Mmm... Uwielbiam własnoręcznie robione dżemy. Albo takie przygotowane rękami Babci czy Mamy... Pyszne są. Nie mdląco-słodkie, za to pełne kawałeczków owoców. Samej nie za
Pożeraczka, czyli raz adobrzeSezon ogórkowy powoli zbliża się do końca, miałam dużo przerośniętych ogórków więc tym razem postanowiłam zetrzeć je i w taki sposób zakisić. Ile domów tyle sposobów
Basia w kuchniU nas w ogródku rośnie mirabelka. Jak zwykle o tej porze obrodziła. I moje pierwsze samodzielnie usmażone powidła też już są. Czytaj więcej »
Moje Pyszne Siódme NieboGalaretek kolczasty to ciekawy grzyb - już go Wam pokazywałam a opis gatunku znajdziecie w atlasie. To, że można go jeść na surowo wiedzą nawet dzieci moich
Smaczna PyzaPrzepis znalazłam na blogu Kasi. Oczywiście musiałam troszkę zmienić proporcje, pokombinować z zalewą i powiem Wam, że sałatka wyszła mi idealna! Idealna na zimę! Składniki
Magiczne Życie MartyZapraszam na kolejne pyszne ogóreczki na zimę. Proste w przygotowaniu i bardzo smaczne. Idealne na kanapki i jako dodatek do obiadu.składniki:średnie ogórki gruntowe ok
Monia miesza i gotujeZapraszam na pyszne korniszonki. Nam jakoś ostatnio nie wchodziły, zdecydowanie powodzeniem cieszyły się ogóreczki kiszone więc w tamtym roku wogóle nie kładłam konserwowych. Ale myślę, że
Monia miesza i gotujeSezon truskawkowy powoli się kończy więc trzeba zachować trochę truskawek na potem. Trochę zamoziłam do wypieków. Zrobiłam też dżemik i taki kompocik jak robi moja mama
Monia miesza i gotujeDla tych co bardzo lubią czosnek i nie tylko polecam pyszną sałatkę na zimę. Do jej przygotowania użyłam octu Jamar. Sałatka jest bardzo aromatyczna - czosnkowa
Monia miesza i gotujeskładniki:3 kg obranej i oczyszczonej z miąższu cukinii1 kg papryki0,5 kg cebuli2 opakowania kurkumyzalewa3 szklanki cukru2 szklanki octu 10% Jamar3 łyżki soliłyżeczka gorczycySkładniki zalewy
Monia miesza i gotujeskładniki:5 kg paprykizalewa10 szklanek wody2 szklanki octu 10% Jamar3 szklanki cukru4 łyżki solipo łyżeczce oleju lub oliwy na każdy słoikPaprykę oczyścić z nasion i pokroić
Monia miesza i gotujeskładniki:2,5 kg obranej cukinii800 g cukru2 łyżeczki kwasku cytrynowego2 łyżki cukru waniliowegoCukinię pokroić w średnią kostkę i wsypać do garnka, zasypać kwaskiem oraz cukrem
Monia miesza i gotujeKilka dni temu dotarła do mnie niespodziewana paczuszka z przyprawami Kamis. W paczce znalazła sie między innymi słodka papryka, którą wykorzystałam do przygotowania tej pysznej grzybowej
Monia miesza i gotujewynika z badań Kantar w domach ponad połowy Polaków (51%) przyrządza się domowe przetwory. W co trzecim domu kisimy, w co piątym robimy dżemy, konfitury (21%), kompoty i soki. W co ósmym gospodarstwie domowym (13%) zamrażamy. To najprostsza metoda utrwalania większości owoców i warzyw. Warto o niej pamiętać w sierpniu. W szczycie sezonu świeże owoce są najtańsze i najlepsze(...)smaku. W domach ponad połowy Polaków (51%) przyrządza się domowe przetwory. Najczęściej przygotowywanymi są kiszonki (36%), dżemy oraz konfitury (21%). Nieco rzadziej kompoty (17%), suszonki warzywno-owocowe (16%) oraz sałatki w słoikach (15%). W co ósmym gospodarstwie domowym (13%) warzywa i owoce konserwuje lub marynuje się, przyrządza domowe soki oraz mrożonki. 9% przygotowuje inne przetwory warzywne, a 5% produkuje musy
