Uwielbiam piec babeczki. Dziś prosty przepis na ich lekko cytrynową wersję. Te małe słodkości doskonale nadają się dla dużych i małych wielbicieli łakoci, do zabrania ze sobą w plener lub do pracy. Ich przygotowanie, to wspaniała zabawa. Pociechy mieszają składniki zawsze z tą samą wielką radością i zaangażowaniem A potem wspólne układanie chrupkich ozdób na słodkim cytrynowym lukrze(...)blogu kolejne słodkie inspiracje, gdzie postaram się w pełni wykorzystać pyszności jakie otrzymałam w ramach dalszej współpracy z Cukieterią. A tym czasem zapraszam Was na dzisiejszy przepis na delikatnie cytrynowe babeczki. Jeśli skorzystaliście z mojego przepisu będzie mi miło jak prześlecie zdjęcie na mój mail: matleen@gazeta.pl lub za pośrednictwem Facebook . Zdjęcia umieszczę w specjalnej galerii na blogu „Czytelnicy pieką/gotuj
Słodkie okruszkiniskiej temperaturze z cytrynowym sosem oraz aromatyczną truskawkową salsą, która doskonale komponuje się z delikatnym smakiem ryby. Do przygotowania dania użyłem: 600 gram filetów ze świeżego łososia, 3 cytryn, 500 gram truskawek, pęczka natki kolendry, 2 łyżek miodu, 6 łyżek oliwy, 2 ząbków czosnku, soli, czarnego świeżo mielonego pieprzu. Przygotowanie dania rozpocząłem od zamarynowania ryby. Do dwóch łyżek oliwy dodałem(...)przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku i skórkę otartą na tarce o drobnych oczkach z jednej cytryny. Całość doprawiłem czarnym świeżo mielonym pieprzem i wymieszałem. Filety z łososia umyłem i ułożyłem skórą do dołu w naczyniu żaroodpornym, a następnie delikatnie posmarowałem przygotowaną marynatą. Rybę pozostawiłem w temperaturze pokojowej na 20 minut, a po tym czasie umieściłem ją w piekarniku rozgrzanym
Wyprawy kulinarnePyszna obiadowa propozycja, w sam raz na lato :) Pstrąg zapiekany w soli, skórce cytryny i listkach szczawiu. Zapraszam do pieczenia! Składniki dla 3 osób: 3 wypatroszone pstrągi 1,5 kg soli morskiej 1 cytryna 20 g liści szczawiu 2 białka Do podania: gotowane młode ziemniaki z masełkiem cytryna pokrojona w ćwiartki CZAS PRZYGOTOWANIA: 30 MIN POZIOM TRUDNOŚCI: ŁATWY(...)Bezpośrednio do dużej miski ucieramy skórkę z cytryny (resztę cytryny kroimy w plastry), dodajemy sól i dokładnie mieszamy. Pstrągi myjemy i osuszamy ręcznikiem papierowym. Do środka wkładamy po kilka plastrów cytryny i po dwa liście szczawiu. Resztę szczawiu drobno siekamy i dodajemy do soli, na koniec do soli dodajemy białka i dokładnie mieszamy. 2. Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni
My Culinary Artwiosna! Chce się żyć, pracować, gotować, kochać i szaleć! W kuchni również ... Dzisiaj zatem dla odmiany propozycja mięsna. Danie inspirowane kuchnią grecką, aromat szałwii, białego wina i cytryny ... Jeśli byliście w Grecji, zapewne to połączenie smaków nie jest Wam obce! Może dzięki dzisiejszemu menu zafundujecie sobie wspomnienia z cudownych, greckich wakacji ... Koniecznie pooglądajcie zdjęcia, usiądźcie(...)chwilę i powspominajcie, zajadając oczywiście kurczaka z cudownym szałwiowym sosem ... Składniki: 1/2 kg piersi z kurczaka 1 duża cebula 100 ml białego wytrawnego wina 1 cytryna 1 gałązka świeżej szałwii sól i pieprz do smaku oliwa z oliwek łyżka stołowa masła Wykonanie: Pokroić cebulę w piórka, na patelni rozgrzać oliwę z masłem, podsmażyć cebulę. Pierś umyć
Garniec MagalieDojrzała figa to czysty seksapil. Nic jej dorówna, choć jak na królową zmysłowości przystało, zawsze można podarować jej coś wyjątkowego. Wybrałam dla niej rozmaryn i skórkę z cytryny. Nuta rozmarynu wyostrzy jej charakter i świetnie komponuje się z rześkością cytryny, która przełamie, momentami zbyt oczywistą, figową słodycz. Jak na królową przystało, ułożyłam figi na aksamitnym posłaniu(...)mąki pszennej 1/2 szklanki mąki pszennej razowej szczypta soli 1 żółtko 1-2 łyżki zimnej wody 125 zimnego masła 3 łyżki cukru pudru 1 łyżka startej skórki z cytryny 1,5 łyżki siekanego świeżego rozmarynu Wszystkie składniki na spód tarty przełożyć do miski i zagnieść na gładkie, elastyczne ciasto. Zawinąć w folię kuchenną i schłodzić w lodówce minimum przez
