cytryna - 12435 przepisów

Robimy marokańskie kiszone cytryny! 82

Dzień dobry, Dziś chciałam Was zaprosić do przygotowania ze mną marokańskich kiszonych cytryn. Kiszone cytryny to tradycyjny składnik kuchni marokańskiej, dodawany do tażinów, jagnięciny czy sałatek. Mają niepowtarzalny smak, którego nie da się niczym zastąpić. Są składnikiem wielu smakowitych przepisów znajdujących się w moich książkach kulinarnych (np. sławnego tajine z kurczakiem, oliwkami i kiszonymi cytrynami), które dotąd pozostawały dla mnie(...)nieosiągalne. Kiszone cytryny można kupić w niektórych sklepach z orientalną żywnością, ale po co, skoro tak łatwo można je zrobić w domu :) Na same przygotowanie kiszonych cytryn poświęcicie jedynie 15-20 minut (nie licząc wcześniejszego moczenia owoców). Reszta odbywać będzie się sama za sprawą połączenia wody, soli i czasu... nasze cytryny będą radośnie fermentować, a po 4 tygodniach będą gotowe

Chilli Czosnek i Oliwa
Do czego można wykorzystać kiszone cytryny? 109

Dzień dobry, Moje marokańskie kiszone cytryny są już gotowe, więc zgodnie z obietnicą, chciałam się z Wami podzielić informacjami na temat ich wykorzystania w kuchni . No bo przecież 2 słoiki kiszonych cytryn nie zjedzą się same ;)   Na zdjęciu powyżej możecie zobaczyć jak wyglądają gotowe kiszone cytryny. Nastawiłam je nieco ponad 4 tygodnie temu (dokładnie 13 października). Po wykonaniu czynności(...)posiadam spiżarki). Co 2-3 dni wstrząsałam słoikami, aby rozprowadzić sól gromadzącą się na ich dnie. Po ok. 2 tygodniach zaobserwowałam, że zalewa zaczęła mętnieć od drobinek miąższu cytryn (myślę, że był to sygnał, że cytryny zaczęły mięknąć). Nie zaobserwowałam na nich białego nalotu, którego podobno nie należy się obawiać, tylko wystarczy zmyć przed użyciem cytryny.  W ostatni weekend

Chilli Czosnek i Oliwa
Prawie wszystko o cytrynie 63

Cytrynę znamy i lubimy wszyscy , ale tak naprawdę  nie zastanawiamy się nad jej cudownymi wprost właściwościami.Jedzenie i picie soku z cytryny powinno trwać cały rok, a szczególnie teraz :) A oto co przeczytałam na jej temat w książce Michała Tombaka pt : "Droga do zdrowia " /cytaty / "Cytrynę można stosować przy następujących chorobach : osteoporoza , podagra , chroniczny reumatyzm , kamienie żółciowe i nerkowe(...)moczanowa , niektóre choroby nerwowe , cukrzyca , nadwaga , nadciśnienie , katar żołądka , choroby  wątroby. Najlepszym sposobem uwalniania organizmu od trującej substancji , która powoli zabija nasz organizm jest picie zwykłego soku z cytryny . .... Świeży SOK z cytryny bardzo  szybko rozkłada się pod wpływem powietrza i dlatego za każdym razem należy przygotować nowa porcję soku . ( do picia  czy nacierania ) ....- osoby , które cierpią

Proste Potrawy
Muffinki Cytrynowe z Kandyzowaną Skórką Cytrynową 65

stronę, przepis lub sklep gdzie można nabyć produkt. SKŁADNIKI: 300 g mąki pszennej 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 125 g cukru 185 ml maślanki 2 łyżki startej skórki cytrynowej 1 łyżka soku z cytryny 2-3 łyżki skórki cytrynowej kandyzowanej 2 jajka 20 g stopionego masła (możesz pominąć olej kokosowy i użyć 110 g masła roztopionego) 75 g oleju

Blondynka Gotuje
Sos czosnkowy z kiszoną cytryną i kaparami. Doskonały do ryb. 120

