przetwory - 14998 przepisów (strona:20/1000)

Ogórki amerykańskie do hamburgerów , sandwichy – przetwory 643

Ogórki amerykańskie do hamburgerów , sandwichy – przetwory Ogórki amerykańskie , to bardzo praktyczny sposób na przygotowanie , całosezonowego dodatku do hamburgerów , czy sandwichy . No a przecież powszechnie wiadomo że nie ma dobrego sandwicha , czy hamburgera , bez porządnego pikla z ogórka . Obecnie jestem w letnim amoku robienia przetworów , więc trochę Was nimi podręczę Ogórki smakują doskonale , są chrupiące , dzięki czemu nadają zwykłym kanapkom(...)zaletą jest to że ogórki , użyte do ich zrobienia nie muszą być idealne , mogą być krzywe i tak są przecież krojone . Zachęcam , zawsze to jakaś odmiana od tradycyjnych przetworów . Mimo ,że na pierwszy rzut oka, nie są niczym specjalnym , smakują świetnie i nie są banalne . W naszym domu to numer jeden zimą , zaraz po ” Golden Eye ” – czyli

Ogrodnik w podróży
Domowy ketchup z cukinii – przepis krok po kroku 140

eśli śledzicie mojego bloga, to zapewne wiecie, że jestem wielką entuzjastką domowych i zdrowszych zamienników sklepowych produktów. Dlatego dzisiaj, pozostając w temacie przetworów, mam dla Was przepis na domowy ketchup Tym razem będzie to przepis, który kilka lat temu dostałam od mojego Dziadzia. Od tego czasu, domowy ketchup z cukinii jest obowiązkowym punktem na mojej liście przetworów. Jeśli(...)ketchupem warto przechowywać w chłodnym miejscu, a po otwarciu – koniecznie w lodówce! A Wy robicie takie domowe ketchupy, czy korzystacie ze sklepowych? Smacznego!   A jeśli szukacie inspiracji na przetwory, polecam moje przepisy: Jarzynka a la vegeta Frużelina czereśniowo-jabłkowa Domowa nutella śliwkowa   Artykuł Domowy ketchup z cukinii – przepis krok po kroku pochodzi z serwisu Okiem Blondynki by McBlondi

Okiem Blondynki by McBlondi
Pyszna fasolka szparagowa z warzywami w pomidorach na zimę do słoików 1020

piórka. Oczyszczoną marchew i pietruszkę ścieram na tarce o grubych oczkach. Najpierw ugotuję fasolkę szparagową: Wodę w której będę gotowała fasolkę, delikatnie solę i słodzę, dodałam łyżeczkę soli do przetworów i łyżeczkę cukru. Do gotującej wody wrzucam fasolkę i od momentu włożenia do wody gotuję około 15 minut, pod przykryciem. Następnie odcedzam i odstawiam. Przygotowanie pozostałych składników sałatki: W dużym(...)słoiki układam do góry dnem na ściereczce, nakrywam drugą ściereczką i pozostawiam do wystudzenia. Tak przygotowaną sałatkę najlepiej jest przechowywać w chłodnym miejscu, na przykład w piwnicy. Życzę udanych przetworów i smacznego. Pozdrawiam Babcia

Uwaga Babcia Gotuje
Rozgrzewająca zimowa herbata 158

Do Polski wrócił mróz… w końcu jest przecież zima. W takim razie rozgrzewająca zimowa herbata będzie idealna na chłodne wieczory. Oprócz efektu ogrzewania poprawi naszą

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Ketchup z cukinii 159

Zeszły tydzień znów stał pod znakiem przetworów. Własne ogórki były na tyle duże, by zebrać je i zakonserwować, a cukinia, którą dostałam od Mamy też już wołała o pomstę do nieba i litość nad nią. Nie było jej mało, bo po obraniu i wydrążeniu pestek coś koło 5kg, a i to nie wzięłam całej. Pozostałe dwie leżą i czekają(...)Pasteryzacja: Pasteryzujemy 10 minut od momentu zagotowania, metodą „na mokro”: na dnie dużego garnka układamy np. ścierkę, wkładamy słoiczki (podobnej wielkości) i zalewamy wodą do ¾ ich wysokości. Gotowe przetwory wyciągamy na ściereczkę BEZ ODWRACANIA! Kilka razy zdarzyło mi się pasteryzować i po wyciągnięciu odwrócić do góry dnem. Odkąd na suficie w mojej kuchni pojawiło się leczo- już tak nie robię