KUCHARNIAdzieci pod ręką żadnych nie mam, w związku z czym przetestowałam je na Bracie (który dzisiaj do nas wrócił), D. i Najlepszym Sąsiedzie. Zjedli. Smakowało. Choć. D. wyciągał cytryny i dawał je mi do zjedzenia. O samych muffinkach mogę powiedzieć, że są pyszne. Delikatne i mięciutkie, odpowiednio wilgotne, słodkie od miodu z wyraźną, kwaśną nutą w postaci plasterka cytryny(...)najszybciej znikających muffinek u nas w domu! Nie mam pojęcia, w czym tkwi ich sekret - ale moje serce podbiły błyskawicznie. Myślę, że ciekawym pomysłem byłoby wykorzystanie pomarańczy zamiast cytryny - będą słodsze, i być może dzieciom bardziej przypadłyby do gustu. Moim zdaniem, na aktualną porę roku takie muffinki są świetne - miód i cytryna to rewelacyjne połączenie smakowe (a i witamina
Pożeraczka, czyli raz adobrzezauroczył, a jego wypieki wywołują ślinotok momentalnie. Kiedy więc zobaczyłam jego boskie ciasto cytrynowe wiedziałam, że muszę je przygotować. Nie widziałam jeszcze ciacha, które miałoby w sobie aż tyle cytryn! Zaczęłam więc szukać przepisu, i co się okazało...? Że na stronie programu są wszystkie receptury z odcinka, poza oczywiście tą, która mnie interesuje! Ależ byłam nieszczęśliwa... Opatrzność jednak nade mną(...)nadarzyła się okazja, kupiła tymianek i upiekłam mega cytrynowe ciacho Erica. Wyszło obłędne - naprawdę bardzo cytrynowe, ale smaki są idealnie wyważone - nie jest ani za kwaśne, ani za słodkie. Cytryny zdecydowanie grają pierwsze skrzypce, ale nie są aż tak dominujące, jak można by się spodziewać. Pycha! Konsystencję ma bardzo ciekawą - niby biszkoptowo-ucieraną, ale jednak nieco cięższą, bardziej zwartą, wilgotną
Pożeraczka, czyli raz adobrzecieście Erica strasznie spodobało mi się połączenie cytryny z tymiankiem na słodko. Bardzo lubię cytrynowego kurczaka z tymiankiem, ale nie przypominam sobie, żebym tego miksu próbowała na słodko. Ogólnie zioła wszelakie wspaniałe pasują do ciast, trzeba tylko wiedzieć, jak je uwydatnić i ich smakiem podkreślić charakter konkretnego wypieku. Akurat przeglądałam The hummingbird bakery: kagedage Tarka Maloufa w poszukiwaniu tortowej(...)jeśli lubicie takie babki, z pewnością Wam zasmakuje. C., o dziwo, zajadał z przyjemnością, ja też, bo jest naprawdę dobre. Tylko odrobinę wilgoci mu brakuje... Ciasto piaskowe z cytryną i tymiankiem Składniki: (na keksówkę 8,5x17,5 cm) 190 g miękkiego masła 100 g cukru 3 jajka 190 g mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia skórka otarta
Pożeraczka, czyli raz adobrzetartę ponieważ słyszałam (i czytałam) wiele pozytywnych opinii na jej temat. Tarta jest dobra, ale mnie osobiście nie zachwyca. Może ja po prostu nie lubię aż tak bardzo cytryn :) (a i tak dałam ich mniej niż w większości proponowanych przepisów)... Prócz cytryn dałam również 1 limonkę oraz ekstrakt waniliowy dla wzbogacenia smaku. Jest to zdecydowanie przepis dla amatorów cytryn(...)pokrojonego w kostkę 100 g cukru pudru (0,5 szkl.) mała szczypta soli 2 średnie całe jajka 2-3 łyżki startych migdałów Nadzienie cytrynowe drobno starta skórka z 1 cytryny i 1 limonki sok z 2 cytryn, sok z 1 limonki 5 jajek 1 65 g cukru 250 ml schłodzonej śmietanki kremówki aromat waniliowy Przygotowanie
