cytryna - 13435 przepisów (strona:36/896)

Ciasto cytrynowe (bez pieczenia) 159

zrobić z tymi wszystkimi pysznościami, które znalazłam w paczce. Zjeść - to oczywiste, ale zawsze można nadać im inna formę, jeszcze pyszniejszą, jeszcze ciekawszą :-) I tak właśnie powstał pomysł ciasta cytrynowego :-) Połączenie manny i herbatników znacie na pewno z bardzo popularnego ciasta czekoladowego, a ja robiłam je wcześniej w wersji truskawkowej i kawowej :-) Dziś pora na niezwykle orzeźwiające i aromatyczne ciasto(...)cytrynowe :-) SKŁADNIKI 44 herbatniki Petit Beurre Blacky Cukry Nyskie 1/2 l mleka 1/2 szklanki kaszy manny 1/2 szklanki cukru 100 g masła 1 cukier cytrynowy ze skórką cytrynową skórka otarta z jednej cytryny sok z 1/2 cytryny Polewa: 1 łyżka masła 1 łyżka kakao 3 łyżki wody 1,5 łyżki cukru 25 g gorzkiej czekolady Mleko, kaszę, oba cukry

Czary - gary w kuchni
Cytrynowy sernik na zimno (bez jajek) 161

zimno jest lepsze niż jakiekolwiek lody... Trochę czasu pochłania, choć pracy niewiele... najbardziej czasochłonne jest oczekiwanie na twarożek, który zdecydowanie polecam przygotować samodzielnie - jest wtedy delikatny i idealnie cytrynowy (i błagam, nie pytajcie ile go wychodzi wagowo, bo nie wiem... nie zważyłam... ;-) ) dalsza praca to już czysta przyjemność :-) a jedzenie sernika - jeszcze większa... mmm... SKŁADNIKI Warstwa serowa: 2 l mleka(...)masła 1/2 szklanki cukru pudru 1 łyżeczka cukru z wanilią 1/2 szklanki mleka 3 łyżeczki żelatyny 2 łyżki zimnej wody Warstwa śmietanowa: 400 ml śmietany 30 % 1 galaretka cytrynowa 250 ml gorącej wody Dodatkowo: 1 galaretka cytrynowa 300 ml gorącej wody kilka herbatników Z dwóch cytryn ocieramy skórkę (wcześniej sparzamy je wrzątkiem - po pierwsze względy higieniczne, a po drugie uzyskamy

Czary - gary w kuchni
Śmietankowo cytrynowe lody domowe. Lody bez maszynki i mieszania. 120

deserów. Mogłabym je jeść bardzo często i o każdej porze roku. A odkąd zaczęłam je przygotowywać osobiście w domu pokochałam je na nowo. Dziś zapraszam Was na pyszne śmietankowo cytrynowe lody domowe. Lody te przygotujecie bez maszynki i mieszania. Są naprawdę proste w przygotowaniu i pyszne. Śmietankowo cytrynowe lody smakują idealnie same, jak i w towarzystwie owoców, ciasta lub innych(...)dodatków. Spróbujcie, bo naprawdę warto przygotować domowe lody, a przepis jest prosty. Śmietankowo cytrynowe lody domowe. Lody bez maszynki i mieszania. 2016-04-14 23:56:41 Write a review Save Recipe Print 0 calories 0 g 0 g 0 g 0 g 0 g 0 g 0 g 0 g 0 g 0 g Nutrition Facts Serving Size

Słodkie okruszki
Babka ponczowa 124

zostało pominięte w składnikach. 500 g mąki, 50 g drożdży, 120 g cukru, 120 g masła, 10 żółtek, 25 ml rumu, łyżeczka do kawy soli, 200 ml mleka, skórka cytrynowa lub pomarańczowa, poncz: 125 ml wody, 60 g cukru, 60 ml rumu, 1 łyżka soku cytrynowa, kawałeczek skórki cytrynowej Przygotować rozczyn: drożdże rozetrzeć z łyżką cukru, dodać do 150 gram(...)wyrośnięcia. Żółtka utrzeć z pozostałym cukrem. Pozostałą mąkę wsypać do miski, dodać rozczyn, żółtka, resztę mleka, sól i porządnie wyrabiać (ciasto wyrabiamy w misce). Następnie dodać roztopione masło, skórkę cytrynową i rum. Dalej wyrabiać. Odstawić do wyrośnięcia. Wyłożyć ciasto do formy na babkę (metalową formę wysmarować masłem i obsypać tartą bułką) i odstawić. Gdy zacznie rosnąć i podwoi objętość wstawić

