wynika z badań Kantar w domach ponad połowy Polaków (51%) przyrządza się domowe przetwory. W co trzecim domu kisimy, w co piątym robimy dżemy, konfitury (21%), kompoty i soki. W co ósmym gospodarstwie domowym (13%) zamrażamy. To najprostsza metoda utrwalania większości owoców i warzyw. Warto o niej pamiętać w sierpniu. W szczycie sezonu świeże owoce są najtańsze i najlepsze(...)smaku. W domach ponad połowy Polaków (51%) przyrządza się domowe przetwory. Najczęściej przygotowywanymi są kiszonki (36%), dżemy oraz konfitury (21%). Nieco rzadziej kompoty (17%), suszonki warzywno-owocowe (16%) oraz sałatki w słoikach (15%). W co ósmym gospodarstwie domowym (13%) warzywa i owoce konserwuje lub marynuje się, przyrządza domowe soki oraz mrożonki. 9% przygotowuje inne przetwory warzywne, a 5% produkuje musy
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-bidi-font-family:"Times New Roman"; mso-bidi-theme-font:minor-bidi; mso-fareast-language:EN-US;} Pyszne przetwory na jesienne słoty i zimowe chłody Jesień to czas, gdy z nostalgią wspominamy słoneczne, wakacyjne dni. Nie oznacza to jednak, że ta pora roku również nie może być piękna(...)wielu, wspaniałych wrażeń, również tych kulinarnych. Nie zapominajmy bowiem, że właśnie we wrześniu i październiku pojawia się sporo pysznych warzyw i owoców, które idealnie nadają się do przyrządzenia domowych przetworów. Dlaczego warto robić przetwory? Domowe przetwory wielu z nas kojarzą się głównie z babciną spiżarnią, w której zawsze można było znaleźć jakieś skarby – słodkie konfitury, kompoty, pikle
Obiad gotowywyobraża sobie bez nich lodów, deserów i innych codziennych napojów. Są nie tylko smakowite, ale również dostarczają nieocenionych właściwości odżywczych dla zachowania zdrowia. Zastanawiasz się, czy lepiej samodzielnie przygotować przetwory, a może zdecydować się na kupno gotowych produktów? Przeczytaj artykuł i dowiedz się więcej! Zdrowie i smak w syropach owocowych Zdrowa dieta to podstawa naszego życia. Niemal każdy producent soków(...)własny aromat i smak. Należy mieć na uwadze, iż wysoka cena nie jest równoznaczna z wysoką jakością produktu. Na szczęście, na rynku istnieje kilka wartych uwagi syropów owocowych. Wartościowe przetwory znajdziesz w asortymencie marki Poltino. Syrop owocowy w zaciszu domowym Zagęszczony sok dodawany do deserów, herbaty czy innych napojów od lat króluje w polskiej kuchni. Przepisy na tego rodzaju mikstury
FoodMagazine.pl - Przepisy kulinarneFrużelina malinowa Frużelina z borówki amerykańskiej Konfitura z czarnej porzeczki Syrop sosnowy Dżem z cukinii Cukinia ala ananas Sok z czarnego bzu Brzoskwinie w syropie Sałatka
Ala piecze i gotujeUbostwiam czarne jagody i nie wyobrazam sobie,by w spizarni moglo ich zabraknac.Co prawda cala zima sa dostepne
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Najlepsze jabłka do naleśników, ciast, przekąsek. Przepis bardzo szybki. Składniki: tylko jabłka i cukier przejdź do przepisu
w kuchni i w ogrodzieCiocia Halinka (ta sama, która z powodzeniem mogłaby zastąpić Małgosię Rozenek w roli Perfekcyjnej Pani Domu:), podarowała nam wraz z piękną, okazałą, wyhodowaną przez siebie dynią
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciałaJesień w pełni, spiżarnia systematycznie powiększa się o nowe zapasy. Dziś o sałatkę z czerwonej kapusty. Sałatka z czerwonej kapusty z marchewką Składniki: 3 kg czerwonej
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciałaDo słoiczków z dyniowo-pomarańczowym dżemem dołączyły jeszcze w wersji dyniowo-jabłkowej z cynamonem i świeżym imbirem wg receptury znalezionej na blogu Aromatyczne Podróże:) Dżem z
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciałaKolejny sposób na przechowanie smacznych warzyw na zimowe dni to zawekowanie gotowych do spożycia sałatek. Takie mieszanki warzywne można doprawiać wedle uznania i robić różne wariacje
w kuchni i w ogrodzieDżem z czarnej porzeczki Dżem śliwkowy Koncentrat pomidorowy Konfitura malinowa Konfitura wiśniowa Lecho z cukinii Marynowane kurki Marynowane opieńki Mus jabłkowy z miodem Ogórki małosolne Sok
Aga w kuchniW spiżarni zagościły nowe słoiczki - z pachnącymi imbirem i cynamonem powidłami śliwkowymi. Trochę czasu trzeba im poświęcić, ale receptura jest prosta a efekt naprawdę przepyszny
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciałaPapryki to mi na pewno nikt w tym domu nie zje. Chłopaki nie lubią i już. Żarłoczek czasami zje w postaci leczo albo kiedy przemycę jej
Smaczna PyzaDziś prezentuję przygotowane na zimę słoiczki z ogórkami w zalewie musztardowej. Może trochę kiepska wizualizacja, bo ogórków miałam nieco mniej w stosunku do zalewy i
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciałaPrzetworowych szaleństw ciąg dalszy:) Sałatka szwedzka Składniki: 2 kg ogórków 0,5 kg marchewki 0,5 kg cebuli 2 łyżki soli 4 ziela angielskie 1
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciałaSezon na gromadzenie zimowych zapasów w pełnym rozkwicie:)Dziś propozycja zimowej sałatki z ogórków, marchewki, czerwonej papryki i cebuli, którą przygotowałam według przepisu Ewy Wachowicz. Ponieważ
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciałaDżem jagodowy jest nie tylko pyszny ale i zdrowy a zimową porą przywoła letnie aromaty lasu. Warto zamknąć w słoiczki ten niepowtarzalny smak. Dżem jagodowy Składniki
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciałaCukiniowe szaleństwo trwa!Jeżeli nie próbowaliście jej jeszcze w wersji deserowej, koniecznie musicie przetestować przepis na dżem z cukinii z pomarańczową nutą. Mmmmm........ zaskakująco pyszny! Dżem
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciałaSuszone pomidory uwiodły mnie bezapelacyjnie. Stosunkowo późno odkryłam ich smak, ale już po pierwszych zakupionych słoiczkach zastanawiałam się w jaki sposób można by zrobić ich domową
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciałaByło już o suszonych pomidorkach - dziś o sałatce z zielonych!:) Wtrącę tylko, że wczoraj wysuszyłam kolejną, dwudziestokilogramową porcję, tym razem bez wydrążania środków
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciałaUwielbiam przyprawę curry. Był czas, że używałam jej nagminnie niemal do co drugiej przygotowywanej potrawy, teraz ta fascynacja nieco osłabła, niemniej nadal jej obecność
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciałaWkręciły mnie te zimowe słoiki, a moja spiżarnia z dnia na dzień się zapełnia:)Po mleczu, jeżynach, cukiniowym dżemie, ogóreczkach, papryce, pomidorkach i zielonych
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciałaLubicie zupkę szczawiową? My ją uwielbiamy, zwłaszcza w wersji z jajeczkiem i czosnkowymi grzankami:) Ponieważ na łące ciągle jeszcze można upolować piękny szczaw zachęcam do
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciałaPo suszonych pomidorach przyszedł czas na pieczoną paprykę pakowaną do słoików na zimę. Recepturę, która okazała się banalnie prosta, znalazłam w necie, a konkretniej na blogu
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciałaZapasy w mojej domowej spiżarni powiększyły się o kolejne, kulinarne zdobycze - pyszną sałatkę paprykowo-cukiniową w octowej zalewie.Myślę, że dla amatorów zdecydowanych smaków przepis będzie
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciałaBuraki mogą się wydawać średnim powodem do dumy, jednak nieskromnie przyznaję, że u mnie taki właśnie stanowią, jako że po raz pierwszy wyrosły w naszym
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciałaZimowych zapasów ciąg dalszy - dziś zrobiłam swoje pierwsze, grzybowe słoiczki, liczę, że będą pyszne! (rzecz jasna mam na myśli ich zawartość;)Tym razem
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciałaSezon grzybowy ciągle jeszcze w pełni. Moi domowi zbieracze leśnych skarbów, niestrudzenie dostarczają kolejnych porcji grzybowych okazów. Tym razem w marynatę niczym śliwka
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciałaSądzę, że buraki są trochę niedocenianym warzywem, a przecież stanowią całkiem pokaźną skarbnicę potrzebnych witamin i minerałów. Dzięki zawartym w burakach substancjom odżywczym jedzenie
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciałaOgórki w musztardzie – to kolejny z naszych obowiązkowych przetworów z ogórków na zimę . Takie ogórki z musztardą sarepską są lekko ostre, a jednocześnie nieco słodkie dzięki słodko-kwaśnej zalewie. Świetnie sprawdzają się jako dodatek do obiadu lub zagryzka na imprezę. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przepis na ogórki w musztardzie na zimę do słoików Oprócz tradycyjnych ogórków kiszonych , czy też konserwowych(...)naszych półkach w piwnicy nie może zabraknąć różnego rodzaju sałatek z ogórków do słoików na zimę . Co roku też wymyślamy nowe smaki jeśli chodzi o przetwory i tak oto w ten sposób nasze zapasy zimowe z roku na rok są coraz bardziej urozmaicone. Do ogórków w musztardzie moim zdaniem najlepiej jest użyć musztardy sarepskiej, chociaż niektórzy dodają musztardę francuską
