cytryna - 13435 przepisów (strona:25/896)

Masa cytrynowa do ciast,ciasteczek, naleśników itp 261

Bardzo trudno określić co to jest Angielska nazwa to Lemnon curd. Można dodać tą masę do jogurtu naturalnego. Będzie wtedy wspaniały cytrynowy jogurt. Pyszne jest jako dodatek do ciast, kremów. Dużo ludzi lubi jeść tą cytrynową masę do bułeczki. Pomysłów jest dużo. Można obłożyć tą masą andruty lub inne ciasteczka. Jako dodatek do lodów,naleśników, placuszków itp. To jest pyszne(...)parować, ale miska nie może dotykać wody. Pozostawić miskę na parze przez 10-15 minut i co chwilkę mieszać. Masa jest gotowa gdy- po włożeniu łyżki do masy, masa cytrynowa nie spłynie z tylnej części łyżki. Wylać masę do wyparzonych słoiczków i dokładnie zamknąć. Po ostudzeniu wstawić do lodówki. Tak przygotowane słoiczki można przechowywać kilka miesięcy. Thermomix – do naczynia

Kuchnia Pokoleń
Kokosowy kurczak z trawą cytrynową 183

Kokosowy kurczak z trawą cytrynową Kuchni orientalnej nigdy dość , tak twierdzi mój starszy syn . Żeby, nieco urozmaicić smaki , tym razem ,sięgnęłam do kuchni karaibskiej , która w przeciwieństwie do chińskiej , czy japońskiej jest nieco słodsza , bardziej owocowa , bynajmniej , też bardziej pikantna . Choć to ostatnie podlega regulacji i można sobie potrawę oswoić , do własnego podniebienia " class="wp-smiley" style="height(...)height: 1em;" /> Kokosowy kurczak z trawą cytrynową , to niezwykle ciekawe połączenie smaków i aromatów . Po raz pierwszy używałam świeżej trawy i powiem szczerze , nic , co suszone , nie oddaje w pełni smaku i aromatu . Świeża trawa , jest nie do opisania – mega cytrynowa , cudnie pachnąca ..taka limonkowa ..;) . Warto ,spróbujcie , tym bardziej, że zrobiła się łatwo dostępna i niedroga , jest nawet

Ogrodnik w podróży
Hummus 173

Hummus Kolejny przepis z serii „vege” tym razem coś z kuchni Libańskiej – Hummus. Kremowa pasta na bazie ciecierzycy, pasty tahini, oliwy, czosnku i kminku, soku z cytryny. Hummus idealnie sprawdzi się jako start-up na przyjęcia z dodatkiem chlebka pita czy naan, na śniadanie do świeżego pieczywa, na kolację. Idealny hummus to taki jedwabiście gładki, kremowy(...)ugotowanej na bardzo miękko ciecierzycy 5 łyżek ziarna sezamu 1 łyżka oleju sezamowego 2 łyżki oliwy z oliwek 1 duży ząbek czosnku 2 łyżki soku z cytryny (mniej więcej wychodzi sok z połowy cytryny) 80 ml zimnej wody lub wody z gotowania ciecierzycy 1/2 łyżeczki soli 1/2 łyżeczki kminu rzymskiego Dodatkowo: Oliwa z oliwek lub orzeszki pini lub natka pietruszki

moj przepis na
Curd bananowo-cytrynowy 172

biszkopcikiem. Bezglutenowy i powiedziałabym, że całkiem zdrowy. Bardzo prosty i szybki w wykonaniu. Inspiracja z blogu Moje Wypieki . Składniki na około 1 litr: 3 bardzo dojrzałe banany 3 cytryny 2 żółtka 2 jajka 100-200 gr cukru drobnego (ja dodałam 100 gr bo my lubimy kwaśne) 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1 łyżka oliwy Cytryny wyszorować, sparzyć, zetrzeć skórkę, wycisnąć(...)Banany obrać, umieścić w garnuszku, dodać cukier, sok z cytryny, jajka, żółtka, mąkę ziemniaczaną. Zblendować. Dodać skórkę z cytryny. Na małym ogniu doprowadzić do zagotowania, pogotować 2 minuty, dodać łyżkę oliwy, doprowadzić do zagotowania, pogotować 2 min. Zdjąć z gazu lekko przestudzić pałaszować lub dodać do deseru. Można też zostawić „na później”: Jeszcze gorący przełożyć do czystych, wyparzonych

moj przepis na
Limoncello – likier cytrynowy 237

Limoncello – likier cytrynowy z Włoch. Najlepszy jest z cytryn z upraw ekologicznych, ale nie martwicie się – ze zwykłych cytryn też można go zrobić. Jest bardzo prosty w wykonaniu i gotowy dość szybko, jak na produkt „nalewkowy”. Bardzo aromatyczny, słodkawy, ale z lekką kwaskową nutą na końcu, orzeźwiający, z ledwo wyczuwalną nutą alkoholu (ale tu uwaga(...)limoncello jest mocnym alkoholem!). Składniki: 10-12 cytryn, najlepiej ekologicznych (niepryskanych) – dojrzałych 0,5l spirytusu rektyfikowanego (my używamy 70%) 0,5l wody 300-500 g cukru Wykonanie: Cytryny (zwłaszcza te „zwykłe) – porządnie wyszorować (chodzi o zdjęcie nie tylko chemii z oprysku, ale także warstwy wosku z cytryn „sklepowych”, która utrudnia wydzielanie aromatu i może sprawić

