cytryna - 13435 przepisów (strona:19/896)

Piernikowe muffinki z polewą cytrynową 183

Propozycja dla dzieci, które niekoniecznie w święta lubią jeść piernik za to na pewno lubią jeść muffinki, a dzięki dodatkowi przyprawy do piernika chętnie je zjedzą

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Ice Tea. Orzeźwienie. Mrożona herbata z cytryną i miętą. 790

Wracając do domu marzyłam tylko o kąpieli i szklaneczce zimnego napoju . W zamrażarce czekały zamrożone kostki i schłodzona woda bo upały dają się nam nieźle we

Smaczna Pyza
Pulpety w sosie cytrynowym 208

Zawsze tak robię, że przygotowuję większą porcję pulpetów , dzielę je na porcje i zamrażam razem z wywarem. Potem dorabiam tylko różne sosy i podaję z różnymi

Buniabaje w kuchni
Lody malaga (o smaku cytrynowego sernika z rodzynkami) 147

Witajcie! Jak część z Was wie, właśnie trwa konkurs Almette, w którym można wygrać kulinarną wycieczkę do Toskanii lub warsztaty fotograficzne z Beatą Lipov, a ja

Pora coś zjeść
Tarta cytrynowa Bożeny Sikoń i warsztaty w Tortowni 343

Gdy zaproszono mnie za spotkanie z mistrzynią cukiernictwa panią Bożeną Sikoń byłam bardzo szczęśliwa bo jak się uczyć to od najlepszych. Pani Bożena, nazywana po cichu

Smaczna Pyza
Grill. Karkówka cytrynowo-miętowa grillowana, ze szparagami 165

Karkówka z grilla - moje ulubione mięso z rusztu. Dobrze zamarynowane odpowiednio wcześniej a potem starannie upieczone jest przepyszne. Do karkówki dla mnie obowiązkowo Tzatziki i kromka

Smaczna Pyza
Nogi z kurczaka pieczone z boczkiem i cytryną 234

szybkości przygotowania, danie może się też całkiem atrakcyjnie prezentować. Zadbajmy tylko o staranne zawinięcie kawałków kurczaka w możliwie cienkie plastry wędzonego boczku oraz obłóżmy mięso pokrojoną w plasterki cytryną. Jak widać na tytułowym zdjęciu, po upieczeniu całość będzie naprawdę bardzo dobrze wyglądała. Zarówno z tego jak i smakowego punktu widzenia doskonałym uzupełnieniem dania będą pieczone ziemniaki . Koniec końców, otrzymujemy(...)pierwszy plan, ale wspólnie z boczkiem nadaje mięsu specyficzny smak i ciemny kolor, a jednocześnie zastępuje dodatek soli (sam ją bowiem zawiera). Nogi z kurczaka pieczone z boczkiem i cytryną 2015-08-30 13:38:28 Zachęcające smakiem i wyglądem nogi z kurczaka zapieczone z boczkiem i cytryną. Proste, lecz efektowne danie nie tylko na „szybki obiad”. Zapisz przepis Drukuj

Kulinarna Pokusa
Cytrynowiec 5051

smakować dużo lepiej, niż tuż po przygotowaniu. Mnie cytrynowiec najbardziej smakował po 2-3 dniach od przygotowania, przechowywany był w szczelnym pojemniku spożywczym w lodówce. W zależności od wielkości cytryn, do ciasta wykorzystamy 3-4 sztuki. Przed wyciśnięciem soku warto przez dłuższą chwilę rolować cytrynę na blacie kuchennym dłonią, tak jak wałkiem. Ułatwi to wyciśnięcie z niej soku. Ciasto należy(...)jajko 1 żółtko 4 łyżki (50g) cukru 3 łyżki (36g) mąki pszennej 3 łyżki (50g) mąki ziemniaczanej 1-2 łyżeczki cukru z prawdziwą wanilią 1 łyżeczka skórki z cytryny 50ml soku z cytryny krem cytrynowy 2 jajka 2 łyżki cukru 2 łyżeczki skórki z cytryny 80ml soku z cytryny 100g masła 50g białej czekolady masa cytrynowa krem cytrynowy z powyższych

