jest starożytną metodą konserwacji żywności, która pozwala przedłużyć jej trwałość i zachować wartości odżywcze. Wiele produktów można poddać procesowi kiszenia, co daje nam możliwość cieszenia się smacznymi i zdrowymi przetworami przez długi czas. 1. Kapusta kiszona Jednym z najpopularniejszych produktów, które można kisić, jest kapusta. Kiszona kapusta jest bogatym źródłem witamin i minerałów, takich jak witamina(...)umieszczeniu ich w solance i pozostawieniu do fermentacji. Efektem tego procesu jest delikatnie kwaśny smak i chrupiąca konsystencja buraków kiszonych. 4. Marchewki kiszone Marchewki kiszone to kolejny smaczny przetwór, który można przygotować w domu. Kiszenie marchewek pozwala zachować ich chrupiącą konsystencję i naturalny smak. Marchewki kiszone są bogate w witaminę A, C i K, a także błonnik i potas. Proces
Żyję by jeśćKlasyczne ogórki kiszone Chrupiące i jędrne ogórki z tradycyjnej receptury, które zawekowane mogą stać cały rok. Jedne z najpopularniejszych przetworów na zimę. Polecam! MOJA RADA: * miałam dość małe ogórki, więc zawekowałam je w słoikach 0,7 litra, do większych okazów polecam użyć większych, litrowych słoików. *Nie podaje dokładnych proporcji na przygotowanie zalewy, gdyż jej ilość zależy od użytych(...)lokalnych upraw lub od sprawdzonych dostawców. Składniki: 2kg ogórków gruntowych 1 pęczek kopru z baldachami Kawałek korzenia chrzanu – około 10cm 1 główka czosnku sól kamienna do przetworów *** Ogórki dokładnie myjemy w zimnej wodzie *** *** Na dno każdego słoika (czystego i suchego) wkładamy koper *** *** Umyte ogórki układamy ciasno, pionowo w słoikach. Między ogórki układamy pokrojony na słupki chrzan
Blog z Apetytemnapoju zaraz po przebudzeniu. Okazuje się jednak, że to nie jedyne zastosowanie kawy. Poza przyrządzaniem espresso, cappuccino czy latte, szefowie kuchni często wykorzystują ten niesamowity składnik w deserach i przetworach, a nawet – wytrawnych daniach głównych. Jak w niestandardowy sposób wykorzystać w kuchni ziarna kawy? Zastosowania kawy w cukiernictwie – nie tylko do picia W cukiernictwie kawa wykorzystywana jest często(...)samemu, piekąc brownie z dodatkiem kawy . Naturalnie zmielone ziarna pasują również do śniadań na słodko: granoli czy owsianki. Można je też z powodzeniem dodać do sprawdzonego przepisu na naleśniki. Przetwory z kawy – idealny dodatek do serów Kawa bardzo dobrze komponuje się z owocami. Nic więc dziwnego, że znalazła swoje zastosowanie w słodkich przetworach. Sprawdzi się w połączeniu z nektarynkami, gruszkami
Kuchnia MagdaLenynapoju zaraz po przebudzeniu. Okazuje się jednak, że to nie jedyne zastosowanie kawy. Poza przyrządzaniem espresso, cappuccino czy latte, szefowie kuchni często wykorzystują ten niesamowity składnik w deserach i przetworach, a nawet – wytrawnych daniach głównych. Jak w niestandardowy sposób wykorzystać w kuchni ziarna kawy? Zastosowania kawy w cukiernictwie – nie tylko do picia W cukiernictwie kawa wykorzystywana jest często(...)samemu, piekąc brownie z dodatkiem kawy . Naturalnie zmielone ziarna pasują również do śniadań na słodko: granoli czy owsianki. Można je też z powodzeniem dodać do sprawdzonego przepisu na naleśniki. Przetwory z kawy – idealny dodatek do serów Kawa bardzo dobrze komponuje się z owocami. Nic więc dziwnego, że znalazła swoje zastosowanie w słodkich przetworach. Sprawdzi się w połączeniu z nektarynkami, gruszkami
Kuchnia MagdaLenySezon ogórkowy uważam za rozpoczęty, zerwałam już pierwsze ogóreczki ze swojego ogródka i zrobiłam kilka słoików ogórków w curry . Ogórki w curry to świetny pomysł na pyszne przetwory z ogórków. Można je zajadać jako dodatek do obiadu lub na kanapce. Ogórki w curry są chrupiące, słodko-kwaśne, a ja uwielbiam takie smaki. Ogórki w curry to jedne z naszych ulubionych(...)przetworów, co roku przygotowuję kilka słoików tych ogóreczków i zimową porą cieszymy się ich smakiem. Polecam wypróbować mój sprawdzony przepis na ogórki w curry . (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki na ogórki w curry: 2,5 kg ogórków gruntowych 4 szklanki wody 1,5 szklanki cukru 1,5 szklanki octu spirytusowego 10% 1 łyżka soli kamiennej niejodowanej (do przetworów) 3 łyżki przyprawy
Gotuj z PrezesemSezon truskawkowy trwa krótko, dlatego warto wykorzystać go jak najlepiej, przygotowując domowe przetwory z tych owoców. Jednym z moich ulubieńców jest bezsprzecznie tradycyjna konfitura truskawkowa. Przepis nie zmienił się od wielu, wielu lat, dzięki czemu smakuje dokładnie tak, jak ta którą przygotowywały babcie. Bez wątpienia jest to jeden z ten przepisów, które każdy powinien znać. var stamp = parseInt(new Date(...)najwięcej i niemal o każdej porze roku mam w spiżarce przynajmniej jeden słoiczek. Nie zmienia to jednak faktu, że od czasu do czasu warto poeksperymentować i nadać dobrze znanym przetworom nieco inny smak. Jeśli masz ochotę na na nieco mniej tradycyjne smaki, dodaj do konfitury skórki z cytrusowe np. z pomarańczy lub cytryny. Ciekawy efekt osiągniesz również sięgając po wanilię
