przetwory - 14998 przepisów (strona:8/1000)

Dżem z brzoskwiń 141

Czasem warto zadać sobie pytanie czy warto robić domowe przetwory w tym na przykład dżem z brzoskwiń? Nie ma chyba jednej dobrej odpowiedzi – są plusy i minusy. Przede wszystkim na przygotowanie dżemów potrzebujemy trochę czasu i wytrwałości. Oczywiście ten proces można odrobinę przyśpieszyć i tak też będzie w tym wypadku. Z drugiej jednak strony domowe przetwory robimy zazwyczaj

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
"Wielka księga słoików" Jennifer MacKenzie 154

Witajcie :-) Dziś mam dla Was recenzję książki "Wielka księga słoików" autorką jest Jennifer MacKenzie. Książka ukazała się nakładem Wydawnictwa Laurum . Pozycja jak najbardziej na czasie, bo sezon na przetwory rusza pełną parą i większość z nas jakieś tam przetwory robi rok w rok. Przynajmniej ja :-) W tym roku wszystkie ogórki zostały przez nas zjedzone, a robiłam trzy rodzaje, nie wspomnę(...)dżemach. Książka to mnóstwo przepisów i mnóstwo wiedzy. Znajdziemy tutaj ponad 250 przepisów na przetwory z warzyw czy owoców, ale też są przepisy na sosy, dipy i pasty. Przepisy są proste, dobrze opisane i z produktów ogólnodostępnych. Jest w czym wybierać.  Najwięcej jest przetworów z warzyw, ale to dlatego, że tych przetworów robimy najwięcej. Są oczywiście tradycyjne jak ogórki

kruche babeczki
Pomidorki koktajlowe w zalewie 50

tylko prostych składników na zalewę oraz nieco ziół i przypraw. Jeśli więc zastanawiałeś się, czy można marynować małe pomidorki, odpowiadamy, że tak! To jeden z naszych ulubionych pomysłów na przetwory z pomidorów. Marynowanie, to idealny sposób na przechowywanie letnich, dojrzałych pomidorków koktajlowych. Dobrze przechowane są świetnym dodatkiem do sałatek, kanapek, deski serów oraz jako pyszna przekąska bezpośrednio ze słoika. Sztuka(...)efekt, warto zbierać prawie, ale w pełni dojrzałe, za to jędrne i nieuszkodzone pomidorki. Z naszego doświadczenia wynika również, że pomidorki z grubszą skórką dużo lepiej sprawdzają się w przetworach w porównaniu do tych o cieńszej skórce. Po zamarynowaniu korzystniej wyglądają w słoikach. Warto pamiętać również o tym, aby każdego pomidorka nakłuć przed umieszczeniem w słoiku. Jeśli tego nie zrobimy

Kuchnia Na Wypasie
Jak pasteryzować słoiki w piekarniku? 60

pasteryzować słoiki w piekarniku? Wekowanie słoików na sucho nie jest procesem skomplikowanym. Wręcz przeciwnie, jeśli będziemy trzymać się kilku zasad, przetwory pasteryzowane tym sposobem będą służyć nam przez długie zimowe miesiące. Poza tym w przypadku przetworów z warzyw okaże się, że marynaty nie mętnieją, tak jak zdarza się to podczas pasteryzacji w sposób klasyczny, czyli w garnku z wodą(...)krok po kroku jak pasteryzować słoiki w piekarniku elektrycznym. Jak pasteryzować słoiki w piekarniku? Pasteryzowanie słoików w piekarniku przepis ten staje się coraz bardziej popularnym sposobem na przygotowanie pysznych przetworów na zimę. Postaramy się w kilku punktach odpowiedzieć na najczęściej zadawane pytania. Min. jak długo pasteryzować słoiki w piekarniku? oraz: Co można pasteryzować w piekarniku? Sprawdź dokładnie jakość słoików

