cytryna - 13435 przepisów (strona:12/896)

97. Szarlotka pod cytrynowymi bezikami 197

łyżeczki cukru pudru mus jabłkowy: gotowy lub 1,5 kg jabłek cukier do smaku 3-4 łyżki mąki ziemniaczanej masa bezowa 4 białka 1 szklanka cukru pudru 1 kisiel cytrynowy  1 łyżka mąki ziemniaczanej dodatkowo: bułka tarta  1. Składniki na ciasto szybko wyrobić na jednolitą masę i włożyć do lodówki na pół godziny. Bardzo mała ilość cukru sprawi

Jadło i czytadło
HISZPAŃSKIE CIASTO CYTRYNOWE 120

Szukając inspiracji na hiszpańskie słodkości, natknęłam się na bardzo łatwe i szybkie ciasto cytrynowe. Dużą jego zaletą jest to, że na wykonanie potrzebujemy niespełna 30 minut. Przyznam, że mnie urzekło :) Już planuję jego pomarańczową wersję. SKŁADNIKI: 200 g miękkiego masła 200 g mąki pszennej 200 g cukru 2 płaskie łyżeczki sody oczyszczonej 4 jajka otarta skórka z 1 cytryny

Kuchnia w opałach
Ciasto bananowe z nutą cytrynową- lemon banana bread 225

zrumienienu w tosterze.    Przepis z książki „Pane, pizze e focacce”. Przepis szybki i bajecznie prosty. W sam raz na jutrzejszy Dzień Babci! Ciasto bananowe z nutą cytrynową- banana bread Składniki: 240 g mąki pszennej 130 g cukru 100 g masła 3 dojrzałe banany 3 jajka 80 g orzechów włoskich 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody

Mia Cucina Sofieta
Ciasto z kremem budyniowo-cytrynowym 264

mleka 1 litr wody 1 szkl. cukru sok z 3 cytryn (jeżeli cytryny są małe lub mało soczyste można dodać jeszcze jedną, w końcu krem ma być cytrynowy:-)) 250 g margaryny np. Kasia Dodatkowo: 500 ml śmietany 36% śmietanfix (opcjonalnie) 2 łyżki cukru pudru 1/2 - 1 tabliczki czekolady (gorzkiej lub mlecznej według uznania) Wykonanie: Biszkopt: Jajka - oddzielić białka od żółtek

IMPRESJA SMAKU
Babka cytrynowa - najlepsza na świecie 174

Pyszna, prosta i niezawodna babka cytrynowa:) SKŁADNIKI: 20 dag masła/margaryny (u mnie Kasia)4 jajka1 szkl cukru 1,5 szkl mąki1,5 łyżeczki proszku do pieczeniaskórka otarta z 1 cytrynyLukier:2/3 szkl cukru pudru sok z ok 1/2 cytryny (jeśli nie lubimy zbyt kwaśnego lukru można część soku zastąpić wodą)1. Margarynę/masło rozpuścić i wystudzić.2. Żółtka

Kto ugości moich gości?
Muffinki cytrynowe z makiem 141

wysyłać o 20  męża na zakupy ;) Miały być dodatkiem do porannego śniadania. Nic szczególnego. Jakże milo się rozczarowałam, kiedy spróbowałam pierwszej babeczki... a później drugiej.Są pyszne! Z wyczuwalną cytrynową nutą, lekkim makowym posmakiem, puszyste i  wilgotne.Na pewno do powtórzenia!Czytaj więcej

bistro mama
Cytrynowe cantucci z migdałami 141

wyszukany przeze mnie w sieci, to on mnie znalazł, a raczej ona.Ona to Olga :) Olga podesłała mi kilka swoich przepisów. Dziś wypróbowałam pierwszy i śmiało mówię, że jest sprawdzony :)Cytrynowy aromat tych pysznych tradycyjnych włoskich ciasteczek jeszcze unosi się w mojej kuchni, a połowy cantucci już nie ma.Następnym razem zrobię z pistacjami. I z podwójnej porcji ciasta :)Czytaj więcej

bistro mama
Cytrynowo-truskawkowy tort bezowy 165

wszystkich, którym brakuje słodyczy na co dzień - słodki tort bezowy na weekend. Cztery warstwy bezy, masa bitej śmietany i słodki sos truskawkowy. Ostatnim bastionem rosądku jest cytrynowy akcent. Bomba kaloryczna, której ciężko się oprzeć. Marzyłam o tym torcie od kilku dni. Mam nadzieję, że Wam się spodoba.Składniki:na bezy (możecie też kupić gotowe)7 białek350g cukru pudru1 łyżeczka soku

W kuchni wieczorem
Kukurydziane ciasteczka cytrynowe 166

podniebieniem. Pierwsze wydaję się być smaczne, ale każde kolejne ciastko to czysta przyjemność! Oj! Jeżeli jesteście zwolennikami chrupiących  przekąsek to te mogę spokojnie polecić dalej! Oto Kukurydziane ciasteczka cytrynowe."Składniki:200 g mąki kukurydzianej250 g maki pszennejskórka z jednej cytrynyszczypta soli4 żółtka200 g masła125 g cukruSposób przygotowania:Do wysokiej miski wsypujemy mąkę kukurydzianą, mąkę pszenną, wsypujemy sól i ścieramy

Słodkie Przyjemności
Ciasto cytrynowo - rumowe z lukrem 150

lodówki do stężenia.Lukier:Z cukru pudru, z soku z cytryny i wody gorącej zrobić lukier energicznie mieszając. Wylać na ciasto. Udekorować tartą czekoladą, cytryną albo miętą.cytrynowo - rumowe ciacho z lukrem

Bon Appetit Małgorzaty
Antybakteryjna zupa cytrynowo - chrzanowa 183

krem doprawiamy pieprzem oraz kleksami z kremówki. Propozycja podania: zupa świetnie smakuje z jajkami ugotowanymi na twardo, z biała kiełbasą, podsmażonym boczkiem albo z wędzonym łososiem oraz grzankami.zupa cytrynowo - chrzanowa

Bon Appetit Małgorzaty
Cytrynowe ciastka Sansy z "Gry o tron" 204

ciastem wkładamy do piecyka nagrzanego do 150 st. C.  Pieczemy przez ok. 30-40 minut (do momentu suchego patyczka). Upieczone ciastka, przekładamy na talerzyk i posypujemy cukrem pudrem!Cytrynowe ciastka są jednym ze reprezentacyjnych deserów Gry o o tron :)Wkrótce na moim blogu makowe mleko :D .....źródło

Bon Appetit Małgorzaty
Grecka zupa cytrynowa 220

Grecka zupa cytrynowa. Bardzo ją lubię, gdyż robi się błyskawicznie. Jeżeli mamy akurat dobry domowy wywar z kurczaka, warto ją zrobić. Można podawać z ryżem, można z makaronem w kształcie ryżuskładniki1,5 litra wywaru z kurczaka1/2 szklanki drobniutkiego ryżu1 jajkosok z jednej cytrynysólświeżo zmielony czarny pieprzkilka plasterków cytryny do przybraniaprzygotowanieUgotować ryż, odstawić. Zagotować bulion. W miseczce

Stare Gary
Krem cytrynowy - Marcowe Wyzwanie Blogerek i Blogerów 192

również szybki ten deser być powinien. I tak trafiłam na przepis Gordona Ramsay'a z książki "Niedzielne  przysmaki".  Krem, którego przygotowanie zajmuje nam przysłowiowe 5 minut. Mocno cytrynowy, niezbyt słodki. Podajemy z herbatnikami lub zjadamy bez dodatków.składniki:300 ml śmietany kremówki (najbardziej tłustej jaką uda się kupić)75 g cukru pudrusok z 1-2 cytrynherbatniki

Stare Gary
Sernik cytrynowy ze stewią i polewą czekoladową 165

Nastepny przepyszny,kremowy sernik ze stewia w zastepstwie cukru ,o delikatnym cytrynowym smaku i polewa czekoladowa.Ten sernik jest jeszcze bardziej odchudzony od poprzedniego z malinami,poniewaz zamiast 250 ml smietanki kremowki dalam po prostu szklanke chudego mleka.Masa serowa przed napelnieniem foremy jest naprawde rzadka,wiec foremka musi byc bardzo szczelna.Sernik jest duzy, pieklam z 1 kg sera i uzylam formy

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!