Pociąg Do Kuchni
Cytrynowa babka piaskowa 171

ulubienic czyli cytrynowa babka piaskowa   Składniki: Ciasto: - 60g mąki ziemniaczanej - 115g mąki pszennej - 135g cukru - 150g margaryny do wypieków (np. taka Kasia) - 3 jajka - sok wyciśnięty z 1 cytryny - skórka starta z 1 cytryny - 1 łyżeczka proszku do pieczenia - 3 łyżeczki kandyzowanej skórki z cytryny Dodatkowo do posypania: - 2 łyżeczki cytrynowego cukru pudru - skórka starta z jednej cytryny(...)cukrem na gładka masę. Do ubitych jajek dodajemy zmieszane mąki z proszkiem do pieczenia i dalej miksujemy. Kiedy składniki się połączą to wlewamy roztopioną margarynę, dorzucamy starta skórkę z cytryny, kandyzowaną skórkę oraz wlewamy wyciśnięty sok. Jeżeli nasza foremka nie jest teflonowa bądź silikonowa to smarujemy ją masłem i obsypujemy bułką tartą. Przelewamy masę do formy i wstawiamy do nagrzanego

Kuchenne Wariacje
Babka cytrynowa (wilgotna) 153

Robi łubu dubu w moim życiu a potem ja wszystko sama muszę układać. Bez odbioru. Już od dawna miałam ochotę na cytrusową babkę. Moja ulubiona to z grejpfrutem i cytryną, tym razem jednak zrobiłam ją na bazie samych cytryn. Mogłabym ją jeść bez końca. Jest aromatyczna, długo zachowuje świeżość i przede wszystkim jest bardzo wilgotna (dlatego tak za nią szaleję(...)Polecam.   Składniki: 250 g margaryny 1 i 1/3 szklanki cukru 5 jajek 1 i 3/4 szklanki mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli skórka otarta z dużej cytryny  Lukier: sok z cytryny cukier puder Margarynę utrzeć z cukrem na puszystą masę. Ucierając dodawać po jednym jajku. Następnie wsypać szczyptę soli oraz mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia

My simple kitchen
Smoothie „Mango buszu” – Kwietniowe Wyzwanie Blogerek i Blogerów 145

gotowania. Dziękuję bardzo za zaproszenie do „Wyzwania”.  Tematem akcji w tym miesiącu jest Smoothie. Do ostatniej chwili nie wiedziałam, jaka będzie moja kompozycja smakowa.Do wyboru miałam truskawki, maliny, limonki, cytryny, banany i… mango, które sobie już tydzień „dojrzewało” w słońcu. I właśnie tym zaskarbiło sobie palmę pierwszeństwa w dokonanym przeze mnie wyborze.     Składniki: - 2 bardzo dojrzałe owoce mango(...)limonka- mrożona cytryna- ok. 150ml mleka kokosowego- 2 łyżki syropu klonowego- 1 szklanka lodu Obrane mango odkrajamy od pestki, dzielimy  na cząstki, przekładamy do pojemnika, w którym przygotujemy smoothie. Limonkę szorujemy  i wyparzamy. Specjalnym nożykiem obieramy skórkę, którą potem użyjemy do ozdoby. Z całej limonki ostrym nożykiem wycinamy fileciki, dodajemy do mango. Wlewamy 2 łyżki syropu klonowego – miksujemy

mojewypiekiinietylko
Troszkę egzotyczny, bardzo letni. Serniczek 196

mango , i że można je podmienić. W sklepie z kolei okazało się, że limonki dostępne są tylko w kilogramowych siatkach, a ja potrzebowałam jedną... Zdecydowałam się więc na cytrynę. I po tych drobnych zmianach przygotowałam taki oto sernik. Nie wiem, jak smakowałby oryginalny, ale ten jest naprawdę świetny! C. stwierdził, że to drugi najlepszy sernik (po jego ukochanym z jagodami(...)który przygotowałam. Zgadzam się z nim w całej rozciągłości - zdecydowanie zasługuje na uwagę. Bardzo delikatny, wręcz rozpływający się w ustach. Słodycz złamana sokiem z cytryny i orzeźwiającym smakiem owoców. Całość zdecydowanie letnia, odrobinę wręcz egzotyczna - na upały w sam raz! Może taki lekko optymistyczny sernik odczaruje w końcu zimę...? Sernik cytrynowy z papają (na zimno)  Składniki: (na tortownicę

