Pyszny, cytrynowy... z delikatną cytrynową pianką... idealny na przywitanie wiosny. Tej prawdziwej. Tej, na którą tak bardzo czekaliśmy. Przepis znalazłam w starych zapiskach w domu mojego Taty. Sama nawet nie wiem czyją ręką był pisany. Przepis wydał mi się bardzo ciekawy, bo tort miał być robiony z kilku placków, pieczonych pojedynczo. Myślałam, że to trochę pracochłonne, ale... ciekawość przysłoniła(...)łyżki mąki pszennej 4 łyżki cukru ½ l mleka 3 żółtka 200 g masła dobrej jakości (82 % tłuszczu) ¾ szklanki (o poj. 200 ml) cukru pudru 1 łyżeczka ekstraktu cytrynowego sok wyciśnięty z 2 cytryn Składniki na piankę cytrynową: 400 ml śmietanki kremówki (30%) 1 opakowanie galaretki cytrynowej 250 ml wrzącej wody Wykonanie placków: Do misy miksera wbiłam
Kuchnia u Krysispokojnie możecie robić w tortownicy 23 cm 750 gr sera twarogowego zmielonego dwukrotnie (ja użyłam tego i zmieliłam) 3/4 szklanki drobnego cukru skórka otarta z 5 cytryn sok wyciśnięty z 2 cytryn (do smaku, można i dać też mniej lub więcej soku) 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1 opakowanie biszkoptów (około 150 gr) 4 jajka Wszystkie składniki muszą być w temp(...)zapaść. Białka oddzielić od żółtek, żółtka umieścić w misie mikser, dodać cukier i utrzeć, tak aby cukier się rozpuścił. Stopniowo, łyżka po łyżce dodawać zmielonego sera. Dodać mąkę, zmielić. Cytryny wyszorować i sparzyć. Obrać skórkę z cytryn, tylko bez białej części (bo sernik będzie gorzki). Wycisnąć sok z dwóch cytryn. Skórkę i sok dodać do masy serowej, krótko zmiksować, tylko
moj przepis naParę dni temu zarzuciliśmy pomysł na pomarańcze w syropie do herbaty , a teraz pora na cytryny. Cytryna do herbaty jest tak oczywistą oczywistością, że nawet wspominanie o tym jest pozbawione racji bytu. Jak kogokolwiek spytacie jaki owoc najlepiej pasuje do herbaty to pewnie każdy powie, że cytryna. Ale my mamy nieco inny pomysł. Nie dość, że cytryny w pysznym syropie(...)pewne. Z początku dość nieufnie podchodziliśmy do takich eksperymentów. Bo lubimy i alkohol i herbatę. Ale raczej osobno. Herbata "z prądem" nigdy nie była naszym ulubionym napojem. Ale dodatek cytryny i słodkiego alkoholowego syropu naprawdę zmienia tutaj wszystko, herbata nabiera głębi i zupełnie nowego smaku. 1 cytryna 0,5 szklanki cukru 100 ml rumu słoik
Marder&Marder Manufactureprzyjaciółki na imprezkę i zadeklarowałam się że upiekę jakieś ciasto. Wiem że nie lubi Ona za słodkich i za ciężkich ciast dlatego idealnym pomysłem okazała się lekka tarta cytrynowa z limonką i miętą. Jest to bardzo łatwe ciasto jeśli zrobienie ciasta kruchego nie stanowi dla nas problemu. Nawet nie potrzebujemy miksera ani żadnych innych sprzętów kuchennych tylko piekarnik :) Zachęcam(...)zrobienia, zwłaszcza przy obecnej pogodzie, gdzie nadmiar witaminy C na pewno nam nie zaszkodzi :) Tarta cytrynowo - limonkowa Składniki na ciasto: 2 szklanki mąki (tradycyjnie wymieszałam pół na pół mąkę żytnią razową i pszenną) 3/4 kostki zimnego masła 6 łyżek cukru żółtko Składniki na masę: mały kubek śmietany mały serek homogenizowany naturalny 3 jajka 2 łyżki cukru waniliowego sok z półtorej
