przetwory - 14998 przepisów (strona:8/1000)

Tradycyjne ogórki kiszone 495

proporcjami ma wielopokoleniową tradycję w mojej rodzinie. Robię je każdego roku i zawsze wychodzą. Sprawdź jak zrobić najlepsze, chrupiące ogórki kiszone. Dowiedz się jak uniknąć błędów i psucia się przetworów. Na efekt końcowy smaku i twardości – chrupkości ogórków kiszonych ma wpływ nie tylko sprawdzony przepis, ale przede wszystkim jakość użytych ogórków , proporcje soli oraz dodatków. Ogórki gruntowe koniecznie muszą(...)pochodzić ze sprawdzonego źródła, a sól powinna być kamienna do przetworów. Ja każdego roku korzystam z z ogórkóœ wyhodowanych we własnym ogródku. Pamiętaj, że marketowych – pędzonych ogórków nie zakisisz, podobnie jak w przypadku kiszonej kapusty . Zaopatrz się warzywa z pewnego źródła . Ogórki kiszone podobnie jak pozostałe przetwory przechowuję w chłodnej piwnicy. Ich smak zimą jest rewelacyjny. Domowe ogórki kiszone

Ania gotuje
Jak pasteryzować słoiki 152

Przygotowując domowe przetwory , aby przedłużyć ich trwałość i móc przechowywać je przez dłuższy czas, musimy poddać je procesowi pasteryzacji . Warto zatem wiedzieć jak pasteryzować słoiki. Pasteryzacja polega na podgrzaniu zakręconych słoików z przetworami, aby rozprężone powietrze uwypukliło wieczko słoika, a w procesie studzenia wciągnęło je do środka. Ten proces zabezpiecza przetwory przed dostawaniem się do środka powietrza z zewnątrz. Trzeba(...)pamiętać, że przykrywka do słoika nie może być uszkodzona, a góra słoika wyszczerbiona. Jak pasteryzować słoiki – poszczególne etapy Słoiki przed napełnieniem przetworami dokładnie myjemy i osuszamy. Gorące przetwory przekładamy do słoika i dokładnie, mocno zakręcamy. Aby uniknąć poparzeń warto to robić przez ściereczkę. Na dnie dużego garnka układamy czystą ściereczkę, aby słoiki nie popękały podczas kontaktu z gorącym dnem

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
"Domowa spiżarnia zdrowia" Zbigniew T. Nowak 138

Kolejna bardzo ciekawa książka Pana Zbigniewa T. Nowaka. Tym razem o przetworach, które dodatkowo leczą. Zamiast kupować przetwory, które są w sklepach zawsze możemy zrobić je w domu. Wiem, ktoś powie, że zajmuje to dużo czasu. No może i tak, ale mamy pewność, że zrobiliśmy coś sami, wiemy co do tego dodaliśmy i takie domowe smakują o wiele lepiej niż(...)sklepowe, a dodatkowo jest to prawdziwa skarbnica zdrowia. O takich właśnie przetworach jest ta książka.  Znajdziemy tutaj wypróbowane przepisy, stare receptury na soki, syropy, konfitury, powidła, galaretki, dżemy, wina, nalewki, przeciery, sałatki, sosy i wiele innych. Wszystko z najzdrowszych darów natury takich jak: kwiaty fiołka, truskawki, czarne jagody, porzeczki, wiśnie, kwiaty i owoce róży, ogórki, pomidory, morele, brzoskwinie, aronia

kruche babeczki
Zdrowe przetwory-Lato zamknięte w słoiku 175

będę wiedziała co napisać i jaka będzie ta książka,ale jak tylko miałam okazje się z nią zapoznać -bardzo mi się spodobała.Mogę śmiało powiedzieć ,że mnie zauroczyła. "Zdrowe przetwory" to wspaniała propozycja dla wszystkich którzy lubią gotować ,ale i dla tych którzy dopiero zaczynają i potrzebują pomysłu na pierwsze przetwory.Dla tych którzy lubią tradycję,ale również szukają inspiracji(...)konfitura z czerwonej cebuli czy pasta z lubczyku. Proste przepisy z łatwo dostępnych składników to zdecydowanie kolejna zaleta tej książki,choć czasem zaskakująco połączone.Jak sam tytuł mówi "zdrowe przetwory " więc w przepisach nie ma zwykłego cukru,jest zastąpiony dużo zdrowszym miodem czy syropem klonowym. Całości dopełniają piękne zdjęcia,na które patrzysz i od razu masz chęć spróbować. Książka pojawi

