czekoladowy’ ! SKŁADNIKI NA BISZKOPT CYTRYNOWY : 6 jajek niecała szklanka mąki pszennej 6 łyżek mąki ziemniaczanej 3/4 szklanki cukru łyżeczka proszku do pieczenia sok i skórka starta z jednej cytryny SKŁADNIKI NA KREM CYTRYNOWY: 500 ml śmietany kremówki szklanka cukru pudru 500 g serka mascarpone 3 duże cytryny barwnik spożywczy żółty (najlepiej w proszku) DODATKOWO: 1 gorzka czekolada DO NASĄCZANIA(...)naczyniu ubijamy żółtka z pozostałym cukrem aż do powstania żółtej kremowej konsystencji .Do masy powstałej z ubitych żółtek dodajemy przesianą mąkę (pszenną, ziemniaczaną) z proszkiem do pieczenia, sok z cytryny i pięć łyżek ubitej piany z białek ( białka dla rozluźnienia masy, aby dała się ona łatwo wymieszać). Mieszamy wszystko dokładnie mikserem. Gdy uzyskamy już jednolitą masę, dodajemy do niej pozostałą
Domowe Tortymnie w domu babeczki to zawsze pewniak na pyszne ciasto. Taka babka może być długo przechowywana, ale w zamkniętym pudełku. Cytryny sparzyć i zetrzeć skórkę. Masło utrzeć z cukrem na puch, następnie dodać po jednym jajku cały czas mieszając. Mąkę i proszek do pieczenia przesiać przez sitko. Dodać mąkę z proszkiem do pieczenia, proszek z mielonych migdałów do masy jajecznej(...)dokładnie wszystko wymieszać na gładką masę. Pod koniec powoli wkać sok z cytryn i dodać skórkę startą z dwóch cytryn. Formę prostokątną do pieczenia babki wysmarować masłem i obsypać kaszką manną lub wyłożyć papierem do pieczenia. Blaszka rozmiar 15 cm x 24 cm Nagrzać piekarnik do 180 C i piec babeczkę 40-45 minut Wyjąć babkę z formy i zostawić
Kuchnia PokoleńPODSTAWOWY PRZEPIS NA LUKIER KRÓLEWSKI UNIWERSALNY do dekoracji około 36-40 ciastek 2 białka jajek rozmiaru L 800g przesianego cukru pudru + zapas (również przesianego) 3 łyżki soku z cytryny 1 łyżka aromatu waniliowego lub migdałowego (na bazie alkoholu, nie olejku!) woda i sok z cytryny do regulacji gęstości Bezwzględnie zawsze pamiętajcie o umyciu i sparzeniu skorupek jajek przed(...)się na nim tworzyły chmurki i zamglenia, co szczególnie brzydko widać jeśli do lukru białego doda się dowolny barwnik. Do spienionych białek wmiksować na mniejszych obrotach miksera sok z cytryny i aromat. Dalej miksując, na małych obrotach, dodawać po ½ szklanki cukru pudru. UWAGA! – może się okazać że macie bardzo duże albo bardzo małe białka. Te pierwsze będą wymagały dodatkowej
Karo in the KitchenIdealna babka na Wielkanoc:) Prosta, smaczna i pachnąca cytryną:) Długo szukałam przepisu, który przypominałby ten ze starego pożółkłego skoroszytu mamy i znalazłam taki na stronie Wielkie Żarcie dodany przez alidab. Składniki : 4 duże jaja 1 szklanki cukru (1 szklanka=0,25 l) 1 szklanki mąki pszennej 1/2 szklanki maki ziemniaczanej 200 g stopionej margaryny starta(...)cytryny sok z 1/2 cytryny 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 cukier waniliowy (16 g) Wykonanie : Całe jaja ubić z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę. Dodać mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia. Na końcu wlewać powoli letnią margarynę, dodać sok i skórkę z cytryny. Wymieszać delikatnie i wyłożyć ciasto do formy na babkę wysmarowanej masłem