królestwo garów
Keks cytrynowy 136

Pomysł na nieco inną babkę świąteczną :) Mocno cytrynowa, bardzo aromatyczna i mięciutka. Długo zachowuje świeżość. Łatwo i szybko się ją robi. Na pewno będzie zadowoleni z efektu końcowego, ten keks to cytrynowe szaleństwo, które spodoba się Waszym kubkom smakowym :) Polecam! Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres konsek_ewa@o2.pl lub zostaw(...)szklanki mąki kukurydzianej 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 4 jajka 1/2 szklanki gęstej śmietany sok i skórka otarta z 2 cytryn 6 łyżek masła 1 łyżka ekstraktu cytrynowego Masło roztopić, odstawić do wystudzenia. Mąki wymieszać z cukrem i proszkiem do pieczenia, dodać roztrzepane jajka i zmiksować na najwolniejszych obrotach miksera. Wystudzone masło połączyć ze śmietaną, sokiem z cytryny

Domowa cukiernia Ewy
Bananowiec 132

opakowanie podłużnych biszkoptów sok z 1/2 cytryny 3/4 szklanki wody 3 łyżki cukru  masa bananowa: 4 banany 2 galaretki brzoskwiniowe 1 szklanka cukru pudru 1 kostka masła pianka cytrynowa: 500 g śmietany 30% 1 galaretka cytrynowa 3/4 szklanki wody 2 łyżki cukru pudru 1 cukier waniliowy wykończenie: galaretka cytrynowa 1 banan Przygotowanie: spód: Robimy poncz do skropienia biszkoptów: Wyciskamy(...)biszkopty mogą wypłynąć na wierzch masy)  Pozostałą część masy wlewamy kiedy stężeje spód z biszkoptami. Ponownie odstawiamy do zastygnięcia (około 30 minut) W tym czasie możemy przygotować piankę cytrynową: pianka: Śmietanę miksujemy z cukrem pudrem i cukrem waniliowym, a następnie mieszamy z wcześniej rozpuszczoną, lekko tężejącą galaretką cytrynową.  Piankę przekładamy na masę bananową odstawiamy do stężenia masy

Bon appetit mon amie
Ser cytrynowy 114

sumie my zawsze się staramy i dokładamy wszelkich sił żeby wszystko było po naszej myśli i tak jak chcemy. Tak właśnie udał się nowy twór Madzi, czyli ser cytrynowy. To bardzo łatwy w zrobieniu ser, coś trochę jak twaróg, ale ma bardziej ziarnistą konsystencję. W smaku cytryny są bardzo delikatnie wyczuwalne, nawet nie na drugim planie. Pewnie gdzieś na trzecim(...)dodają uroku. My dodatkowo wzbogaciliśmy ten ser o pieprz cytrynowy. Idealny dodatek. Warto zrobić ten ser, ma łagodny, ale odświeżający smak, doskonale nadaje się na kanapki. A jak później wymieszacie go z jogurtem lub śmietaną to otrzymacie fantastyczną serową pastę. W tym roku mamy nadzieję robić więcej serów żółtych. To już nieco bardziej skomplikowana sprawa, ale tylko nieco. Warto się

Marder&Marder Manufacture
Cytrynowe Ciasto 150

Kolejne ciasto z serii "Moje ulubione"  Czyli czas aby wam przedstawić ciasto cytrynowe :) Składniki: Biszkopt: 4 jajka 1/2 szklanki mąki pszenej 1/2 szklanki cukru 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Masa cytrynowa: 2 szklanki wody 3/4 szklanki cukru 1/2 szklanki soku z cytryny 12,5 dag margaryny 2 żółtka 2 budynie śmietankowe (duże na 3/4 litra mleka np. Delecta) Pianka(...)uzyskania jednolitej masy, którą wykładamy na wysmarowanej i wysypanej wcześniej mąką prostokątnej blaszki - 25 cm na 36 cm. Piekarnik nagrzewamy do 180*C i pieczemy przez 25 minut Masa cytrynowa: Jedną szklankę wody zagotowujemy z połową cukru. Do reszty ( woda + sok z cytryny) rozmieszamy pozostałą część cukru i budyń śmietankowy. Kiedy woda zacznie wrzeć jak do tradycyjnego budyniu wlewamy drugą

