przetwory - 15421 przepisów (strona:3/1029)

Przetwory-kompot z truskawek 231

Sezon truskawkowy powoli się kończy więc trzeba zachować trochę truskawek na potem. Trochę zamoziłam do wypieków. Zrobiłam też dżemik i taki kompocik jak robi moja mama

Monia miesza i gotuje
Przetwory - ogórki z czosnkiem 358

Dla tych co bardzo lubią czosnek i nie tylko polecam pyszną sałatkę na zimę. Do jej przygotowania użyłam octu Jamar. Sałatka  jest bardzo aromatyczna - czosnkowa

Monia miesza i gotuje
Przetwory - sałatka z cukinii 317

składniki:3 kg obranej i oczyszczonej z miąższu cukinii1 kg papryki0,5 kg cebuli2 opakowania kurkumyzalewa3 szklanki cukru2 szklanki octu 10% Jamar3 łyżki soliłyżeczka gorczycySkładniki zalewy

Monia miesza i gotuje
Przetwory - papryka konserwowa 301

składniki:5 kg paprykizalewa10 szklanek wody2 szklanki octu 10% Jamar3 szklanki cukru4 łyżki solipo łyżeczce oleju lub oliwy na każdy słoikPaprykę oczyścić z nasion i pokroić

Monia miesza i gotuje
Przetwory - cukinia a'la ananas 217

składniki:2,5 kg obranej cukinii800 g cukru2 łyżeczki kwasku cytrynowego2 łyżki cukru waniliowegoCukinię pokroić w średnią kostkę i wsypać do garnka, zasypać kwaskiem oraz cukrem

Monia miesza i gotuje
Przetwory - sałatka z grzybów 220

Kilka dni temu dotarła do mnie niespodziewana paczuszka z przyprawami Kamis. W paczce znalazła sie między innymi słodka papryka, którą wykorzystałam do przygotowania tej pysznej grzybowej

Monia miesza i gotuje
Ponad połowa Polaków samodzielnie robi przetwory z owoców i warzyw 121

wynika z badań Kantar w domach ponad połowy Polaków (51%) przyrządza się domowe przetwory. W co trzecim domu kisimy, w co piątym robimy dżemy, konfitury (21%), kompoty i soki. W co ósmym gospodarstwie domowym (13%) zamrażamy. To najprostsza metoda utrwalania większości owoców i warzyw. Warto o niej pamiętać w sierpniu. W szczycie sezonu świeże owoce są najtańsze i najlepsze(...)smaku. W domach ponad połowy Polaków (51%) przyrządza się domowe przetwory. Najczęściej przygotowywanymi są kiszonki (36%), dżemy oraz konfitury (21%). Nieco rzadziej kompoty (17%), suszonki warzywno-owocowe (16%) oraz sałatki w słoikach (15%). W co ósmym gospodarstwie domowym (13%) warzywa i owoce konserwuje lub marynuje się, przyrządza domowe soki oraz mrożonki. 9% przygotowuje inne przetwory warzywne, a 5% produkuje musy

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Pyszne przetwory na jesienne słoty i zimowe chłody 143

hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-bidi-font-family:"Times New Roman"; mso-bidi-theme-font:minor-bidi; mso-fareast-language:EN-US;} Pyszne przetwory na jesienne słoty i zimowe chłody   Jesień to czas, gdy z nostalgią wspominamy słoneczne, wakacyjne dni. Nie oznacza to jednak, że ta pora roku również nie może być piękna(...)wielu, wspaniałych wrażeń, również tych kulinarnych. Nie zapominajmy bowiem, że właśnie we wrześniu i październiku pojawia się sporo pysznych warzyw i owoców, które idealnie nadają się do przyrządzenia domowych przetworów.   Dlaczego warto robić przetwory?  Domowe przetwory wielu z nas kojarzą się głównie z babciną spiżarnią, w której zawsze można było znaleźć jakieś skarby – słodkie konfitury, kompoty, pikle

Obiad gotowy
Syropy owocowe – przyrządzać samodzielnie czy kupować? 195

wyobraża sobie bez nich lodów, deserów i innych codziennych napojów. Są nie tylko smakowite, ale również dostarczają nieocenionych właściwości odżywczych dla zachowania zdrowia. Zastanawiasz się, czy lepiej samodzielnie przygotować przetwory, a może zdecydować się na kupno gotowych produktów? Przeczytaj artykuł i dowiedz się więcej! Zdrowie i smak w syropach owocowych Zdrowa dieta to podstawa naszego życia. Niemal każdy producent soków(...)własny aromat i smak. Należy mieć na uwadze, iż wysoka cena nie jest równoznaczna z wysoką jakością produktu. Na szczęście, na rynku istnieje kilka wartych uwagi syropów owocowych. Wartościowe przetwory znajdziesz w asortymencie marki Poltino. Syrop owocowy w zaciszu domowym Zagęszczony sok dodawany do deserów, herbaty czy innych napojów od lat króluje w polskiej kuchni. Przepisy na tego rodzaju mikstury

FoodMagazine.pl - Przepisy kulinarne
Przetwory 269

Frużelina malinowa Frużelina z borówki amerykańskiej Konfitura z czarnej porzeczki Syrop sosnowy Dżem z cukinii Cukinia ala ananas Sok z czarnego bzu Brzoskwinie w syropie Sałatka

Ala piecze i gotuje
Jagody pasteryzowane z cukrem-przetwory na zimę 195

          Ubostwiam czarne jagody i nie wyobrazam sobie,by w spizarni moglo ich zabraknac.Co prawda cala zima sa dostepne

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Przetwory z jabłek 271

Najlepsze jabłka do naleśników, ciast, przekąsek. Przepis bardzo szybki. Składniki: tylko jabłka i cukier przejdź do przepisu

w kuchni i w ogrodzie
PRZETWORY - Dżem z dyni i pomarańczy 224

Ciocia Halinka (ta sama, która z powodzeniem mogłaby zastąpić Małgosię Rozenek w roli Perfekcyjnej Pani Domu:), podarowała nam wraz z piękną, okazałą, wyhodowaną przez siebie dynią

Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciała
PRZETWORY - Sałatka z czerwonej kapusty z marchewką 251

Jesień w pełni, spiżarnia systematycznie powiększa się o nowe zapasy. Dziś o sałatkę z czerwonej kapusty. Sałatka z czerwonej kapusty z marchewką Składniki: 3 kg czerwonej

Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciała
PRZETWORY - Dżem z dyni z jabłkiem 216

Do słoiczków z dyniowo-pomarańczowym dżemem dołączyły jeszcze w wersji dyniowo-jabłkowej z cynamonem i świeżym imbirem wg receptury znalezionej na blogu Aromatyczne Podróże:) Dżem z

Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciała