Czasem warto zadać sobie pytanie czy warto robić domowe przetwory w tym na przykład dżem z brzoskwiń? Nie ma chyba jednej dobrej odpowiedzi – są plusy i minusy. Przede wszystkim na przygotowanie dżemów potrzebujemy trochę czasu i wytrwałości. Oczywiście ten proces można odrobinę przyśpieszyć i tak też będzie w tym wypadku. Z drugiej jednak strony domowe przetwory robimy zazwyczaj
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Witajcie :-) Dziś mam dla Was recenzję książki "Wielka księga słoików" autorką jest Jennifer MacKenzie. Książka ukazała się nakładem Wydawnictwa Laurum . Pozycja jak najbardziej na czasie, bo sezon na przetwory rusza pełną parą i większość z nas jakieś tam przetwory robi rok w rok. Przynajmniej ja :-) W tym roku wszystkie ogórki zostały przez nas zjedzone, a robiłam trzy rodzaje, nie wspomnę(...)dżemach. Książka to mnóstwo przepisów i mnóstwo wiedzy. Znajdziemy tutaj ponad 250 przepisów na przetwory z warzyw czy owoców, ale też są przepisy na sosy, dipy i pasty. Przepisy są proste, dobrze opisane i z produktów ogólnodostępnych. Jest w czym wybierać. Najwięcej jest przetworów z warzyw, ale to dlatego, że tych przetworów robimy najwięcej. Są oczywiście tradycyjne jak ogórki
kruche babeczkitylko prostych składników na zalewę oraz nieco ziół i przypraw. Jeśli więc zastanawiałeś się, czy można marynować małe pomidorki, odpowiadamy, że tak! To jeden z naszych ulubionych pomysłów na przetwory z pomidorów. Marynowanie, to idealny sposób na przechowywanie letnich, dojrzałych pomidorków koktajlowych. Dobrze przechowane są świetnym dodatkiem do sałatek, kanapek, deski serów oraz jako pyszna przekąska bezpośrednio ze słoika. Sztuka(...)efekt, warto zbierać prawie, ale w pełni dojrzałe, za to jędrne i nieuszkodzone pomidorki. Z naszego doświadczenia wynika również, że pomidorki z grubszą skórką dużo lepiej sprawdzają się w przetworach w porównaniu do tych o cieńszej skórce. Po zamarynowaniu korzystniej wyglądają w słoikach. Warto pamiętać również o tym, aby każdego pomidorka nakłuć przed umieszczeniem w słoiku. Jeśli tego nie zrobimy
Kuchnia Na Wypasiepasteryzować słoiki w piekarniku? Wekowanie słoików na sucho nie jest procesem skomplikowanym. Wręcz przeciwnie, jeśli będziemy trzymać się kilku zasad, przetwory pasteryzowane tym sposobem będą służyć nam przez długie zimowe miesiące. Poza tym w przypadku przetworów z warzyw okaże się, że marynaty nie mętnieją, tak jak zdarza się to podczas pasteryzacji w sposób klasyczny, czyli w garnku z wodą(...)krok po kroku jak pasteryzować słoiki w piekarniku elektrycznym. Jak pasteryzować słoiki w piekarniku? Pasteryzowanie słoików w piekarniku przepis ten staje się coraz bardziej popularnym sposobem na przygotowanie pysznych przetworów na zimę. Postaramy się w kilku punktach odpowiedzieć na najczęściej zadawane pytania. Min. jak długo pasteryzować słoiki w piekarniku? oraz: Co można pasteryzować w piekarniku? Sprawdź dokładnie jakość słoików
Kuchnia Na Wypasieskładnikach moich słodkich przetworów zazwyczaj znajduje się pektyna do dżemów zamiast popularnych środków żelujących, które w sezonie letnim zalewają półki sklepowe. W tym wpisie znajdziecie odpowiedź na pytanie, dlaczego tak jest 🙂 Powód jest prosty – dla mnie domowy dżem ma być lepszy niż ten ze sklepu . Oczywiście rozumiem, że ważny jest główny surowiec, czyli owoce i kiedy tworzymy domowe przetwory(...)lupę wzięłam też środki żelujące. W sezonie letnim przeróżnych fixów do dżemów jest w sklepach naprawdę pokaźna liczba! Szukasz inspiracji na domowe dżemy bez cukru? Sprawdź koniecznie moje propozycje przetworów 🙂 Pektyna do dżemów zamiast popularnych środków żelujących – domowe przetwory bez cukru Udało mi się zrobić mały research i prześwietliłam składy najpopularniejszych produktów do dżemów – niestety żaden z nich