okolicepalnika.plprzebieg choroby. Jak wygląda dieta niskobiałkowa? Dieta niskobiałkowa to dieta, w której ograniczeniu poddaje się wszelkie produkty będące źródłem tego makroskładnika: • produkty pochodzenia zwierzęcego, takie jak: mięso i przetwory mięsne, ryby i przetwory rybne, nabiał i przetwory mleczne, jaja i przetwory jajeczne, • produkty zbożowe np. pszenne, jaglane itd. • rośliny strączkowe np. fasola, groch, soja, soczewica, • orzechy, nasiona, pestki. Ograniczeniu podlegają(...)zwiększa się udział innych makroskładników, takich jak węglowodany i tłuszcze. Zazwyczaj białko zastępowane jest większą ilością węglowodanów, stąd mile widziane w jadłospisie diety niskobiałkowej są: • owoce - świeże i suszone, przetwory owocowe np. dżemy, lody, powidła, • warzywa (niskobiałkowe), przetwory warzywne, • ziemniaki, dania na bazie ziemniaków, • ryż, produkty na bazie ryżu np. mąka ryżowa, • masło i oleje roślinne, • cukier, miód, • herbata, napary
Kuchnia MagdaLenyprzebieg choroby. Jak wygląda dieta niskobiałkowa? Dieta niskobiałkowa to dieta, w której ograniczeniu poddaje się wszelkie produkty będące źródłem tego makroskładnika: • produkty pochodzenia zwierzęcego, takie jak: mięso i przetwory mięsne, ryby i przetwory rybne, nabiał i przetwory mleczne, jaja i przetwory jajeczne, • produkty zbożowe np. pszenne, jaglane itd. • rośliny strączkowe np. fasola, groch, soja, soczewica, • orzechy, nasiona, pestki. Ograniczeniu podlegają(...)zwiększa się udział innych makroskładników, takich jak węglowodany i tłuszcze. Zazwyczaj białko zastępowane jest większą ilością węglowodanów, stąd mile widziane w jadłospisie diety niskobiałkowej są: • owoce - świeże i suszone, przetwory owocowe np. dżemy, lody, powidła, • warzywa (niskobiałkowe), przetwory warzywne, • ziemniaki, dania na bazie ziemniaków, • ryż, produkty na bazie ryżu np. mąka ryżowa, • masło i oleje roślinne, • cukier, miód, • herbata, napary
Kuchnia MagdaLenypowidła są śliwki węgierki. Powinny być duże, zdrowe, soczyste i dojrzałe. Warto spróbować ich przed zakupem, aby upewnić się, że są naprawdę słodkie. Właśnie takie najlepiej nadają się na przetwory. W czasie pestkowania owoców, konsekwentnie odrzucaj wszystkie robaczywe i nadgnite śliwki. Czy powidła śliwkowe trzeba słodzić? To dosyć często zadawane pytanie, a odpowiedź na nie brzmi(...)jeśli masz na to ochotę, lubisz słodkie przetwory lub jeśli po prostu trafiły ci się niezbyt słodkie śliwki. Nie, jeśli nie lubisz lub nie chcesz dosładzać przetworów, masz już bardzo słodkie owoce lub po prostu chcesz przygotować możliwie jak najbardziej tradycyjną wersję powideł. Dodawanie cukru do powideł to sprawa bardzo indywidualna. Zwykle nie jest to konieczne, ponieważ śliwki to jedne
okolicepalnika.plzrobić z pomidorów? Przetwory z pomidorów . Co zrobić z pomidorów? Oczywiście można zrobić zupę z pomidorami . Ale, żeby zachować smak pomidorów na pozostałe pory roku, to najlepsze są przetwory z pomidorów. Zobacz nasze ulubione przepisy z pomidorami – to nasze domowe inspiracje na to, co zrobić z tych warzyw. Sprawdź wszystkie nasze pomysły na przetwory z pomidorów! A jest(...)Pomidory to bardzo uniwersalne warzywo, latem gdy są świeże i pachnące wykorzystuję je w kuchni na bieżąco na wszelakie sposoby, w pozostałym okresie korzystam z moich przetworów z pomidorów, które chcę Wam dzisiaj pokazać. Pomidory na zimę warto zrobić sierpniu, wtedy są tanie i najsmaczniejsze. Pomidory zawierają dużo witamin- A, z grupy B, C, E i K. Do tego magnez
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięLipiec to szczyt sezonu na robienie przetworów na zimę. U mnie są na tapecie teraz różnego rodzaju przetwory z czerwonej i czarnej porzeczki. Nalewka z czerwonej porzeczki na spirytusie , a także nalewka z czarnej porzeczki już nastawione. Teraz przyszła pora na ekspresowy dżem z czarnej porzeczki. Czemu ekspresowy, ano temu, że robię go przy użyciu mieszanki do żelowania, którą(...)żadnego problemu kupicie w każdym sklepie. Ponieważ w domu nie przepadamy zbytnio za słodkimi przetworami, wybrałam mieszankę 3:1, czyli taką do której daje się mniej cukru. Proporcja jest taka, że na kilogram owoców dajemy 300 g cukru i jedno opakowanie mieszanki żelującej. Ja dałam cukru jeszcze mniej, dżem się pięknie ściął, ponieważ czarna porzeczka sama w sobie
Kulinarne przygody GatitySezon na przetwory już powoli się zaczął razem z owocami. Jedne się kończą a drugie zaczynają a my szukamy inspiracji i ciekawych przepisów na pyszne przetwory, które z chęcią będziemy zjadali w ziemie. Z pomocą przychodzi nam książka "Przetwory z pomysłem" Patrycji Machałek. Premiera książki już 03 lipca. W książce znajdziemy 100 prostych przepisów na tradycyjne, klasyczne przetwory(...)ekstrawagandzkie. Książka zarówno dla osób, które zaczynają przygodę z robieniem zapasów na zimę, oraz tych, którzy są zaprawieni w boju, a szukają inspiracji. Książka została podzielona na rozdziały: przetwory owocowe i tutaj znajdziemy przepisy na dżemy, konfitury, marmolady, powidła, galaretki, frużeliny, kompoty, owoce w alkoholu, nalewki. Następne są sosy i przeciery warzywne, później solonki, marynowane, ocet i kiszonki
