Ciambella - włoskie ciasto cytrynowe w kształcie pierścienia Pierwsze ciasto na blogu w nowym cyklu "Ciasta Świata" - ciambella - cytrynowe ciasto w kształcie pierścienia, tradycyjnie posypane perlistym cukrem i jadane maczane w białym winie. Powstało jednak mnóstwo wariacji na jej temat i dziś możemy np. podać ją polaną polewą czekoladową i posypać z wierzchu posiekanymi orzechami. Ale cykle przepisów
Kraina Tysiąca SmakówZwykłe mielone się znudziły? Ja proponuję dodać pieczarki oraz ulubione zioła i już zmiana smaku bardzo wpłynie na ulubione kotlety mielone. Tym razem dodałam przyprawy firmy Prymat : pieprz cytrynowy , trochę przyprawy do mięsa mielonego oraz lubczyk . Kotlety były bardzo smaczne! Składniki : * 0,5 kg mięsa mielonego z karkówki * cebula * 20 dag pieczarek * 2 łyżki oliwy z oliwek * jajko * kajzerka namoczona(...)mleku * łyżeczka przyprawy do mięsa mielonego Prymat * łyżeczka pieprzu cytrynowego Prymat * szczypta lub czyku Prymat * sól do smaku * bułka tarta * olej rzepakowy do smażenia Przygotowanie : Cebulę i pieczarki posiekać w drobna kostkę. Przesmażyć na oliwie, dodać do mięsa. Całość wymieszać z jajkiem, bułką oraz przyprawami. Można kotlety obtoczyć w bułce tartej. Obsmażyć na złoty kolor
Magiczne Życie Martyprzez ok. 30 minut, raz odwracając. Można też piec na grillu. ZAPIEKANE ROZMARYNOWE ZIEMNIACZKI: Składniki na 2 porcje: 1/2 kg ziemniaków 4 łyżki oliwy z oliwek sok z jednej cytryny (można dać mniej do smaku) 1 łyżka listków świeżego rozmarynu lub łyżeczka suszonego 6 małych ząbków czosnku sól i świeżo zmielony pieprz Wykonanie: Piekarnik nagrzać do 200°C. Ziemniaki obrać(...)pokroić w małe kawałki. Włożyć do garnka, zalać zimną wodą i gotować przez ok 9 minut, następnie odcedzić. Do naczynia żaroodpornego wlać oliwę z oliwek, sok z cytryny, dodać rozmaryn i czosnek. Włożyć ziemniaki, doprawić sola i pieprzem i dokładnie wymieszać. Pozostawić na 10 minut, od czasu do czasu zamieszać. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok. 40 minut
Blondynka GotujeGrillowaną Piersią z Kurczaka w Zarąbistej Marynacie. Przepis własny. Składniki: 5 niedużych ziemniaków młodych czosnek niedźwiedzi Skworcu sól prowansalska Kamis 3 ząbki czosnku, zgniecione w łupinie 3 małe ćwiartki cytryny kilka gałązek świeżego tymianku 2 większe gałązki świeżego rozmarynu olej rzepakowy Biooil Wykonanie: Ziemniaki szorujemy szczoteczką pod bieżącą wodą. Kroimy w grube plastry, około 1/2 cm. Do małej miseczki wlewamy(...)obtaczamy w powstałej marynacie i układamy je na blaszce w taki sposób, aby każdy plaster opierał się na poprzednim plastrze. Między rzędami układamy ząbki czosnku w łupinie i ćwiartki cytryny. Na wierzchu układamy gałązki świeżego tymianku i rozmarynu. Blachę przykrywamy folią aluminiową. Pieczemy około 30-40 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.Pod koniec pieczenia ściągamy folię z blaszki
Blondynka Gotujeroku. Zapraszam na wiosenny mazurek, bo skoro w sprzedaży pojawiły się już truskawki (chociaż to nie te co latem) to można je wykorzystać na tę Wielkanoc. Z kremem cytrynowym będzie to idealne połączenie. Zapraszam. Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietnikPrzepis na babkę cytrynową to jeden z moich ulubionych przepisów na babkę. Jest nieskomplikowany, ciasto zawsze się udaje. Smakuje super orzeźwiająco :) Gorąco polecam, do "zwykłej" kawki i od święta :) SKŁADNIKI 200 g miękkiego masła 200 g cukru 4 jajka 200 g mąki tortowej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 cytryna masło i bułka tarta do wysmarowania foremki
