łóżku oglądając filmy. Po tak ciężkim tygodniu - dla wszystkich domowników - przyda się w końcu spokój i odpoczynek. W Dzień Kobiet - Dostałam obdarowana od firmy Swedeponic aromatycznym tymiankiem i ciasteczkami cytrynowymi z dodatkiem tych ziół. Tak mi zasmakowały, że jeszcze tego samego dnia postanowiłam przygotować coś podobnego - mimo podanego przepisu, postanowiłam zamiast przygotowania kruchych ciastek, zrobić rozetki. Dużo szybszy sposób(...)ucieramy na gładką masę, następnie dodajemy jaja, wkraplamy sok z cytryny i dalej miksujemy.Do drugiej miski przesiewamy mąkę, proszek do pieczenia, wsypujemy szczyptę soli, dorzucamy tymianek, ścieramy skórkę cytrynową i wszystko mieszamy.Do płynnych składników wsypujemy suchą mieszankę i mieszamy. Ciasto przekładamy do szprycy z końcówką w kształcie gwiazdki i wyciskamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.Pieczemy około 15 minut
Słodkie Przyjemnościrazu kiedy o nim przeczytałam w "Spotkajmy się w kawiarni" a potem mnie zachwyciło gdy ukroiłam sobie mały kawałeczek do kawy. Banalnie proste w przygotowaniu, esencjonalne w smaku, tak cytrynowe, że aż trudno to sobie wyobrazić i obłędnie wilgotne w środku.Ciasto cytrynowe115 g mąki pszennej samo rosnącej (ja do zwykłej dodałam po 1/4 łyżeczki proszku
Dzieje kuchennej Wiewiórytrzeba to sprawdzać w trakcie gotowania. Ryż powinien zachować swój kształt, ale być miękki, kremowy i wilgotny.Wyłączyć ogień, dodać do ryżu masło, parmezan, miętę, prawie całą skórkę z cytryny (zostawić troszkę do posypania) i cały sok. Spróbować i jeżeli trzeba, doprawić solą i pieprzem. Przykryć pokrywką i pozostawić risotto przez chwilę . Podawać skropione oliwą z oliwek, posypane resztką(...)skórki z cytryny i płatkami parmezanu . Pyszne, smacznego
Stare Garygodzinne suszenie w piekarniku,nie dziekuję.Gotowe blaty jednak kusza,a i pomaszkiecić od czasu do czasu to nic złego.Jak juz niezdrowo,to na całego.Przygotowałam zatem cytrynowy krem maślany russel,chyba możliwie najbardziej kaloryczny na świecie,ale tak pyszny,ze od torciku nie da się oderwac.Kto raz skosztował kremu russel,wie doskonale,że to najsmaczniejszy y kremów(...)ciągle ucierajac dodawać po trochę ostudzonej masy jajecznej.Uwaga-jeśli masa nie będzie dostatecznie schłodzona krem może się zwarzyćna końcu kroplami dodawać sok z cytryny i wmieszać otartą skórke cytrynowa oraz rum lub wódke.Dodatek alkoholu bardzo podniesie smak kremuna jeden spód bezowy wyłożyć połowę masy,przykryć drugim spodem i wyłożyć następną porcję masy.Przykryć ostatnim spodem i przyozdobic według uznaniazostawiłam
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Makowiec na cieście cytrynowym (makowiec w innej odmianie)Składniki:- 2 szklanki mąki pszennej - 2 szklanki cukru - 190g masła - 6 jajek - 2,5 łyżeczki proszku do pieczenia- sok z jednej dużej cytryny- puszka masy makowej Sposób przygotowania:1.Nastawiamy piekarnik na 180 C. Oddzielamy żółtka od białek. Do miski wrzucamy masło, cukier, żółta i ucieramy(...)mikserem do uzyskania jednolitej konsystencji. Następnie dodajemy sok z cytryny (można również dodać odrobinę olejku zapachowego - cytrynowego), mąkę i proszek do pieczenia dalej miksując. Na sam koniec ubijamy białka i dodajemy do masy.2.Na przygotowaną blachę wylewamy połowę ciasta. Następnie układamy warstwę masy makowej, a na nią druga część ciasta.3.Wkładamy do piekarnika i pieczemy przez ok. 45 minut
Gotuj Z MuzykąRyba pojawia się u nas często, bo mój narzeczony uwielbia. I tak by coś urozmaicić, zrobiłam dzisiaj bardzo cytrynową rybkę z frytkami. Danie idealne na obiad, a samą rybę polecam jako wigilijną potrawę.Składniki :* 6 filetów z limandy* sól, pieprz cytrynowy* sok i skórka otarta z połowy cytryny* mąka do panierowania* olek rzepakowy do smażeniaPrzygotowanie :Rybę posolić, przyprawić pieprzem, polać
Magiczne Życie MartySalmon in foil with lemon Składniki 25 dag filet z łososia 0,5 łyżeczki sól morska 1 łyżeczka natka pietruszki 1 łyżeczka koperek 0,5 cytryna 1 łyżeczka oliwa z oliwek przyprawa do ryb Wykonanie Rozłożyć folię aluminiową, przesmarować oliwką, posypać solą morską. Z łososia zdjąć skórę, oczyścić z ości, położyć na przygotowanej folii, częścią od strony zdjętej(...)skóry. Górną część posypać przyprawą do ryb, następnie natką pietruszki i koperkiem. Na wierzch położyć cienkie plasterki cytryny. Łososia zawinąć w folię i włożyć do nagrzanego do 190 oC piekarnika na 20 - 25 minut