Kuchnia w czekoladzie
SAŁATKA BURACZKOWA NA ZIMĘ DO SŁOIKÓW 108

lepszego zimą niż domowa sałatka buraczkowa. Lato i jesień to dla mnie czas spełnienia – przetwory, przetwory, przetwory… . Tą sałatkę poleciła mi siostra, która podobnie jak i ja jest zwolenniczką domowych przetworów. Miło jest zimą otworzyć słoiczek gotowej sałatki do obiadu, więc zachęcam do wypróbowania tego przepisu. SAŁATKA BURACZKOWA NA ZIMĘ DO SŁOIKÓW 6 kg buraków 1 kg papryki

Pieguskowa Kuchnia
DZEM Z LESNYCH OWOCOW 76

DŻEM Z LEŚNYCH OWOCÓW   Coraz mniej Pań domu robi dziś przetwory. Powodem może być coraz mniej czasu oraz energii, zwłaszcza, że w sklepach nie brakuje  darów sadów i pól zakonserwowanych na różne sposoby. Jeśli jednak znajdziecie wolne popołudnie, zróbcie mały zapas konfitur i marynat na zimę. Takich jak domowe nigdzie nie kupicie. Dzisiaj polecam dżem z leśnych owoców(...)który wspaniale smakuje na kanapce z białym serem twarogowym. W dziale "DOMOWE PRZETWORY" znajdziecie inne sprawdzone przepisy na przetwory z owoców i warzyw. SKŁADNIKI: 2 szklanki dojrzałych, dorodnych jeżyn 2 szklanki czarnych jagód 2 szklanki poziomek 2 szklanki cukru PRZYGOTOWANIE: Krok 1. Do garnka przeznaczonego do smażenia przetworów wkładamy opłukane i osączone owoce, zasypujemy cukrem, stawiamy na niewielkim ogniu

Moja Książka Kucharska
Konfitura z kiwi 111

Trochę egzotyki zamkniętej na zimę w słoicz k u Kto powiedział, że przetworów nie można robić również zimą? Fakt, o świeże truskawki, wiśnie, czereśnie czy śliwki trudno w tym momencie, w każdym razie w bardziej hurtowej ilości wymaganej przy produkcji dżemu. Ale owoce cytrusowe śmiało można wykorzystać, pełno ich teraz w sklepach i są po całkiem przystępnych cenach. Choć kiwi(...)kategorii cytrusów nie należy - zaliczany jest raczej do jagód i zwany chińskim agrestem , gdyż to właśnie w Chinach go odkryto - zima to idealny okres aby go w przetworach spożytkować, bo powszechnie jest w tych miesiącach do Polski importowany. Kilka godzin stania przy kuchni i można od razu cieszyć się pyszną, owocową, świeżą konfiturą. Kiwi - w skrócie [źródło: www.poradnikzdrowie.pl ; vitalia.pl ] : swoją

Grunt to przepis!
Dżem dyniowy z nutą pomarańczy i piernika 142

Przyszedł czas na kolejne przetwory! W lodówce miałam sporą dynię od Mamy Dominika, więc postanowiłam zrobić z niej coś oprócz zupy, ciasta czy placków. Tak powstał ten dżem - pyszny i przywodzący na myśl świąteczny czas. :) Od kiedy zrobiłam pierwszy słoiczek dżemu pokochałam robić własne przetwory. W lodówce miałam jeszcze sporą dynię, więc zdecydowałam się poeksperymentować i stworzyć dżem(...)Dżem jest słodki, z wyraźną pomarańczową nutą i aromatem piernika. Wspaniały dodatek do naleśników czy ciast. Kanapki też smakują z nim wybornie - polecam! :) #Przydatne info:  Ja swoje przetwory trzymam w lodówce, ale jeśli planujecie zrobić ich więcej i trzymać w spiżarce lub piwnicy, to polecam pasteryzowanie ich w piekarniku - wtedy będziecie mieć pewność, że nie spleśnieją. Wystarczy, że wcześniej

Cooking Monster
Galaretka z papierówek i aronii 144

Galaretka z papierówek i aronii to kolejny tegoroczny przepis na domowe przetwory do słoików. Lubię smak papierówki i ich zapach dlatego wykorzystuję je do przetworów: galaretek, musów i kompotów. A to drugi w tym roku przepis na galaretkę z papierówek, zredukowałam trochę ilość cukru w poprzedniej recepturze, którą przygotowałam tydzień wcześniej: galaretkę z papierówek z wanilią. Chociaż Piotrkowi ilość cukru(...)przygotowania galaretki z jabłek nie musimy wykorzystywać jabłek o bardzo dobrej jakości, mogą to być spady, jabłka lekko obite lub niedojrzałe (ale zdrowe), gniazdka nasienne i pozostałości po innych przetworach np. obierki z jabłek, to odpadki z papierówek mają dużą zawartość pektyn i przyspieszają krzepnięcie galaretki z jabłek. Tak przygotowana galaretka z papierówek jest bardzo smaczna, ma zwartą strukturę

