cytryna - 13435 przepisów (strona:2/896)

Biszkopt z owocami i pianką cytrynowo-kokosową 286

biszkopt z owocami i kokosowo-cytrynową pianką stworzyłam zupełnie niechcący… Najpierw chciałam zrobić biszkoptową roladę, ale później pomyślałam, że może zrobię biszkopt z kilkoma kremowymi warstwami. Zaczęłam zastanawiać się nad tym, jakie warstwy chciałabym, żeby były w tym cieście i korciło mnie, żeby jedna warstwa była czekoladowa, ale…. zmieniłam zdanie. Do takiej masy kokosowo-cytrynowej bardzo pasowało(...)jest lekkie i lekko kwaskowe. Można oczywiście masę dosłodzić ale dla mnie taka kwaskowa -z owocami- jest idealnym uzupełnieniem tego biszkoptu Zapraszam na pyszny biszkopt z owocami i pianką cytrynowo-kokosową. A jeśli chcielibyście podzielić się z nami własnym zdjęciem upieczonego biszkoptu, wyślijcie je na adres fotki@ugotujmyto.pl. Biszkopt z owocami i pianką cytrynowo-kokosową Składniki: Biszkopt: 4 jajka 1 szklanka

UgotujmyTo.pl
Makaron z cytryną i tymiankowymi pieczarkami 231

czasie przygotowywania potraw. Po paście z czerwonej fasoli z suszonymi pomidorami i tymiankiem zapraszam Was na kolejny przepis z wykorzystaniem tego wspaniałego zioła - lekki makaron o wspaniałym, świeżym aromacie cytryny z dodatkiem tymiankowo-czosnkowych pieczarek . Ten makaron to idealne danie na wiosnę i lato. Robi się go bardzo szybko - gotujemy makaron, w tym czasie kroimy pieczarki i mieszamy z dodatkami(...)Gotowe w 10 minut:) Autorką tego przepisu jest, o dziwo, królowa dekadenckiej kuchni, Nigella Lawson . Makaron z cytryną i tymiankowymi pieczarkami jest według mnie jednym z jej najlepszych przepisów i chyba najlżejszym daniem jakie wymyśliła. Wiecie, pieczarki prawie nie zawierają kalorii, a to danie to w gruncie rzeczy makaron, pieczarki, cytryna i kilka przypraw.  - Czy pieczarek nie trzeba wcześniej

Chilli Czosnek i Oliwa
CYTRYNOWO KOKOSOWY SERNIK NA ZIMNO 252

Aromatyczny korzenny spód z pierniczków, idealnie komponuje się z orzeźwiającą masą cytrynową złagodzony serkiem mascarpone z dodatkiem likieru koksowego. Po prostu rozpływa się w ustach. składniki ( na tortownicę o śr. ok. 24 cm) Spód 300 g pierniczków 100 g stopionego masła Masa cytrynowa 500 g serków homogenizowanych 2 galaretki cytrynowe 2 łyżki cukru pudru Masa kokosowa(...)Pierniczki drobno pokruszyć najlepiej blenderem,  dodawać stopniowo dodać stopione masło i wymieszać, przełożyć do tortownicy wyrównać i wstawić najlepiej do zamrażalnika 30 minut aby się schłodziło.   Masa cytrynowa Galaretki rozpuścić w szklance gorącej wody i odstawić aby wystygła. Serki utrzeć z cukrem pudrem, dodać tężejącą galaretkę i dokładnie wymieszać. Gdy masa cytrynowa zacznie tężec wylać na schłodzone pierniczki

RAROSSA
Kiszone cytryny 138

Podczas wspólnej zabawy z Dominiką Wójciak robiliśmy dwie rzeczy: tażin , na którego przepis już był na naszym blogu i kiszone cytryny . Kiszone cytryny mają wiele zastosowań w kuchni. My pierwszy raz użyliśmy ich właśnie do wspomnianego powyżej tażinu ale to nie jedyne zastosowanie tak przygotowanych cytryn ponieważ można je wykorzystać również przy grilowaniu czy pieczeniu ryb, w sałatkach(...)różnych gulaszów. Tak więc jeżeli chcecie i wy rozkoszować się tym ciekawym smakiem to już dzisiaj kupcie troszkę cytryn i przygotujcie je według poniższego przepisu Składniki: - cytryny - sól morska gruboziarnista - sok z cytryn Ilość cytryn i soku z cytryn zależy od tego ile cytryn chcemy kisić i jakiej wielkości słoika użyjemy. Do naszego jednego słoika weszły 2 cytryny

