Galette to inaczej tarta rustykalna. Robi się ją z kruchego ciasta, ale do jej pieczenia nie używa się formy. To, co się w niej znajdzie, po
W SMAKŁosoś ze szparagami najbardziej kojarzy mi się z wiosną, ale skoro szparagi można kupić już w grudniu, jak mogłem oprzeć się przed przyrządzeniem tego dania? Łosoś
W SMAKNa jesienną słotę proponuję słonecznego kurczaka w towarzystwie pieczarek. Swój piękny kolor zawdzięcza kurkumie, a wyjątkowy smak cytrynie. Pamiętajcie, że sok z cytryny nie tylko pomaga
Powiedz dietom nieMam dla Was dzisiaj na prawdę coś pysznego.Przyznam się szczerze, że nie ma dla mnie lepszego deseru. Idealny na upalne dni, kwaskowaty smak doskonale komponuje
noteskulinarnyfigaFot. © Brent Hofacker - Fotolia.com Składniki : 4 duże cytryny 0,5 l spirytusu 1, 1/2 szklanki cukru 2 szklanki wody Sposób wykonania : Wodę wymieszać z cukrem
Przepisy i porady kulinarneSkładniki : 1,5 kg sera mielonego 50 dkg cukru pudru 25 dkg masła 18 jajek 1,5 opakowania budyniu śmietankowego lub waniliowego 3 łyżki kaszy manny
Przepisy i porady kulinarneMakowiec to ciasto, które obowiązkowo musi zagościć u mnie na Boże Narodzenie. Dlaczego ? Nie wiem ,to chyba wina tradycji. Ja osobiście lubię, gdy makowiec jest wilgotny
Kuchnia w opałachJak ich nie kochać ? Małe, słodkie i cudownie delikatne w środku. To kolejna moja wariacja na punkcie trufli, trufelków, trufeleczków...:) Zachęcam do własnoręcznego ich wykonania
Kuchnia w opałachLedwo żyję, ale satysfakcję mam ogromną.Przygotowałam smakołyki na trzecie urodziny córki. dziadek i babcia ledwo co skubnęli... nie było nóżek w galarecie, sałatki jarzynowej ani
bistro mamaDziś pomysł na szybki obiad. Zamiast piersi kurczaka można użyć łososia. W tym towarzystwie mile widziane byłyby również suszone pomidory.Czytaj więcej »
bistro mamaNie wierzyłam, że ciasto z rabarbarem może się udać :) Byłam pewna, że po ukrojeniu zobaczę niezłego zakalca.A ciasto udało się i to bardzo. Na pewno do
bistro mamaKlasyk. Łosoś w maśle z cytryną to klasyk.Gdy dodacie do tego kilka listków drobno posiekanej mięty i łyżeczkę startego imbiru,pieczona ryba nabiera nowego smaku. Warto
bistro mamaKrewetki- jedni je ubóstwiają, inni unikają. Jeśli jesteście fanami krewetek, to mój dzisiejszy przepis przypadnie Wam do gustu. Krewetki połączyłem z czosnkiem w białym winie. Do
kulinarnyJa