Swojskie jedzonko
Dżem z brzoskwiń 136

Czasem warto zadać sobie pytanie czy warto robić domowe przetwory w tym na przykład dżem z brzoskwiń? Nie ma chyba jednej dobrej odpowiedzi – są plusy i minusy. Przede wszystkim na przygotowanie dżemów potrzebujemy trochę czasu i wytrwałości. Oczywiście ten proces można odrobinę przyśpieszyć i tak też będzie w tym wypadku. Z drugiej jednak strony domowe przetwory robimy zazwyczaj

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
"Wielka księga słoików" Jennifer MacKenzie 152

Witajcie :-) Dziś mam dla Was recenzję książki "Wielka księga słoików" autorką jest Jennifer MacKenzie. Książka ukazała się nakładem Wydawnictwa Laurum . Pozycja jak najbardziej na czasie, bo sezon na przetwory rusza pełną parą i większość z nas jakieś tam przetwory robi rok w rok. Przynajmniej ja :-) W tym roku wszystkie ogórki zostały przez nas zjedzone, a robiłam trzy rodzaje, nie wspomnę(...)dżemach. Książka to mnóstwo przepisów i mnóstwo wiedzy. Znajdziemy tutaj ponad 250 przepisów na przetwory z warzyw czy owoców, ale też są przepisy na sosy, dipy i pasty. Przepisy są proste, dobrze opisane i z produktów ogólnodostępnych. Jest w czym wybierać.  Najwięcej jest przetworów z warzyw, ale to dlatego, że tych przetworów robimy najwięcej. Są oczywiście tradycyjne jak ogórki

kruche babeczki
Pomidorki koktajlowe w zalewie 48

tylko prostych składników na zalewę oraz nieco ziół i przypraw. Jeśli więc zastanawiałeś się, czy można marynować małe pomidorki, odpowiadamy, że tak! To jeden z naszych ulubionych pomysłów na przetwory z pomidorów. Marynowanie, to idealny sposób na przechowywanie letnich, dojrzałych pomidorków koktajlowych. Dobrze przechowane są świetnym dodatkiem do sałatek, kanapek, deski serów oraz jako pyszna przekąska bezpośrednio ze słoika. Sztuka(...)efekt, warto zbierać prawie, ale w pełni dojrzałe, za to jędrne i nieuszkodzone pomidorki. Z naszego doświadczenia wynika również, że pomidorki z grubszą skórką dużo lepiej sprawdzają się w przetworach w porównaniu do tych o cieńszej skórce. Po zamarynowaniu korzystniej wyglądają w słoikach. Warto pamiętać również o tym, aby każdego pomidorka nakłuć przed umieszczeniem w słoiku. Jeśli tego nie zrobimy

Kuchnia Na Wypasie
Jak pasteryzować słoiki w piekarniku? 57

pasteryzować słoiki w piekarniku? Wekowanie słoików na sucho nie jest procesem skomplikowanym. Wręcz przeciwnie, jeśli będziemy trzymać się kilku zasad, przetwory pasteryzowane tym sposobem będą służyć nam przez długie zimowe miesiące. Poza tym w przypadku przetworów z warzyw okaże się, że marynaty nie mętnieją, tak jak zdarza się to podczas pasteryzacji w sposób klasyczny, czyli w garnku z wodą(...)krok po kroku jak pasteryzować słoiki w piekarniku elektrycznym. Jak pasteryzować słoiki w piekarniku? Pasteryzowanie słoików w piekarniku przepis ten staje się coraz bardziej popularnym sposobem na przygotowanie pysznych przetworów na zimę. Postaramy się w kilku punktach odpowiedzieć na najczęściej zadawane pytania. Min. jak długo pasteryzować słoiki w piekarniku? oraz: Co można pasteryzować w piekarniku? Sprawdź dokładnie jakość słoików

Kuchnia Na Wypasie
Pektyna do dżemów – domowe przetwory bez cukru 67

składnikach moich słodkich przetworów zazwyczaj znajduje się pektyna do dżemów zamiast popularnych środków żelujących, które w sezonie letnim zalewają półki sklepowe. W tym wpisie znajdziecie odpowiedź na pytanie, dlaczego tak jest 🙂 Powód jest prosty – dla mnie domowy dżem ma być lepszy niż ten ze sklepu . Oczywiście rozumiem, że ważny jest główny surowiec, czyli owoce i kiedy tworzymy domowe przetwory(...)lupę wzięłam też środki żelujące. W sezonie letnim przeróżnych fixów do dżemów jest w sklepach naprawdę pokaźna liczba! Szukasz inspiracji na domowe dżemy bez cukru? Sprawdź koniecznie moje propozycje przetworów 🙂 Pektyna do dżemów zamiast popularnych środków żelujących – domowe przetwory bez cukru Udało mi się zrobić mały research i prześwietliłam składy najpopularniejszych produktów do dżemów – niestety żaden z nich