Kuchenne Wariacje
CYTRUSKI – KRUCHE CIASTECZKA CYTRYNOWE 149

słońca, to odrazu budzę się do życia! By „magicznymi” sposobami przyciągnąć nam to słoneczko coraz bliżej mam dla Was prawdziwe wiosenne ciasteczka! Niesamowicie kruche , delikatne , o orzeźwiającym cytrynowym posmaku! Idealne na przekąskę w szkole, pracy czy też do podjadania przed tv z kubkiem ulubionego kakao. Spróbujcie! SKŁADNIKI: ( ok. 25-30 sztuk) CIASTO: * mąka pszenna – 300 g * masło(...)cukier puder – 8 łyżek * żółtko – 2 szt * śmietana kwaśna 18% – 1 łyżka * skórka cytrynowa – 1 czubata łyżka * sok cytrynowy – 1 łyżeczka LUKIER : * cukier puder – 4 łyżki * sok cytrynowy – ok. 2 łyżki SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: CIASTO: Mąkę zagniatamy z zimnym masłem, żółtkami, cukrem pudrem i śmietaną. Dodajemy sok oraz skórkę cytrynową. Wyrobione ciasto zawijamy

Ostra na Słodko
Sernik czekoladowo-cytrynowy z kruszonką 172

sernik, który stanowi połączenie zimowo-wiosennych smaków. Jest więc kakaowy, chrupiący spód, a na nim intensywnie czekoladowa masa serowa. Na niej druga warstwa, tym razem świeżo-cytrynowa, a całość pod wyśmienitą, cytrynowo-migdałową kruszonką, którą podpatrzyłam u Erica Lanlarda w jego Czekoladzie . Muszę przyznać, że dość długo myślałam nad tym sernikiem. Musiałam wykorzystać serek przed wyjazdem, pomyślałam więc, że przygotuję(...)pochłonięciem obu). Najpierw chciałam upiec taki typowo zimowy, ciężki, koniecznie czekoladowy. Później pomyślałam, że przydałoby się, choćby i najlżejsze, tchnienie wiosny. I wtedy przypomniałam sobie o wyśmienitych, czekoladowo-cytrynowych finansjerkach z wyżej wymienionej książki. To połączenie smaków jest naprawdę wyjątkowo pyszne, postanowiłam więc znów je wykorzystać. Efekt? Cudownie kremowy sernik, któremu ciężko się oprzeć. Nawet moja młodsza, wybredna Siostra pochwaliła

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Tymianek cytrynowy milordzie 122

ogrodzie jest już niewiele rzeczy, które da się zjeść, sięgnęłam po zioła, które jeszcze całkiem dają radę. Ten przepis znalazłam szukając fajnych szortbredów i okazało się, że tymianek cytrynowy tylko czeka, żeby go użyć. MAŚLANE CIASTECZKA Z TYMIANKIEM CYTRYNOWYM (30-40 sztuk) 250g mąki 100g cukru pudru 80g kaszy manny 1 łyżeczka świeżych listków tymianku cytrynowego 1 łyżeczka świeżo otartej(...)skórki z cytryny 2 łyżki miodu tymiankowego 170g masła Piekarnik nagrzewamy do 160*C. Mieszamy kruche składniki. Tymianek cytrynowy można zastąpić zwykłym tymiankiem- ciasteczka będą wtedy mniej cytrynowe. Dodajemy miód i masło. Miód tymiankowy kupiliśmy w tym roku na wakacjach jako ciekawostkę. Zamiast niego może być miód wielokwiatowy (moja mama wrzuciła do zwykłego miodu kilka gałązek tymianku i po kilku