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Dżem jabłkowo-cytrynowy 144

Dzisiaj pora dżem na jabłkowy przełamany nutą cytryny. Wrzesień na naszym blogu zdecydowanie przebiega pod znakiem jabłek i wszelakich przetworów. To najlepszy moment na robienie takich rzeczy, polskie jabłka dojrzewają właśnie teraz. Trzeba korzystać i zamykać smaki lata w słoikach, tak żeby zimą nie trzeba było wspomagać się sklepowymi produktami. Bo spójrzmy prawdzie w oczy: w tych sklepowych przetworach

Marder&Marder Manufacture
Wykwintny dżem jabłkowo-śliwkowy 126

Prosty dżem jabłkowo-śliwkowy, tak na początek naszego jabłkowego cyklu. Od dłuższego czasu męczymy was przetworami (w końcu to sezon). Teraz też będzie jeszcze trochę przetworów, ale przewodnim owocem będą jabłka. Będziemy mieć dla was musy, kompoty, dżemy, marmolady i sami nawet nie wiemy co jeszcze. Wiemy, że na pewno będzie smacznie. Więc zaczynamy.       Potrzebujemy

Marder&Marder Manufacture
Dżem brzoskwioniowy z cynamonem, imbirem i goździkami 189

świąt. :) Gdy nadchodzi schyłek lata zaczynam myśleć o zapasach na zimę, chętnie zmieściłabym w słoikach wszystkie warzywa i owoce, ale chyba zabraknie mi na to czasu. W kolekcji domowych przetworów jest już dżem truskawkowy z wanilią oraz dżem wiśniowy z kardamonem , a teraz dołącza do nich kolejna pyszność - brzoskwinie z cynamonem! Dżem nie jest bardzo słodki, ale ma fantastyczny aromat(...)powinniście dodać i do Waszej spiżarki - polecam! :) Dżem brzoskwiniowy : 4 kg brzoskwiń (u mnie działkowe, od Mamusi <3) 500 g cukru (lub więcej jeśli wolicie słodsze przetwory) 1 łyżeczka mielonego imbiru 3-4 łyżeczki mielonego cynamonu 10 goździków 2 łyżki cukru waniliowego sok z połowy cytryny (lub więcej jeśli owoce są bardzo słodkie)  1 opakowanie cukru żelującego

Cooking Monster
Dżem ze śliwek; dżem śliwkowy (węgierki, renklody) 145

Kolejna porcja przetworów, tym razem śliwki zostały przerobione na dżem :-) W tym roku stworzyłam 3 rodzaje dżemów z dwóch odmian śliwek, tj. z węgierek i renklod. Powstały wiec dżemy z renklod, z węgierek i dżemy mieszane. Wykonywałam je praktycznie jednakowo, dodając jedynie do przetworów z węgierek więcej cukru. Jak dokładnie robiłam te przetwory? SKŁADNIKI: - śliwki - cukier trzcinowy i cukier biały(...)pół na pół) * - cynamon * * ilość wg własnego uznania i preferencji smakowych :-) Cukru jednak nie należy pominąć, ponieważ powoduje on gęstnienie przetworów. Nie żałowałam również dodatku cynamonu- jego smak rewelacyjnie pasuje do śliwek i świetnie podkreśla ich smak. Śliwki dobrze myję, wyciągam z nich pestki, kroję na mniejsze części (krojenie nie jest jednak tak na prawdę potrzebne, ponieważ śliwki

Wielopokoleniowo
Gruszki w syropie 195

Kolejne słodkie przetwory na naszym blogu. Kolejne właściwie uniwersalnego zastosowania. Takie gruszki równie dobrze sprawdzą się w daniach wytrawnych (np. jako dodatek do mięs), jak i słodkich, jak wszelakie deseru. A nawet można z nich zrobić drożdżówki z tymi właśnie gruszkami w środku. A dodatkowo całkiem przyjemnie można spożytkować syrop. Doskonale smakuje rozrobiony w wodą gazowaną. Zresztą z niegazowaną też(...)całkiem niezłe jest. My tylko żałujemy, że nie mamy piwnicy, ani innej spiżarni. Wtedy takich przetworów narobilibyśmy z tonę. A tak na marginesie: to przepis Pawła Małeckiego, mistrza Polski w cukiernictwie.       2 kg gruszek (twardych)  0,75 l wody  0,5 kg cukru  2 łyżki cukru waniliowego 1 cytryna  kilka świeżych malin

Marder&Marder Manufacture