cucinarewanilii (lub ½ opakowania cukru wanilinowego) Masa cytrynowa: 1 mleko zagęszczone słodzone w puszce 1 mleko zagęszczone (niesłodzone) – można zastąpić słodzonym w puszce 3 żółtka skórka otarta z 2 cytryn sok wyciśnięty z 2 cytryn Warstwa białkowa: 3 białka 1/3 szklanki cukru Warstwa śliwkowa: 1/3 słoika powideł śliwkowych Masa dyniowa: 500 g puree z dyni* 500 g serka mascarpone 3 łyżeczki(...)folią aluminiową 1,5h i miksując miąższ po odcięciu skóry/ Do dekoracji: 50 g gorzkiej czekolady 200 ml śmietany kremówki (36%) 5 łyżek cukru pudru Przygotowanie masy cytrynowej: Cytryny sparzyć wrzątkiem, umyć i wytrzeć ręcznikiem papierowym do sucha. Skórkę z obu cytryn obetrzeć na najdrobniejszej tarce, a następnie same cytryny wycisnąć. Mleko zagęszczone, żółtka, sok z cytryny i skórkę dobrze
Trzeci talerzpogoda się popsuła. I pstrągi zamiast z grilla wpłynęły na talerze wprost z patelni grillowej, razem z ziołowym masłem i usmażonymi na chrupko, młodymi ziemniakami. Ocieramy skórkę ze sparzonej cytryny a samą cytrynę wyciskamy. Pstrągi oczyszczamy i osuszamy papierowymi ręcznikami. Skrapiamy ryby z zewnątrz i wewnątrz sokiem z cytryny, osypujemy solą, pieprzem i ulubioną przyprawą do ryb. Odkładamy na czas(...)przygotowania reszty składników. Miękkie masło rozgniatamy widelcem i dodajemy do niego skórkę startą z cytryny i bardzo drobno posiekany koperek. Lekko solimy i dokładnie mieszamy. Całość wykładamy na folię spożywczą i formujemy maślanego cukierka. Wkładamy masło do lodówki lub zamrażalki. Tak naszykowane będzie dużo łatwiej pokroić. Ziemniaki młode, wielkości orzechów włoskich, dokładnie myjemy z piasku i nie obieramy ich. Osuszamy
Karo in the KitchenSernik bez grama sera. Gęste jogurty greckie i sok z cytryny sprawiają, że to ciasto jest niesamowicie wilgotne, kremowe i aromatyczne. Süzme yoğurt tatlısı – tureckie ciasto jogurtowe. Ja uwielbiam je z morelami, ale możecie do niego użyć śliwek, truskawek, fig, albo zostawić je czyste, bez owoców. Wszystkie składniki ciasta powinny być w tej samej temperaturze. Wyjmijcie je z lodówki(...)godzinę przed robieniem ciasta. Cytrynę parzymy wrzątkiem. Ścieramy jej skórkę na tarce o drobnych oczkach, a z owocu wyciskamy sok. Odważamy potrzebną ilość jogurtu, mieszamy go z sokiem i skórką cytryny. Owoce moreli kroimy wzdłuż na pół, pozbawiamy je pestek a następnie kroimy je na ćwiartki. Oddzielamy żółtka od białek. Białka ubijamy ze szczyptą soli na bardzo sztywną pianę (uważajcie
