cytryna - 13435 przepisów (strona:24/896)

cytrusek z ptasim mleczkiem 349

Odbiegając trochę od świątecznych wypieków dziś prezentuję ciasto w słonecznym klimacie. Blaty mają konsystencję  cytrynowego ciasta babkowego a w środku bita śmietana, galaretka i cytrynowe ptasie mleczko. Nie jest może zbyt wykwintne ale amatorom cytrynowych smaków na pewno przypadnie do gustu. *foremka 24*24 cm Składniki: na ciasto: 3 szklanki mąki 1 szklanka cukru 5 jajek 1/2 szklanki oleju(...)szklanka oranżady cytrynowej  1,5 łyżeczki proszku do pieczenia skórka otarta z dwóch cytryn  na przełożenie: 250 ml śmietanki kremówki 2 łyżki cukru pudru 2 łyżeczki żelatyny 2 galaretki cytrynowe 1 opakowanie ptasiego mleczka cytrynowego dodatkowo: 100 g czekolady deserowej  4 łyżki śmietanki kremówki Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywno. Następnie ciągle ubijając dosypywać cukier

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Ciasto na niedzielę – szybkie i łatwe #5 Brownie cytrynowe 7467

Brownie cytrynowe Brownie cytrynowe to takie troszkę oszustwo (z nazwy oczywiście), ponieważ nie jest to brownie, a tylko brownie przypomina. W składzie nie znajdziemy czekolady, a nazwa wzięła się stąd, że ciacho jest niskie, wilgotne i bardzo aromatyczne. A tak naprawdę jest to ciasto ucierane, które było mega pyszne. Miałam trochę stracha, gdy siedziało w piekarniku, ponieważ przetrzymanie(...)zbyt długo spowodowałoby jego przesuszenie i ciasto nie byłoby takie smaczne. Samo ciasto może nie robi takiego wrażenia, ale już ten dodatek cytrynowego lukru, doskonale zwieńcza dzieło i idealnie tu pasuje. Ciacho jest jednoczenie słodkie i kwaskowate. Proste, szybkie i jednocześnie bardzo interesujące w smaku. Nie utrzymało się u nas do następnego dnia Do ozdoby wybrałam porzeczki czerwone

Relaxtime
Słodko-kwaśno. Piąte urodziny bloga 124

porcji robić się nie opłaca. Nie jest to klasyczny, warstwowy tort biszkoptowy, choć jest biszkopt; są i warstwy. Na spodzie mamy więc cieniutki blat biszkoptowy, a na nim nieziemsko cytrynowy krem od Doroty . Według mnie, smakuje dobrze, ale jeśli wolicie słodsze słodkości , polecam połowę soku z cytryny zastąpić wodą.  Na krem pokruszyłam chrupiące amaretti; jest to patent, który podpatrzyłam(...)zostawiają swój delikatnie migdałowy posmak, dodają też ciastu tekstury. Kolejna warstwa to słodziutki mus na bazie czekolady karmelowej i kremówki. Lekki, delikatny i puszysty, świetnie równoważy kwaśny krem cytrynowy.  Na wierzchu galaretka z rokitnika; ma oszałamiający kolor i bardzo ciekawy, również kwaśny smak. Torcik udekorowałam kandyzowanymi kumkwatami (przygotowałam je jak pomarańcze, ale pokroiłam na cieńsze plasterki i gotowałam zaledwie

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Śledzie Marynowane w Winie z Cytryną i Migdałami 162

Witam serdecznie Propozycja na przygotowanie smacznych troszkę innych śledzi marynowanych bo w winie z cytryną bez octu . Będziemy potrzebować : 500 g filetów śledziowych matias 2 cebule (około 300 g) 1 duża cytryna (około 170 g) 50 g rodzynek 50 g płatków migdałowych na zalewę : 100 ml wytrawnego białego wina 200 ml wody 5 ziarenek ziela angielskiego 2 goździki dużą szczyptę(...)słoik o pojemności około 1,5 litra Do przybrania  na półmisku można użyć czerwonej papryki , natki pietruszki .  Link do filmu z przygotowania : Śledzie marynowane w winie z cytryną  https://www.youtube.com/watch?v=f0DdPiPHF8Y Przygotowanie : Najpierw przygotuję śledzie : Śledzie matias są bardzo słone więc przed przygotowaniem śledzi najpierw je moczę aby nie były aż tak słone . Płuczę je w zimnej