Fitkot
Jak przygotować słoiki do pasteryzacji? 119

Sezon na przetwory w pełni. Dlatego dziś o tym Jak przygotować słoiki do pasteryzacji? A musicie wierzyć, to bardzo ważny element. Od słoików wiele zależy. To czy właściwie je przygotujemy będzie decydowało o tym, czy nasza praca nie pójdzie na marne. Jak przygotować słoiki do pasteryzacji? Pasteryzacja to operacja, którą należy wykonać ostrożnie i nie należy jej lekceważyć, ponieważ jeśli(...)słoiki nie są dobrze przygotowane, nie tylko ryzykujemy wyrzucaniem jedzenia, ale przetwory w nich przechowywane mogą zaszkodzić naszemu zdrowiu. Chociaż wydaje się skomplikowane, faktycznie pasteryzacja słoików jest naprawdę łatwa, wystarczy wykonać kilka prostych kroków. Zobaczcie, jak sterylizować słoiki, abyśmy mogli zrobić bezpieczne przetwory i dżemy. Jak pasteryzować słoiki w garnku? Najpierw wybierz słoiki, które będą pasować do Twoich przetworów

365 dni dookoła kuchni
Ogórki po królewsku z miodem na zimę. Domowe przetwory. 117

myję, osuszam i kroję w grube plastry. Ciasno układam w słojach, zalewam ciepłą zalewą. Słoiki dobrze zakręcam. Pasteryzuję 5-7 minut. Smacznego :) Poniżej podam jeszcze kilka moich sposobów na przetwory z ogórków : Ogórki z czosnkiem. Smaczna zimowa sałatka w słoikach. Domowe przetwory. Ogórki konserwowe z papryką na zimę. Domowe przetwory. Ogórki kiszone na zimę, małosolne na już. Domowe przetwory. Ogórki(...)zalewie gyros na zimę. Domowe przetwory. Ogórki kanapkowe z kurkumą na zimę. Domowe przetwory.  Ogórki krokodylki z chili i czosnkiem na zimę

Kuchnia z widokiem na ogród
Przetwory na zimę. Top 5 najlepszych przepisów! 91

Przetwory na zimę. Top 5 najlepszych przepisów! Sezon na domowe przetwory w pełni. Gdy za oknem zrobi się szaro- buro i zabraknie świeżych warzyw, niezmiernie cieszy fakt, że zdążyliśmy zamknąć w słoikach trochę kolorowego lata. Nie ma to jak w zimowy wieczór delektować się smakiem własnoręcznie zrobionych zapraw na przykład z ogórków czy cukinii. W dzisiejszym wpisie przedstawiam(...)najlepszych przepisów na przetwory, które są najchętniej odwiedzane na blogu. W celu przejścia do przepisu na wybrane przetwory należy kliknąć napis „PRZEPIS TUTAJ” lub w zdjęcie. Zapraszam       1. SAŁATKA Z CUKINII DO SŁOIKÓW PRZEPIS TUTAJ Jest to ostatnio najczęściej odwiedzany przepis na blogu. Bardzo sobie chwalicie tą sałatkę i wcale się Wam nie dziwię

Blog z Apetytem
Ogórki w zalewie gyros 4286

Ogórki w zalewie gyros – to nasza kolejna propozycja na pyszne przetwory z ogórków na zimę. Dodatek przyprawy gyros sprawia, że zalewa wychodzi naprawdę smaczna, więc polecamy wypróbować ten przepis na ogórki w zalewie gyros . (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przetwory z ogórków na zimę Większość pewnie tworzy co roku tradycyjne przetwory na zimę , takie jak ogórki kiszone , czy też ogórki konserwowe(...)dowolnej firmy, która najbardziej odpowiada Wam smakowo. Zwykle minusem gotowych mieszanek przypraw jest duża zawartość soli w ich składzie, aczkolwiek tutaj sól i tak się przyda jako produkt konserwujący przetwory. W związku tym nie daję też więcej niż 2 płaskie łyżki soli kamiennej niejodowanej, by sałatka nie wyszła za słona. Ogórki gyros do słoików na zimę zbierają same pochwały wśród

