przetwory - 14749 przepisów (strona:17/984)

Mus brzoskwiniowy na zimę 49

mojprzepisna.pl | Mus brzoskwiniowy na zimę Już niedługo sezon brzoskwiniowy. Może zainteresuje Was przepis na mus brzoskwiniowy, który z powodzeniem będziecie mogli dodać do szarlotki, czy do

moj przepis na
Marmolada gruszkowo-rabarbarowa 41

mojprzepisna.pl | Marmolada gruszkowo-rabarbarowa Robiliście kiedyś dżem lub marmoladę z gruszek? Generalnie troszkę to mdłe i słodkie, prawda? Aby złamać słodycz i dodać odrobinkę ostrzejszego smaczku

moj przepis na
Prażone jabłka do słoików na zimę 42

mojprzepisna.pl | Prażone jabłka do słoików na zimę Domowe jabłka prażone to jest to! Będę ich używać nie tylko do szarlotki, ale również do ryżu i kaszek

moj przepis na
Domowy ocet jabłkowy 44

mojprzepisna.pl | Domowy ocet jabłkowy Domowy ocet jabłkowy robi się ze skórek po jabłkach, więc jeżeli macie dostęp do dobrych, niepryskanych i niewoskowanych jabłek nie wyrzucajcie skórek

moj przepis na
Domowa kandyzowana skórka pomarańczowa 34

mojprzepisna.pl | Domowa kandyzowana skórka pomarańczowa Święta zbliżają się wielkimi krokami, ja już szykuję swoją kandyzowaną skórkę pomarańczową do Makowca zawijanego , a wy, używacie skórki pomarańczowej, do

moj przepis na
Buraczki na zimę 49

mojprzepisna.pl | Buraczki na zimę Jak ja TO lubię, zachodzę do spiżarki, a tam ogóreczki gotowe na ogórkową lub kanapeczkę czy dodatek do kotlecika. Dynia, gotowa na

moj przepis na
Kieszenie kapusty porady – podstawowe zasady 51

Czy można kisić kapustę wiosną. Ależ można, nawet trzeba. Kapustę można kisić cały rok! Nie tylko jesienią. Kiszonkami powinniśmy się zajadać cały, okrągły rak. Doskonale wpływają

moj przepis na
Domowa Lutenica – sos z pieczonej papryki i bakłażana z pomidorami 53

kojarzę (może moi Rodzice tak), ale jej pochodzenie sprawiło, że musiałam koniecznie ją zrobić i spróbować. I NIE ŻAŁUJĘ! Na stałe bowiem wejdzie do naszej spiżarni, i obok domowych przetworów z pomidorów, będzie musiała się obowiązkowo w tej spiżarni co roku odradzać 🙂 Lutenica jest przepyszna! Już sama świetnie smakuje na kromce świeżego chleba. A może być stosowana jako dodatek(...)mielonym pieprzem. Gorącą Lutenicę przekładać do dokładnie umytych, wyparzonych i osuszonych w piekarniku słoików (patrz instrukcja poniżej). Pasteryzuj w piekarniku przez 20 minut (patrz instrukcja poniżej). Wyparzanie słoików do przetworów: Piekarnik nagrzej do 100°C (grzałka góra-dół). Słoiki wraz z nakrętkami umyj w bardzo ciepłej wodzie z płynem do naczyń. Dobrze wypłucz. Ułóż wszystko na blasze otworem do góry

Moja Delicja
Pasta z papryki, pasta paprykowa z czosnkiem i chili. 152

Podobno pandemia spowodowała, że Polacy ruszyli do swoich kuchni. W marcu wiele osób rozpoczęło przygodę z wypiekiem domowego chleba, a teraz jak słyszałam w radiu, aż 60% Polaków robi przetwory. Ja mam zawsze problem z przetworami. Najpierw trzeba dotargać te kilogramy warzyw czy owoców, które potem trzeba obrobić. Mam to szczęście, że podobnie jak w poprzednim roku, ogóry i paprykę(...)potraktowałam blenderem. Wyszło chyba na jedno, a jednak zblendowanie gara papryki, a przepuszczenie przez maszynkę zaoszczędza czas. Dodałam również cebulę, której nie ma w oryginale. Dla mnie cebula w przetworach z pomidorów i papryki musi być i kropka. Nadaje całości charakteru. Cebulę dodałam równocześnie z papryką i razem dusiłam i potem blendowałam. Do was należy wybór sposobu wykonania. Możecie korzystać