Pyza i SurówkaMacie ochotę na sernik? Ja dość często ;) zwłaszcza jak mogę wprowadzić do przepisu domowe nalewki, likiery lub konfitury. Dziś właśnie taki sernik cytrynowe latte podany z chutneyem jabłkowy-cytrynowym. Zaczęło się dość prozaicznie od przegladania zdjeć z wyjazdu do Włoch. Najpierw na Święta i karnawał powstało włoskie Limoncello , które pózniej w prosty sposób przez dodanie mleka skondensowanego przeobraziło się(...)zaparzone i ostudzone espresso lub 4 łyżeczki kawy rozpuszczalnej rozprowadzonej w 2 łyżkach gorącej wody, 2 łyżki nasion chia (opcjonalnie), 100 ml crema di limoncello lub innego likieru cytrynowego, skórka otarta z połowy cytryny. Chutney jabłkowo-cytrynowy 3 jabłka, 150 ml crema di limoncello, 1/3 szklanki wody, 3 łyżki masła, 1 łyżka masła, syrop z agawy lub cukier
SzczyptaSmaQKeto tarta cytrynowa Wielkanoc za pasem Rzeżucha już zasiana? Jeśli jeszcze nie, to czas najwyższy się za to zabrać, żeby wyrobić się do Świąt… Kiełki rzeżuchy potrzebują kilku dni na wykiełkowanie, więc trzeba o tym pamiętać zawczasu… Swoją drogą w ogóle nadszedł już moment, żeby ruszyć z kopyta ze świątecznymi przygotowywaniami. Ja jestem w tym roku jakoś(...)mówiąc już o tym, że nie do końca ustaliłam wielkanocne menu…! Jedno wiem jednak na pewno. Na wielkanocnym stole na pewno pojawi się dzisiejsza keto tarta cytrynowa. Wersja próbna powstała w miniony weekend i tak przypadła wszystkim do gustu, że nie może być inaczej… Cytryna z nutą kokosową To ciasto może i wygląda niepozornie, ale gwarantuje ono prawdziwą
Modern Cave Girlstopniowym upale niż dwie lodowato zimne, świeżo wyciśnięte i wymieszane klasyczne lemoniady! Pierwsze wzmianki o lemoniadzie pochodzą z XIV wieku, z Egiptu. Handlowano wtedy sokiem z cytryn na ogromną skalę. A mieszkańcy Egiptu jako street drink, tak jak my dzisiaj kawę czy colę, mieli świeży sok cytrynowy rozcieńczony wodą i dosłodzony cukrem, pakowany w małe, poręczne butelki. Jeśli tylko(...)truskawki lub suszone albo świeże zioła, a później syrop dokładnie przecedzamy przez sito. Ja wrzuciłam liście świeżo uszczknięte z krzaczka bazylii która rośnie u mnie na parapecie. Duże, ładne cytryny najpierw parzymy wrzątkiem, a potem rolujemy je, dociskając dłonią, po blacie. Rozgrzanie i takie masowanie cytryn sprawia, że puszczą one więcej soku. Wyciskamy cytryny przekrojone na pół. Sok z cytryn
Karo in the Kitchensię w kolejną „zabawkę” bo taki palnik nawet często przewija się w przepisach No to co – najpierw tradycyjnie składniki Budyń: - 170g cukru - sok z 2 cytryn - 110g masła - 2 jajka Ciasto – waniliowy biszkopt: - 100g cukru - starta skórka z jednej cytryny - 100g masła - 2 jajka - ziarenka z jednej laski wanilii - 100g mąki - łyżeczka proszku do pieczenia(...)kawałeczki kandyzowanej cytryny – według uznania Śmietana na wierzch: - 200g śmietany 36% - 3 łyżki cukru pudru - troszkę startej skórki cytryny Zaczynamy od budyniu gdyż dodajemy go do ciasta a pasuje aby wcześniej przestygł. W kąpieli wodnej mieszamy cukier, sok z cytryny, jajka (od razu mieszamy żeby się jajka nie zważyły ze względu na kwas cytryny ) i dodajemy miękkie masło