kruche babeczkidzisiaj u mnie na blogu już nieco jesiennie Wszystko za sprawą kolejnego przetworowego przepisu, tym razem z dynią w roli głównej. Marynowana dynia a la ananas to kolejny z przetworów, który u mnie w domu przygotowujemy co roku. Jak wiadomo, ananasy są świetnym dodatkiem do ciast, kremów, deserów, sałatek, a nawet do mięsa, czy ryb. Natomiast kiedy wykryto u mojego(...)Brata alergię na ananasy, postanowiliśmy znaleźć zamiennik tego owocu i tak się zaczęła nasza przygoda z dyniowym przetworem, który idealnie zastępuje ananasy z puszki. Jest to więc kolejny z zamienników klasyki, który gości na moim blogu To co? Gotowi na kolejne przetworowe szaleństwo? Marynowana dynia a la ananas – przepis krok po kroku Do przygotowania marynowanej dyni będziecie potrzebować
Okiem Blondynki by McBlonditruskawkach przyśpieszają trawienie zjedzonych ciężkostrawnych potraw. doskonale oczyszczają nasz organizm z toksyn. Truskawki są niezwykle wdzięcznym tematem w kuchni. Można je mrozić, gotować, suszyć, przyrządzać z nich rozmaite przetwory np. dżemy, soki, kompoty, galaretki truskawkowe lub jogurty miksowane ze świeżymi owocami. Jednak prawdziwym hitem są truskawki surowe, prosto z krzaka. Najlepiej smakują z bitą śmietaną lub cukrem. Sama(...)bardzo duże, pierwsze jakby w kształcie wachlarza, czy grzebienia. Owoce regularne, intensywnie czerwone z połyskiem. Skórka owoców ciemnoczerwona, miąższ soczysty, aromatyczny, dość smaczny. Trwałość owoców duża. Odmiana doskonała na przetwory, świetne na sosy owocowo/ warzywne chutney, wyśmienita do jedzenia na surowo. HONEOYE - to odmiana amerykańska. Owoce bardzo duże. owoce średnio jędrne, miąższ soczysty winno - słodki i aromatyczny. Typowa odmiana deserowa
Ciastka - domowe słodkościPrzed świętami dostałam fajną paczuszkę od firmy Eterno. ETERNO to rodzinna firma produkująca naturalne przetwory owocowe najwyższej jakości dla koneserów i poszukiwaczy dobrego smaku. Są firmą rodzinną przygotowującą wszystkie produkty według unikalnych receptur, które od pokoleń towarzyszą ich rodzinie. Celem jest produkcja tradycyjnych przetworów owocowych, które oprócz wyśmienitego smaku są zdrowe. I dlatego stawiają na jakość(...)Wszystkie przetwory są naturalne, nie zawierają konserwantów, sztucznych barwników, dodatków smakowych. Do produkcji wybierają owoce najlepszej jakości. Syrop, w którym znajdują się owoce powstaje w wyniku połączenia naturalnego soku owocowego z cukrem, a naturalnym konserwantem jest minimalny dodatek alkoholu. Dla zapewnienia trwałości konfitury są pasteryzowane domowym sposobem. Ich konfitury to typowe smaki Polski, które doskonale łączą tradycję przetworów naszej
Sama słodycz i szczypta chiliłyżeczki sody oczyszczonej pół szklanki mleka (125 ml) pół łyżeczki soli 2 torebki przyprawy korzennej do piernika (40 g w torebce)* 1,5 kg powideł śliwkowych lub innych kwaśnych przetworów 150 gr gorzkiej czekolady 200 ml śmietany kremówki płatki migdałowe'; document.write(" "); Składniki na 3 bardzo duże pierniki około 39 x 26 cm: 500 g miodu naturalnego np. akacjowego 1 szklanka(...)łyżeczki sody oczyszczonej pół szklanki mleka (125 ml) pół łyżeczki soli 2 torebki przyprawy korzennej do piernika (40 g w torebce)* 1,5 kg powideł śliwkowych lub innych kwaśnych przetworów 11 Listopada (lub wcześniej): Miód i cukier podgrzać, doprowadzić do wrzenia, dodać masło, zostawić do wystudzenia. Wystudzoną mieszankę umieścić w misie miksera z hakiem do drożdżowego, dodać mąkę, jajka, przyprawę
moj przepis nastosunkowo rzadko akceptowana przez wegetarian, dostarcza organizmowi witaminy B 12 Dopuszcza uzupełnianie posiłków produktami mlecznymi, jajami a nawet – w małych ilościach- rybami i drobiem. Wyklucza mięso czerwone i jego przetwory. pescowegetarianizm ichtiwegetarianizm, odmiana semiwegetarianizmu Dopuszcza uzupełnianie posiłków produktami mlecznymi, jajami oraz rybami, wyklucza mięso czerwone, mięso białe i przetwory. pollowegetarianizm odmiana semiwegetarianizmu Dopuszcza uzupełnianie posiłków produktami mlecznymi, jajami oraz mięsem(...)białym, wyklucza mięso czerwone, ryby, owoce morza i przetwory mięsne. laktoowowegetarianizm Wyklucza wszystkie rodzaje mięsa, produkty zawierające żelatynę oraz sery zawierające podpuszczkę zwierzęcą. Z produktów zwierzęcych dopuszcza jedynie mleko i jego przetwory oraz jaja laktowegetarianizm Z produktów zwierzęcych dopuszcza jedynie mleko i przetwory (za wyjątkiem serów podpuszczkowych) owowegetarianizm Wyklucza wszystkie rodzaje mięs i ryb, dopuszcza jedynie jaja weganizm Dieta