Karo in the Kitchenduże łyżki nutelli 4 duże brzoskwinie UFO jeżyny wiórki kokosowe 5 jajek 3/4 szklanki mąki pszennej 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej 3/4 szklanki drobnego cukru skórka z całej cytryny 2 łyżki soku z cytryny Herbata +alkohol (u mnie nalewka wiśniowa) +sok z cytryny Przygotowanie: Białka oddzielamy od żółtego i ubijamy mikserem na sztywna pianę ze szczyptą soli. Gdy piana(...)jest sztywna dodajemy po łyżce cukru dokładnie miksując. Kiedy składniki się połączą dodajemy po jednym żółtku cały czas ubijając. Cytrynę sparzamy wrzątkiem i ścieramy skórkę na tarce. Wyciskamy do ciasta sok z cytryny i dodajemy starta skórkę, mieszamy. Przesiewamy mąki i dodajemy do masy jajecznej. Mieszamy delikatnie drewniana szpatułką ( krótko, aby ciasto nam ładnie wyrosło). Wylewamy masę do wysmarowanej tłuszczem
ChilliJemyupały, dla ochłody proponuję domową lemoniadę. Zdecydowana zaleta tego napoju to, że jest na bazie naturalnych składników i bez konserwantów. Oczywiście gasi również pragnienie. Polecam dla ochłody. Składniki: 3 cytryny 2 l wody 3 spore łyżki cukru Lód Plasterki cytryny do dekoracji Wykonanie: Niewielką ilość wody mineralnej ( 1 szklanka ) podgrzewamy, dodajemy cukier, mieszamy. W ciepłej wodzie cukier znacznie lepiej(...)szybciej się rozpuszcza. Z cytryn wyciskamy sok, przed przekrojeniem cytryny wartą ją zrolować na blacie ( sok efektywniej będzie się w wyciskał ). Sok z cytryny łączymy z osłodzoną wodą, dopełniamy do 2 l. Wstawiamy do lodówki i schładzamy. Przed podaniem dodajemy do lemoniady kostki lodu i plasterek cytryny. SMACZNEGO. (function(i,s,o,g,r,a,m){i['GoogleAnalyticsObject
Smaki Ewypodkręca smak tych owoców. Całość podałam z czarnym ryżem, który jest wspólnym mianownikiem dla typu piwa oraz dla tłustej ryby, gdyż jego smak wzbogaciłam o tymianek i skórkę z cytryny. Danie i rodzaj piwa dopełniają się idealnie. I choć połączenie nie jest zbyt oczywiste całość pozytywnie zaskakuje smakiem! Składniki: 350-400 gram filetu z łososia* pół mango(...)gruszka 50 gram koziego sera, u mnie francuski, kremowy Les Croises Saine-Maure świeży tymianek sól i pieprz 1/2 szklanki czarnego ryżu + 1 szklanka wody skórka otarta z 1 cytryny sok z 1/4 cytryny piwo typu Weissbier do podania Ryż gotujemy w podanej ilości wody z dodatkiem szczypty soli oraz tymiankiem i skórką cytryny aż ten całkowicie wchłonie płyn
Mango PapajaBardzo pyszne, mięciutkie ciasto makowo- cytrynowe ! Składniki na ciasto cytrynowe: 30 dag mąki, 30 dag cukru, 18 dag masła, 6 ja, 1 aromat cytrynowy, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, tłuszcz do formy, bułka tarta do formy. Składniki na masę makowe: 30 dag maku, 3 jajka, 1 szklanka cukru pudru, 1 cukier waniliowy, 1 aromat migdałowy. Wykonanie masy makowej: Mak sparzyć(...)trzy razy przepuścić przez maszynkę. Żółtka utrzeć bardzo dokładnie z cukrem pudrem, połączyć z makiem, aromatem i delikatnie wymieszać z ubitą pianą z białek. Wykonanie ciasta cytrynowego: Masło utrzeć również bardzo dokładnie z cukrem i żółtkami na puch. Dodać aromat cytrynowy, mąkę, proszek do pieczenia i na koniec dobrze ubitą pianę z białek i lekko wymieszać. Składanie placka: Do przygotowanej