les mirabelles
Torcik cytrynowy 344

Lekkie i pyszne połączenie cytrynowego ciasta, serowej masy i galaretki cytrynowej uwieńczone słodką bitą śmietaną. To musi być pyszne! :) SKŁADNIKI: (na tortownicę 28 cm) Spód cytrynowy: 4 jajka 4 łyż cukru 2 łyż cukru z wanilią skórka otarta z 1 cytryny (sparzonej) 4 łyż mąki pszennej 1,5 łyżki budyniu śmietankowego/waniliowego szczypta soli Warstwa serowa: 1/2 kg sera twarogowego(...)wiaderka) 2 galaretki cytrynowe 2 szkl wrzątku 500 ml śmietanki 30%  3-4 łyżki cukru pudru Warstwa galaretki: 2 galaretki cytrynowe 2,5 szkl wrzątku Warstwa śmietankowa: 500 ml śmietanki 30% 50 ml wrzątku 1 łyżka żelatyny (płaska) 5 łyżek cukru pudru 1. 2 galaretki rozpuścić w 2 szkl wrzątku, a pozostałe 2 galaretki w 2,5 szkl wody

Kto ugości moich gości?
CIASTO CYTRYNOWE Z NUTELLĄ 406

kolejny przepis na niesamowicie smaczne ciasto.Jest troszkę bardziej pracochłonne , ale gwarantuję , że na efekt końcowy warto czekać!  Delikatne kruche ciasto pokryte truskawkową marmoladą i dwoma rodzajami kremu – cytrynowym i czekoladowym z nutellą , przełożone puszystym biszkoptem tworzy niezwykłą całość!Smaki idealnie ze sobą współgrają sprawiając , że  po każdym kęsie mamy ochotę na więcej.Niebo w gębie!SKŁADNIKI:BLACHA(...)łyżki * proszek do pieczenia – 1 łyżeczkaKRUCHE CIASTO : *margaryna – 100 g * mąka – 170 g * cukier – 80 g * śmietana kwaśna – 1 łyżka * żółtko – 1 sztKREM CYTRYNOWY : * budyń śmietankowy – 2 łyżki * mleko – 350 ml * mascarpone – 160 g * cytryna – 2 szt * żelatyna – 1 łyżeczka * woda – 1/4 szkl * cukier – ok. 3 łyżkiKREM

Ostra na Słodko
CIASTO CYTRYNOWE Z PIANĄ BEZOWĄ 455

Orzeźwiające cytrynowe smaki goszczą u mnie nie tylko w upalne lato.Z wielką przyjemnością sięgam po nie również wtedy, kiedy za oknem coraz chłodniej … a w ręku grzeje mnie kubek ulubionej kawy.Ciasto cytrynowe z kremem budyniowym uwielbiacie – wiem!Dziś mam dla Was przepis na równie pyszne ciasto cytrynowe … ale na kruchym cieście ala tarta … z fantastyczną pianą(...)błyskawicznie znika!Polecam!SKŁADNIKI:CIASTO:* mąka pszenna – 1,5 szkl* cukier puder – 2 łyżki* masło – 150 g* cytryna – 1 szt ( wyciskamy sok , ścieramy skórkę )MASA CYTRYNOWA:* mąka kukurydziana – 3 łyżki* cukier – 0,5 szkl* woda – 0,5 szkl* cytryna – 2 szt ( wyciskamy sok i ścieramy skórkę )* żółtko – 3 szt* masło

Ostra na Słodko
Chrzan tarty domowy ze skórką z cytryny 167

sieć. Spośród najciekawszych przepisów wybraliśmy te z Leśnego zakątku , z Kuchni na obcasach oraz od  Dorota Smakuje . Na bazie zebranych wskazówek przygotowaliśmy swój domowy chrzan ze skórką z cytryny. Najważniejsze, co trzeba powiedzieć, to że w naszym domowym chrzanie nie znajdziecie: dwutlenku siarki , mleka w proszku, kwasku cytrynowego, octu czy pirosiarczynu sodu. Prezentujemy chrzan chyba w najbardziej klasycznej postaci(...)gdzie jedyną fanaberią jest wspomniana już skórka z cytryny. Składniki: Korzeń chrzanu (masa po obraniu ok 180g), sok z cytryny + skórka z jednej cytryny, sól, cukier. Korzeń chrzanu moczyć w wodzie przez co najmniej godzinę, następnie obrać i utrzeć ręcznie na małych oczka głęboko oddychając i nie wstydząc się łez. Utarty chrzan parzymy wrzątkiem na sitku lub zalewamy wrzątkiem

Delicious Titbits
10 powodów dla których warto pić ciepłą wodę z cytryną o poranku 9512