W Moim Magicznym Domu
Kruche makowe gwiazdki cytrynowe 138

Kruche makowe gwiazdki cytrynowe to delikatne maślane ciasteczka w kształcie gwiazdek z lekką nutą cytrynową, idealne na nadchodzące Święta Bożego Narodzenia. Zapakowane w ozdobiony świątecznie szklany słoik, będą wspaniałym i pięknie wyglądającym prezentem dla bliskiej osoby. Kruche makowe gwiazdki rozpływają się w ustach i ciężko nie skusić na kolejne :) Składniki kruchych makowych gwiazdek: (około 20 dużych gwiazdek lub 30 średnich(...)miarę studzenia) . Zostawić je na blaszce na 5 minut , a następnie przenieść na kratkę i ostudzić. Kruche makowe gwiazdki zachowają świeżość do tygodnia odpowiednio przechowywane. Kruche makowe gwiazdki cytrynowe   Kruche makowe gwiazdki cytrynowe The post Kruche makowe gwiazdki cytrynowe appeared first on Moja Delicja - Przepisy kulinarne

Moja Delicja
Świąteczna kuchnia staropolska – warsztaty kulinarne 151

mleku po polsku Przepis dla 4 osób Składniki: 600 g filetu karpia 1 kg scorzonery 50 g cukru 50 g masła 2 banie 2 l mleka 3 cebule 1 cytryna 5 goździków 20 g korzenia imbiru szczypta szafranu Przygotowanie: Mleko wlewamy do garnka, doprawiamy solą oraz pieprzem. Cebulę kroimy w plastry i wraz z goździkami dodajemy do mleka, które delikatnie(...)mleko odstawiamy na 2-3 godziny, aby ostygło. W czasie kiedy mleko stygnie, banie obieramy ze skóry, kroimy w 1 cm kostki, oprószamy solą, pieprzem i skrapiamy sokiem z cytryny. Obieramy scorzonerę i skrapiamy sokiem z cytryny. Przekładamy do naczynia żaroodpornego i pod szczelnym przykryciem pieczemy przez 30 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni wraz ze scorzonerą. Rybę tniemy

karmelowy
Tarta cytrynowa z lemon curd i melisą 109

wyżej . Odłóż do lodówki na 30 minut. Wyjmij i rozwałkuj. Spód tarty ponakłuwaj widelcem i obciąż fasolą. Piecz ok 20 minut w 180 stopniach. Krem lemon curd: 2 ekologiczne cytryny skórka otarta z cytryn 2 jaja ekologiczne  z Frisco 2 żółtka 100 gram masła pociętego w kostkę Cytryny umyć i otrzeć skórkę na drobnych oczkach. Wyciśnij sok z cytryn(...)Roztrzep krótko jaja, żółtka i cukier. Na małym ogniu zacznij podgrzewać mieszaninę cały czas mieszając. Kiedy zacznie robić się budyniowej konsystencji dodaj sok z cytryn, skórkę i masło. Mieszaj aż zacznie "bulgotać" cały czas mieszając.  Odstaw do wystygnięcia.  Ja przykryłam wierzch folią spożywczą, aby nie zrobił się" kożuch". Krem wlałam na wystudzony spód i posypałam liśćmi melisy