Powiedz dietom nieDżem z borówek amerykańskich robię na dwa sposoby. W tym wpisie zdradzam, jak najcześciej przygotowuję słodkie przetwory z borówek do słoików . Borówka amerykańska to niezwykle zdrowy owoc, który w tym sezonie dosłownie zalał mnie swoją obfitością! Naprawdę nie spodziewałam się tej ilości borówek, którą zebraliśmy z naszych krzaczków. Można je liczyć w dziesiątkach kilogramów! Coś czuję, że w kolejnych letnich(...)sezonach będę tworzyć nowe przepisy na przetwory z borówką w roli głównej Przetwory z borówki amerykańskiej W tym roku przygotowałam 3 rodzaje przetworów z borówek amerykańskich: dżem, konfiturę i sok. Konfitura i sok powstają za jednym zamachem. Dżem przygotowuję z dodatkiem tajemniczego, naturalnego zagęszczacza Oto szczegóły: Konfitura i sok z borówek amerykańskich Do dużego garnka wrzucam umyte owoce. Dodaję niewielką
Wiszniówkaroku nie miałam za dużo do gadania, jeżeli chodzi o przetwory z ogórków. Piję tutaj głównie do nowych przepisów, bo kiszone i curry z selerem naciowym to już tradycja. Kiszone ogarnęłyśmy w górach z moją przyjaciółką. Z tego co pamiętam zrobiłyśmy około 50 słoików, dochodzą sobie teraz kulturalnie w starym domu w Milówce. Pewnie w okolicach października zwieziemy je sobie(...)już nasze miejsce do robienia ogórków kiszonych. Dobra, ale dziś nie o tym. Dziś o przepisie, którego w ogóle nie miałam w planie. Parę dni temu ogarniałam pomysły na przetwory z ogórków, że te i tamte, z tym i tym. Może potem jeszcze to. I z tego tetamtowania nie wynikło zupełnie nic, bo w pewnym momencie przyszedł do mnie
Kardamonovyzimę. Brzoskwinie w syropie znakomicie sprawdzą się do ciast, deserów jak i na kompot. Latem cierpimy na nadmiar wszelkich owoców, a zimą gdy mamy ich deficyt chętnie korzystamy z przetworów. Dlatego warto robić przetwory na zimę te z owoców jak i z warzyw. Na Blogu Dieta Moja Pasja znajdziesz wiele różnych przepisów na przetwory, te na słodko(...)słono. Brzoskwinie w syropie jak z puszki Jak się robi brzoskwinie w syropie na zimę ? Tak samo jak wszystkie przetwory przetwory z całymi lub połówkami owoców. Czy chcesz brzoskwinie jak z puszki w syropie czy brzoskwinie w słoikach na zimę kompot, proces przygotowania jest taki sam. Jedyna różnica to ilość cukru. Dobrej jakości nieuszkodzone owoce i sprawdzony przepis na brzoskwinie
Dieta moja pasjaróżnej wielkości i wyglądzie, który nie muszą być super dorodne i bez zarzutu! Dzięki temu przepis na sałatkę z ogórków na zimę skutecznie dostosuje się do Twoich potrzeb. Współczesne przetwory z ogórków na zimę w coraz większym stopniu korzystają z wpływu innych kuchni na nasze smaki i chociaż ten przepis nie należy do nowości, to jednak ma swój charakter(...)przechowuje się w chłodnym, ciemnym i suchym miejscu. Sałatka z ogórków i marchewki w zalewie octowej Większość z nas z pewnością dorastała w domu, w którym mama produkowała (dosłownie) przetwory. U nas rzez całe lato i jesień przybywało wciąż nowych słoików z wekami. Czego tam nie było! Pyszna, domowa papryka konserwowa , cudowny sos pomidorowy, chrupiąca cukinia na zimę i mnóstwo
Kuchnia Na Wypasiedwóch wersjach z obieraniem i bez obierania skórek. Zapraszam po świetny przepis na ogórki w musztardzie do słoików na zimę. Lipiec i sieprpień to u mnie codzienne przerabianie przetworów na zimę, które potem zajadamy ze smakiem. Sezon na ogórki ciągle trwa. Warto przyrządzić ich dużą ilość, aby zimą poczuć smak lata. W słoikach na zimę ogórki nie lubią być same(...)różnica jest w wyglądzie. Wybór pozostawiam Tobie. Dodatkową zaletą ogórków w wersji bez obierania jest oszczędność pracy i oczywiście czasu , którego nigdy za wiele. Jeśli wykonujesz pierwszy raz takie przetwory, to zrób w obu wersjach i sprwdź, które są smaczniejsze i estetyczniejsze. Jak wiadomo jemy oczami 🙂 Na dno każdego słoika wkładam po równej ilości ziaren gorczycy oraz po jednym mniejszym
Ania gotujewyraźną nutą przypraw. Jestem pewna, że sałatka z ogórków o smaku gyros posmakuje każdemu. Sprawdzą się idealnie na obiad lub jako przystawka na imprezę np Sylwestra. Kolejnym pomysłem na przetwory z ogórków (nadają się także większe sztuki) są ogórki w zalewie gyros. Przepis mam od koleżanki z pracy, która poczęstowała mnie zeszłorocznymi ogóreczkami. Są przepyszne i dziś postanowiłam podzielić się(...)przyprawy Gyros (pół opakowania, czytaj skład) 125 ml octu 10% (pół szklanki) 210 g cukru (1 szklanka) 4 łyżki oleju (60 ml) płaska łyżka soli kamiennej do przetworów Moje ogórki gruntowe są świeże i jędrne prosto z ogródka. Jeśli masz ogórki sklepowe, to koniecznie namocz je w wodzie przez minimum 1 godzinę. Odzyskają swoją jędrność i świeżość. Sposób wykonania ogórków
Ania gotujeDżem z borówek amerykańskich robię na dwa sposoby. W tym wpisie zdradzam, jak najcześciej przygotowuję słodkie przetwory z borówek do słoików . Borówka amerykańska to niezwykle zdrowy owoc, który w tym sezonie dosłownie zalał mnie swoją obfitością! Naprawdę nie spodziewałam się tej ilości borówek, którą zebraliśmy z naszych krzaczków. Można je liczyć w dziesiątkach kilogramów! Coś czuję, że w kolejnych letnich(...)sezonach będę tworzyć nowe przepisy na przetwory z borówką w roli głównej Przetwory z borówki amerykańskiej W tym roku przygotowałam 3 rodzaje przetworów z borówek amerykańskich: dżem, konfiturę i sok. Konfitura i sok powstają za jednym zamachem. Dżem przygotowuję z dodatkiem tajemniczego, naturalnego zagęszczacza Oto szczegóły: Konfitura i sok z borówek amerykańskich Do dużego garnka wrzucam umyte owoce. Dodaję niewielką