Kulinarne Przeboje
Sałatka z kalafiora i ogórków w kurkumie i musztardzie – do słoików na zimę 386

inną zalewą pojawił się już kilka dni temu na blogu – znajdziecie go pod tym linkiem: Sałatka z kalafiora w zalewie pomidorowej – do słoików na zimę . Więcej przepisów na przetwory znajdziecie tutaj: Przetwory – zapasy na zimę . Źródło inspiracji: Gotowanie cieszy @media (min-width:800px){ .ads-right .adsbygoogle, .ads-right {max-height:310px;} } @media(max-width:400px) { .ads-right {margin:10px(...)Wyjąć słoiki z garnka, poukładać do góry dnem, przykryć ręcznikiem i odstawić do całkowitego wystygnięcia (wyjmując słoiki nie łapać za nakrętki, ponieważ mogą się rozszczelnić!). Smacznego! Więcej przepisów na przetwory znajdziecie tutaj: Przetwory – zapasy na zimę . The post Sałatka z kalafiora i ogórków w kurkumie i musztardzie – do słoików na zimę appeared first on KulinarnePrzeboje.pl

Kulinarne Przeboje
Sałatka szwedzka z ogórków do słoików na zimę 540

Sałatka szwedzka z ogórków do słoików na zimę – kolejny HIT w sezonie ogórkowym i przetworów na zimę. Z podanych składników wyszło mi 6 słoiczków po 500ml każdy. Więcej przepisów na przetwory znajdziecie tutaj: Przetwory – zapasy na zimę . @media (min-width:800px){ .ads-right .adsbygoogle, .ads-right {max-height:310px;} } @media(max-width:400px) { .ads-right {margin:10px;clear:both(...)Wyjąć słoiki z garnka, poukładać do góry dnem, przykryć ręcznikiem i odstawić do całkowitego wystygnięcia (wyjmując słoiki nie łapać za nakrętki, ponieważ mogą się rozszczelnić!). Smacznego! Więcej przepisów na przetwory znajdziecie tutaj: Przetwory – zapasy na zimę . The post Sałatka szwedzka z ogórków do słoików na zimę appeared first on KulinarnePrzeboje.pl

Kulinarne Przeboje
Konfitura truskawkowa 159

naleśników, chałki, tostów francuskich nie ma nic lepszego niż domowe przetwory. Muszę przyznać, że w ich przygotowaniu jestem nowicjuszką, bo w przetwory zwykle zaopatruje mnie moja mama. Przyszedł jedna czas, aby zmierzyć się z tym tematem. Przewagą domowych przetworów nad tymi ze sklepu jest to, że to my decydujemy co i w jakich proporcjach znajdzie się w słoikach. Moja konfitura(...)skórkach, dlatego dobrze jest dodać skórkę cytrynową lub pomarańczową do dżemu lub konfitury. Owoce cytrusowe powinny być wcześniej wyparzone i porządnie wyszorowane, dopiero wtedy można dodać je do przetworów. Cukier poza dodaniem smaku ma za zadanie konserwować przetwory, ale trzeba uważać z jego ilością, bo to smak owoców powinien dominować, a nie muląca słodycz cukru. Cukier można całkowicie pominąć przy

Smakowity Blog Kulinarny
Domowy przecier pomidorowy na zimę 208

witaminy: A, B, C, E, kwas cytrynowy i jabłkowy oraz roślinny pigment – likopen. Warto, więc przygotować na zimę przeciery pomidorowe, żeby nie stosować koncentratów ze sklepów. Śpieszmy się robić przetwory na zimę, nim zawita kolejna fala upałów ufff... Składniki: 5  kg pomidorów 1 łyżka soli 2 łyżki cukru Pomidory sparzyć. Zdjąć skórki, pokroić na ćwiartki, usunąć szypułki i gniazda(...)słoików i dobrze zakręcić. Następnie pasteryzujemy słoiki w większym garnku z wodą, gotując zanurzone do 2/3 wysokości słoiki przez około 10 minut na małym ogniu.  Kilka słów o przetworach Robienie weków nie jest trudne, warto jednak przestrzegać podstawowych reguł, dzięki którym nasze konfitury będą trwałe i smaczne. Poniżej przedstawiam kilka zasad: 1. Surowiec . Na przetwory wybieramy zawsze świeże