Uwaga Babcia Gotuje
Cytrynowa rolada z Lemon Curd 110

roladę nie popęka. Składniki: (na blaszkę o wymiarach 40x25 cm) Cytrynowy biszkopt: 4 jajka w temperaturze pokojowej 3/4 szkl cukru 1 łyżka oleju rzepakowego 2 łyżki soku z cytryny 2/3 szkl mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia skórka otarta z 2 cytryn Poncz: woda z sokiem z cytryny Krem cytrynowy: 100 g śmietany kremówki 36% 200 g serka mascarpone(...)Cytrynowy biszkopt: Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej! Białka ubić na sztywną, lśniącą pianę. Stopniowo dodawać cukier, a następnie żółtka, cały czas miksując. Wlać olej i sok z cytryny, zmiksować. Na koniec wsypać przesianą mąkę pszenną, proszek do pieczenia i skórkę z cytryny. Składniki delikatnie wmieszać do piany. Masę przełożyć do prostokątnej blaszki o wymiarach 40x25 cm wyłożonej papierem

Nastoletnie Wypiekanie
Babeczki do koszyczka 110

Zmodyfikowany przepis pochodzi ze strony Moje Wypieki . Składniki na 12 mini babeczek (o pojemności 50 ml): 125 gr śmietany 18% 75 gr roztopionego masła skórka otarta z 2 cytryn (cytryny najpierw wyszorować i sparzyć) 2 jajka rozmiar L 2 czubate łyżki drobnego cukru 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej 150 gr mąki szczypta soli Foremki na babeczki wysmarować masłem, wysypać mąką. Uwaga(...)babeczki na 20 min. po czym wyjąć i wystudzić już bez foremek na kratce. Po wystudzeniu lukrować. Lukier: 100 gr przesianego cukru pudru 1 lub 2 łyżki soku z cytryny Cukier utrzeć z sokiem na gładką masę grzbietem łyżki. Każdą babeczkę zanurzać w lukrze, poczekać aż nadmiar lukru spłynie. Postawić na kratce. Smacznego! Babeczki do koszyczka Babeczki do koszyczka Babeczki

moj przepis na
Pomarańcze w cukrze do herbaty 7584

mamy dla was nie tyle przepis co bardziej pomysł. Bo trudno przepisem nazwać zasypanie pomarańczy cukrem. Ale pomysł za to jest naprawdę zacny. Nie raz zapewne piliście herbatę z cytryną. A próbowaliście kiedyś zastąpić cytrynę pomarańczą? Jeśli nie, to pora nadrobić zaległości. Powoli nadchodzą chodne dni i połączenie herbaty z pomarańczą spisze się tak dobrze jak nic innego. Ale warto(...)najpierw sobie przygotować. Taka po prostu pokrojona też oczywiście się nada, ale ta przygotowana według naszego pomysłu powali was na kolana. W tym przepisie używamy zarówno pomarańczy jak i cytryn, ale cytryny to bardziej dla syropu, który tworzy się przy okazji. Chociaż oczywiście nic nie stoi na przeszkodzie, żeby je również wykorzystać do herbaty. A dodatkowo wspomnianym syropem warto też

Marder&Marder Manufacture
Jaki ketchup jest najzdrowszy? Test produktów dostępnych na rynku. 960

liść laurowy, goździki 151 g / 100g 22 g 1,8 g   Tortex Ketchup łagodny 470 g koncentrat pomidorowy (37%), woda, cukier, ocet, skrobia modyfikowana, sól, regulator kwasowości (kwas cytrynowy), substancja konserwująca (benzoesan sodu ), tymianek, oregano, cząber, szałwia, kolendra, aromat 37% koncentratu pomid. 19 g 1,6 g   Dawtona Ketchup łagodny 500 g koncentrat pomidorowy (50%), woda, cukier, ocet(...)spirytusowy, skrobia modyfikowana kukurydziana, sól, regulator kwasowości - kwas cytrynowy, substancja konserwująca - benzoesan sodu , aromat 50% koncentratu pomid. 21 g 1,1 g Develey Ketchup McDonalds 450 g 66% koncentrat pomidorowy, syrop glukozowo-fruktozowy , ocet spirytusowy, sól, ekstrakty przypraw 184 g / 100g 21,1 g 2,1 g   Kotlin Ketchup łagodny 450 g pomidory, cukier, skrobia modyfikowana kukurydziana, sól, regulatory