WiszniówkaWystarczy, że zamkniesz w słoikach liście i młode buraczki. Przepis na botwinkę w słoikach na zimę jest prosty i nie zajmie Ci dużo czasu. Podobnie jak w przypadku innych przetworów potrzebujesz tylko kilku podstawowych składników: kilku pęczków botwinki, kopru, czosnku octu, soli i wody. Botwinkę pasteryzowaną na zimę warto przygotować właśnie teraz, kiedy młode liście i buraczki są najsmaczniejsze(...)Przygotowując przetwory na zimę koniecznie sprawdź ten przepis marynowana czerwona cebula . Botwinka marynowana do słoików na zimę, to najlepszy sposób, aby cieszyć się smakiem pysznej zupy, gdy za oknem śnieg i mróz. Botwinka w słoikach na zimę przepis proporcje na 5-6 słoików o pojemności 500 ml 4 pęczki botwinki z dość dużymi buraczkami, 2-3 średnie buraki ćwikłowe
Cztery Fajerygóry dnem, wstawić do miski do całkowitego ostudzenia, jak będą zimne, postawić normalnie. Przechowywać w zaciemnionym zimnym miejscu, najlepiej w piwnicy czy spiżarni. * Ja wszystkie słoiki, używane do przetworów, myję w zmywarce na najwyższej temperaturze (około 60 st. później zostawiam je w zmywarce aby się całkowicie osuszyły). Smacznego! Kompot truskawkowy wg. przepisu mojej cioci Maryli Kompot truskawkowy wg. przepisu mojej
moj przepis namojprzepisna.pl | Dżem rabarbarowo-pomarańczowy Nawet się nie spodziewacie, że z takiego zwykłego rabarbaru można wyczarować tak wspaniałe przetwory na zimę. Jeżeli macie jeszcze rabarbar w ogrodzie to koniecznie, powtarzam koniecznie musicie, przygotować taki dżemik. Jest słodko-kwaśny, zaskakujący w smaku. Przepyszny, jeden słoiczek od razu z mężem spałaszowaliśmy, nie czekając na zimę ;-). Składniki na 10 słoików
moj przepis nagóry dnem, wstawić do miski do całkowitego ostudzenia, jak będą zimne, postawić normalnie. Przechowywać w zaciemnionym zimnym miejscu, najlepiej w piwnicy czy spiżarni. * Ja wszystkie słoiki, używane do przetworów, myję w zmywarce na najwyższej temperaturze (około 60 st. później zostawiam je w zmywarce aby się całkowicie osuszyły). Smacznego! Kompot truskawkowy wg. przepisu mojej cioci Maryli Kompot truskawkowy wg. przepisu mojej
moj przepis namojprzepisna.pl | Dżem rabarbarowo-pomarańczowy Nawet się nie spodziewacie, że z takiego zwykłego rabarbaru można wyczarować tak wspaniałe przetwory na zimę. Jeżeli macie jeszcze rabarbar w ogrodzie to koniecznie, powtarzam koniecznie musicie, przygotować taki dżemik. Jest słodko-kwaśny, zaskakujący w smaku. Przepyszny, jeden słoiczek od razu z mężem spałaszowaliśmy, nie czekając na zimę ;-). Składniki na 10 słoików
moj przepis naprzygotowuję pewne dania obiadowe z dodatkiem ajwaru (czyli pasty z pieczonej papryki i bakłażana) kupowanego w sklepie. Jako, że staram się unikać żywności przetworzonej oraz zachęcona zeszłorocznymi pomidorowymi przetworami, jakie wcinaliśmy przez cały rok (np. na mój ulubiony: Domowy Ketchup pikantny ), postanowiłam w tym roku w sezonie na paprykę i bakłażana zrobić własny Domowy Ajwar. Z poniższego przepisu otrzymamy ostrą(...)słoików (patrz instrukcja poniżej). Czystym ręcznikiem papierowym przetrzyj gwint słoika i dobrze dokręć (ważne jest aby na gwincie, czyli miejscu styku słoika z nakrętką nie znalazła się żadna odrobina przetworu) . A następnie dokonaj pasteryzacji wg instrukcji poniżej. Z podanych składników otrzymałam 5 słoiczków, czyli około 1,5 litra ajwaru. Wyparzanie słoików do przetworów: Piekarnik nagrzej do 100°C (grzałka góra
Moja Delicjapowidła są śliwki węgierki. Powinny być duże, zdrowe, soczyste i dojrzałe. Warto spróbować ich przed zakupem, aby upewnić się, że są naprawdę słodkie. Właśnie takie najlepiej nadają się na przetwory. W czasie pestkowania owoców, konsekwentnie odrzucaj wszystkie robaczywe i nadgnite śliwki. Czy powidła śliwkowe trzeba słodzić? To dosyć często zadawane pytanie, a odpowiedź na nie brzmi(...)jeśli masz na to ochotę, lubisz słodkie przetwory lub jeśli po prostu trafiły ci się niezbyt słodkie śliwki. Nie, jeśli nie lubisz lub nie chcesz dosładzać przetworów, masz już bardzo słodkie owoce lub po prostu chcesz przygotować możliwie jak najbardziej tradycyjną wersję powideł. Dodawanie cukru do powideł to sprawa bardzo indywidualna. Zwykle nie jest to konieczne, ponieważ śliwki to jedne