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-bidi-font-family:"Times New Roman"; mso-bidi-theme-font:minor-bidi; mso-fareast-language:EN-US;} Pyszne przetwory na jesienne słoty i zimowe chłody Jesień to czas, gdy z nostalgią wspominamy słoneczne, wakacyjne dni. Nie oznacza to jednak, że ta pora roku również nie może być piękna(...)wielu, wspaniałych wrażeń, również tych kulinarnych. Nie zapominajmy bowiem, że właśnie we wrześniu i październiku pojawia się sporo pysznych warzyw i owoców, które idealnie nadają się do przyrządzenia domowych przetworów. Dlaczego warto robić przetwory? Domowe przetwory wielu z nas kojarzą się głównie z babciną spiżarnią, w której zawsze można było znaleźć jakieś skarby – słodkie konfitury, kompoty, pikle
Obiad gotowywyobraża sobie bez nich lodów, deserów i innych codziennych napojów. Są nie tylko smakowite, ale również dostarczają nieocenionych właściwości odżywczych dla zachowania zdrowia. Zastanawiasz się, czy lepiej samodzielnie przygotować przetwory, a może zdecydować się na kupno gotowych produktów? Przeczytaj artykuł i dowiedz się więcej! Zdrowie i smak w syropach owocowych Zdrowa dieta to podstawa naszego życia. Niemal każdy producent soków(...)własny aromat i smak. Należy mieć na uwadze, iż wysoka cena nie jest równoznaczna z wysoką jakością produktu. Na szczęście, na rynku istnieje kilka wartych uwagi syropów owocowych. Wartościowe przetwory znajdziesz w asortymencie marki Poltino. Syrop owocowy w zaciszu domowym Zagęszczony sok dodawany do deserów, herbaty czy innych napojów od lat króluje w polskiej kuchni. Przepisy na tego rodzaju mikstury
FoodMagazine.pl - Przepisy kulinarneFrużelina malinowa Frużelina z borówki amerykańskiej Konfitura z czarnej porzeczki Syrop sosnowy Dżem z cukinii Cukinia ala ananas Sok z czarnego bzu Brzoskwinie w syropie Sałatka
Ala piecze i gotujeUbostwiam czarne jagody i nie wyobrazam sobie,by w spizarni moglo ich zabraknac.Co prawda cala zima sa dostepne
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Najlepsze jabłka do naleśników, ciast, przekąsek. Przepis bardzo szybki. Składniki: tylko jabłka i cukier przejdź do przepisu
w kuchni i w ogrodzieCiocia Halinka (ta sama, która z powodzeniem mogłaby zastąpić Małgosię Rozenek w roli Perfekcyjnej Pani Domu:), podarowała nam wraz z piękną, okazałą, wyhodowaną przez siebie dynią
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciałaJesień w pełni, spiżarnia systematycznie powiększa się o nowe zapasy. Dziś o sałatkę z czerwonej kapusty. Sałatka z czerwonej kapusty z marchewką Składniki: 3 kg czerwonej
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciałaDo słoiczków z dyniowo-pomarańczowym dżemem dołączyły jeszcze w wersji dyniowo-jabłkowej z cynamonem i świeżym imbirem wg receptury znalezionej na blogu Aromatyczne Podróże:) Dżem z
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciałaKolejny sposób na przechowanie smacznych warzyw na zimowe dni to zawekowanie gotowych do spożycia sałatek. Takie mieszanki warzywne można doprawiać wedle uznania i robić różne wariacje
w kuchni i w ogrodzieDżem z czarnej porzeczki Dżem śliwkowy Koncentrat pomidorowy Konfitura malinowa Konfitura wiśniowa Lecho z cukinii Marynowane kurki Marynowane opieńki Mus jabłkowy z miodem Ogórki małosolne Sok
Aga w kuchniW spiżarni zagościły nowe słoiczki - z pachnącymi imbirem i cynamonem powidłami śliwkowymi. Trochę czasu trzeba im poświęcić, ale receptura jest prosta a efekt naprawdę przepyszny
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciałaPapryki to mi na pewno nikt w tym domu nie zje. Chłopaki nie lubią i już. Żarłoczek czasami zje w postaci leczo albo kiedy przemycę jej
Smaczna PyzaDziś prezentuję przygotowane na zimę słoiczki z ogórkami w zalewie musztardowej. Może trochę kiepska wizualizacja, bo ogórków miałam nieco mniej w stosunku do zalewy i