Kulinarny karnet Christopheramięty oraz kilka ziaren kolendry. Polecam :) Składniki: korzeń lukrecji rozdrobniony 1 łyżka liście mięty 1 garść liście pokrzywy 1 garść (w rękawiczce ;) kolendra kilka ziaren sok z 1/2 cytryny Przygotowanie: Wrzucamy zioła do dzbanka z zaparzaczem, zalewamy wrzątkiem i zostawiamy do ostudzenia. Odcedzamy zioła, dodajemy sok z cytryny i kostki lodu. Ze względu na słodki smak lukrecji herbatka
głodny alergikdomowych zapasach na zimowo - jesienny czas nie może zabraknąć dżemu truskawkowego :), a ten, który sami przygotujemy....najzdrowszy i najpyszniejszy :) Składniki : 4 kg truskawek 2 duże cytryny lub trzy małe 1 kg cukru żelującego 1:1 1/4 szklanki wody 1. Truskawki odszypułkować, przepołowić. W dużym rondlu przygotowane truskawki połączyć z sokiem wyciśniętym z cytryn i podlać wodą
Apetyczna babeczkaSkładniki: 1-2 porcje 1 cukinia średniej wielkości, starta na tarce o grubych oczkach 3 łyżki oliwy szczypta płatków chilli skórka starta z 1/2 cytryny 120g spaghetti 2 łyżki świeżo startego parmezanu sól Wykonanie: Startą cukinię ułożyć na czystej ściereczce i odcisnąć z nadmiaru wody. Ma dużej patelni rozgrzać oliwę. Na gorący tłuszcz wrzucić cukinię i podsmażyć na średnim ogniu(...)minut, od czasu do czasu mieszając. Dorzucić płatki chilli i skórkę z cytryny, dusić kolejne 3 minuty. Doprawić solą i dokładnie mieszać. W międzyczasie w dużym garnku gotować al dente makaron w osolonym wrzątku. Gdy makaron jest gotowy, dokładnie go odcedzić i wrzucić na patelnię z cukiniowym sosem. Wszystko bardzo dokładnie mieszać, podgrzewając na średnim ogniu mniej więcej 30s. Podajemy
Gorący kąsekWpis pochodzi z www.mgotuje.pl Rewelacyjne babeczki: miękkie i wilgotne z nutką cytrynową i dodatkiem maku. Na wierzchu udekorowane przepysznym kremem na bazie frużeliny porzeczkowej i mascarpone. Polecam bardzo Post Cytrynowe babeczki z makiem i kremem porzeczkowym pojawił się poraz pierwszy w Marta Gotuje
Marta Gotujemalinowy zrobiony, chciałam coś innego. U Doroty Świątkowskiej znalazłam to co chciałam Dżem Malinowy z Wanilią i cytryną! To jest to. Pyszny! Wart zachodu. Polecam! Składniki: 1 kg malin 2 szklanki cukru sok wyciśnięty z 1 cytryny 1 łyżka pasty z wanilii Skworcu Wykonanie: Wszystkie składniki umieściłam w woku i gotowałam na małym płomieniu przez 2 godziny. Uzyskałam kisielowatą
Blondynka GotujeSkładniki: - 2 udka z kurczaka - 1/2 cytryny - przyprawa ziołowa do grilla - świeży imbir - 2 łyżki octu balsamicznego - 3 łyżki oliwy z oliwek - 300 g pieczarek Przygotowujemy marynatę do kurczaka, w tym celu sok z cytryny, ocet balsamiczny (polecam ten prawdziwy, włoski z Modemy), oliwę i świeży imbir blenderujemy. Dodajemy przyprawę, nacieramy kurczaka. Odstawiamy do lodówki na minimum 3 godziny
SMYKWKUCHNIwyszło! Aromatyczna, imbirowa, pikantna. Taka jak lubimy. Składniki: 250 gram piersi z kurczaka 250 gram krewetek koktajlowych 4 plastry ananasa z puszki papryka czerwona 3 cm imbiru dwie trawy cytrynowe papryczka chili litr bulionu marchewka ząbek czosnku szczypiorek sól pieprz dwie łyżki sosu sojowego łyżka soku z limonki Do garnka wlewamy bulion i wrzucamy do niego pokrojone(...)drobną kostkę imbir, czosnek i papryczkę chili oraz trawę cytrynową w całości. Gotujemy wywar przez kilka minut, następnie dodajemy pokrojone w kostkę pierś z kurczaka oraz paprykę. Marchewkę kroimy w słupki i również dodajemy do zupy. Gotujemy wszystko przez około 10-15 minut aż warzywa zmiękną a kurczak nabierze orientalnego aromatu. Teraz czas na dodanie ananasa, pokrojonego w ćwiartki. Całość
Mango PapajaCytrynowe ciasto ucierane Bardzo łatwe i szybkie ciasto, a jednocześnie delikatne, lekkie i pysznie cytrynowe :) Ucieramy składniki we właściwej kolejności, przekładamy do keksówki i już. Ciasto robi się naprawdę przyjemnie. Chętnie następnym razem poeksperymentuję z pomarańczą, bo efekt może być zaskakujący ;) Czytaj dalej
Kraina Tysiąca Smaków