Przetwory - ogórki w plasterkach na zimę

Przetwory - ogórki w plasterkach na zimę

Przetwory - ogórki w plasterkach na zimę

Zapraszam na kolejne pyszne ogóreczki na zimę. Proste w przygotowaniu i bardzo smaczne. Idealne na kanapki i jako dodatek do obiadu.składniki:średnie ogórki gruntowe ok 4 kg6 szklanek wody1 szkalnka octu 10%6 łyżek cukru1,5 łyżki soli kamiennej1 łyzka nasion kopru1 łyżka ziaren pieprzu i ziela angielskiegoOgórki dokładnie umyć i osączyć.Następnie pokroić w niezbyt cienkie plastry. Pokrojone ogórki ułożyć w słoikach. Przygotować zalewę. Do garnka wlać wodę, dodać cukier, sól, ocet, nasiona kopru oraz ziarenka p... czytaj dalej...

Czytaj dalej na blogu Monia miesza i gotuje

Warto przeczytać

Wszystko o przetworach – czyli jak pasteryzować słoiki a potem je przechowywa

Znany od bardzo dawna sposób pasteryzacji niektórych produktów w szczelnie zamkniętym szklanym słoiki jest najlepszym sposobem na przedłużenie ich czasu do spożycia.

Czytaj dalej...

Dodaj komentarz

Podpisz się pod komentarzem.