Powiedz dietom nie
Nalewka cytrynowa 108

szybka, w porównaniu z innymi nalewkami. Czyli w zasadzie same zalety. I ma cudowny żółtawy kolor, naprawdę nieźle się prezentuje. A robić ją można przez cały rok, bo przecież cytryny są zawsze w sprzedaży. Czyli właściwie nie ma wad. W ogóle cytryna to wdzięczny temat do nalewek. Często można ją spotkać jako drugoplanowego bohatera. Tym razem zagrała, całkiem udanie, pierwsze(...)skrzypce. Przepis, jeśli się nie mylę, podpatrzyłem na fajnym nalewkarskim blogu Pracownia Nalewek . 0,75 kg cytryn 0,75 litra wódki 40% 0,75 l spirytusu 0,75 kg cukru 0,5 litra wody Cytryny szorujemy i parzymy wrzątkiem. Z połowy z nich ścieramy skórkę. Robimy to ostrożnie żeby nie naruszyć białej warstwy pod skórą, tzw. albedo. Albedo jest gorzkie

Marder&Marder Manufacture
Dżem z cytryn 94

Skórkę z cytryn usmażyłam w cukrze, zaś z miąższu postanowiłam zrobić dżem. Byłam bardzo ciekawa jego smaku. Okazał się słodko-kwaśny z leciutką nutką goryczy. Pewnie drugi raz się na niego nie skuszę, ale moja ciekawość została w pełni zaspokojona :) Dżem można zrobić z dowolnej ilości owoców, ale ponieważ ja eksperymentowałam, użyłam ich niewiele. Z użytej ze mnie ilości składników(...)pojemności około 280 ml, z czego niepełny słoiczek został skonsumowany w celach poznawczych, zaś pełen opisałam i odstawiłam do spiżarni. Dżem przygotowałam bazując na  TYM PRZEPISIE . Dżem z cytryn Składniki: cytryny cukier sól woda Dżem z cytryn Wykonanie: Cytryny bardzo dokładnie wyszorowałam i obrałam ze skóry. Skórę odłożyłam, żeby ją usmażyć w cukrze KLIK , zaś owoce wrzuciłam do osolonego

Kuchenne zapiski Edyty
Tort piankowo truskawkowy 397

szkl drobnego cukru do wypieków - 3 łyżeczki proszku do pieczenia - 1,5 łyżeczki octu (10%) - 3 łyżki oleju (o neutralnym smaku) - ekstrakt waniliowy - szczypta soli Składniki masy cytrynowej: - 500ml mocno schłodzonej kremówki - 250g serka mascarpone - 2 łyżki cukru pudru - 2 galaretki cytrynowe - 400ml wrzątku (na 2 galaretki) Składniki masy wiśniowej: - 500ml mocno schłodzonej kremówki - 250g serka mascarpone - 2 łyżki cukru(...)smarujemy boków), wlewamy ciasto, wyrównujemy powierzchnię i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180° C na 40 minut. Po upieczeniu biszkopt pozostawiamy do wystudzenia. W 400ml wrzątku rozpuszczamy galaretki cytrynowe. Takiej samej ilości wody używamy do rozpuszczenia galaretek wiśniowych. Gdy galaretki będą zimne, ale jeszcze płynne ubijamy mocno schłodzoną śmietanę (robimy masę cytrynową) z cukrem pudrem. Do ubitej śmietany dodajemy serek

mojewypiekiinietylko
Pieczony labraks na dwa sposoby (okoń morski) - przepis autorski 132