okolicepalnika.plwyjdzie około 7 słoików o pojemności 720 ml 2 ½ kg ogórków około 350 g cebuli około 800 g papryki zalewa na ogórki: 1 litr wody 2 ½ łyżki soli do przetworów na zalewę do słoików: 5 szklanek wody 250 ml (1250 ml) 2 szklanki 250 ml octu 10% (500 ml) 500 g cukru kryształ (2 szklanki 250 ml i 4 łyżki(...)łyżeczka soli do przetworów 2 łyżeczki gorczycy białej 1 łyżeczka ziela angielskiego 1 łyżeczka ziarenek pierzu kilka listków laurowych 3 ząbki czosnku (drobno pokrojony) oraz po 1 łyżce oleju na każdy słoik (użyłam rzepakowego) (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Link do filmiku z przepisem na: Sałatka do słoików na zimę z ogórkami i papryką Przygotowanie: Najpierw przygotuję ogórki i cebulę: Ogórki bardzo
Uwaga Babcia GotujeOpis Ogórki kiszone: Ogórki kiszone to jedno z najsłynniejszych przetworów na zimę przygotowywane w naszych domowych kuchniach. Mamy teraz najlepszy okres na zimowe zaprawy. Nie ma nic lepszego zimą, niż ogórki kiszone domowej roboty jako dodatek do obiadu. Ogórki najlepiej zaprawiać w okresie letnim, ponieważ większość z nas ma swoje ogórki w ogródkach. Również te kupowane na straganach(...)dobrej cenie i w smaku są najlepsze. Pamiętajcie, że domowe ogórki kiszone mogą stać w spiżarce przez wiele lat. We własnoręcznie robionych przetworach najlepsze jest to, że znamy całą zawartość słoika i dokładnie wiemy jak powstały. Ogórki kiszone to jeden z naszych narodowych smakołyków. Jednak wiele obcokrajowców nie rozumie naszego zachwytu nad takimi produktami jak kiszonki. W moim domu nigdy
FoodMagazine.pl - Przepisy kulinarnegóry dnem, wstawić do miski do całkowitego ostudzenia, jak będą zimne, postawić normalnie. Przechowywać w zaciemnionym zimnym miejscu, najlepiej w piwnicy czy spiżarni. * Ja wszystkie słoiki, używane do przetworów, myję w zmywarce na najwyższej temperaturze (około 60 st. później zostawiam je w zmywarce aby się całkowicie osuszyły). Smacznego! Kompot truskawkowy wg. przepisu mojej cioci Maryli Kompot truskawkowy wg. przepisu mojej
moj przepis namojprzepisna.pl | Dżem rabarbarowo-pomarańczowy Nawet się nie spodziewacie, że z takiego zwykłego rabarbaru można wyczarować tak wspaniałe przetwory na zimę. Jeżeli macie jeszcze rabarbar w ogrodzie to koniecznie, powtarzam koniecznie musicie, przygotować taki dżemik. Jest słodko-kwaśny, zaskakujący w smaku. Przepyszny, jeden słoiczek od razu z mężem spałaszowaliśmy, nie czekając na zimę ;-). Składniki na 10 słoików
moj przepis naOwocowe historie. Desery i Przetwory bez cukru ” to najnowsza książka, której jestem współautorem. Specjalnie na jej potrzeby przygotowałam i samodzielnie sfotografowałam 55 pysznych potraw z owocami w roli głównej, w tym 35 deserów i 20 przetworów w wersji bez białego cukru . Znajdziecie w niej m.in. moje przepisy na torcik gofrowy i torcik z pankejków, tarty, trufle, surowe pączki, lody(...)sorbety, budynie, batony, galaretki, ciasteczka, muffinki, ciasta, serniki, owoce zapiekane na różne sposoby, desery w szklaneczkach, musy. Z przetworów: 3 rodzaje powideł śliwkowych, dżemy, konfitury, kompoty, masła owocowe, musy owocowe, chutneye czy musztardę z gruszek. W książce znajdziecie wiele zdrowych pozycji, wegetariańskich, wegańskich czy bez glutenu. Do książki z bloga trafił przepis na: “ Deser z mango z malinami
Moja Delicjawersji klasycznej już się przejadły. Mnie czasem dopada leniuszek, a może braczek czasu i nie mam siły na robienie jakiejś jarzynki do obiadu. W takich chwilach wszelkie przetwory sprawdzą się idealnie. Otwieramy słoik, pachnie nam latem, przypominamy sobie jak to zbierałyśmy ogórki czy też inne owocki, albo targałyśmy je z targu. A potem szorowałyśmy i zamieniałyśmy w pyszne przetwory. Taka(...)świetny dodatek obiadowy do kasz, do mięska czy nawet na kanapki. Ogórków przyrządzonych w ten sposób, nie trzeba specjalnie przyprawiać, bo smakuje doskonale. U mnie już drugi rzut przetworów z tego przepisu. A przepis pyszny, znaleziony w Kobiecie i Życiu. Mam zbierane latami wycinki z przepisami z różnych gazet, ale jakoś mam do nich mniejsze zaufanie niż do przepisów
Mieszam w Garnkutygodniu spędzonym na zwiedzaniu i ukulturalnianiu się przyszedł pracowity tydzień, w którym trzeba zająć się przetworami i ogrodem. Jabłek w tym roku na drzewach jest niezwykle dużo, więc trwa sezon na ich wykorzystanie. Jedna z jabłoni ma owoce podobne wyglądem do antonówek, ale dojrzewa w wakacje. Jabłka są duże i kwaśne, więc nie nadają się do konsumpcji po zerwaniu(...)drzewa. Są jednak doskonałe do przetworów. Co zrobić z jabłek, żeby owoce się nie zmarnowały? W tym poście postaram się podpowiedzieć. Najprostszym i najszybszym przetworem z jabłek są tarte jabłka do słoików . Robimy go bardzo dużo. Jest u nas wygodnym zamiennikiem musu z jabłek. To gotowiec, który po wyjęciu ze słoika wystarczy doprawić cynamonem i wykorzystać w szarlotce