Smakołyki Bereniki
Cytrynowy sernik na zimno - przekładany 102

Krem cytrynowy to jeden z moich ulubionych i zawsze chętnie go przygotowuję. Mój mąż uwielbia wszystko co cytrynowe. Często przygotowywałam bezę z kremówką i lemon curd, ale postanowiłam stworzyć odchudzoną wersję. Tak powstał cytrynowy sernik, przekładany biszkoptami i kremem cytrynowym. Smakuje bosko i zawsze ratuje głodek mojego męża. Gdy tylko prosi mnie o coś słodkiego i... "może lekko cytrynowego(...)białego sera śmietankowego 400g serka homogenizowanego waniliowego 0,5 szklanki cukru pudru 2 łyżki żelatyny 50ml gorącej wody  skórka z dwóch cytryn biszkopty posypka mango Delecta Krem cytrynowy 100g zimnego masła minimum 82% 2 jajka 2 żółtka 3/4 szklanki cukru białego sok z 3 cytryn - świeży skórka z 3 cytryn - świeża Krem cytrynowy Masło kroimy w drobną kostkę

Gotowanie i blogowanie
Tort cytrynowy 211

wystudzenia. Uwaga: boki biszkoptu oddzielać nożykiem od formy dopiero jak biszkopt będzie wystudzony. Przekroić na 3 blaty o grubości około 2 cm, każdy. Krem cytrynowy: 3/4 szklanki soku z cytryny (u mnie z 3 cytryn) skórka otarta z 3 cytryn (najlepiej ekologiczne i niewoskowane) 2 szklanki mleka 4 łyżki mąki pszennej 5 łyżek mąki ziemniaczanej 1 i 1/4 szklanki cukru(...)mnie 1 szklanka) 4 jajka 370 gr masła w temperaturze pokojowej Jedną szklankę mleka zagotować z cukrem. Cytryny wyszorować, opłukać. Zetrzeć skórkę, wycisnąć sok. W wysokim naczyniu umieścić jajka, mąki, jedną szklankę mleka, sok z cytryn oraz skórkę cytrynową. Blenderem zmiksować do połączenia składników. Na gotujące się mleko powoli wlewać mieszankę mleczno-jajeczną cały czas mieszając drewnianą łyżką. Gotować

moj przepis na
Śledzik , wtorek 4 -go marca. 226

właśnie śledzia. Śledź w śmietanie . 2 szt. śledź  matias 100 ml. śmietana 18% 1 cebula pokrojona w kostkę 1 małe jabłko winne ½ łyżeczki tarty chrzan ½ sok z cytryny Pieprz grubo mielony   Jabłko starte na tarce i chrzan skropić cytryną, dodać pokrojoną w drobną kostkę cebulę, wymieszać ze śmietaną. Polać pokrojone w paski śledzie, posypać  świeżo(...)najlepiej prezentuje się w wysokim okrągłym naczyniu. Wszystko układamy warstwami. 1. Ziemniaki ugotowane starte na tarce, 2. Śledzie pokrojone w paski, 3. Cebula pokrojona w drobną kostkę, skropiona cytryną, 4. Majonez wymieszany z kwaśną śmietaną 18% z dodatkiem pieprzu, 5. Buraczki ugotowane starte na tarce, dobrze osączone, 6. Śledzie pokrojone w paski 7. Cebula pokrojona w drobną kostkę, skropiona cytryną