Kuchnia Na Wypasie
Pektyna do dżemów – domowe przetwory bez cukru 69

składnikach moich słodkich przetworów zazwyczaj znajduje się pektyna do dżemów zamiast popularnych środków żelujących, które w sezonie letnim zalewają półki sklepowe. W tym wpisie znajdziecie odpowiedź na pytanie, dlaczego tak jest 🙂 Powód jest prosty – dla mnie domowy dżem ma być lepszy niż ten ze sklepu . Oczywiście rozumiem, że ważny jest główny surowiec, czyli owoce i kiedy tworzymy domowe przetwory(...)lupę wzięłam też środki żelujące. W sezonie letnim przeróżnych fixów do dżemów jest w sklepach naprawdę pokaźna liczba! Szukasz inspiracji na domowe dżemy bez cukru? Sprawdź koniecznie moje propozycje przetworów 🙂 Pektyna do dżemów zamiast popularnych środków żelujących – domowe przetwory bez cukru Udało mi się zrobić mały research i prześwietliłam składy najpopularniejszych produktów do dżemów – niestety żaden z nich

Fitkot
Jak przygotować słoiki do pasteryzacji? 126

Sezon na przetwory w pełni. Dlatego dziś o tym Jak przygotować słoiki do pasteryzacji? A musicie wierzyć, to bardzo ważny element. Od słoików wiele zależy. To czy właściwie je przygotujemy będzie decydowało o tym, czy nasza praca nie pójdzie na marne. Jak przygotować słoiki do pasteryzacji? Pasteryzacja to operacja, którą należy wykonać ostrożnie i nie należy jej lekceważyć, ponieważ jeśli(...)słoiki nie są dobrze przygotowane, nie tylko ryzykujemy wyrzucaniem jedzenia, ale przetwory w nich przechowywane mogą zaszkodzić naszemu zdrowiu. Chociaż wydaje się skomplikowane, faktycznie pasteryzacja słoików jest naprawdę łatwa, wystarczy wykonać kilka prostych kroków. Zobaczcie, jak sterylizować słoiki, abyśmy mogli zrobić bezpieczne przetwory i dżemy. Jak pasteryzować słoiki w garnku? Najpierw wybierz słoiki, które będą pasować do Twoich przetworów

365 dni dookoła kuchni
Ogórki po królewsku z miodem na zimę. Domowe przetwory. 122

myję, osuszam i kroję w grube plastry. Ciasno układam w słojach, zalewam ciepłą zalewą. Słoiki dobrze zakręcam. Pasteryzuję 5-7 minut. Smacznego :) Poniżej podam jeszcze kilka moich sposobów na przetwory z ogórków : Ogórki z czosnkiem. Smaczna zimowa sałatka w słoikach. Domowe przetwory. Ogórki konserwowe z papryką na zimę. Domowe przetwory. Ogórki kiszone na zimę, małosolne na już. Domowe przetwory. Ogórki(...)zalewie gyros na zimę. Domowe przetwory. Ogórki kanapkowe z kurkumą na zimę. Domowe przetwory.  Ogórki krokodylki z chili i czosnkiem na zimę

Kuchnia z widokiem na ogród
Przetwory na zimę. Top 5 najlepszych przepisów! 92

Przetwory na zimę. Top 5 najlepszych przepisów! Sezon na domowe przetwory w pełni. Gdy za oknem zrobi się szaro- buro i zabraknie świeżych warzyw, niezmiernie cieszy fakt, że zdążyliśmy zamknąć w słoikach trochę kolorowego lata. Nie ma to jak w zimowy wieczór delektować się smakiem własnoręcznie zrobionych zapraw na przykład z ogórków czy cukinii. W dzisiejszym wpisie przedstawiam(...)najlepszych przepisów na przetwory, które są najchętniej odwiedzane na blogu. W celu przejścia do przepisu na wybrane przetwory należy kliknąć napis „PRZEPIS TUTAJ” lub w zdjęcie. Zapraszam       1. SAŁATKA Z CUKINII DO SŁOIKÓW PRZEPIS TUTAJ Jest to ostatnio najczęściej odwiedzany przepis na blogu. Bardzo sobie chwalicie tą sałatkę i wcale się Wam nie dziwię

