeby nadrobić zaległości. Oto krótka ściągawka z tego co do tej pory pojawiło się na temat słoikowych skarbów na moim blogu. Może znajdziecie i dla siebie jakąś inspiracje ? Sezon(...)przetwory Przetwory warzywne Domowa harissa, ostra pasta z chiliSuszone grzybyAjwarAromatyczne suszone jabkaKonfitura z czerwonej cebuliBakłażany w adżicePure z pieczonych burakówSuszone pomidory w oliwie z ziołami Salsa chili na zimę Aromatyzowany olej z chili i czosnkiem Domowa warzywna pasta bulionowa Chutney śliwkowy Konserwowe papryczki chili Sos z pieczonych pomidorów Ketchup -pomidorowo-śliwkowy Pieczona dynia Pieczona papryka Sos pomidorowy do makaronu Pieczone

    Przepis pochodzi z bloga Kulinarne przygody Gatity, prowadzonego przez Kulinarne przygody Gatity.

  3. Przepisy na domowe przetwory
    Przepisy na domowe przetwory

    PRZETWORY Z OWOCÓWDżemy, konfituryDżem brzoskwiniowy Dżem czereśniowyDżem wiśniowyDżem truskawkowy IDżem truskawkowy IIDżem morelowyDżem dyniowo-jabłkowyDżem z czerwonej porzeczki Dżem z truskawek i jagódDżem mirabelkowyFrużelina truskawkowaGalaretka (dżem) z czarnej porzeczkiGalaretka z czerwonej porzeczki Jabłka do szarlotki na zimę Konfitura wiśniowa Konfitura z mandarynek Powidła śliwkowe Prażone jabłka KompotyKompot agrestowy Kompot wiśniowyKompot czereśniowyKompot śliwkowyKompot mirabelkowyKompot z czarnych porzeczekKompot truskawkowyKompot winogronowy Owoce(...)cukrze na przeziębienieBrzoskwinie w syropieMorele w syropieWiśnie w syropieWiśnie z nalewki Śliwki w słodkiej zalewie SokiSok malinowy  Sok wiśniowySok winogronowySok z czarnej porzeczkiSok z czerwonej porzeczki Sok truskawkowy PRZETWORY Z WARZYWSałatki:Buraczki z paprykąBuraczki z chrzanem Sałatka z czerwonej kapustySałatka z cukinii i paprykiSałatka ogórkowa z papryką i kurkumąSałatka pieczarkowo-paprykowaSałatka szwedzka Sałatka z kalafiorem, papryką i ogórkiem Mizeria

    Przepis pochodzi z bloga Kuchnia domowa Ani, prowadzonego przez Ania Z.

  4. Dekalog przetworów – czyli rady na udane przetwory
    Dekalog przetworów – czyli rady na udane przetwory

    Sezon na przetwory oficjalnie uważam za rozpoczęty! Nie wiem jak Wy, ale u mnie pyrkają na gazie dżemy, keczupy, ogórki w słoikach czekają na zalewy. Zwykle jak szykujemy się do przetworów wyszukujemy ciekawe przepisy, kupujemy najlepsze owoce a potem ….pyk…dżem wykipiał, ogórki spleśniały, coś poszło nie tak. Przedstawiamy wskazówki, co zrobić, aby nasze przetwory zawsze się udały(...)pierwsze….Nie przepłacaj Nie musisz do wszystkich przetworów kupować najładniejszych warzyw czy owoców. Jeśli coś marynujesz/kisisz w całości, to faktycznie, nad wyborem danego warzywa lub owocu podumaj chwilę. Ogórki do kiszenia powinny być jędrne, twarde w dotyku. Jeśli jednak potrzebujesz owoców na dżem, w czasie robienia którego i tak się one rozpadną, czy użyjesz pomidorów na keczup, mogą być

    Przepis pochodzi z bloga Mieszam w Garnku, prowadzonego przez mieszamWGarnku.