Bon Appetit Małgorzaty
Jak suszyć grzyby – sprawdzone metody i porady 17

suszenia i czyszczenia grzybów, zapewniając wysoką jakość suszonych grzybów, pełen aromat i smak. Dlatego warto zaopatrzyć się w te niezbędne akcesoria i cieszyć się smakiem grzybów przez cały rok! Przetwory z grzybów Grzyby można przetwarzać na różne sposoby, takie jak marynowanie, mrożenie, robienie ekstraktu na zupę, solenie czy kiszenie. Każda z tych metod ma swoje zwolenników, ale najpopularniejszym sposobem przetwarzania(...)grzybów jest suszenie. Przetwory z grzybów to doskonały sposób na zachowanie i wykorzystanie ich przez cały rok. W trakcie przetwarzania grzybów możemy uzyskać różnorodne produkty, które mogą stanowić wyjątkowy dodatek do naszych potraw. Poniżej przedstawiamy kilka popularnych metod przetwarzania grzybów: Marynowane grzyby Marynowanie grzybów to doskonały sposób na przechowywanie i podkreślenie ich naturalnego smaku. Aromatyczne grzyby marynowane można dodać

Ekscentryczny Parowar
Jakie produkty można kisić? 24

jest starożytną metodą konserwacji żywności, która pozwala przedłużyć jej trwałość i zachować wartości odżywcze. Wiele produktów można poddać procesowi kiszenia, co daje nam możliwość cieszenia się smacznymi i zdrowymi przetworami przez długi czas. 1. Kapusta kiszona Jednym z najpopularniejszych produktów, które można kisić, jest kapusta. Kiszona kapusta jest bogatym źródłem witamin i minerałów, takich jak witamina(...)umieszczeniu ich w solance i pozostawieniu do fermentacji. Efektem tego procesu jest delikatnie kwaśny smak i chrupiąca konsystencja buraków kiszonych. 4. Marchewki kiszone Marchewki kiszone to kolejny smaczny przetwór, który można przygotować w domu. Kiszenie marchewek pozwala zachować ich chrupiącą konsystencję i naturalny smak. Marchewki kiszone są bogate w witaminę A, C i K, a także błonnik i potas. Proces

Żyję by jeść
Klasyczne ogórki kiszone 37

Klasyczne ogórki kiszone Chrupiące i jędrne ogórki z tradycyjnej receptury, które zawekowane mogą stać cały rok. Jedne z najpopularniejszych przetworów na zimę. Polecam!     MOJA RADA: * miałam dość małe ogórki, więc zawekowałam je w słoikach 0,7 litra, do większych okazów polecam użyć większych, litrowych słoików. *Nie podaje dokładnych proporcji na przygotowanie zalewy, gdyż jej ilość zależy od użytych(...)lokalnych upraw lub od sprawdzonych dostawców.   Składniki: 2kg ogórków gruntowych 1 pęczek kopru z baldachami Kawałek korzenia chrzanu – około 10cm 1 główka czosnku sól kamienna do przetworów     *** Ogórki dokładnie myjemy w zimnej wodzie *** *** Na dno każdego słoika (czystego i suchego) wkładamy koper *** *** Umyte ogórki układamy ciasno, pionowo w słoikach. Między ogórki układamy pokrojony na słupki chrzan

Blog z Apetytem
Ciekawe sposoby na wykorzystanie kawy w kuchni: desery, przetwory i dania główne 41

napoju zaraz po przebudzeniu. Okazuje się jednak, że to nie jedyne zastosowanie kawy. Poza przyrządzaniem espresso, cappuccino czy latte, szefowie kuchni często wykorzystują ten niesamowity składnik w deserach i przetworach, a nawet – wytrawnych daniach głównych. Jak w niestandardowy sposób wykorzystać w kuchni ziarna kawy?  Zastosowania kawy w cukiernictwie – nie tylko do picia W cukiernictwie kawa wykorzystywana jest często(...)samemu, piekąc brownie z dodatkiem kawy . Naturalnie zmielone ziarna pasują również do śniadań na słodko: granoli czy owsianki. Można je też z powodzeniem dodać do sprawdzonego przepisu na naleśniki. Przetwory z kawy – idealny dodatek do serów Kawa bardzo dobrze komponuje się z owocami. Nic więc dziwnego, że znalazła swoje zastosowanie w słodkich przetworach. Sprawdzi się w połączeniu z nektarynkami, gruszkami

Kuchnia MagdaLeny
Ciekawe sposoby na wykorzystanie kawy w kuchni: desery, przetwory i dania główne 41

napoju zaraz po przebudzeniu. Okazuje się jednak, że to nie jedyne zastosowanie kawy. Poza przyrządzaniem espresso, cappuccino czy latte, szefowie kuchni często wykorzystują ten niesamowity składnik w deserach i przetworach, a nawet – wytrawnych daniach głównych. Jak w niestandardowy sposób wykorzystać w kuchni ziarna kawy?  Zastosowania kawy w cukiernictwie – nie tylko do picia W cukiernictwie kawa wykorzystywana jest często(...)samemu, piekąc brownie z dodatkiem kawy . Naturalnie zmielone ziarna pasują również do śniadań na słodko: granoli czy owsianki. Można je też z powodzeniem dodać do sprawdzonego przepisu na naleśniki. Przetwory z kawy – idealny dodatek do serów Kawa bardzo dobrze komponuje się z owocami. Nic więc dziwnego, że znalazła swoje zastosowanie w słodkich przetworach. Sprawdzi się w połączeniu z nektarynkami, gruszkami