FitkotSezon na przetwory w pełni. Dlatego dziś o tym Jak przygotować słoiki do pasteryzacji? A musicie wierzyć, to bardzo ważny element. Od słoików wiele zależy. To czy właściwie je przygotujemy będzie decydowało o tym, czy nasza praca nie pójdzie na marne. Jak przygotować słoiki do pasteryzacji? Pasteryzacja to operacja, którą należy wykonać ostrożnie i nie należy jej lekceważyć, ponieważ jeśli(...)słoiki nie są dobrze przygotowane, nie tylko ryzykujemy wyrzucaniem jedzenia, ale przetwory w nich przechowywane mogą zaszkodzić naszemu zdrowiu. Chociaż wydaje się skomplikowane, faktycznie pasteryzacja słoików jest naprawdę łatwa, wystarczy wykonać kilka prostych kroków. Zobaczcie, jak sterylizować słoiki, abyśmy mogli zrobić bezpieczne przetwory i dżemy. Jak pasteryzować słoiki w garnku? Najpierw wybierz słoiki, które będą pasować do Twoich przetworów
365 dni dookoła kuchnimyję, osuszam i kroję w grube plastry. Ciasno układam w słojach, zalewam ciepłą zalewą. Słoiki dobrze zakręcam. Pasteryzuję 5-7 minut. Smacznego :) Poniżej podam jeszcze kilka moich sposobów na przetwory z ogórków : Ogórki z czosnkiem. Smaczna zimowa sałatka w słoikach. Domowe przetwory. Ogórki konserwowe z papryką na zimę. Domowe przetwory. Ogórki kiszone na zimę, małosolne na już. Domowe przetwory. Ogórki(...)zalewie gyros na zimę. Domowe przetwory. Ogórki kanapkowe z kurkumą na zimę. Domowe przetwory. Ogórki krokodylki z chili i czosnkiem na zimę
Kuchnia z widokiem na ogródPrzetwory na zimę. Top 5 najlepszych przepisów! Sezon na domowe przetwory w pełni. Gdy za oknem zrobi się szaro- buro i zabraknie świeżych warzyw, niezmiernie cieszy fakt, że zdążyliśmy zamknąć w słoikach trochę kolorowego lata. Nie ma to jak w zimowy wieczór delektować się smakiem własnoręcznie zrobionych zapraw na przykład z ogórków czy cukinii. W dzisiejszym wpisie przedstawiam(...)najlepszych przepisów na przetwory, które są najchętniej odwiedzane na blogu. W celu przejścia do przepisu na wybrane przetwory należy kliknąć napis „PRZEPIS TUTAJ” lub w zdjęcie. Zapraszam 1. SAŁATKA Z CUKINII DO SŁOIKÓW PRZEPIS TUTAJ Jest to ostatnio najczęściej odwiedzany przepis na blogu. Bardzo sobie chwalicie tą sałatkę i wcale się Wam nie dziwię
Blog z ApetytemOgórki w zalewie gyros – to nasza kolejna propozycja na pyszne przetwory z ogórków na zimę. Dodatek przyprawy gyros sprawia, że zalewa wychodzi naprawdę smaczna, więc polecamy wypróbować ten przepis na ogórki w zalewie gyros . (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przetwory z ogórków na zimę Większość pewnie tworzy co roku tradycyjne przetwory na zimę , takie jak ogórki kiszone , czy też ogórki konserwowe(...)dowolnej firmy, która najbardziej odpowiada Wam smakowo. Zwykle minusem gotowych mieszanek przypraw jest duża zawartość soli w ich składzie, aczkolwiek tutaj sól i tak się przyda jako produkt konserwujący przetwory. W związku tym nie daję też więcej niż 2 płaskie łyżki soli kamiennej niejodowanej, by sałatka nie wyszła za słona. Ogórki gyros do słoików na zimę zbierają same pochwały wśród
Kulinarne Przebojeinną zalewą pojawił się już kilka dni temu na blogu – znajdziecie go pod tym linkiem: Sałatka z kalafiora w zalewie pomidorowej – do słoików na zimę . Więcej przepisów na przetwory znajdziecie tutaj: Przetwory – zapasy na zimę . Źródło inspiracji: Gotowanie cieszy @media (min-width:800px){ .ads-right .adsbygoogle, .ads-right {max-height:310px;} } @media(max-width:400px) { .ads-right {margin:10px(...)Wyjąć słoiki z garnka, poukładać do góry dnem, przykryć ręcznikiem i odstawić do całkowitego wystygnięcia (wyjmując słoiki nie łapać za nakrętki, ponieważ mogą się rozszczelnić!). Smacznego! Więcej przepisów na przetwory znajdziecie tutaj: Przetwory – zapasy na zimę . The post Sałatka z kalafiora i ogórków w kurkumie i musztardzie – do słoików na zimę appeared first on KulinarnePrzeboje.pl