Dzień dobry, Pamiętacie moje kiszone cytryny ? Został mi jeszcze jeden słoik, który przechowuję w lodówce i wstrząsam zawsze, gdy mi się przypomni. Jakiś czas temu wymyśliłam świetny sos czosnkowy z dodatkiem skórki z kiszonej cytryny . Organizowaliśmy dla znajomych imprezę hamburgerową i szykowałam dla nich różne sosy. Kiszone cytryny zamrugały do mnie z kuchennej szafki, więc postanowiłam dodać trochę do sosu(...)czosnkowego zamiast soku z cytryny i zobaczyć co z tego wyjdzie. I wyszło smacznie:) Kiszone cytryny nadają daniu intensywny cytrusowy aromat i nutkę "kiszenia" , niczym kiszone ogórki. Dobrze skomponowały się z wegańskimi burgerami, które wtedy podałam. Dziś prezentuję Wam udoskonaloną recepturę sosu, uzupełnioną o kapary i koperek . W takiej odsłonie przypomina mi nieco sławny sos tatarski.  Jeżeli

Chilli Czosnek i Oliwa
Babka cytrynowa z mocno cytrynowym lukrem 59

Ostatnio wprost zakochałam się w cytrynach - ale ostatnimi czasy w ogóle gustuję w kwaśnych rzeczach. Babka jest przepyszna - wilgotna, maślana, miękka, mocno cytrynowa i orzeźwiająca. Idealna na gorące (mam nadzieję) lato! Składniki: Ciasto: 200 g (kostka) masła sok i skórka starta z 1,5 cytryny 4 duże jajka 3/4 szklanki cukru 1 łyżeczka aromatu waniliowego 1 łyżka cukru waniliowego

Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!
Ciekawostki o soku z cytryny i test robota 63

Pisałam niedawno, że odkopałam robota Kasię i trzeba zacząć go używać. Pierwsze na co wpadłam to wyciśnięcie soku z cytryny.  Czasem piję przez parę dni rano wodę z cytryną, więc zrobiłam sobie mały zapasik. Odkryłam ciekawą wadę pojemnika malaksera, nie nadaje się do odmierzania objętości bo kłamie. Otóż po wyciśnięciu pokazało mi 0,25 a było to trochę ponad(...)pół szklanki. No i nie lubię ogólnie buczenia robotów, ale na to raczej nic nie poradzę.. Oprócz tego trzeba mocno te cytryny trzymać, bo pierwszą wyrwało mi z ręki i kręciła się w kółko. Początkowo troszkę chlapiemy sokiem bo bokach, dopóki cytryna nie nabije się na wyciskarkę. Ogólnie wszystko idzie szybko, pestki elegancko zostają na górze, a w soku

W kuchni bez szafek
Tażin z kurczaka z kiszonymi cytrynami i oliwkami - Djaj Mqualli 102

Dzień dobry, Dziś przedstawię Wam przepis na najsłynniejszy marokański tażin , którego aromat zbudowany jest ze składników emblematycznych dla tego kraju. Połączenie kiszonych cytryn, oliwek, imbiru i szafranu to bardzo typowa dla Maroka kompozycja smaków stosowana w wielu daniach.  Aby go przygotować, będziecie potrzebować kiszonych cytryn i trochę czasu . Jak łatwo zrobić własne kiszone cytryny już Wam pisałam. Możecie(...)Oliwera i potrzebuje tylko 1,5 godziny gotowania, co wcale nie jest kłopotliwe - po wykonaniu wstępnych czynności możecie go zostawić i zająć się czymś innym.  Tażin z kiszonymi cytrynami i oliwkami jest dla mnie odzwierciedleniem marokańskiej kuchni. Marokańczycy cenią najwyższą świeżość składników i komponują dania z lokalnych produktów. Ta ich właściwość stworzyła Djaj Mqualli. Kiszone cytryny i oliwki