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciałaPrzetworowych szaleństw ciąg dalszy:) Sałatka szwedzka Składniki: 2 kg ogórków 0,5 kg marchewki 0,5 kg cebuli 2 łyżki soli 4 ziela angielskie 1
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciałaSezon na gromadzenie zimowych zapasów w pełnym rozkwicie:)Dziś propozycja zimowej sałatki z ogórków, marchewki, czerwonej papryki i cebuli, którą przygotowałam według przepisu Ewy Wachowicz. Ponieważ
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciałaDżem jagodowy jest nie tylko pyszny ale i zdrowy a zimową porą przywoła letnie aromaty lasu. Warto zamknąć w słoiczki ten niepowtarzalny smak. Dżem jagodowy Składniki
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciałaCukiniowe szaleństwo trwa!Jeżeli nie próbowaliście jej jeszcze w wersji deserowej, koniecznie musicie przetestować przepis na dżem z cukinii z pomarańczową nutą. Mmmmm........ zaskakująco pyszny! Dżem
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciałaSuszone pomidory uwiodły mnie bezapelacyjnie. Stosunkowo późno odkryłam ich smak, ale już po pierwszych zakupionych słoiczkach zastanawiałam się w jaki sposób można by zrobić ich domową
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciałaByło już o suszonych pomidorkach - dziś o sałatce z zielonych!:) Wtrącę tylko, że wczoraj wysuszyłam kolejną, dwudziestokilogramową porcję, tym razem bez wydrążania środków
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciałaUwielbiam przyprawę curry. Był czas, że używałam jej nagminnie niemal do co drugiej przygotowywanej potrawy, teraz ta fascynacja nieco osłabła, niemniej nadal jej obecność
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciałaWkręciły mnie te zimowe słoiki, a moja spiżarnia z dnia na dzień się zapełnia:)Po mleczu, jeżynach, cukiniowym dżemie, ogóreczkach, papryce, pomidorkach i zielonych
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciałaLubicie zupkę szczawiową? My ją uwielbiamy, zwłaszcza w wersji z jajeczkiem i czosnkowymi grzankami:) Ponieważ na łące ciągle jeszcze można upolować piękny szczaw zachęcam do
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciałaPo suszonych pomidorach przyszedł czas na pieczoną paprykę pakowaną do słoików na zimę. Recepturę, która okazała się banalnie prosta, znalazłam w necie, a konkretniej na blogu
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciałaZapasy w mojej domowej spiżarni powiększyły się o kolejne, kulinarne zdobycze - pyszną sałatkę paprykowo-cukiniową w octowej zalewie.Myślę, że dla amatorów zdecydowanych smaków przepis będzie
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciałaBuraki mogą się wydawać średnim powodem do dumy, jednak nieskromnie przyznaję, że u mnie taki właśnie stanowią, jako że po raz pierwszy wyrosły w naszym
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciałaZimowych zapasów ciąg dalszy - dziś zrobiłam swoje pierwsze, grzybowe słoiczki, liczę, że będą pyszne! (rzecz jasna mam na myśli ich zawartość;)Tym razem
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciałaSezon grzybowy ciągle jeszcze w pełni. Moi domowi zbieracze leśnych skarbów, niestrudzenie dostarczają kolejnych porcji grzybowych okazów. Tym razem w marynatę niczym śliwka
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciałaSądzę, że buraki są trochę niedocenianym warzywem, a przecież stanowią całkiem pokaźną skarbnicę potrzebnych witamin i minerałów. Dzięki zawartym w burakach substancjom odżywczym jedzenie
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciała