przetwory - 12009 przepisów

Przetwory - buraczki z cebulą i papryką 154

Zapraszam na moje ostatnie przetwory z 10% octem Jamar. Jestem bardzo zadowolona ze miałam okazje wypróbować ocet Jamar i bardzo go polecam. Mam nadzieję że w przyszłym roku jak będę robić przetwory znajdę go na sklepowych półkach. Ocet ten okazał się idealny do przetworów ponieważ nie był taki bardzo kwaśny w smaku dzięki temu przetwory były łagodne. Ja nie lubę(...)mocno zoctowanych przetworów i często robiąc przetwory już  z góry wiedziałam co będzie więc dawałam trochę mniej octu niż było w przepisie. W przypadku tego octu nie musiałam zniejszać dawki a przetwory w smaku wychodziły idealne.składniki:3 kg buraczków czerwonych300 g cebuli300 g papryki1 szklanka cukru1 szklanka oleju1 szklanka octu 10 % Jamar1 łyżka soliBuraczki umyć i ugotować, obrać

Monia miesza i gotuje
Sezon na przetwory 114

Dziś na  blogu będzie krótka przypominajka na temat przetworów. Sezon przetworowy  w pełni, więc kto się jeszcze nie wziął za szykowanie zapasów na zimę ma jeszcze czas, żeby nadrobić zaległości. Oto krótka ściągawka z tego co do tej pory pojawiło się na temat słoikowych skarbów na moim blogu. Może znajdziecie i dla siebie jakąś inspiracje ? Sezon(...)przetwory Przetwory warzywne Domowa harissa, ostra pasta z chiliSuszone grzybyAjwarAromatyczne suszone jabkaKonfitura z czerwonej cebuliBakłażany w adżicePure z pieczonych burakówSuszone pomidory w oliwie z ziołami Salsa chili na zimę Aromatyzowany olej z chili i czosnkiem Domowa warzywna pasta bulionowa Chutney śliwkowy Konserwowe papryczki chili Sos z pieczonych pomidorów Ketchup -pomidorowo-śliwkowy Pieczona dynia Pieczona papryka Sos pomidorowy do makaronu Pieczone

Kulinarne przygody Gatity
Przepisy na domowe przetwory 144

PRZETWORY Z OWOCÓWDżemy, konfituryDżem brzoskwiniowy Dżem czereśniowyDżem wiśniowyDżem truskawkowy IDżem truskawkowy IIDżem morelowyDżem dyniowo-jabłkowyDżem z czerwonej porzeczki Dżem z truskawek i jagódDżem mirabelkowyFrużelina truskawkowaGalaretka (dżem) z czarnej porzeczkiGalaretka z czerwonej porzeczki Jabłka do szarlotki na zimę Konfitura wiśniowa Konfitura z mandarynek Powidła śliwkowe Prażone jabłka KompotyKompot agrestowy Kompot wiśniowyKompot czereśniowyKompot śliwkowyKompot mirabelkowyKompot z czarnych porzeczekKompot truskawkowyKompot winogronowy Owoce(...)cukrze na przeziębienieBrzoskwinie w syropieMorele w syropieWiśnie w syropieWiśnie z nalewki Śliwki w słodkiej zalewie SokiSok malinowy  Sok wiśniowySok winogronowySok z czarnej porzeczkiSok z czerwonej porzeczki Sok truskawkowy PRZETWORY Z WARZYWSałatki:Buraczki z paprykąBuraczki z chrzanem Sałatka z czerwonej kapustySałatka z cukinii i paprykiSałatka ogórkowa z papryką i kurkumąSałatka pieczarkowo-paprykowaSałatka szwedzka Sałatka z kalafiorem, papryką i ogórkiem Mizeria