Chilli Czosnek i Oliwa
Krucha tarta z kremem cytrynowym i bezą 105

ostatniego postu już wiecie jak przygotować perfekcyjne kruche ciasto . Teraz pokażemy Wam jak przygotować perfekcyjną tartę cytrynową: na maślanym, kruchym spodzie, z lekko kwaskowym, zwartym kremem cytrynowym, uwieńczoną, słodką, delikatną, kruchą bezą. Niebo w gębie! Tartę tę przygotowaliśmy na minioną niedzielę w ramach akcji “CIACHO ZA CIACHO” . Nie powstała ona w foremce do tarty, ale w zwykłej prostokątnej blasze(...)pieczenia tart o średnicy 25 - 28 cm. Kruche ciasto: 300 g mąki pszennej 200 g masła 100 g cukru (najlepiej pudru) 1 żółtko Krem cytrynowy: 200 g masła 7 jajek 120 g cukru 4 cytryny Beza: 3 - 4 białka (jajka o rozmiarze L lub M) 250 g cukru SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: Kruche ciasto

W kuchni Katie
Śnieżny śledzik (z żurawiną w cytrynach) 82

propozycja na karnawałowy stół. Śnieg jest tutaj tylko walorem estetycznym do zdjęcia i nawiązaniem do mrożonych cytryn, w których podajemy sałatkę. Śnieg nie jest składnikiem potrawy :P Składniki: 4 filety matyjas 1 duża, czerwona cebula 100 g suszonej żurawiny 2 ogórki kiszone albo konserwowe (zależy od upodobań) 6 grzybków konserwowych 3 jajka na twardo(...)duże cytryny sok z połówki cytryny posiekana natka pietruszki szczypiorek łyżeczka octu balsamicznego olej pieprz Filety moczymy w wodzie by pozbyć się nadmiaru słonego smaku Następnie kroimy je w kostkę. Cebulę i ogórki oraz grzybki kroimy w kostkę, żurawinę moczymy w gorącej wodzie i odsączamy. Do filetów dodajemy ogórki, cebulę, grzybki i zalewamy octem

Bon Appetit Małgorzaty
Makaron w cytrynie i śmietanie. 102

Pasta in lemon and cream. Przepis pochodzi z Taorminy na Sycylii, gdzie podobno rosną najpiękniejsze cytryny. Szybkie ,smaczne danie wegetariańskie .   Składniki. 20 dag makaronu tagiatelle 3 cytryny 80ml śmietanki słodkiej 1 łyżka masła 2 łyżki tartego parmezanu 1 łyżeczka sezamu czarnego Wykonanie. Cytryny sparzyć, wyszorować i osuszyć. Specjalnym przyrządem zestrugać wiórki skórki. Stopić masło ,dodać starte skórki cytryn(...)Dodać śmietankę i parmezan, mieszać i gotować, aż sos lekko zgęstnieje. Makaron ugotować al dente w osolonej wodzie, odcedzić i dodać do sosu. Gotować 2 minuty ,dodać odłożone skórki cytryny. Posypać uprażonym sezamem i zajadać. P.s. Jako dodatek było awokado z gorgonzolą. I dla mnie dodatkowy dodatek ,plaster pieczonego indyka. Awokado z gorgonzolą.   Takie awokado może stanowić samodzielną ,bardzo

Kulinarny karnet Christophera
Kurczak pieczony z cytryną i rozmarynem oraz duszona marchewka 116

Kurczak pieczony z cytryną i rozmarynem , to jedno z tych dań, które smakują wspaniale, a wyglądają hmm...powiedzmy, że średnio ;). Jego przygotowanie zajmuje ok. 10 minut i mimo, że w piekarniku powinien spędzić ok. 1,5 godziny, to nie będzie nas zbytnio absorbował. Wystarczy zajrzeć do niego co 30 minut i polać sokami wypływającymi z mięsa. Właściwie obiad zrobi się(...)razem do kurczaka podałam duszoną marchewkę i purée ziemniaczane, ale równie dobrze będzie smakował z pieczonym ziemniakami i mizerią albo Waszą ulubioną sałatką. Polecam! Kurczak pieczony z cytryną i rozmarynem oraz marchewka duszona Składniki na 4 duże porcje: 1 kurczak (ok. 1,5 kg) 1 łyżeczka rozmarynu 1 cytryna ekologiczna (lub dokładnie wymyta i wyparzona, zwykła cytryna) 2 ząbki czosnku

Obiad za dychę