Blog z Apetytem
Ogórki w zalewie gyros 4292

Ogórki w zalewie gyros – to nasza kolejna propozycja na pyszne przetwory z ogórków na zimę. Dodatek przyprawy gyros sprawia, że zalewa wychodzi naprawdę smaczna, więc polecamy wypróbować ten przepis na ogórki w zalewie gyros . (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przetwory z ogórków na zimę Większość pewnie tworzy co roku tradycyjne przetwory na zimę , takie jak ogórki kiszone , czy też ogórki konserwowe(...)dowolnej firmy, która najbardziej odpowiada Wam smakowo. Zwykle minusem gotowych mieszanek przypraw jest duża zawartość soli w ich składzie, aczkolwiek tutaj sól i tak się przyda jako produkt konserwujący przetwory. W związku tym nie daję też więcej niż 2 płaskie łyżki soli kamiennej niejodowanej, by sałatka nie wyszła za słona. Ogórki gyros do słoików na zimę zbierają same pochwały wśród

Kulinarne Przeboje
Sałatka z kalafiora i ogórków w kurkumie i musztardzie – do słoików na zimę 398

inną zalewą pojawił się już kilka dni temu na blogu – znajdziecie go pod tym linkiem: Sałatka z kalafiora w zalewie pomidorowej – do słoików na zimę . Więcej przepisów na przetwory znajdziecie tutaj: Przetwory – zapasy na zimę . Źródło inspiracji: Gotowanie cieszy @media (min-width:800px){ .ads-right .adsbygoogle, .ads-right {max-height:310px;} } @media(max-width:400px) { .ads-right {margin:10px(...)Wyjąć słoiki z garnka, poukładać do góry dnem, przykryć ręcznikiem i odstawić do całkowitego wystygnięcia (wyjmując słoiki nie łapać za nakrętki, ponieważ mogą się rozszczelnić!). Smacznego! Więcej przepisów na przetwory znajdziecie tutaj: Przetwory – zapasy na zimę . The post Sałatka z kalafiora i ogórków w kurkumie i musztardzie – do słoików na zimę appeared first on KulinarnePrzeboje.pl

Kulinarne Przeboje
Sałatka szwedzka z ogórków do słoików na zimę 544

Sałatka szwedzka z ogórków do słoików na zimę – kolejny HIT w sezonie ogórkowym i przetworów na zimę. Z podanych składników wyszło mi 6 słoiczków po 500ml każdy. Więcej przepisów na przetwory znajdziecie tutaj: Przetwory – zapasy na zimę . @media (min-width:800px){ .ads-right .adsbygoogle, .ads-right {max-height:310px;} } @media(max-width:400px) { .ads-right {margin:10px;clear:both(...)Wyjąć słoiki z garnka, poukładać do góry dnem, przykryć ręcznikiem i odstawić do całkowitego wystygnięcia (wyjmując słoiki nie łapać za nakrętki, ponieważ mogą się rozszczelnić!). Smacznego! Więcej przepisów na przetwory znajdziecie tutaj: Przetwory – zapasy na zimę . The post Sałatka szwedzka z ogórków do słoików na zimę appeared first on KulinarnePrzeboje.pl