AZgotuj!
Jadalne prezenty: domowa sól ziołowa (+ gotowe etykiety na słoiki) 141

marynatę do ryb i mięsa. Możliwości są tu tak naprawdę nieograniczone, bo z solą możecie połączyć wszystko, co Wam w duszy gra: różne zioła świeże lub suszone, czosnek, skórkę cytrynową, przyprawy takie jak pieprz, papryczkę chilli, kolendrę, kmin rzymski, nasiona kopru włoskiego, a nawet suszone grzyby, warzywa i kwiaty. Warto zacząć od zastanowienia się, jakich zestawów przypraw my lub nasi(...)poniżej. Sól z czosnkiem, rozmarynem i tymiankiem po wymieszaniu z oliwą stworzy fajny dressing do sałatek. Pasuje też jako przyprawa do ziemniaków, warzyw oraz mięsa. Sól z koperkiem, skórką cytrynową i koprem włoskim (ten ostatni dodatek możecie ewentualnie pominąć) to mój pomysł na szybką przyprawę do ryb. Sól z suszonymi grzybami (u mnie borowiki), tymiankiem oraz czarnym pieprzem to najciekawsza

Chilli Czosnek i Oliwa
Zapiekanka z Pieczarkami Rybą i Selerem 126

korzenia selera 500 g pieczarek 3 pomidory (około 400 g) 1 cebula (około 120 g) 150 g sera żółtego 1 łyżka usiekanej natki pietruszki sok wyciśnięty z 1 cytryny 1 łyżeczka tymianku sól, pieprz mąka do obtoczenia ryby przed smażeniem olej do smażenia Link do filmu z przygotowania: Zapiekanka z pieczarkami i rybą https://www.youtube.com/watch?v=dolw6B-qXBw Przygotowanie: Umyty i osuszony(...)filet z ryby kroję na mniejsze kawałki około 10 centymetrowe . Następnie skrapiam rybę sokiem z cytryny, oprószam solą i pieprzem. Filety przewracam na drugą stronę i również skrapiam sokiem z cytryny i oprószam solą i pieprzem (do skropienia ryby używam około połowy soku z cytryny resztą soku skropię selera) . Tak przyprawione filety odstawiam na czas przygotowania pozostałych składników zapiekanki Obrany

Uwaga Babcia Gotuje
Drożdżóweczka z jabłkami 108

łyżeczki cynamonu Farsz z jabłek : - 6 -8 obranych i startych jabłek - 1 mała łyżeczka cynamonu - 1 duża łyżka masła - 1 duża łyżka mąki ziemniaczanej - 3 duże łyżki soku z cytryny - 1 duża łyżka miodu ( jak jabłka są kwaśne to więcej ) Lukier : - pół szklanki cukru pudru - 2 duże łyżki przegotowanej wody ( dolewać powoli bo może wystarczy 1 łyżka ,zależy(...)jakości cukru ) - 1 łyżka  soku z cytryny Na patelnie wrzucamy masło , jabłka , cynamon i miód ,dusimy 10 - 15 minut ,odstawiamy ,dajemy sok z cytryny mieszamy ,posypujemy mąką ziemniaczaną ,mieszamy i odstawiamy do ostygnięcia.  Jeśli mamy odmianę jabłek bardzo miękką to nie musimy ich dusić ,wystarczy zetrzeć na tarce ,dodać miód, mąkę i cynamon, wymieszać i skropić

Wypieki Rene
ŚLEDŹ W SMAŻONYCH JABŁKACH 188

przełamaną solonym śledziem,wspaniałe królewskie danie.   60 dag.matiasów 1 szkl.mleka 30 dag.winnych jabłek 2 łyżki oleju 2 łyżki przecieru pomidorowego po łyżce suszonego majeranku , cukru , soku z cytryny 1/2 łyżeczki otartej skórki z cytryny mielona ostra papryka sól pieprz kilka plastrów cytryny natka pietruszki ******************************************* Śledzie zalać mlekiem,zostawić na 2 godziny.W rondelku rozgrzać olej,wrzucić obrane i pokrojone(...)ósemki lub plastry jabłka.Chwilę smażyć, dodac majeranek, otartą skórkę z cytryny i sok,sól i pieprz , paprykę.Wymieszać i dusić kilka minut.Dodać przecier pomidorowy i cukier,lekko skropić wodą i zamieszać ,zdjąc z ognia.Wymoczone filety osuszyć i pokroić na pół , ułożyć na półmisku jabłka ,a na wierzch ułożyć kawałki śledzia,wstawić na kilka godzin do lodówki.Udekorowac plasterkami

Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielki

Proponowane wyszukiwania