Kuchnia MagdaLeny
Ogórki w curry 34

Sezon ogórkowy uważam za rozpoczęty, zerwałam już pierwsze ogóreczki ze swojego ogródka i zrobiłam kilka słoików ogórków w curry . Ogórki w curry to świetny pomysł na pyszne przetwory z ogórków. Można je zajadać jako dodatek do obiadu lub na kanapce. Ogórki w curry są chrupiące, słodko-kwaśne, a ja uwielbiam takie smaki. Ogórki w curry to jedne z naszych ulubionych(...)przetworów, co roku przygotowuję kilka słoików tych ogóreczków i zimową porą cieszymy się ich smakiem. Polecam wypróbować mój sprawdzony przepis na ogórki w curry . (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki na ogórki w curry: 2,5 kg ogórków gruntowych 4 szklanki wody 1,5 szklanki cukru 1,5 szklanki octu spirytusowego 10% 1 łyżka soli kamiennej niejodowanej (do przetworów) 3 łyżki przyprawy

Gotuj z Prezesem
Konfitura truskawkowa 328

Sezon truskawkowy trwa krótko, dlatego warto wykorzystać go jak najlepiej, przygotowując domowe przetwory z tych owoców. Jednym z moich ulubieńców jest bezsprzecznie tradycyjna konfitura truskawkowa. Przepis nie zmienił się od wielu, wielu lat, dzięki czemu smakuje dokładnie tak, jak ta którą przygotowywały babcie. Bez wątpienia jest to jeden z ten przepisów, które każdy powinien znać. var stamp = parseInt(new Date(...)najwięcej i niemal o każdej porze roku mam w spiżarce przynajmniej jeden słoiczek. Nie zmienia to jednak faktu, że od czasu do czasu warto poeksperymentować i nadać dobrze znanym przetworom nieco inny smak. Jeśli masz ochotę na na nieco mniej tradycyjne smaki, dodaj do konfitury skórki z cytrusowe np. z pomarańczy lub cytryny. Ciekawy efekt osiągniesz również sięgając po wanilię

okolicepalnika.pl
Dieta niskobiałkowa - co warto o niej wiedzieć? 77

przebieg choroby. Jak wygląda dieta niskobiałkowa? Dieta niskobiałkowa to dieta, w której ograniczeniu poddaje się wszelkie produkty będące źródłem tego makroskładnika: • produkty pochodzenia zwierzęcego, takie jak: mięso i przetwory mięsne, ryby i przetwory rybne, nabiał i przetwory mleczne, jaja i przetwory jajeczne, • produkty zbożowe np. pszenne, jaglane itd. • rośliny strączkowe np. fasola, groch, soja, soczewica, • orzechy, nasiona, pestki. Ograniczeniu podlegają(...)zwiększa się udział innych makroskładników, takich jak węglowodany i tłuszcze. Zazwyczaj białko zastępowane jest większą ilością węglowodanów, stąd mile widziane w jadłospisie diety niskobiałkowej są: • owoce - świeże i suszone, przetwory owocowe np. dżemy, lody, powidła, • warzywa (niskobiałkowe), przetwory warzywne, • ziemniaki, dania na bazie ziemniaków, • ryż, produkty na bazie ryżu np. mąka ryżowa, • masło i oleje roślinne, • cukier, miód, • herbata, napary

Kuchnia MagdaLeny
Dieta niskobiałkowa - co warto o niej wiedzieć? 77

przebieg choroby. Jak wygląda dieta niskobiałkowa? Dieta niskobiałkowa to dieta, w której ograniczeniu poddaje się wszelkie produkty będące źródłem tego makroskładnika: • produkty pochodzenia zwierzęcego, takie jak: mięso i przetwory mięsne, ryby i przetwory rybne, nabiał i przetwory mleczne, jaja i przetwory jajeczne, • produkty zbożowe np. pszenne, jaglane itd. • rośliny strączkowe np. fasola, groch, soja, soczewica, • orzechy, nasiona, pestki. Ograniczeniu podlegają(...)zwiększa się udział innych makroskładników, takich jak węglowodany i tłuszcze. Zazwyczaj białko zastępowane jest większą ilością węglowodanów, stąd mile widziane w jadłospisie diety niskobiałkowej są: • owoce - świeże i suszone, przetwory owocowe np. dżemy, lody, powidła, • warzywa (niskobiałkowe), przetwory warzywne, • ziemniaki, dania na bazie ziemniaków, • ryż, produkty na bazie ryżu np. mąka ryżowa, • masło i oleje roślinne, • cukier, miód, • herbata, napary