Moje Kuchenne Rewelacjezupy są przecież takie dobre! Przekartkowałam nową książkę i spośród kilku przepisów wybrałam zupę na 27 dzień marca: Cream of Chicken with Lemon & Tarragon. Nie jadłam nigdy zupy cytrynowej, zatem najwyższa pora spróbować! Postępowałam dokładnie wg przepisu - zupa wyszła smaczna, intensywnie aromatyczna, zupełnie inna niż do tej pory jadałam. SKŁADNIKI: Dla 4 osób. pęczek włoszczyzny 2 - 3 ziarenka ziela
W kuchni Katiewódki;2 papryczki chili;około 1/3 - 1/2 cytryny.Papryczki przekroić i usunąć ze środka pestki. Pokroić w kawałki.Cytrynę sparzyć i obkroić skórkę. Jeśli lubimy mocno cytrynowe aromaty, wtedy obkrawamy około połowy. Jeśli mniej - około 1/3. Skrawać tylko żółtą jej część, biała jest gorzka. Przekładamy do słoika, zalewamy wódką. Odstawiamy zakręcony słoik w chłodne miejsce
Codzienna kuchnia niecodziennasię więcej niż zadowalający. Oryginalny przepis >KLIK!< trochę zmodyfikowałam i zapisałam na moją nieformalną listę idealnych wypieków ;) Dlaczego nazwałam je potrójnie cytrynowymi? Bo do ciasta i nadzienia dodałam skórkę z cytryny, a do lukru sam sok, bez grama wody. I te właśnie drożdżówki dedykuję Markowi i Julce - rodzeństwu, dla których
Codzienna kuchnia niecodziennapomysł na soczystego pstrąga w ziołach:) Dzięki pergaminowi nie rozpadał się podczas smażenia, skórka nie przyklejała się do patelni i bardzo łatwo można go było obrócić. Podany z sosem cytrynowym był wyborny. Czytaj dalej
Gotuj z Misiemczyli tutejszy odpowiednik tłustego czwartku. Już kilka tygodni temu w sklepach wyrosły całe regały pełne składników potrzebnych do przygotowania placków. Moja dzisiejsza propozycja to aromatyczne naleśniki (pancakes) z makiem, cytryną i ricottą. Wyszły pyszne i bardzo sycące (nasyciłam się już jednym ;)). Zapraszam do wypróbowania! Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, prosimy o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres
Przepisy AleksandryWitam Was! Dalej zostajemy w klimatach wielkanocnych słodkości :-). Moja dzisiejsza propozycja to wielkanocna babka piaskowa z dodatkiem dużej ilości cytryny i z... tymiankiem! Niecodzienne połączenie, ale bardzo smaczne! Zapraszam! Czytaj więcej » Ten i więcej przepisów znajdziesz na blogu kulinarnym www.poracoszjesc.pl
Pora coś zjeśćWitam ponownie! :-) Dzisiaj tak jak obiecałam drugi przepis, żeby zdążyć ze wszystkimi przed Świętami! Ostatnio było bardzo słodko, zatem dzisiaj propozycja śledzika z niewielką ilością miodu i cytryny. Bardzo smaczne połączenie, zachęcam do wypróbowania! :-) Zapraszam! Zachęcam Was również do przejrzenia innych wielkanocnych propozycji w zakładce Wielkanoc . Czytaj więcej » Ten i więcej przepisów znajdziesz na blogu kulinarnym www.poracoszjesc.pl
Pora coś zjeśćaktualnie nie mam na niego pomysłu. Tak też było ostatnio, kiedy u Chilli Bite zauważyłam przepis na sałatkę ziemniaczaną wg. Jamiego Olivera. Pewnie pamiętacie, że lubię połączenie ziemniaków z cytryną, więc to było coś dla mnie! Przepis nieco zmodyfikowany, nie przepadam za kaparami ;-). Zapraszam! Czytaj więcej » Ten i więcej przepisów znajdziesz na blogu kulinarnym www.poracoszjesc.pl
Pora coś zjeśćSkładniki: 4 duże jajka; 1 szklanka cukru kryształu; 1 szklanka mąki pszennej; 0,5 szklanki mąki ziemniaczanej; 200 g masła roztopionego; starta skórka z 1 cytryny; kilka kropel olejku cytrynowego; sok wyciśnięty z 1/2 cytryny; 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia; 1 cukier waniliowy; Całe jaja ubić z cukrem kryształem na gęstą i puszystą masę. Cały czas miksując dodawać
In my kitchen