Mieszam w Garnku
Cukinia marynowana z curry na zimę 132

zależności jak wysoko ułożymy cukinię) na zalewę: 1 litr wody 1 szklanka 250 ml octu 10% 1 ½ cukru (około 350 gramów) 4 łyżeczki curry 1 łyżka soli do przetworów do każdego słoika: duża szczypta gorczycy 2-3 ziarenka ziela angielskiego około 4 ziarenek pieprzu kawałek listka laurowego 1 ząbek czosnku (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Link do filmiku z przepisem na: Cukinia(...)słoiki, ustawiam do góry dnem na ściereczce, nakrywam drugą ściereczką i pozostawiam do wystudzenia. Tak przygotowane słoiki przechowuję w chłodnym i ciemnym miejscu, na przykład w piwnicy. Życzę udanych przetworów i smacznego. Pozdrawiam Babcia

Uwaga Babcia Gotuje
Ogórki po królewsku 308

Uważam, że przetworów na zimę nigdy za wiele. Moja rodzina uwielbia ogórki, dlatego co roku staram się znaleźć jakieś nowe inspiracje na zimowe przetwory. Jednym z naszych ulubionych sposobów na przetwory są ogórki w przyprawie gyros , które są doskonałym dodatkiem do obiadów i nie tylko. Tym razem postanowiłam przygotować ogórki po królewsku, które są naprawdę pyszne! Moim domownikom również bardzo(...)smakowały, dlatego jestem pewna, że będę wracać do tego przepisu na ogórki po królewsku. Jeśli tak samo jak ja, lubicie wypróbowywać nowe sposoby na przetwory to gorąco was zachęcam do zrobienia ogórków po królewsku! Mają one specyficzny posmak, dzięki dodaniu miodu do zalewy i muszę przyznać, że to połączenie to strzał w dziesiątkę! (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki na Ogórki

Danka Pichci
Ogórki kiszone na zimę 64

przepis zwiera jedynie 5 składników i jest bardzo prosty. Chrupiące ogórki kiszone to polski klasyk, który przygotujesz bez najmniejszego problemu, a jak wiadomo domowe są najsmaczniejsze. Ogórki do przetworów kupuj ze sprawdzonego źródła. To bardzo ważne, ponieważ jeśli będą przenawożone, mogą się szybko zepsuć. Ogórki powinny być nieduże, twarde, jędrne i nieprzerośnięte, te bardzo grube po kilku miesiącach będą puste(...)chrzanu i 3-4 liście chrzanu po 2-3 zielone liście dębu lub wiśni na każdy słoik zalewa do ogórków kiszonych na zimę 2 płaskie łyżki soli kamiennej do przetworów (niejodowanej) na każdy 1 litr wody czyli do 3 kilogramów ogórków przygotowuję zalewę z 3 litrów wody i 6 łyżek soli. Dodatkowo: umyte i wyparzone wrzątkiem słoiki i nakrętki. Muszą

Cztery Fajery
Ogórki małosolne 79

przegotuj wodę z kranu. ogórki możesz zalać zimną albo gorącą solanką. Ogórki zalane gorącą solanką ukiszą się szybciej i będą bardziej chrupiące. do ogórków małosolnych używaj soli kamiennej do przetworów (niejodowanej) w proporcjach 1 łyżka stołowa soli na litr wody ogórki powinny być całkowicie zakryte solanką, nie mogą wystawać, bo mogą się zepsuć.  Najlepsze ogórki małosolne zrobisz sama. Domowe(...)ząbków czosnku około 10 cm korzeń chrzanu  opcjonalnie liście chrzanu, liście wiśni, porzeczki lub dębu. zalewa do ogórków małosolnych 1 płaska łyżka stołowa soli kamiennej do przetworów (niejodowanej) na każdy 1 litr wody. Do 1 kilograma ogórków przygotowuję zalewę z 1,5 litra wody i 1,5 łyżki soli. Dodatkowo: umyte i wyparzone wrzątkiem słoiki albo kamionkowy garnek, talerzyk

Cztery Fajery
Kieszenie kapusty porady – podstawowe zasady 138

Czy można kisić kapustę wiosną. Ależ można, nawet trzeba. Kapustę można kisić cały rok! Nie tylko jesienią. Kiszonkami powinniśmy się zajadać cały, okrągły rak. Doskonale wpływają

moj przepis na
Ogórki małosolne 55

mojprzepisna.pl | Ogórki małosolne Powoli zaczyna się sezon ogórkowy … więc polecam ogórki małosolne. Są pyszne, chrupiące i szybko znikają. Inspiracja Składniki na 4 litrowe słoiki: 2

moj przepis na

Proponowane wyszukiwania