Weekendy w domu i ogrodziePoczątek września to najlepszy czas na przygotowanie przetworów pomidorowych. Warzywa i owoce najlepiej zawsze przetwarzać na koniec sezonu, są wówczas mocno dojrzałe i mają dużo naturalnej słodyczy, są miękkie i łatwo je rozgotować. Dziś nikogo już nie trzeba przekonywać, że domowe przetwory są najlepsze. Konserwy pomidorowe z puszki zawierają szkodliwy dla zdrowia BPA (bisfenol A). Jest on składnikiem żywic wyścielających(...)wnętrze puszki. Kwasowość pomidorów powoduje, że BPA wręcz do nich przywiera. Efekt działania BPA to otyłość, zaburzenia hormonalne i cukrzyca typu II. Jeśli korzystasz z kupnych przetworów wybieraj raczej te w szklanych naczyniach. Choć wszyscy lubimy pachnące, aromatyczne pomidory prosto z krzaka, najzdrowsze są jednak te przerobione. Obróbka termiczna wyjątkowo pomaga wydobyć z pomidorów to co dla nas najzdrowsze
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Sałatka z cukinii i papryki do słoików na zimę – podane składniki wystarczą na 3 słoiki po 1000ml. Więcej przepisów na przetwory znajdziecie tutaj: Przetwory – zapasy na zimę . @media (min-width:800px){ .ads-right .adsbygoogle, .ads-right {max-height:310px;} } @media(max-width:400px) { .ads-right {margin:10px;clear:both;float:none;width:100%;text-align:center;} .ads-right .adsbygoogle(...)garnka (nie za nakrętki, by się nie rozszczelniły) i poukładać je na desce do góry dnem, przykryć ściereczką lub ręcznikiem i pozostawić do całkowitego ostudzenia. Smacznego! Więcej przepisów na przetwory znajdziecie tutaj: Przetwory – zapasy na zimę . The post Sałatka z cukinii i papryki do słoików na zimę appeared first on KulinarnePrzeboje.pl
Kulinarne Przebojepapryki na słodko-kwaśno do słoików na zimę – to kolejna propozycja słoikowych zapasów zimowych :) Podane składniki wystarczą na ok. 7-8 słoików po 500ml. Więcej przepisów na przetwory znajdziecie tutaj: Przetwory – zapasy na zimę . @media (min-width:800px){ .ads-right .adsbygoogle, .ads-right {max-height:310px;} } @media(max-width:400px) { .ads-right {margin:10px;clear:both;float:none;width(...)garnka (nie za nakrętki, by się nie rozszczelniły) i poukładać je na desce do góry dnem, przykryć ściereczką lub ręcznikiem i pozostawić do całkowitego ostudzenia. Smacznego! Więcej przepisów na przetwory znajdziecie tutaj: Przetwory – zapasy na zimę . The post Sałatka z ogórków i papryki na słodko-kwaśno do słoików na zimę appeared first on KulinarnePrzeboje.pl
Kulinarne Przebojełyżeczek chilli, przy czym osobiście użyłam 1 płaskiej łyżeczki, bo nie jestem wielką pasjonatką mega pikantnych potraw :) Wolę jak ogóreczki są słodko-pikantne w umiarkowanym stopniu. Więcej przepisów na przetwory znajdziecie tutaj: Przetwory – zapasy na zimę . @media (min-width:800px){ .ads-right .adsbygoogle, .ads-right {max-height:310px;} } @media(max-width:400px) { .ads-right {margin:10px;clear:both;float:none(...)Wyjąć słoiki z garnka, poukładać do góry dnem, przykryć ręcznikiem i odstawić do całkowitego wystygnięcia (wyjmując słoiki nie łapać za nakrętki, ponieważ mogą się rozszczelnić!). Smacznego! Więcej przepisów na przetwory znajdziecie tutaj: Przetwory – zapasy na zimę . The post Ogórki krokodylki, czyli ogórki po meksykańsku z chilli appeared first on KulinarnePrzeboje.pl
Kulinarne Przebojeczeluściach piwnicy ostatnia sztuka dyni z jesiennych zapasów. Okaz był dość pokaźnych rozmiarów, więc zdecydowałam się go zużyć na dżem dyniowy . Mimo, że to już późna pora na przetwory, bo zima w trakcie, nie mogłam się oprzeć temu słodkiemu specjałowi :) Dżem wychodzi raczej delikatny w smaku i dość słodki . Ma gładką fakturę dzięki długiemu i powolnemu gotowani u dyni. Idealnie(...)już po przekrojeniu i wtedy tylko max. 5-6 dni owinięte folia spożywczą miąższ dyni można zamrażać - na surowo w kawałkach lub po wcześniejszym upieczeniu/ugotowaniu w postaci puree w przetworach wekowanych do słoików należy ją łączyć z kwaśnymi owocami - pomarańcza, cytryna - oraz dużą ilością cukru, gdyż nie nadaje się na samodzielne przetwory, ze względu na niską kwasowość nie należy wyrzucać
Grunt to przepis!kisiel, ale jest o wiele lepsza! Zapewne kojarzycie ją z nadmorskich miejscowości, gdzie ludzie tonami kupują gofry właśnie z frużeliną, czy to wiśniową, czy jagodową. Jest moim ulubionym rodzajem przetworów. Idealna do wszystkiego - ciast, deserów, omletów, budyniu, a nawet do jedzenia prosto ze słoiczka. I co najlepsze, jej przygotowanie jest o wiele szybsze niż dżemów lub konfitur. Z tego powodu(...)się w nich, tak samo jak ja. Dlaczego warto? O cennych właściwościach aronii możecie poczytać w poprzednim przepisie na sok z aronii . Jednak, co jest dobrego w domowych przetworach? Ano to, że wiesz, co jesz! Zdrowe jedzenie, to jedzenie naturalne, bez barwników, konserwantów, ulepszaczy i innej chemii. Mamy więc pewność co do składu naszych przetworów. Ich robienie owszem jest
Ekocozy | Naturalnie na co dzieńPrzyznam, że bardzo lubimy wszelkiego rodzaju przetwory. Zimą, kiedy wybór warzyw i owoców jest znikomy, taki świeżo otwarty słoik to naprawdę świetna rzecz. Jeśli dorastaliście w domu, gdzie robiło się nagminnie przetwory, to możecie tego nie docenić. Jeśli za to poczęstujecie zawartością słoika bliskich, np. podczas spotkania rodzinnego czy też na niezobowiązującym spotkaniu ze znajomymi, zobaczycie ich reakcję. Ostatnio podarowałam(...)galaretką porzeczkową. Ich mina i uśmiechy…bezcenne. Prawda jest taka, że o ile nie mamy dostępu do działki czy naprawdę relatywnie niedrogich warzyw i owoców, to zrobienie słoiczka przetworów jest dość kosztowne o swoim czasie już nie wspominam. Przydźwiganie warzyw i owoców do domu, do tego cukru, octu i słoików…Dlatego faktycznie, taki jakby nie było ręcznie robiony