Jedna wersja to wspaniałe połączenie natki pietruszki z pomarańczą i cytryną.   Druga wersja to połączenie natki pietruszki z chilli i koperkiem.  Ryba w przygotowaniu jest pracochłonna, ale po godzinie pieczenia mamy rozkosz dla podniebienia... Składniki: 2 okonie morskie wypatroszone garść natki pietruszki masło - tyle samo co pietruszki mielona papryka chilli lub posiekana papryczka chilli oliwa z oliwek(...)łyżeczka koperku 1 cytryna 1 pomarańcza wykałaczki, po ok. 3-4 na sztukę sól Zaczynamy od ryb. Najpierw musimy oskrobać je z łusek. Robimy to od ogona do głowy, z obu stron, bardzo dokładnie ostrym nożem ale tak, żeby nie poszarpać ryb. Da się:) Do dzieła, byle ostrożnie!:) (Jeśli kupiliśmy rybę, która nie była wypatroszona - to należy ją wypatroszyć) Następnie

www.szczesliwakuchnia.blogspot.com
Okoń morski pieczony w cytrynie z sałatką z mango 177

się ostatnio modnie mówi "fit". Do tego jeszcze smacznie. Jak każdy wie, mało jest rzeczy zdrowszych niż morskie ryby, dlatego proponuję dzisiaj morskiego okonia upieczonego z cytrynami w aromatycznych przyprawach, podanego z sałatką z mango i frytkami. Żeby było całkiem fit można zrezygnować z frytek - ja za bardzo lubię je do ryby. Do przygotowania dania użyłem: 3 średnich okoni morskich(...)cytryn, 1 dużego dojrzałego mango, 250 gram pomidorów koktajlowych wraz z gałązkami, 3 ząbków czosnku, pęczka natki świeżej kolendry, 100 gram masła, 1/2 łyżeczki suszonych nasion kolendry, 1/2 łyżeczki suszonego oregano, oliwy, soli, czarnego świeżo mielonego pieprzu. Przygotowanie dania rozpocząłem od przygotowania masła ziołowego, będącego podstawowym składnikiem marynaty do ryby. W moździerzu na proszek roztarłem pół łyżeczki suszonych nasion kolendry

Wyprawy kulinarne
Tort cynamonowy z masą śmietanowo - cytrynową 303

tortownicy pieczemy 25 minut. Upieczone ciasto studzimy przekrawamy na 3 krążki. Masa śmietanowo-cytrynowa Składniki: 1,2 litra śmietanki 30% 2 łyżki cukru pudru 1 cytrynowa galaretka 1 cytryna Poncz: 0,5 szklanki gorącej wody 1 saszetka herbaty earl grey sok z 0,5 cytryny Ponadto: 3/4 słoiczka powideł 1 czubata łyżeczka cynamonu starta skórka z 1 cytryny opcjonalnie(...)łyżki whisky Wykonanie: Galaretkę wsypujemy do szklanki zalewamy do połowy wysokości gorącą wodą, dokładnie mieszamy do rozpuszczenia, gdy galaretka ostygnie dodajemy sok z cytryny zostawiamy do lekkiego stężenia. Śmietankę ubijamy z cukrem pudrem na sztywno, dodajemy startą skórkę cytryny oraz tężącą się galaretkę delikatnie mieszamy. Herbatę zaparzamy w połowie szklanki wody zostawiamy na 5 minut następnie dodajemy sok z cytryny

kgwjanczewo
Lemon curd 154

każdą zimę zajadam się cytrusami. Mandarynki, cytryny, pomarańcze- po prostu nie może ich zabraknąć:). Wiem, wiem, podobno wychładzają organizm i nie powinno się ich jeść gdy na zewnątrz chłód i zawierucha. Ale skoro nie zimą to kiedy?? Przecież właśnie teraz dojrzewają na południu, a na sklepowe pułki trafiają słodkie i soczyste jak nigdy w roku. Nie zważając na przestrogi wyciskam(...)cytryny i przygotowuję cytrynowy curd. Jutro posmaruję nim sernik, a jeśli coś zostanie zjem z kawałkiem pysznej chałki, lub po prostu wyjem łyżką ze słoika, Co mi tam! W razie czego rozgrzeje mnie gorąca herbata z imbirem! Lemon curd 3 cytryny 200g cukru 1 łyżka masła 1 łyżka mąki ziemniaczanej 2 jaja 2 żółtka Cytryny dobrze wyszorować* i zetrzeć skórkę

Zapiski Młodej Żony