Kulinarne PrzebojeSałatka szwedzka z ogórków do słoików na zimę – kolejny HIT w sezonie ogórkowym i przetworów na zimę. Z podanych składników wyszło mi 6 słoiczków po 500ml każdy. Więcej przepisów na przetwory znajdziecie tutaj: Przetwory – zapasy na zimę . @media (min-width:800px){ .ads-right .adsbygoogle, .ads-right {max-height:310px;} } @media(max-width:400px) { .ads-right {margin:10px;clear:both(...)Wyjąć słoiki z garnka, poukładać do góry dnem, przykryć ręcznikiem i odstawić do całkowitego wystygnięcia (wyjmując słoiki nie łapać za nakrętki, ponieważ mogą się rozszczelnić!). Smacznego! Więcej przepisów na przetwory znajdziecie tutaj: Przetwory – zapasy na zimę . The post Sałatka szwedzka z ogórków do słoików na zimę appeared first on KulinarnePrzeboje.pl
Kulinarne Przebojenaleśników, chałki, tostów francuskich nie ma nic lepszego niż domowe przetwory. Muszę przyznać, że w ich przygotowaniu jestem nowicjuszką, bo w przetwory zwykle zaopatruje mnie moja mama. Przyszedł jedna czas, aby zmierzyć się z tym tematem. Przewagą domowych przetworów nad tymi ze sklepu jest to, że to my decydujemy co i w jakich proporcjach znajdzie się w słoikach. Moja konfitura(...)skórkach, dlatego dobrze jest dodać skórkę cytrynową lub pomarańczową do dżemu lub konfitury. Owoce cytrusowe powinny być wcześniej wyparzone i porządnie wyszorowane, dopiero wtedy można dodać je do przetworów. Cukier poza dodaniem smaku ma za zadanie konserwować przetwory, ale trzeba uważać z jego ilością, bo to smak owoców powinien dominować, a nie muląca słodycz cukru. Cukier można całkowicie pominąć przy
Smakowity Blog Kulinarnywitaminy: A, B, C, E, kwas cytrynowy i jabłkowy oraz roślinny pigment – likopen. Warto, więc przygotować na zimę przeciery pomidorowe, żeby nie stosować koncentratów ze sklepów. Śpieszmy się robić przetwory na zimę, nim zawita kolejna fala upałów ufff... Składniki: 5 kg pomidorów 1 łyżka soli 2 łyżki cukru Pomidory sparzyć. Zdjąć skórki, pokroić na ćwiartki, usunąć szypułki i gniazda(...)słoików i dobrze zakręcić. Następnie pasteryzujemy słoiki w większym garnku z wodą, gotując zanurzone do 2/3 wysokości słoiki przez około 10 minut na małym ogniu. Kilka słów o przetworach Robienie weków nie jest trudne, warto jednak przestrzegać podstawowych reguł, dzięki którym nasze konfitury będą trwałe i smaczne. Poniżej przedstawiam kilka zasad: 1. Surowiec . Na przetwory wybieramy zawsze świeże
Bon Appetit Małgorzatysuszenia i czyszczenia grzybów, zapewniając wysoką jakość suszonych grzybów, pełen aromat i smak. Dlatego warto zaopatrzyć się w te niezbędne akcesoria i cieszyć się smakiem grzybów przez cały rok! Przetwory z grzybów Grzyby można przetwarzać na różne sposoby, takie jak marynowanie, mrożenie, robienie ekstraktu na zupę, solenie czy kiszenie. Każda z tych metod ma swoje zwolenników, ale najpopularniejszym sposobem przetwarzania(...)grzybów jest suszenie. Przetwory z grzybów to doskonały sposób na zachowanie i wykorzystanie ich przez cały rok. W trakcie przetwarzania grzybów możemy uzyskać różnorodne produkty, które mogą stanowić wyjątkowy dodatek do naszych potraw. Poniżej przedstawiamy kilka popularnych metod przetwarzania grzybów: Marynowane grzyby Marynowanie grzybów to doskonały sposób na przechowywanie i podkreślenie ich naturalnego smaku. Aromatyczne grzyby marynowane można dodać
Ekscentryczny Parowarjest starożytną metodą konserwacji żywności, która pozwala przedłużyć jej trwałość i zachować wartości odżywcze. Wiele produktów można poddać procesowi kiszenia, co daje nam możliwość cieszenia się smacznymi i zdrowymi przetworami przez długi czas. 1. Kapusta kiszona Jednym z najpopularniejszych produktów, które można kisić, jest kapusta. Kiszona kapusta jest bogatym źródłem witamin i minerałów, takich jak witamina(...)umieszczeniu ich w solance i pozostawieniu do fermentacji. Efektem tego procesu jest delikatnie kwaśny smak i chrupiąca konsystencja buraków kiszonych. 4. Marchewki kiszone Marchewki kiszone to kolejny smaczny przetwór, który można przygotować w domu. Kiszenie marchewek pozwala zachować ich chrupiącą konsystencję i naturalny smak. Marchewki kiszone są bogate w witaminę A, C i K, a także błonnik i potas. Proces
Żyję by jeść