Mieszam w Garnkupomidorów :) Do własnoręcznego wyrobu ketchupu z cukinii przekonała mnie kulinarna bratnia dusza: Agnieszka . Nie mogłam oprzeć się jej zachwytom nad produktem końcowym i postanowiłam zmierzyć się z tym przetworem osobiście :) Bazowy p rzepis zapożyczyłam właśnie od Agnieszki , z drobnymi modyfikacjami w wykonaniu i dodatku przypraw. Efekt przeszedł moje najśmielsze oczekiwania! Zapach podczas robienia był fenomenalny, a smak wprost wyborny! Ketchup(...)smak. Składniki na 10 słoiczków o pojemności 250ml: 1,5 kg cukinii - waga po obraniu 4 czerwone papryki - duże 1/2 kg cebuli - waga po obraniu 4 łyżeczki soli do przetworów - czubate 300g cukru 1 karton passaty pomidorowej [500g] - ostatecznie może być również karton o wielkości 400g 1/2 szkl. octu spirytusowego 10% od WSP Społem Kielce 1 łyżeczka czarnego pieprzu
Grunt to przepis!ustajemy w przetworach. No bo kiedy mamy robić jeśli nie teraz właśnie? Chcemy zabezpieczyć się na zimę we wszelkie możliwe łakocie. Papryki, ogórki, czosnek, pomidory, dżemy i wszelakie inne przetwory. Wszystko co przyjdzie nam do głowy. I wszystko co wam również mogłoby przyjść do głowy, bo ten blog jest przecież również dla was. Głównie dla was. Nasi czytelnicy są naszą(...)motywacją, bierzcie więc i korzystajcie z tego wszyscy. Mamy nadzieję, że po zakończeniu tego sezonu nasz blog będzie istną skarbnicą wiedzy o przetworach. Chcemy mieć tutaj wszystko. Tak żeby każdy znalazł to czego szuka. A jak nie znajdziecie to dajcie znać. Zrobimy, przetestujemy, opublikujemy. Potrzebujemy: 1 kg papryki 5-6 łyżek oliwy z oliwek Zalewa: 2 szklanki
Marder&Marder Manufacturegóry dnem, wstawić do miski do całkowitego ostudzenia, jak będą zimne, postawić normalnie. Przechowywać w zaciemnionym zimnym miejscu, najlepiej w piwnicy czy spiżarni. * Ja wszystkie słoiki, używane do przetworów, myję w zmywarce na najwyższej temperaturze (około 60 st. później zostawiam je w zmywarce aby się całkowicie osuszyły). Smacznego! Kompot truskawkowy wg. przepisu mojej cioci Maryli Kompot truskawkowy wg. przepisu mojej
moj przepis namojprzepisna.pl | Dżem rabarbarowo-pomarańczowy Nawet się nie spodziewacie, że z takiego zwykłego rabarbaru można wyczarować tak wspaniałe przetwory na zimę. Jeżeli macie jeszcze rabarbar w ogrodzie to koniecznie, powtarzam koniecznie musicie, przygotować taki dżemik. Jest słodko-kwaśny, zaskakujący w smaku. Przepyszny, jeden słoiczek od razu z mężem spałaszowaliśmy, nie czekając na zimę ;-). Składniki na 10 słoików
moj przepis naprzygotowuję pewne dania obiadowe z dodatkiem ajwaru (czyli pasty z pieczonej papryki i bakłażana) kupowanego w sklepie. Jako, że staram się unikać żywności przetworzonej oraz zachęcona zeszłorocznymi pomidorowymi przetworami, jakie wcinaliśmy przez cały rok (wpisy wkrótce na blogu), postanowiłam w tym roku w sezonie na paprykę i bakłażana zrobić własny Domowy Ajwar. Z poniższego przepisu otrzymamy ostrą wersję ajwaru. Jeśli(...)słoików (patrz instrukcja poniżej). Czystym ręcznikiem papierowym przetrzyj gwint słoika i dobrze dokręć (ważne jest aby na gwincie, czyli miejscu styku słoika z nakrętką nie znalazła się żadna odrobina przetworu) . A następnie dokonaj pasteryzacji wg instrukcji poniżej. Z podanych składników otrzymałam 5 słoiczków, czyli około 1,5 litra ajwaru. Wyparzanie słoików do przetworów: Piekarnik nagrzej do 100°C (grzałka góra
Moja Delicjapara-margin:0cm; mso-para-margin-bottom:.0001pt; mso-pagination:widow-orphan; font-size:10.0pt; font-family:"Times New Roman";} Ostatni tegoroczny rzut przetworów, na jakie się zdecydowałam to cukinia z pieprzem ziołowym. Przepis znów mam od sąsiadki pani Emilki. Jest to prosta w wykonaniu i smaczna sałatka. Będzie idealna na zimę do obiadów. Sałatka z cukinii na zimę(...)przetwory Składniki: 2,5 kg cukinii 0,5 kg cebuli 2 łyżki soli Zalewa: 1,5 szklanki octu 1,5 szklanki oleju 300 gram cukru 2 – 3 opakowania pieprzu ziołowego Sałatka z cukinii na zimę - przetwory Wykonanie: Cukinie kroimy w podłużne kawałki tak żeby nam weszły na wysokość do słoika. Możemy obrać ze skóry i wypestkować, ale ja tego
Pyza i SurówkaPrzetwory przetwory przetwory! Uwielbiam sezon gromadzenia zimowych zapasów! Kiedy dookoła jest pełno pysznych i zdrowych owoców i warzyw... Każdego roku moja spiżarnia pęka w szwach :) Zachęcam zatem do zaglądania do działu PRZETWORY , który systematycznie jest uzupełniany. SPIS PRZETWORÓW Bez czarny Powidło Borówka Kapusta czerwona z borówkami Brukselka Pasteryzowana Brzoskwinia Marmolada Buraki/ botwinka Barszcz kiszony Barszcz wiosenny
Tradycyjna Kuchnia