coolinarnastrefa.blogspot.comDzisiaj przepis na życzenie Czytelniczki. Ostatnio odezwała się do mnie Iwona, która poszukuje idealnego przepisu na Cytrynowe Księżyce, zwane także Cytrynowymi Rożkami. W pewnych kręgach to już przysmak kultowy, smak dzieciństwa.. Zabrałam się więc do wykonania :) Poniżej znajdziecie sprawdzony przepis na te smakołyki: puchate, baaardzo cytrynkowe ciasto z cytrynowym lukrem. Świetnie sprawdzi się do mocnej, czarnej herbatki. p { margin(...)11pt; so-language: en-US } p.ctl { font-family: "DejaVu Sans"; font-size: 11pt; so-language: ar-SA } Żółtka oddzielamy od białek. Do sporej miski przekładamy margarynę, cukier puder, sok cytrynowy i żółtka. Miksujemy na puch, następnie dodajemy skórkę cytrynową. Miksujemy. Stopniowo wsypujemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia. Miksujemy na gładką masę. Białka ubijamy na sztywno
Domowe ciastaCiasto Góra smaków to połączenie kremowego czekoladowego cappuccino z cytrynowym smakiem lemon curdu zwieńczone chrupką bezą. CIASTO GÓRA SMAKÓW Składniki: (20x30 cm) biszkopt: 3 jajka 3/4 szkl cukru 100 g mąki 1 łyżka oleju 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki kakao krem cappuccino: 500 g serka mascarpone 300 ml śmietany 30% 3 łyżki cukru pudru 40 g kawy(...)cappuccino czekoladowe krem cytrynowy: 2 jajka 1 żółtko 160 cukru 80 g masła sok z 2 cytryn beza: 2 białka 100 g cukru 1 łyżka soku z cytryny 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej dodatkowo: 1 opakowanie herbatników Przygotowanie: biszkopt: Białka ubijamy na sztywno, dodajemy partiami cukier,a kiedy się rozpuści i piana będzie lśniąca dodajemy żółtka oraz olej
Bon appetit mon amierazem zapraszam Was na pyszny tort cytrynowy :). Tort smakuje lekko, mimo iż krem jest cięższy niż zazwyczaj w moich tortach, nie jest to bowiem krem na bazie kremówki i/lub mascarpone, lecz krem budyniowo - maślany. Jednak w związku z tym, że krem jest nie za słodki, kwaskowy i wyraźnie cytrynowy, całość smakuje naprawdę delikatnie i ciężko poprzestać na jednym kawałku ;). Blaty(...)dodatkowo posmarowałam kilkoma łyżkami dżemu malinowego i choć smakowo dużo on tutaj nie wnosi ( cytrynowy smak kremu jednak dominuje ), to nie rezygnowałabym z niego, choćby ze względów wizualnych :), poza tym dżem dodatkowo nawilża biszkoptowe blaty. Tort smakował bez wyjątku wszystkim, którzy go kosztowali :). Bardzo polecam, zwłaszcza amatorom cytrynowych klimatów :). Biszkopt:* 5 jajek ( najlepiej dość dużych ) 125 g mąki pszennej
Opowieści z piekarnikaborówkowa 25 dag borówek 50 dag sera białego 3 łyżki żelatyny (zalać 4-5 łyżkami wody odstawić do napęcznienia. Napęczniałą żelatynę wstawić do gorącej wody aby się rozpuściła ) Masa cytrynowa 50 dag sera białego galaretka cytrynowa (rozpuszczona w szklance wrzątku) łyżka żelatyny (zalac-3 łyżkami zimnej wody i odstawić do napęcznienia. Napęczniałą żelatynę wstawić do gorącej wody aby się(...)zmiksować z serem. Masę odstawić aby zaczęła tężeć. Do sera dodać sok z borówek wraz z żelatyną ( jeżeli borówki nie są słodkie dodać cukier według smaku ) Masa cytrynowa Chłodna galaretkę wymieszać z rozpuszczoną żelatyną i wlać do sera i dokładnie wymieszać. Odstawić w chłodne miejsce na około 15 minut. Zarówno masa cytrynowa jak i z borówek powinny konsystencję
RAROSSACytrynowiec Przepyszne ciasto z cytrynową pianką. Przepis zaczerpnięty ze strony Żródło Przygotowałam dwie blaszki ciasta, dla mnie i znajomej. Jedna blaszka z białymi herbatnikami, druga z kakaowymi i białymi. Z białymi wygląda tak. Składniki : Biszkopt: 3 jajka 100g cukru 60g mąki ziemniaczanej 60g mąki pszennej 1 łyżka wody ½ łyżeczki proszku do pieczenia Poncz: sok z cytryny 3 łyżki(...)cukru ½ szklanki wody Masa budyniowa: 2 budynie śmietankowe bez cukru ½ szklanki wyciśniętego soku z cytryny 1,5 szklanki wody 200 g cukru 1 kostka masła ( 200 g ) Cytrynowa pianka: 1 galaretka cytrynowa 500ml słodkiej śmietany 30- 36% 2 łyżki cukru pudru 1 szkl gotowanej wody Lukier: sok z połowy cytryny cukier puder Dodatkowo: 210 g herbatników kakaowych
Kuchnia Danusi