  5. 3 rzeczy, które musisz wiedzieć, zanim rozpoczniesz przygotowywanie przetworów z owoców
    3 rzeczy, które musisz wiedzieć, zanim rozpoczniesz przygotowywanie przetworów z owoców

    pobliskich sklepach i na miejskich straganach pojawia się coraz więcej owoców i warzyw – to znak, że już niedługo rozpocznie się sezon na przetwory. W zeszłym roku zrobiłeś ich zdecydowanie za mało? A może dopiero zaczynasz przygodę z domowymi pysznościami i chcesz dowiedzieć się jak skutecznie je przygotowywać? Te 3 rzeczy z pewnością ułatwią ci przyrządzanie domowych przetworów! Jakie owoce wybierać(...)przetwory? Przyjęło się, że kluczem w przygotowywaniu smacznych i zdrowych dżemów, soków oraz konfitur jest odpowiedni przepis. Nie da się ukryć, że dobranie receptury jest niezwykle istotne, ale nie można zapominać o podstawowym składniku, czyli owocach. Aby cieszyć się wysokiej jakości przetworami, trzeba odpowiednio je wyselekcjonować. Co to oznacza? Przede wszystkim nie można wykorzystywać do przetworów owoców nadpsutych. Wielu kucharzy

    Przepis pochodzi z bloga Okiem Blondynki by McBlondi, prowadzonego przez McBlondi.

  6. 3 rzeczy, które musisz wiedzieć, zanim rozpoczniesz przygotowywanie przetworów z owoców
    3 rzeczy, które musisz wiedzieć, zanim rozpoczniesz przygotowywanie przetworów z owoców

    pobliskich sklepach i na miejskich straganach pojawia się coraz więcej owoców i warzyw – to znak, że już niedługo rozpocznie się sezon na przetwory. W zeszłym roku zrobiłeś ich zdecydowanie za mało? A może dopiero zaczynasz przygodę z domowymi pysznościami i chcesz dowiedzieć się jak skutecznie je przygotowywać? Te 3 rzeczy z pewnością ułatwią ci przyrządzanie domowych przetworów! Jakie owoce wybierać(...)przetwory? Przyjęło się, że kluczem w przygotowywaniu smacznych i zdrowych dżemów, soków oraz konfitur jest odpowiedni przepis. Nie da się ukryć, że dobranie receptury jest niezwykle istotne, ale nie można zapominać o podstawowym składniku, czyli owocach. Aby cieszyć się wysokiej jakości przetworami, trzeba odpowiednio je wyselekcjonować. Co to oznacza? Przede wszystkim nie można wykorzystywać do przetworów owoców nadpsutych. Wielu kucharzy

    Przepis pochodzi z bloga Okiem Blondynki by McBlondi, prowadzonego przez McBlondi.

  7. Kalendarz przetworów
    Kalendarz przetworów

    pasem maj, a więc pora rozpocząć sezon słoiczkowy ;) Z poniższego kalendarza można dowiedzieć się, co i kiedy zbieramy i co można z tych rzeczy przyrządzić. Życzę owocnych zbiorów ;) Przetwory w maju  W maju rozpoczyna się sezon robienia przetworów. Jest to najlepszy czas na przygotowanie pasteryzowanego szczawiu. Wówczas jego listki są młode, delikatne i najsmaczniejsze.  Maj to doskonały czas(...)robienie przetworów z:  rabarbaru;  szczawiu;  szparagów;  młodych pędów sosny;  mniszka lekarskiego;  kwiatów dzikiej róży.  Przetwory w czerwcu   Czerwiec to bezsprzecznie okres panowania truskawek. Dlatego warto pomyśleć o dżemach, sokach i kompotach z tych najpopularniejszych czerwcowych owoców. Na początku miesiąca można także pokusić się o smaczną kombinację truskawek z rabarbarem.  W czerwcu

    Przepis pochodzi z bloga Ukojenie Podniebienia, prowadzonego przez Piorunek.

  8. Opisywanie i dekorowanie słoików z przetworami i nie tylko
    Opisywanie i dekorowanie słoików z przetworami i nie tylko

    późniejsze zrywanie etykietek - po taśmie nie ma prawie śladu . W ten sposób można również podpisywać słoiki z makaronem , ryżem itp. .     Potrzebne nam będą :     Słoiki z przetworami karteczki z wydrukowanymi lub odręcznie napisanymi nazwami i datą wykonania przetworów taśma klejąca serwetki papierowe lub inne tasiemka ja używam takiej jak do pakowania prezentów     Wykonanie

    Przepis pochodzi z bloga Od kuchni czyli o wszystkim po trochę, prowadzonego przez Pati:).