Kuchnia MagdaLeny
Powidła z piekarnika 75

powidła są śliwki węgierki. Powinny być duże, zdrowe, soczyste i dojrzałe. Warto spróbować ich przed zakupem, aby upewnić się, że są naprawdę słodkie. Właśnie takie najlepiej nadają się na przetwory. W czasie pestkowania owoców, konsekwentnie odrzucaj wszystkie robaczywe i nadgnite śliwki. Czy powidła śliwkowe trzeba słodzić? To dosyć często zadawane pytanie, a odpowiedź na nie brzmi(...)jeśli masz na to ochotę, lubisz słodkie przetwory lub jeśli po prostu trafiły ci się niezbyt słodkie śliwki. Nie, jeśli nie lubisz lub nie chcesz dosładzać przetworów, masz już bardzo słodkie owoce lub po prostu chcesz przygotować możliwie jak najbardziej tradycyjną wersję powideł. Dodawanie cukru do powideł to sprawa bardzo indywidualna. Zwykle nie jest to konieczne, ponieważ śliwki to jedne

okolicepalnika.pl
Co zrobić z pomidorów? 109

zrobić z pomidorów? Przetwory z pomidorów . Co zrobić z pomidorów? Oczywiście można zrobić zupę z pomidorami . Ale, żeby zachować smak pomidorów na pozostałe pory roku, to najlepsze są przetwory z pomidorów. Zobacz nasze ulubione przepisy z pomidorami – to nasze domowe inspiracje na to, co zrobić z tych warzyw. Sprawdź wszystkie nasze pomysły na przetwory z pomidorów! A jest(...)Pomidory to bardzo uniwersalne warzywo, latem gdy są świeże i pachnące wykorzystuję je w kuchni na bieżąco na wszelakie sposoby, w pozostałym okresie korzystam z moich przetworów z pomidorów, które chcę Wam dzisiaj pokazać. Pomidory na zimę warto zrobić sierpniu, wtedy są tanie i najsmaczniejsze. Pomidory zawierają dużo witamin- A, z grupy B, C, E i K. Do tego magnez

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Ekspresowy dżem z czarnej porzeczki 113

Lipiec to szczyt sezonu na robienie przetworów na zimę. U mnie są na tapecie teraz różnego rodzaju przetwory z czerwonej i czarnej porzeczki. Nalewka z czerwonej porzeczki na spirytusie , a także nalewka z czarnej porzeczki już nastawione. Teraz przyszła pora na ekspresowy dżem z czarnej porzeczki. Czemu ekspresowy, ano temu, że robię go przy użyciu mieszanki do żelowania, którą(...)żadnego problemu kupicie  w każdym sklepie. Ponieważ  w domu nie przepadamy zbytnio za słodkimi przetworami, wybrałam mieszankę 3:1, czyli taką do której daje się mniej cukru. Proporcja jest taka, że na kilogram owoców dajemy 300 g cukru i jedno opakowanie mieszanki żelującej. Ja dałam cukru jeszcze mniej, dżem się pięknie ściął, ponieważ czarna porzeczka sama w sobie

Kulinarne przygody Gatity
"Przetwory z pomysłem" Patrycja Machałek 118

Sezon na przetwory już powoli się zaczął razem z owocami.  Jedne się kończą a drugie zaczynają a my szukamy inspiracji i ciekawych przepisów na pyszne przetwory, które z chęcią będziemy zjadali w ziemie. Z pomocą przychodzi nam książka "Przetwory z pomysłem" Patrycji Machałek. Premiera książki już 03 lipca.  W książce znajdziemy 100 prostych przepisów na tradycyjne, klasyczne przetwory(...)ekstrawagandzkie. Książka zarówno dla osób, które zaczynają przygodę z robieniem zapasów na zimę, oraz tych, którzy są zaprawieni w boju, a szukają inspiracji.  Książka została podzielona na rozdziały: przetwory owocowe i tutaj znajdziemy przepisy na dżemy, konfitury, marmolady, powidła, galaretki, frużeliny, kompoty, owoce w alkoholu, nalewki. Następne są sosy i przeciery warzywne, później solonki, marynowane, ocet i kiszonki

