Kolejny pomysł na wykorzystanie pomidorów. Tym razem dodałam trochę kolorowej papryki. Jeżeli macie dostęp do smacznych, mocno aromatycznych i słodkich pomidorów to koniecznie zrobicie ten sos
moj przepis namojprzepisna.pl | Miód z mniszka ze skórką cytrynową Mniszek lekarski – popularnie znany jako mlecz jest dobrą roślinką mimo, że niszczy nam trawnik to przydaje się w
moj przepis namojprzepisna.pl | Ekstrakt miętowy W związku z tym, że u mnie mięty w bród, postanowiłam zrobić ekstrakt miętowy, a nóż się przyda do jakieś tortu z nasączem
moj przepis namojprzepisna.pl | Brzoskwiniówka – Nalewka z brzoskwiń Coś co lubimy z mężem robić najbardziej – naleweczki. Szczególnie mój mąż para się w przerabianiu wszelkiego rodzaju „owoców
moj przepis namojprzepisna.pl | Syrop z kwiatu czarnego bzu Drugi rok robię ten syrop i cieszy się bardzo dużym powodzeniem. Szczególnie smakuje z zimną wodą gazowaną. Przepis pochodzi z
moj przepis namojprzepisna.pl | Mus brzoskwiniowy na zimę Już niedługo sezon brzoskwiniowy. Może zainteresuje Was przepis na mus brzoskwiniowy, który z powodzeniem będziecie mogli dodać do szarlotki, czy do
moj przepis namojprzepisna.pl | Marmolada gruszkowo-rabarbarowa Robiliście kiedyś dżem lub marmoladę z gruszek? Generalnie troszkę to mdłe i słodkie, prawda? Aby złamać słodycz i dodać odrobinkę ostrzejszego smaczku
moj przepis namojprzepisna.pl | Prażone jabłka do słoików na zimę Domowe jabłka prażone to jest to! Będę ich używać nie tylko do szarlotki, ale również do ryżu i kaszek
moj przepis namojprzepisna.pl | Domowy ocet jabłkowy Domowy ocet jabłkowy robi się ze skórek po jabłkach, więc jeżeli macie dostęp do dobrych, niepryskanych i niewoskowanych jabłek nie wyrzucajcie skórek
moj przepis namojprzepisna.pl | Domowa kandyzowana skórka pomarańczowa Święta zbliżają się wielkimi krokami, ja już szykuję swoją kandyzowaną skórkę pomarańczową do Makowca zawijanego , a wy, używacie skórki pomarańczowej, do
moj przepis namojprzepisna.pl | Buraczki na zimę Jak ja TO lubię, zachodzę do spiżarki, a tam ogóreczki gotowe na ogórkową lub kanapeczkę czy dodatek do kotlecika. Dynia, gotowa na
moj przepis naCzy można kisić kapustę wiosną. Ależ można, nawet trzeba. Kapustę można kisić cały rok! Nie tylko jesienią. Kiszonkami powinniśmy się zajadać cały, okrągły rak. Doskonale wpływają
moj przepis nakojarzę (może moi Rodzice tak), ale jej pochodzenie sprawiło, że musiałam koniecznie ją zrobić i spróbować. I NIE ŻAŁUJĘ! Na stałe bowiem wejdzie do naszej spiżarni, i obok domowych przetworów z pomidorów, będzie musiała się obowiązkowo w tej spiżarni co roku odradzać 🙂 Lutenica jest przepyszna! Już sama świetnie smakuje na kromce świeżego chleba. A może być stosowana jako dodatek(...)mielonym pieprzem. Gorącą Lutenicę przekładać do dokładnie umytych, wyparzonych i osuszonych w piekarniku słoików (patrz instrukcja poniżej). Pasteryzuj w piekarniku przez 20 minut (patrz instrukcja poniżej). Wyparzanie słoików do przetworów: Piekarnik nagrzej do 100°C (grzałka góra-dół). Słoiki wraz z nakrętkami umyj w bardzo ciepłej wodzie z płynem do naczyń. Dobrze wypłucz. Ułóż wszystko na blasze otworem do góry
Moja DelicjaPodobno pandemia spowodowała, że Polacy ruszyli do swoich kuchni. W marcu wiele osób rozpoczęło przygodę z wypiekiem domowego chleba, a teraz jak słyszałam w radiu, aż 60% Polaków robi przetwory. Ja mam zawsze problem z przetworami. Najpierw trzeba dotargać te kilogramy warzyw czy owoców, które potem trzeba obrobić. Mam to szczęście, że podobnie jak w poprzednim roku, ogóry i paprykę(...)potraktowałam blenderem. Wyszło chyba na jedno, a jednak zblendowanie gara papryki, a przepuszczenie przez maszynkę zaoszczędza czas. Dodałam również cebulę, której nie ma w oryginale. Dla mnie cebula w przetworach z pomidorów i papryki musi być i kropka. Nadaje całości charakteru. Cebulę dodałam równocześnie z papryką i razem dusiłam i potem blendowałam. Do was należy wybór sposobu wykonania. Możecie korzystać
Mieszam w Garnkuzależności jak wysoko ułożymy cukinię) na zalewę: 1 litr wody 1 szklanka 250 ml octu 10% 1 ½ cukru (około 350 gramów) 4 łyżeczki curry 1 łyżka soli do przetworów do każdego słoika: duża szczypta gorczycy 2-3 ziarenka ziela angielskiego około 4 ziarenek pieprzu kawałek listka laurowego 1 ząbek czosnku (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Link do filmiku z przepisem na: Cukinia(...)słoiki, ustawiam do góry dnem na ściereczce, nakrywam drugą ściereczką i pozostawiam do wystudzenia. Tak przygotowane słoiki przechowuję w chłodnym i ciemnym miejscu, na przykład w piwnicy. Życzę udanych przetworów i smacznego. Pozdrawiam Babcia
Uwaga Babcia Gotuje