Cukiniowe szaleństwo trwa!Jeżeli nie próbowaliście jej jeszcze w wersji deserowej, koniecznie musicie przetestować przepis na dżem z cukinii z pomarańczową nutą. Mmmmm........ zaskakująco pyszny! Dżem z cukinii z pomarańczą Składniki: 2 kg cukinii (startej na tarce o grubych oczkach lub pokrojonej w kostkę - obranej, bez nasion) 2 galaretki pomarańczowe 1 pomarańcza 250 g cukru zapach pomarańczowy sok z 1 cytryny Cukienie obrać, oczyścic z nasion i zetrzec na tarce.Włożyć do ... czytaj dalej...
Znany od bardzo dawna sposób pasteryzacji niektórych produktów w szczelnie zamkniętym szklanym słoiki jest najlepszym sposobem na przedłużenie ich czasu do spożycia.
Czytaj dalej...O jaa! Nie próbowałam jeszcze dżemu z cukinii choć ostatnio o nim głośno.
Właśnie zrobiłam na próbę dżem bazując na Twoim przepisie. Wszyscy, którzy próbowali, mówili, że dobry, ale że tak naprawdę czują smak galaretki, a nie cukinie. Czy w Twoim przypadku też tak jest? Czy może moja galaretka była zbyt intensywna?
myślę, że w tym układzie naturalny smak cukinii raczej nie ma szans na przebicie, niemniej wydawało mi się to raczej zaletą -ot, taka kulinarna zagadka dla degustujących;)
Nie wiem w takim razie co moi domownicy oczekiwali:) Ale i tak im to nie przeszkadzało i z 4 słoiczków ostały się 2, a ja z kolei planuję zrobić kilka dodatkowych słoiczków na zimę!