Kuchnia domowa Ani
Dekalog przetworów – czyli rady na udane przetwory 95

Sezon na przetwory oficjalnie uważam za rozpoczęty! Nie wiem jak Wy, ale u mnie pyrkają na gazie dżemy, keczupy, ogórki w słoikach czekają na zalewy. Zwykle jak szykujemy się do przetworów wyszukujemy ciekawe przepisy, kupujemy najlepsze owoce a potem ….pyk…dżem wykipiał, ogórki spleśniały, coś poszło nie tak. Przedstawiamy wskazówki, co zrobić, aby nasze przetwory zawsze się udały(...)pierwsze….Nie przepłacaj Nie musisz do wszystkich przetworów kupować najładniejszych warzyw czy owoców. Jeśli coś marynujesz/kisisz w całości, to faktycznie, nad wyborem danego warzywa lub owocu podumaj chwilę. Ogórki do kiszenia powinny być jędrne, twarde w dotyku. Jeśli jednak potrzebujesz owoców na dżem, w czasie robienia którego i tak się one rozpadną, czy użyjesz pomidorów na keczup, mogą być

Mieszam w Garnku
3 rzeczy, które musisz wiedzieć, zanim rozpoczniesz przygotowywanie przetworów z owoców 48

pobliskich sklepach i na miejskich straganach pojawia się coraz więcej owoców i warzyw – to znak, że już niedługo rozpocznie się sezon na przetwory. W zeszłym roku zrobiłeś ich zdecydowanie za mało? A może dopiero zaczynasz przygodę z domowymi pysznościami i chcesz dowiedzieć się jak skutecznie je przygotowywać? Te 3 rzeczy z pewnością ułatwią ci przyrządzanie domowych przetworów! Jakie owoce wybierać(...)przetwory? Przyjęło się, że kluczem w przygotowywaniu smacznych i zdrowych dżemów, soków oraz konfitur jest odpowiedni przepis. Nie da się ukryć, że dobranie receptury jest niezwykle istotne, ale nie można zapominać o podstawowym składniku, czyli owocach. Aby cieszyć się wysokiej jakości przetworami, trzeba odpowiednio je wyselekcjonować. Co to oznacza? Przede wszystkim nie można wykorzystywać do przetworów owoców nadpsutych. Wielu kucharzy

Okiem Blondynki by McBlondi
3 rzeczy, które musisz wiedzieć, zanim rozpoczniesz przygotowywanie przetworów z owoców 71

pobliskich sklepach i na miejskich straganach pojawia się coraz więcej owoców i warzyw – to znak, że już niedługo rozpocznie się sezon na przetwory. W zeszłym roku zrobiłeś ich zdecydowanie za mało? A może dopiero zaczynasz przygodę z domowymi pysznościami i chcesz dowiedzieć się jak skutecznie je przygotowywać? Te 3 rzeczy z pewnością ułatwią ci przyrządzanie domowych przetworów! Jakie owoce wybierać(...)przetwory? Przyjęło się, że kluczem w przygotowywaniu smacznych i zdrowych dżemów, soków oraz konfitur jest odpowiedni przepis. Nie da się ukryć, że dobranie receptury jest niezwykle istotne, ale nie można zapominać o podstawowym składniku, czyli owocach. Aby cieszyć się wysokiej jakości przetworami, trzeba odpowiednio je wyselekcjonować. Co to oznacza? Przede wszystkim nie można wykorzystywać do przetworów owoców nadpsutych. Wielu kucharzy

Okiem Blondynki by McBlondi
Kalendarz przetworów 123

pasem maj, a więc pora rozpocząć sezon słoiczkowy ;) Z poniższego kalendarza można dowiedzieć się, co i kiedy zbieramy i co można z tych rzeczy przyrządzić. Życzę owocnych zbiorów ;) Przetwory w maju  W maju rozpoczyna się sezon robienia przetworów. Jest to najlepszy czas na przygotowanie pasteryzowanego szczawiu. Wówczas jego listki są młode, delikatne i najsmaczniejsze.  Maj to doskonały czas(...)robienie przetworów z:  rabarbaru;  szczawiu;  szparagów;  młodych pędów sosny;  mniszka lekarskiego;  kwiatów dzikiej róży.  Przetwory w czerwcu   Czerwiec to bezsprzecznie okres panowania truskawek. Dlatego warto pomyśleć o dżemach, sokach i kompotach z tych najpopularniejszych czerwcowych owoców. Na początku miesiąca można także pokusić się o smaczną kombinację truskawek z rabarbarem.  W czerwcu

Ukojenie Podniebienia
Jak pasteryzować przetwory w piekarniku? Sprawdź jakie to proste! 12

pasteryzować owoce i warzywa w piekarniku? Na co należy zwrócić szczególną uwagę? Jakich błędów nie popełniać? Przeczytaj dalszą część tego artykułu, a wyjaśnimy tobie jak pasteryzować przetwory w piekarniku. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Jak pasteryzować przetwory w piekarniku Pasteryzacja to jeden z najprostszych sposobów na przedłużenie daty ważności do spożycia owoców i warzyw. Polega na oddziaływaniu wysoką temperaturą w okolicy(...)Celsjusza na produkty spożywcze przez co zabijamy oraz jesteśmy wstanie zahamować rozwój drobnoustrojów chorobotwórczych jednocześnie nie psując smaku oraz nie obniżając wartości odżywczych pasteryzowanych produktów. Najpopularniejszym sposobem pasteryzacji domowych przetworów jest tak zwana pasteryzacja ” Na mokro”. Polega ona na zagotowywaniu słoików z zawartymi w środku owocami lub warzywami. Największą wadą tej metody jest czas jaki należy poświęcić

To Musisz Wiedzieć
Opisywanie i dekorowanie słoików z przetworami i nie tylko 70

późniejsze zrywanie etykietek - po taśmie nie ma prawie śladu . W ten sposób można również podpisywać słoiki z makaronem , ryżem itp. .     Potrzebne nam będą :     Słoiki z przetworami karteczki z wydrukowanymi lub odręcznie napisanymi nazwami i datą wykonania przetworów taśma klejąca serwetki papierowe lub inne tasiemka ja używam takiej jak do pakowania prezentów     Wykonanie

Od kuchni czyli o wszystkim po trochę
C - Przetwory - Marynowana papryka czyli afrodyzjak ze słoika 115

owocach ulega zniszczeniu pod wpływem procesow kulinarnych a w papryce nie! Cenne są zarówno świeże strąki spożywane w sałatkach jak i różne przyrzadzane z nich potrawy i przetwory:)Stąd też dziś zachęta do przygotowania przetworów z papryki. Marynowana papryka Składniki: ok. 2 kg papryki zalewa: 5 szkl wody 1 szkl octu 4 łyżki cukru 2 łyżki soli czosnek liście

Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciała
PRZETWORY - Dżem z dyni z nutką pomarańczy 82

naszej cioci Halinki, nieprzeciętnej  ogrodniczki, dostałam okazałą dynię. Wspaniały okaz wyhodowany w jej przydomowym ogródku. W te pędy przystąpiłam do przerabiania jej na zimowe przetwory. Zaczęłam od dżemu: Dżem z dyni z pomarańczową galaretką Składniki: 2 kg dyni 1,5 szklanki cukru 1 galaretka pomarańczowa sok z cytryny Dynię obrałam ze skóry, pokroiłam w drobną kostkę i wrzuciłam

Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciała
PRZETWORY - Pomidorki koktajlowe z papryczką chili 113

Dzieliłam się już z Wami radością ze swoich pomidorowych, pierwszych a na dodatek nie spodziewanych zbiorów:) Dzięki nim mogłam zrobić prawdziwie swoje zimowe przetwory: sałatkę z zielonych pomidorów i słoiczki suszonych w zalewie z oliwy i ziół. Ale na tym nie koniec! Dziś dołączyły jeszcze słoiczki z marynowanymi pomidorkami koktajlowymi - przepis znalazłam w internecie  poszukając kulinarnej inspiracji na sprawdzonych

Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciała
PRZETWORY - Sałatka z zielonych pomidorów z papryką i papryczką chili 104

stanie zielone pomidorki,  do kolejnych słoiczków postanowiłam dodać nieco pikanterii a to za sprawą uroczych mini papryczek chili, które nie tylko pięknie się prezentują ale nadadzą kolejnym, zimowym przetworom wyrazistego smaku i pozytywnie pobudzą kubki smakowe:) Sałatka z zielonych pomidorów z papryką Składniki:   1 kg zielonych pomidorów, 2 cebule, 1 czerwona papryka, 4 mini papryczki chili

Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciała
Ach, te domowe przetwory... 67

Mmm... Uwielbiam własnoręcznie robione dżemy. Albo takie przygotowane rękami Babci czy Mamy... Pyszne są. Nie mdląco-słodkie, za to pełne kawałeczków owoców. Samej nie za

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Domowe przetwory - tarte ogórki kiszone na zupę 486

Sezon ogórkowy powoli zbliża się do końca, miałam dużo przerośniętych ogórków więc tym razem postanowiłam zetrzeć je i w taki sposób zakisić. Ile domów tyle sposobów

Basia w kuchni
Moje pierwsze przetwory 99

U nas w ogródku rośnie mirabelka. Jak zwykle o tej porze obrodziła. I moje pierwsze samodzielnie usmażone powidła też już są. Czytaj więcej »

Moje Pyszne Siódme Niebo
Przetwory. Grzyby. Galaretek kolczasty w marynacie z papryką i cebulą 83

Galaretek kolczasty to ciekawy grzyb - już go Wam pokazywałam a opis gatunku znajdziecie w atlasie. To, że można go jeść na surowo wiedzą nawet dzieci moich

Smaczna Pyza
Sałatka z cukinią - przetwory na zimę 407

Przepis znalazłam na blogu Kasi. Oczywiście musiałam troszkę zmienić proporcje, pokombinować z zalewą i powiem Wam, że sałatka wyszła mi idealna! Idealna na zimę!  Składniki

Magiczne Życie Marty
Przetwory - ogórki w plasterkach na zimę 492

Zapraszam na kolejne pyszne ogóreczki na zimę. Proste w przygotowaniu i bardzo smaczne. Idealne na kanapki i jako dodatek do obiadu.składniki:średnie ogórki gruntowe ok

Monia miesza i gotuje
Przetwory - ogóreczki konserwowe 114

Zapraszam na pyszne korniszonki. Nam jakoś ostatnio nie wchodziły, zdecydowanie powodzeniem cieszyły się ogóreczki kiszone więc w tamtym roku wogóle nie kładłam konserwowych. Ale myślę, że

Monia miesza i gotuje
Przetwory-kompot z truskawek 82

Sezon truskawkowy powoli się kończy więc trzeba zachować trochę truskawek na potem. Trochę zamoziłam do wypieków. Zrobiłam też dżemik i taki kompocik jak robi moja mama

Monia miesza i gotuje
Przetwory - ogórki z czosnkiem 220

Dla tych co bardzo lubią czosnek i nie tylko polecam pyszną sałatkę na zimę. Do jej przygotowania użyłam octu Jamar. Sałatka  jest bardzo aromatyczna - czosnkowa

Monia miesza i gotuje
Przetwory - sałatka z cukinii 124

składniki:3 kg obranej i oczyszczonej z miąższu cukinii1 kg papryki0,5 kg cebuli2 opakowania kurkumyzalewa3 szklanki cukru2 szklanki octu 10% Jamar3 łyżki soliłyżeczka gorczycySkładniki zalewy

Monia miesza i gotuje
Przetwory - papryka konserwowa 109

składniki:5 kg paprykizalewa10 szklanek wody2 szklanki octu 10% Jamar3 szklanki cukru4 łyżki solipo łyżeczce oleju lub oliwy na każdy słoikPaprykę oczyścić z nasion i pokroić

Monia miesza i gotuje
Przetwory - cukinia a'la ananas 82

składniki:2,5 kg obranej cukinii800 g cukru2 łyżeczki kwasku cytrynowego2 łyżki cukru waniliowegoCukinię pokroić w średnią kostkę i wsypać do garnka, zasypać kwaskiem oraz cukrem

Monia miesza i gotuje
Przetwory - sałatka z grzybów 89

Kilka dni temu dotarła do mnie niespodziewana paczuszka z przyprawami Kamis. W paczce znalazła sie między innymi słodka papryka, którą wykorzystałam do przygotowania tej pysznej grzybowej

Monia miesza i gotuje

Proponowane wyszukiwania