Kuchenne WariacjeUbijana babka cytrynowa... Lekko wilgotna, pyszna. Z dodatkiem soku i skórki z cytryny. Oblana lekko kwaśnym lukrem. Oprószona kandyzowaną skórką pomarańczową. Zapraszam! Składniki: Ciasto: 4 duże jaja; 1 szklanka białego cukru; 1 szklanka mąki pszennej; 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej; 200 g margaryny; Sok wyciśnięty z 1/2 cytryny; Skórka starta z całej, jednej cytryny; 1 i 1/2 łyżeczki proszku(...)pieczenia; Opakowanie cukru wanilinowego (16 g). Lukier: 1 szklanka cukru pudru; 2 łyżki kwaśnej, gęstej śmietany o zawartości tłuszczu 18%; Około 1/2 - 1 łyżka soku z cytryny. 3 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej lub cytrynowej. Sposób przygotowania: Mąki wymieszać z proszkiem do pieczenia. Margarynę rozpuścić. Wystudzić. Cytryny wyszorować, sparzyć wrzątkiem i osuszyć. Zetrzeć skórkę z całej cytryny, a z połowy wycisnąć
Gospodyni MiejskaSernik cytrynowy z borówkami to po serniku wiśniowym kolejny na moim blogu sernik z owocami. Świeży smak cytryny bardzo dobrze komponuje się ze sporą ilością borówek. Masa serowa nie jest mocno cytrynowa, ale jej smak podbija cytrynowe ciasto kruche, które doskonale sprawdzi się też w babeczkach lub tartaletkach. Sernik dzięki dodatkowi serka mascarpone ma kremową konsystencję, a pieczenie w niskiej(...)można wykorzystać w tortownicy o średnicy 18 lub 21cm. Sernik cytrynowy z borówkami Składniki: ciasto 80g mąka pszenna 40g cukier puder 40g masło 1 żółtko skórka otarta z 1 cytryny masa serowa 500g twarogu trzykrotnie zmielonego lub gęstego z wiaderka 150g serka mascarpone 3 jajka 100g cukru 1 czubata łyżka (15g) mąki pszennej 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej skórka otarta
Smakołyki Berenikichcieliśmy zrobić od dłuższego czasu, kiedy to po raz pierwszy usłyszeliśmy o niej w jednym z programów kulinarnych. Nie chcieliśmy już więcej odwlekać wykonania tej bezy, dlatego też skomponowaliśmy cytrynowe tartaletki , które wykończyliśmy bezą włoską . Jej słodycz i piankowa konsystencja doskonale zrównoważyła cytrynową aksamitność kremu. Mimo że wykonanie tego deseru jest czasochłonne, polecamy wykonanie tego deseru. Składniki na cytrynowe tartaletki(...)bezą włoską Tartaletki: 100 g mąki 50 g schłodzonego masła 50 g drobnego cukru 1 żółtko 2 łyżki zimnej wody 1 szczypta soli Krem cytrynowy: 1 opakowanie budyniu waniliowego 1,5 szklanki mleka 2 łyżki cukru 4 łyżki lemon curd Beza włoska: 1 szklanka cukru 1 / 4 szklanki wody 3 duże białka (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie Tartaletki: Przesiać mąkę, dodać