Kulinarny karnet Christophera
Marynowane cytryny 212

Marynowane cytryny są niezastąpionym elementem kuchni Bliskiego Wschodu i północnej Afryki.  W kuchni marokańskiej są dodawane do wszelkiego rodzaju tadżinów.  Konserwowane w soli są doskonałym dodatkiem do wszelkiego rodzaju mięs, ryb i sałatek, którym nadają niepowtarzalny, ożywczy smak.  Chcąc przygotować marynowane cytryny, wybierajcie te mniej dojrzałe i dobrej jakości. Najlepsze będą owoce z ekologicznych upraw(...)przed sprzedażą pokrywane sztucznym woskiem, który i tak musielibyśmy usunąć. Składniki (porcja na 4 słoiki półlitrowe): 12 średniej wielkości cytryn ok. 3 szklanek świeżo wyciśniętego soku cytrynowego 16 łyżek soli (używam morskiej) Sposób przygotowania: Cytryny dokładnie wyszorować szczoteczką, by usunąć wszelkie zanieczyszczenia. W tym czasie w garnku zagotować wodę. Umyte owoce wrzucić do wrzątku. Wodę doprowadzić ponownie do wrzenia

W SMAK
Kurczak w cytrusach 270

coś. Przy pędzącym tempie życia przy czasach gdzie wszytko można kupić w "gotowcu" zapominamy o prostych połączeniach o dodaniu podstaw to co robiły nasze babcie sól, pieprz, miód, cytryna, masło. Do dziś wiele z nasz pamięta babciny smak a nie miały dostępu do gotowych mieszanek przypraw i jak tam to jest cudownie wciskane w reklamach, że są tak" genialne(...)swym połączeniu, że och i ach"... czar znika kiedy odwrócimy na drugą stronę torebkę i przeczytamy skład...... Inspiracją było dla mnie jedno zdjęcie gdzie zobaczyłam kurczaka obłożonego cytryną, tymiankiem więc nie było siły musiałam go zrobić. Efekt przeszedł wszelkie moje oczekiwania, miękki , soczysty, połączenie kwaśniej cytryny z miodem i nutą czosnku i tymianku ..... pychota. Czy użyje kiedykolwiek gotowej przyprawy

Basia w kuchni
O miotle, gadżetach i kwadratach. Lemon bars. 180

Ceny cytryn nie są jednakowe przez cały rok, można więc sobie zrobić zapas, układając w piasku, w suchem, przewiewnym miejscu lub też powrzucać w przewróconą do góry miotłę, owinąwszy każdą w bibułę". /Kucharz Warszawski, 1914; więcej o Kucharzu pisałam tu i tu i tu (klik)/ Cóż by to była za kolekcja mioteł, gdybym tak teraz stosowała ten sposób!  Czuję(...)dyskomfort, gdy nie mam w domu cytryny. Zawsze kupują więcej i robię zapas. Cytryna musi być - do herbaty, ciasta drożdżowego, sosu, zupy, ryb, sałatki, czarnej kawy  przeciw migrenie, no i oczywiście przeciw gorączce. Nie wiem czy znacie ten sposób.  Moja Babcia zawsze kroiła cytrynę w plastry i okładała nimi stopy. To niezawodna metoda, którą i ja stosuję. Działa

KUCHARNIA
Gdzie zjeść w Jeleniej Górze: Cytrynowy Pieprz !!! 199

ograniczę się tylko do jednego miasta. Ostatnio opisywałam wam pyszną pizzerię I love Pizza , a także najlepszą kawę w Jeleniej Górze czyli Kukutu Cafe . Dziś padło na restaurację „ Cytrynowy Pieprz „,w samym centrum Jeleniej Góry na ulicy Szkolnej 1, czyli dosłownie „rzut beretem” od ratusza. Moi jeleniogórscy czytelnicy być może już to miejsce znają, a być(...)nikogo, cieszyłam się ponieważ nie przepadam za zatłoczonymi miejscami. Dodatkowo mogłam spokojnie zrobić kilka zdjęć restauracji, nie przeszkadzając nikomu, a także porozmawiać z kucharzem i właścicielem jednocześnie: Panem Marcinem. Cytrynowy Pieprz czyli restaurację śródziemnomorską i wine bar prowadzi Pan Marcin z wspólnikiem: Panem Krzysztofem, a lokal otworzyli w maju zeszłego roku. Nie jest to długi czas, a pomimo tego zyskali

Relaxtime

Proponowane wyszukiwania