kruche babeczki
Marynowana dynia a la ananas (bez octu) – przepis krok po kroku 216

dzisiaj u mnie na blogu już nieco jesiennie Wszystko za sprawą kolejnego przetworowego przepisu, tym razem z dynią w roli głównej. Marynowana dynia a la ananas to kolejny z przetworów, który u mnie w domu przygotowujemy co roku. Jak wiadomo, ananasy są świetnym dodatkiem do ciast, kremów, deserów, sałatek, a nawet do mięsa, czy ryb. Natomiast kiedy wykryto u mojego(...)Brata alergię na ananasy, postanowiliśmy znaleźć zamiennik tego owocu i tak się zaczęła nasza przygoda z dyniowym przetworem, który idealnie zastępuje ananasy z puszki. Jest to więc kolejny z zamienników klasyki, który gości na moim blogu To co? Gotowi na kolejne przetworowe szaleństwo? Marynowana dynia a la ananas – przepis krok po kroku Do przygotowania marynowanej dyni będziecie potrzebować

Okiem Blondynki by McBlondi
TRUSKAWKA 141

truskawkach przyśpieszają trawienie zjedzonych ciężkostrawnych potraw. doskonale oczyszczają nasz organizm z toksyn.  Truskawki są niezwykle wdzięcznym tematem w kuchni. Można je mrozić, gotować, suszyć, przyrządzać z nich rozmaite przetwory np. dżemy, soki, kompoty, galaretki truskawkowe lub jogurty miksowane ze świeżymi owocami. Jednak prawdziwym hitem są truskawki surowe, prosto z krzaka. Najlepiej smakują z bitą śmietaną lub cukrem.  Sama(...)bardzo duże, pierwsze jakby w kształcie wachlarza, czy grzebienia. Owoce regularne, intensywnie czerwone z połyskiem. Skórka owoców ciemnoczerwona, miąższ soczysty, aromatyczny, dość smaczny. Trwałość owoców duża. Odmiana doskonała na przetwory, świetne na sosy owocowo/ warzywne chutney, wyśmienita do jedzenia na surowo. HONEOYE - to odmiana amerykańska. Owoce bardzo duże. owoce średnio jędrne, miąższ soczysty winno - słodki i aromatyczny. Typowa odmiana deserowa

Ciastka - domowe słodkości
Testowanie Eterno. 163

Przed świętami dostałam fajną paczuszkę od firmy  Eterno. ETERNO to rodzinna firma produkująca naturalne przetwory owocowe najwyższej jakości dla koneserów i poszukiwaczy dobrego smaku. Są  firmą rodzinną przygotowującą wszystkie produkty według unikalnych receptur, które od pokoleń towarzyszą ich rodzinie.  Celem jest produkcja tradycyjnych przetworów owocowych, które oprócz wyśmienitego smaku są zdrowe. I dlatego stawiają  na jakość(...)Wszystkie przetwory są naturalne, nie zawierają konserwantów, sztucznych barwników, dodatków smakowych. Do produkcji wybierają owoce najlepszej jakości. Syrop, w którym znajdują się owoce powstaje w wyniku połączenia naturalnego soku owocowego z cukrem, a naturalnym konserwantem jest minimalny dodatek alkoholu. Dla zapewnienia trwałości konfitury są pasteryzowane domowym sposobem. Ich  konfitury to typowe smaki Polski, które doskonale łączą tradycję przetworów naszej

Sama słodycz i szczypta chili
Piernik staropolski (długo dojrzewający) 172

łyżeczki sody oczyszczonej pół szklanki mleka (125 ml) pół łyżeczki soli 2 torebki przyprawy korzennej do piernika (40 g w torebce)* 1,5 kg powideł śliwkowych lub innych kwaśnych przetworów 150 gr gorzkiej czekolady 200 ml śmietany kremówki płatki migdałowe'; document.write(" "); Składniki na 3 bardzo duże pierniki około 39 x 26 cm: 500 g miodu naturalnego np. akacjowego 1 szklanka(...)łyżeczki sody oczyszczonej pół szklanki mleka (125 ml) pół łyżeczki soli 2 torebki przyprawy korzennej do piernika (40 g w torebce)* 1,5 kg powideł śliwkowych lub innych kwaśnych przetworów 11 Listopada (lub wcześniej): Miód i cukier podgrzać, doprowadzić do wrzenia, dodać masło, zostawić do wystudzenia. Wystudzoną mieszankę umieścić w misie miksera z hakiem do drożdżowego, dodać mąkę, jajka, przyprawę

moj przepis na

Proponowane wyszukiwania