niecodziennikparyLemoniada cytrynowa z miętą limonką i imbirem wspomaga odchudzanie To doskonały napój na powracającą właśnie do Polski falę upałów. Lemoniada cytrynowa z miętą limonką i imbirem nie tylko gasi pragnienie, ma także właściwości odtruwające organizm i przyśpieszające metabolizm. A wszystko to zawdzięcza kilku składnikom, które kupicie w każdym sklepie spożywczym. Cytryna stanowi ważne źródło witamin z grupy B, witaminy(...)potasu, magnezu, sodu i żelaza oraz beta-karotenu. Pomaga oczyścić organizm z toksyn oraz pobudza procesy trawienne, a tym samym sprzyja odchudzaniu. Wchodzący w skład lemoniady cytrynowej z miętą i limonką, imbir od tysięcy lat wykorzystywany jest jako roślina lecznicza. Imbir ułatwia trawienie, działa przeciwobrzękowo, podnosi odporność oraz zmniejsza częstotliwość ataków migreny. Limonka ma właściwości odkwaszające organizm i pomaga
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataSkładniki: biszkopty podłużne (55 sztuk) 7 łyżeczek kawy rozpuszczalnej 800 ml gorącej wody 2 łyżeczki cukru 2 opakowania galaretki cytrynowej (1 op. 40g) 700 ml gorącej wody Krem cytrynowy: 2 opakowania budyniu śmietankowego 250 g margaryny maślany smak 1/2 litra mleka 250 g serka mascarpone 1/2 szklanki cukru kryształ sok wyciśnięty z 1 cytryny 1 olejek spirytusowy cytrynowy(...)szklanki cukru kryształ 2 łyżeczki ciemnego kakao Przygotowanie: Nasączenie - w 800 ml gorącej wodzie rozpuszczamy kawę i dodajemy do smaku cukier. Odstawiamy do ostygnięcia. Galaretka - 2 opakowania galaretki cytrynowej rozpuścić w 700 ml gorącej wody. Galaretkę odstawić w chłodne miejsce do czasu, aż zacznie tężeć. Krem cytrynowy - ugotować budyń śmietankowy w 1/2 litra mleka - wystudzić. Następnie margarynę utrzeć
Ciastka - domowe słodkościCytrynowy sernik z lemon curd upieczcie nie tylko przy okazji świąt. Idealnie kremowy, wilgotny i kwaskowaty zachwyca smakiem. Jego kolor, a dokładniej, kolor lemon curd, który rozsmarowany jest na wierzchu sernika, napawa optymizmem. Żółty niczym słoneczko, rozweseli Wasz dzień. Wielkanoc to czas serników, dlatego wybierzcie ten żółty, cytrynowy sernik. Będzie smakował wszystkim gościom - zapewniam. Sernik możecie udekorować, dzięki czemu będzie(...)także ozdobą stołu...zanim go zjecie ;) Sernik cytrynowy pieczony jest w niskiej temperaturze, dzięki temu jego wnętrze jest idealnie kremowe i wilgotne. PRZEPIS NA SERNIK CYTRYNOWY Z LEMON CURD Składniki na sernik cytrynowy: ( tortownica średnicy 25-26 cm ) Spód do sernika: 120 g biszkoptów 70 g masła Składniki na masę serową: 1 kg twarogu sernikowego ( kupuję marki własnej Tesco
kolorowotorcikowoWsyp, wymieszaj, upiecz. Trzy kroki i pyszne ciasto gotowe. Cytrynowe ciasto jogurtowe zrobisz w oka mgnieniu. Wyraźnie kwaskowate, aromatyczne i wilgotne kusi smakiem. Słodki frostking na bazie masła i serka śmietankowego dodaje ciastu charakteru i sprawia, ze ciasto nie jest już takie zwyczajne. Z frostingu możecie zrezygnować, zmniejszycie ilość pracy, ale też ilość kalorii. Ciasto cytrynowe sprawdzi się na wielkanocnym(...)stole. Wierzch ciasta możecie udekorować żółtą posypką lub wiosennymi kwiatami jadalnymi, np. fiołkami. Będzie wyglądało pięknie. Na blogu znajdziecie też przepis na ciasto jogurtowe z gruszkami PRZEPIS NA CYTRYNOWE CIASTO JOGURTOWE Składniki na cytrynowe ciasto jogurtowe: 200 g mąki tortowej 200 g cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/4 łyżeczki soli 250 g jogurtu naturalnego 120 ml oleju 4 jajka
kolorowotorcikowo