  9. C - Przetwory -  Marynowana papryka czyli afrodyzjak ze słoika
    C - Przetwory - Marynowana papryka czyli afrodyzjak ze słoika

    owocach ulega zniszczeniu pod wpływem procesow kulinarnych a w papryce nie! Cenne są zarówno świeże strąki spożywane w sałatkach jak i różne przyrzadzane z nich potrawy i przetwory:)Stąd też dziś zachęta do przygotowania przetworów z papryki. Marynowana papryka Składniki: ok. 2 kg papryki zalewa: 5 szkl wody 1 szkl octu 4 łyżki cukru 2 łyżki soli czosnek liście

    Przepis pochodzi z bloga Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciała, prowadzonego przez apetytnawiecej.

  10. PRZETWORY - Dżem z dyni z nutką pomarańczy
    PRZETWORY - Dżem z dyni z nutką pomarańczy

    naszej cioci Halinki, nieprzeciętnej  ogrodniczki, dostałam okazałą dynię. Wspaniały okaz wyhodowany w jej przydomowym ogródku. W te pędy przystąpiłam do przerabiania jej na zimowe przetwory. Zaczęłam od dżemu: Dżem z dyni z pomarańczową galaretką Składniki: 2 kg dyni 1,5 szklanki cukru 1 galaretka pomarańczowa sok z cytryny Dynię obrałam ze skóry, pokroiłam w drobną kostkę i wrzuciłam

    Przepis pochodzi z bloga Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciała, prowadzonego przez apetytnawiecej.

  11. PRZETWORY - Pomidorki koktajlowe z papryczką chili
    PRZETWORY - Pomidorki koktajlowe z papryczką chili

    Dzieliłam się już z Wami radością ze swoich pomidorowych, pierwszych a na dodatek nie spodziewanych zbiorów:) Dzięki nim mogłam zrobić prawdziwie swoje zimowe przetwory: sałatkę z zielonych pomidorów i słoiczki suszonych w zalewie z oliwy i ziół. Ale na tym nie koniec! Dziś dołączyły jeszcze słoiczki z marynowanymi pomidorkami koktajlowymi - przepis znalazłam w internecie  poszukając kulinarnej inspiracji na sprawdzonych

    Przepis pochodzi z bloga Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciała, prowadzonego przez apetytnawiecej.

  12. PRZETWORY - Sałatka z zielonych pomidorów z papryką i papryczką chili
    PRZETWORY - Sałatka z zielonych pomidorów z papryką i papryczką chili

    stanie zielone pomidorki,  do kolejnych słoiczków postanowiłam dodać nieco pikanterii a to za sprawą uroczych mini papryczek chili, które nie tylko pięknie się prezentują ale nadadzą kolejnym, zimowym przetworom wyrazistego smaku i pozytywnie pobudzą kubki smakowe:) Sałatka z zielonych pomidorów z papryką Składniki:   1 kg zielonych pomidorów, 2 cebule, 1 czerwona papryka, 4 mini papryczki chili

    Przepis pochodzi z bloga Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciała, prowadzonego przez apetytnawiecej.

  13. Ach, te domowe przetwory...
    Ach, te domowe przetwory...

    Mmm... Uwielbiam własnoręcznie robione dżemy. Albo takie przygotowane rękami Babci czy Mamy... Pyszne są. Nie mdląco-słodkie, za to pełne kawałeczków owoców. Samej nie za

    Przepis pochodzi z bloga Pożeraczka, czyli raz adobrze, prowadzonego przez gin.

  14. Domowe przetwory - tarte ogórki kiszone na zupę
    Domowe przetwory - tarte ogórki kiszone na zupę

    Sezon ogórkowy powoli zbliża się do końca, miałam dużo przerośniętych ogórków więc tym razem postanowiłam zetrzeć je i w taki sposób zakisić. Ile domów tyle sposobów

    Przepis pochodzi z bloga Basia w kuchni, prowadzonego przez Barbara w kuchni .

  15. Moje pierwsze przetwory
    Moje pierwsze przetwory

    U nas w ogródku rośnie mirabelka. Jak zwykle o tej porze obrodziła. I moje pierwsze samodzielnie usmażone powidła też już są. Czytaj więcej »

    Przepis pochodzi z bloga Moje Pyszne Siódme Niebo, prowadzonego przez Goshka.