Ciepłą wodę z cytryną piję rano od około 1,5 roku.  Szukałam alternatywy dla porannej kawy, po której przestałam się jakoś dobrze czuć - wcale mnie nie stawiała na nogi i nie dodawała werwy :(  Padło na wodę z cytryną i był to strzał w dziesiątkę! Czuję się dużo lepiej, metabolizm przyspieszył i - co najważniejsze - mam dużo więcej energii(...)rana!  A kawę piję okazjonalnie "dla towarzystwa" :) Dlaczego tak się dzieje i jak pić wodę poniżej Zaleca się wypijanie dużej szklanki (300ml) ciepłej wody z sokiem z połówki cytryny około 30 minut przed pierwszym posiłkiem. Ciepła woda z cytryną o poranku:  1. Wspomaga pracę układu pokarmowego i samooczyszczanie się z toksyn. Zawarte w cytrynie terpeny pobudzają produkcję śliny

Moje Kuchenne Rewelacje
Kiszone cytryny według przepisu Magdy Gessler 463

kiszonymi cytrynami pierwszy raz zetknęłam się podczas owsiankowych warsztatów, o których mogliście poczytać tam klik Używaliśmy ich do wtedy przygotowania tabuleh z kaszy owsianej. Postanowiłam w domu przygotować tę potrawę, ale do tego potrzebne są właśnie kiszone cytryny. W pierwszym momencie pomyślałam kupię gdzieś, potem stwierdziłam (jak to ja), że lepiej przynajmniej spróbować zrobić je w domu(...)Byłam ciekawa co z tego wyjdzie i nie mogłam doczekać się efektu. Zapach jest przepiękny, smak w potrawach niepowtarzalny. Polecam Wam ten smaczny sposób na urozmaicenie wielu potraw :) Kiszone cytryny to przysmak kuchni arabskiej i izraelskiej. Podkręcają smak duszonych mięs i warzyw. Cieniutko pokrojone można dodawać do sałatek. Ich smak kocha się lub nienawidzi. Ja pokochałam je :) z pewnością będą

Codzienna kuchnia niecodzienna
Ciasto cytrynowe. Wypieki robione razem z dzieckiem. 120

ilości każdego składnika. Bo nigdy nie wiadomo co się przydarzy. Ale to świetna okazja na testowanie nowych przepisów i opracowywanie swoich własnych unikalnych receptur. Dlatego dziś zaproponuję Wam ciasto cytrynowe. Ma dość mocny kwaskowaty smak, ale mi bardzo smakuje. Potrzebne nam będzie : 150 g cukru, 2 jajka, 125 g mąki, 3 łyżki oliwy z oliwek, sok z jednej cytryny(...)ewentualnie starta skórka cytrynowa. Przepis: Dokładnie rozmieszać cukier z 2 żółtkami. Dodać sok z cytryny (i ewnetualnie startą skórkę cytrynową). Dorzucić mąkę i oliwę z oliwek. Jeżeli ciasto nie jest wystarczająco plastyczne dolać odrobinę wody (do uzyskania odpowiedniej konsystencji). Dodać białka ubite na sztywną pianę. Całość przełożyć do posmarowanej masłem foremki. Włożyć do piekarnika. Wypiekać w temperaturze

MODA NA BIO
Lemoniada z całych cytryn 510

może być coś lepszego w upalny dzień niż domowa lemoniada? Lemoniada z całych cytryn jest jednym z najlepszych i zarazem najprostszych napojów jakie możemy sobie przygotować w lato. Ma zupełnie inny smak niż te kupne. Choć ma sporo cukru to i tak jest go mniej niż w napojach słodzonych niezdrowym syropem glukozowo-fruktozowym. Słodki cytrynowy smak doskonale orzeźwia – szczególnie(...)kostkami lodu. Ja dodatkowo wrzucam do lemoniady łodyżkę mięty – nie zdominuje jej cytrusowego smaku, za to nada jej ciekawy posmak. Polecam na ogrodowe przyjęcia. Składniki: 4 duże, niewoskowane cytryny (najlepiej ekologiczne) 1/2 szklanki wrzątku 1/2 szklanki minus jedna łyżka cukru trzcinowego 1 litr lekko gazowanej wody łodyżka mięty (można pominąć) kilkanaście kostek lodu listonic_type='fooddrink';listonic_theme='addToShoppingList7

Poezja smaku

Proponowane wyszukiwania