Kulinarne Przeboje
Konfitura truskawkowa 163

naleśników, chałki, tostów francuskich nie ma nic lepszego niż domowe przetwory. Muszę przyznać, że w ich przygotowaniu jestem nowicjuszką, bo w przetwory zwykle zaopatruje mnie moja mama. Przyszedł jedna czas, aby zmierzyć się z tym tematem. Przewagą domowych przetworów nad tymi ze sklepu jest to, że to my decydujemy co i w jakich proporcjach znajdzie się w słoikach. Moja konfitura(...)skórkach, dlatego dobrze jest dodać skórkę cytrynową lub pomarańczową do dżemu lub konfitury. Owoce cytrusowe powinny być wcześniej wyparzone i porządnie wyszorowane, dopiero wtedy można dodać je do przetworów. Cukier poza dodaniem smaku ma za zadanie konserwować przetwory, ale trzeba uważać z jego ilością, bo to smak owoców powinien dominować, a nie muląca słodycz cukru. Cukier można całkowicie pominąć przy

Smakowity Blog Kulinarny
Domowy przecier pomidorowy na zimę 209

witaminy: A, B, C, E, kwas cytrynowy i jabłkowy oraz roślinny pigment – likopen. Warto, więc przygotować na zimę przeciery pomidorowe, żeby nie stosować koncentratów ze sklepów. Śpieszmy się robić przetwory na zimę, nim zawita kolejna fala upałów ufff... Składniki: 5  kg pomidorów 1 łyżka soli 2 łyżki cukru Pomidory sparzyć. Zdjąć skórki, pokroić na ćwiartki, usunąć szypułki i gniazda(...)słoików i dobrze zakręcić. Następnie pasteryzujemy słoiki w większym garnku z wodą, gotując zanurzone do 2/3 wysokości słoiki przez około 10 minut na małym ogniu.  Kilka słów o przetworach Robienie weków nie jest trudne, warto jednak przestrzegać podstawowych reguł, dzięki którym nasze konfitury będą trwałe i smaczne. Poniżej przedstawiam kilka zasad: 1. Surowiec . Na przetwory wybieramy zawsze świeże

Bon Appetit Małgorzaty
Jak suszyć grzyby – sprawdzone metody i porady 20

suszenia i czyszczenia grzybów, zapewniając wysoką jakość suszonych grzybów, pełen aromat i smak. Dlatego warto zaopatrzyć się w te niezbędne akcesoria i cieszyć się smakiem grzybów przez cały rok! Przetwory z grzybów Grzyby można przetwarzać na różne sposoby, takie jak marynowanie, mrożenie, robienie ekstraktu na zupę, solenie czy kiszenie. Każda z tych metod ma swoje zwolenników, ale najpopularniejszym sposobem przetwarzania(...)grzybów jest suszenie. Przetwory z grzybów to doskonały sposób na zachowanie i wykorzystanie ich przez cały rok. W trakcie przetwarzania grzybów możemy uzyskać różnorodne produkty, które mogą stanowić wyjątkowy dodatek do naszych potraw. Poniżej przedstawiamy kilka popularnych metod przetwarzania grzybów: Marynowane grzyby Marynowanie grzybów to doskonały sposób na przechowywanie i podkreślenie ich naturalnego smaku. Aromatyczne grzyby marynowane można dodać

Ekscentryczny Parowar
Jakie produkty można kisić? 30

jest starożytną metodą konserwacji żywności, która pozwala przedłużyć jej trwałość i zachować wartości odżywcze. Wiele produktów można poddać procesowi kiszenia, co daje nam możliwość cieszenia się smacznymi i zdrowymi przetworami przez długi czas. 1. Kapusta kiszona Jednym z najpopularniejszych produktów, które można kisić, jest kapusta. Kiszona kapusta jest bogatym źródłem witamin i minerałów, takich jak witamina(...)umieszczeniu ich w solance i pozostawieniu do fermentacji. Efektem tego procesu jest delikatnie kwaśny smak i chrupiąca konsystencja buraków kiszonych. 4. Marchewki kiszone Marchewki kiszone to kolejny smaczny przetwór, który można przygotować w domu. Kiszenie marchewek pozwala zachować ich chrupiącą konsystencję i naturalny smak. Marchewki kiszone są bogate w witaminę A, C i K, a także błonnik i potas. Proces

Żyję by jeść