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Trzy po trzy, czyli cytrynowe gotowanie 194

coś ugotować lub upiec. Takie zadania poruszają kulinarną wyobraźnię, zmuszają do pewnej kreatywności - i mi się to ogromnie podoba! Gdy zobaczyłam, że w tym miesiącu obowiązkowymi składnikami są jajka, cytryny i mak, przed oczami zaczęły mi przelatywać obrazy pełne cytrynowych pyszności. Najpierw klasyczne cytrynowe muffinki z makiem - piekł je chyba każdy, nikt nie potrafi im się oprzeć - pięknie pachną(...)jego pieczenie, kojarzy mi się zdecydowanie z długimi, ciemnymi wieczorami. Znalazłam przepis na chałkę w  Scandilicious baking Signe Johansen, i już dawno chciałam ją przygotować. Dodałam skórkę z cytryny i sok cytrynowy do glazury, całość posypałam makiem - idealnie dopasowała się do wymagań jej postawionych. Wyszła pyszna - puszysta, aromatyczna, z przyjemnie chrupiącym między zębami makiem. Zajadaliśmy się nią w weekendowe

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Wyjątkowe i najlepsze: brownie bazyliowo-cytrynowe 184

Teraz już nie ma wymówek, że się nie chce, bo ciemno i zimno. Coraz cieplej, coraz jaśniej... Wiosna...? I właśnie na takie wiosenne brownie chciałabym Was dzisiaj zaprosić. Połączenie cytryny i bazylii w czekoladowym cieście zaciekawiło mnie od chwili, gdy zobaczyłam je u  Pomidorowej Ani . Już sama cytryna z czekoladą jest na tyle interesująca, że warto spróbować. Dwa smaki(...)które królują w mojej kuchni, a które nie spotykają się ze sobą. Nie mam pojęcia dlaczego, bo to wyśmienite połączenie - ciężka czekolada i lekka, orzeźwiająca cytryna. A do tego bazylia, która nadaje ciastu wyjątkowości. Jeśli nie wiecie, co jest w tym brownie, bez problemu wyczujecie cytrynę, i coś jeszcze... Orzeźwiającego, lekkiego. Zakochacie się, a potem zdziwicie.  Bazylia...?   Niemożliwe

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Zupa kokosowa z kurczakiem i boczniakami 281

przepis na jedną z najbardziej znanych potraw kuchni tajskiej - słynną zupę Tom Kha Gai. Wersji tej zupy jest tyle, ile kucharzy. Kluczowymi składnikami jest mleko kokosowe, galangal i trawa cytrynowa, a do tego kurczak (Gai) lub krewetki (Goong). Reszta jest już indywidualną sprawą każdego podniebienia :) Na rynku można kupić gotowe pasty, które już zawierają galangal i trawę cytrynową (a także(...)męczyć już przy stole z pływającymi różnościami :)  Nie bójcie się kupowania "dziwnych" składników. Większość z nich można zamrozić na później (np. galangal, papryczki chilli, liście limonki kaffir, trawę cytrynową) lub przechowywać w lodówce przez wiele tygodni (pasty curry, grzybki straw, sos sojowy, sos rybny). Zapraszam do gotowania! Składniki: 400 ml bulionu drobiowego* 400 ml mleka kokosowego 4 cm galangalu

Tajskie smaki
Cytrynowa saltimbocca z kurczaka 266

saltimbocca alla romana , która tradycyjnie składa się z cienkich sznycli cielęcych zawiniętych w roladkę z plasterkiem prosciutto i listkami szałwii. Zamiast podlewać mięso białym winem, wybrałam odświeżający sok z cytryny, który fajnie przełamuje słoność szynki. Wyciśnięty pod koniec smażenia wprost na patelnię, zmiesza się z mięsnymi sokami tworząc apetyczny sos (trzeba go tylko wymieszać drewnianą łopatką, przy okazji odrywając(...)mają najwięcej smaku). I tak oto w 20 minut otrzymacie naprawdę smakowity obiad. Saltimboccę polecam Was szczególnie w zestawieniu z pieczonymi ziemniakami oraz rukolą doprawioną solą i sokiem z cytryny.  Cytrynowa saltimbocca z kurczaka przepis własny na 4-6 porcji czas przygotowania: 20 min. Składniki: ok. 500 g piersi z kurczaka (u mnie były to 3 piersi) kilka listków

Chilli Czosnek i Oliwa
Tarta cytrynowa 128

duet;) Składniki na ciasto; 230 g mąki, 130 g masła, 1 1/3 łyżki cukru, 1 jajko Składniki na mus; 5 żółtek, puszka mleka skondensowanego słodzonego, łyżka otartej skórki z cytryny, 1/2 szklanki soku z cytryny,    Dodatkowo; 400 ml śmietanki 30%, łyżka cukru, łyżka otartej skórki z cytryny, Wykonanie ciasta; Ze składników zagnieść ciasto. Schłodzić w lodówce.Ciastem wyłożyć(...)papier i wysypać fasolę. Piec ok. 20 minut.Wyjąć fasolę i piec jeszcze przez 5 minut. Wykonanie musu. Żółtka ubić na puszystą masę. Dodać mleko skondensowane i skórkę z cytryny oraz sok z cytryny. Wymieszać. Wylać na podpieczony spód i piec jeszcze ok 15 minut. Wyjąć i wystudzić w lodówce. Ubić na sztywno śmietanę 30 %. Pod koniec ubijania dodać skórkę

Anioły w kuchni