Tradycyjna Kuchniakiedyś wspominałam, rodowita Indonezyjka. Zupa jest zachwycająca tak w smaku, jak i wyglądzie. Klarowny, złoty wywar, bardzo łagodny, delikatny, ale z wyraźnym charakterem, którego dodają mu azjatyckie przyprawy - trawa cytrynowa, czosnek i liście limonki kaffir, udekorowany akcentami soczystej zieleni cząstek limonki i kolendry oraz jaskrawej czerwieni papryczki chili. Doskonałym uzupełnieniem jest delikatne mięso kurczaka i przezroczysty makaron sojowy. Wykonanie(...)książki Sri Owen pt.: "Indonesian Fodd and Cookery". Sładniki na 3-4 porcje: Wywar 2 udka z kurczaka (lub 1 ćwiartka) 1 pierś z kurczaka 2 białe części trawy cytrynowej, przekrojone wzdłuż na pół i zmiażdżone trzonkiem noża 4-5 cienkich plastrów imbiru 2 listki limonki kaffir świeże lub suszone (można zastąpić skórką z limonki lub cytryny) 2 ząbki czosnku
Kuchnia Prezydentowejsmak. Najprostsza lemoniada Proporcje dla 3-4 osób Czas przygotowania: 10 minut + czas schłodzenia Składniki: 1 litr wody mineralnej 1/2 szklanki gorącej wody 3-4 łyżki cukru 2 cytryny 1 limonka Wykonanie: W gorącej wodzie rozpuszczamy cukier. Cytrynę i limonkę dokładnie szorujemy, a następnie przelewamy wrzątkiem. Z jednej z cytryn ścieramy skórkę, z półtorej cytryny(...)limonki wyciskamy sok. Resztę owoców kroimy w plasterki. Do dzbanka wlewamy wodę z cukrem, wodę mineralną, sok z cytryny, stratą skórkę z cytryny. Wstawiamy do lodówki, żeby porządnie schłodzić lemoniadę. Przed podaniem do dzbanka można dodać kostki lodu i listki melisy
Kulinarne przygody Gatitydodatki, które będą dla takiej konfiguracji odpowiednie. Są to marynowane w oleju i occie karczochy, kolorowa sałata z pomidorami i ogórkiem , a także pieczone ziemniaki z cytryną i rozmarynem oraz przypiekane na grillu lekkie pszenne pieczywo. Nie chodzi koniecznie o to, żeby zawsze stosować te dodatki w komplecie. O ile karczochy i sałatkę warto jednak podać, to pieczone ziemniaki będą(...)dala od domu. Wynika to po prostu z faktu, że przygotowanie pieczonych ziemniaków na grillu jest wprawdzie możliwe, ale może być nieco kłopotliwe. Grillowane nogi z kurczaka z cytryną i rozmarynem 2015-06-11 15:16:05 Apetyczny rozmarynowo-cytrynowy kurczak z lekką nutą chili. Do grillowania na świeżym powietrzu lub pieczenia w piekarniku. Najlepszy z marynowanymi karczochami, pieczonymi ziemniakami
Kulinarna Pokusatych bardziej kwaśnych. W tym ostatnim wypadku przede wszystkim dlatego, że pod wpływem kwaśnego środowiska nabiera ładnego, głębokiego koloru. O ile jednak lekkie zakwaszenie potrawy np. sokiem z cytryny i wzmocnienie tego efektu wytrawnym winem występowało już w naszych przepisach, o tyle pierwszy raz zastosujemy marynowane w occie i oleju karczochy – a dokładniej serca karczochów. To oryginalny w smaku, popularny(...)m.in. w kuchni włoskiej dodatek idealny do lekkich białych mięs typu drób i białe ryby. Często będzie pasował on do tych samych potraw co nasze pieczone ziemniaki z cytryną i rozmarynem – dlatego połączenie obu w tym przepisie nie jest ani trochę przypadkowe. Piersi z kurczaka w sosie cebulowo-karczochowym to bardzo apetycznie wyglądająca i oryginalna w smaku potrawa inspirowana kuchnią
Kulinarna Pokusa