  16. Przetwory. Grzyby. Galaretek kolczasty w marynacie z papryką i cebulą
    Przetwory. Grzyby. Galaretek kolczasty w marynacie z papryką i cebulą

    Galaretek kolczasty to ciekawy grzyb - już go Wam pokazywałam a opis gatunku znajdziecie w atlasie. To, że można go jeść na surowo wiedzą nawet dzieci moich

    Przepis pochodzi z bloga Smaczna Pyza , prowadzonego przez SmacznaPyza.

  17. Sałatka z cukinią - przetwory na zimę
    Sałatka z cukinią - przetwory na zimę

    Przepis znalazłam na blogu Kasi. Oczywiście musiałam troszkę zmienić proporcje, pokombinować z zalewą i powiem Wam, że sałatka wyszła mi idealna! Idealna na zimę!  Składniki

    Przepis pochodzi z bloga Magiczne Życie Marty , prowadzonego przez Marta.

  18. Przetwory - ogórki w plasterkach na zimę
    Przetwory - ogórki w plasterkach na zimę

    Zapraszam na kolejne pyszne ogóreczki na zimę. Proste w przygotowaniu i bardzo smaczne. Idealne na kanapki i jako dodatek do obiadu.składniki:średnie ogórki gruntowe ok

    Przepis pochodzi z bloga Monia miesza i gotuje, prowadzonego przez migotka28.

  19. Przetwory - ogóreczki konserwowe
    Przetwory - ogóreczki konserwowe

    Zapraszam na pyszne korniszonki. Nam jakoś ostatnio nie wchodziły, zdecydowanie powodzeniem cieszyły się ogóreczki kiszone więc w tamtym roku wogóle nie kładłam konserwowych. Ale myślę, że

    Przepis pochodzi z bloga Monia miesza i gotuje, prowadzonego przez migotka28.

  20. Przetwory-kompot z truskawek
    Przetwory-kompot z truskawek

    Sezon truskawkowy powoli się kończy więc trzeba zachować trochę truskawek na potem. Trochę zamoziłam do wypieków. Zrobiłam też dżemik i taki kompocik jak robi moja mama

    Przepis pochodzi z bloga Monia miesza i gotuje, prowadzonego przez migotka28.

  21. Przetwory - ogórki z czosnkiem
    Przetwory - ogórki z czosnkiem

    Dla tych co bardzo lubią czosnek i nie tylko polecam pyszną sałatkę na zimę. Do jej przygotowania użyłam octu Jamar. Sałatka  jest bardzo aromatyczna - czosnkowa

    Przepis pochodzi z bloga Monia miesza i gotuje, prowadzonego przez migotka28.

  22. Przetwory - sałatka z cukinii
    Przetwory - sałatka z cukinii

    składniki:3 kg obranej i oczyszczonej z miąższu cukinii1 kg papryki0,5 kg cebuli2 opakowania kurkumyzalewa3 szklanki cukru2 szklanki octu 10% Jamar3 łyżki soliłyżeczka gorczycySkładniki zalewy

    Przepis pochodzi z bloga Monia miesza i gotuje, prowadzonego przez migotka28.

  23. Przetwory - papryka konserwowa
    Przetwory - papryka konserwowa

    składniki:5 kg paprykizalewa10 szklanek wody2 szklanki octu 10% Jamar3 szklanki cukru4 łyżki solipo łyżeczce oleju lub oliwy na każdy słoikPaprykę oczyścić z nasion i pokroić

    Przepis pochodzi z bloga Monia miesza i gotuje, prowadzonego przez migotka28.

  24. Przetwory - cukinia a'la ananas
    Przetwory - cukinia a'la ananas

    składniki:2,5 kg obranej cukinii800 g cukru2 łyżeczki kwasku cytrynowego2 łyżki cukru waniliowegoCukinię pokroić w średnią kostkę i wsypać do garnka, zasypać kwaskiem oraz cukrem

    Przepis pochodzi z bloga Monia miesza i gotuje, prowadzonego przez migotka28.

  25. Przetwory - sałatka z grzybów
    Przetwory - sałatka z grzybów

    Kilka dni temu dotarła do mnie niespodziewana paczuszka z przyprawami Kamis. W paczce znalazła sie między innymi słodka papryka, którą wykorzystałam do przygotowania tej pysznej grzybowej

    Przepis pochodzi z bloga Monia miesza i gotuje, prowadzonego przez migotka28.

Wybierz stronę :