Kulinarne PrzebojePrzepis na proste przetwory z owoców do słoików na zimę, czyli owoce w soku własnym! Wystarczą jedynie owoce i cukier. Tak przygotowane owoce możesz wykorzystać do wielu dań – do polania placuszków, do owsianki, do ciast i deserów, a także możesz wyjadać je same! Jak zrobić owoce w soku własnym do słoików? Przygotowanie owoców w soku własnym jest bardzo proste(...)Wystarczy, że owoce wraz z cukrem będziesz podgrzewać w rondelku aż owoce puszczą sok i zmiękną. Następnie całość przekładamy do słoików i pasteryzujemy. Dokładny przepis znajdziesz poniżej. Przepis na przetwory z owoców na zimę Owoce w soku własnym do słoików Via Gusto Przepis na proste przetwory z owoców do słoików na zimę, czyli owoce w soku własnym! Wystarczą jedynie owoce
Via Gustozeszłym roku zostałam obdarowana wielką skrzynią pachnących pomidorów. Ponieważ skrzynia była olbrzymia narobiłam sporo słoiczków pełnych pomidorowych przetworów. Zrobiłam ketchup na ostro , łagodny ketchup dla dzieci bez cukru oraz także bez cukru – sos pomidorowy z papryką i cukinią , również idealny dla naszych małych pociech. Słoików było pełno i przez cały rok z nich korzystaliśmy. Ja się wprost zakochałam w wersji(...)pikantnej, a dzięki przetworom pomidorowym dla dzieci miałam bazę do przygotowywania SZYBKICH obiadków dla mojej córci. Pamiętam, że narobiliśmy się bardzo, ale korzystając potem z tych cudeniek, wiedzieliśmy że było warto poświęcić ten jeden dzień w roku, aby potem przez cały rok czerpać z tego pyszne i zdrowe korzyści . Miesiąc temu wykończyliśmy ostatni słoiczek pochodzący z naszych zeszłorocznych pomidorowych poczynań
Moja Delicjawieczory. Towarzyszyć nam zapewne będzie kilka dobrych książek, seriale i… przekąski. A może by tak zamiast sklepowych przegryzek, czyli chipsów, paluszków i słodkich ciasteczek, samemu przygotować pyszne wypieki i przetwory? Upieczmy obwarzanki krakowskie, zróbmy dżem z dzikiej róży lub jabłka i ukiśmy grzyby. Wypieki wytrawne – słone przekąski Kiedy nadchodzi jesień, spada nasz poziom zadowolenia z życia. Słońce coraz rzadziej pojawia(...)które ze sobą skręcamy. Zawijamy je w kółka i sklejamy wodą. Uformowane już obwarzanki krakowskie obgotowujemy najpierw w wodzie z dodatkiem cukru i sody, a później pieczemy w piekarniku. Przetwory owocowe – dżemy i konfitury Jesień kojarzy nam się z czasem, kiedy sięgamy po pierwsze letnie przetwory owocowe. Przygotowujemy też dżemy i konfitury z owoców, które dojrzewają wczesną jesienią. Przyrządzając owocowe
Codzienna kuchnia niecodziennatrwała druga edycja mojej akcji kulinarnej "Róbmy przetwory!". Przeprowadziłam ją w Mikserze Kulinarnym i na Durszlaku (tu trwała krócej, bo system akceptuje maksymalnie 31-dniowy czas trwania akcji). Zebraliśmy 47 przepisów na Mikserze i 96 na Durszlaku. Niektóre przepisy powtarzają się. Bardzo Wam wszystkim dziękuję za udział i za tak różnorodne przepisy! Już dziś zapraszam do akcji w przyszłym roku(...)kolejnej edycji wezmę pod uwagę również przepisy związane z ziołami. Hajduczku, gdybym zapomniałam, przypomnij koniecznie! Do akcji zgłosiliście mnóstwo przepisów na przetwory z warzyw, owoców i grzybów. Najbardziej zaskoczyła mnie blogerka o nicku Hajduczek - przywołałaś mnóstwo starych i - mam wrażenie - zapomnianych receptur na nalewki i kiszonki. Poza tym napisałaś na swoim blogu wiele cennych rad związanych z przygotowaniem przetworów
Weekendy w domu i ogrodziezeszłym roku zostałam obdarowana wielką skrzynią pachnących pomidorów. Ponieważ skrzynia była olbrzymia narobiłam sporo słoiczków pełnych pomidorowych przetworów. Zrobiłam ketchup na ostro , łagodny ketchup dla dzieci bez cukru oraz także bez cukru – sos pomidorowy z papryką i cukinią , również idealny dla naszych małych pociech. Słoików było pełno i przez cały rok z nich korzystaliśmy. Ja się wprost zakochałam(...)wersji pikantnej, a dzięki przetworom pomidorowym dla dzieci miałam bazę do przygotowywania SZYBKICH obiadków dla mojej córci. Pamiętam, że narobiliśmy się bardzo, ale korzystając potem z tych cudeniek, wiedzieliśmy że było warto poświęcić ten jeden dzień w roku, aby potem przez cały rok czerpać z tego pyszne i zdrowe korzyści . Miesiąc temu wykończyliśmy ostatni słoiczek pochodzący z naszych zeszłorocznych pomidorowych
Moja Delicja