pszennej - 100 g mąki ziemniaczanej - 4 jajka - 250 g cukru - 250 g masła - 2 łyżeczki proszku do pieczenia - 1/3 szklanki mleka - 135 g suchego maku - 2 łyżki soku z cytryny - masło i bułka tarta do wysmarowania formy Dekoracja: - lukier czyli cukier puder i sok z wyciśniętej jednej cytryny - cytrynowa skórka kandyzowana Najpierw ucieramy masło na gładką masę stopniowo dodając(...)jajku i dosypując cukier. Potem dodajemy przesiane mąki i proszek do pieczenia. Następnie wlewamy mleko, wsypujemy suchy mak oraz sok z cytryny. Dokładnie mieszamy wszystkie składniki i wlewamy do natłuszczonej i posypanej bułką formy. Ciasto wkładamy do nagrzanego piekarnika do temperatury 170 stopni i pieczemy ok 50-60 minut. Kiedy babka wystygnie przygotowujemy lukier. Do wyciśniętego soku z cytryny dodajemy
Kuchenne WariacjeMimo, że nie przepadam za rybami, tą zjadłam z ogromną przyjemnością. Sposób przygotowania jest śmiesznie prosty, a ryba naprawdę pyszna :) Pstrąg pieczony z ziołami i cytryną Składniki na dwie osoby: 2 pstrągi tęczowe patroszone sól pieprz cytrynowy 2 grubsze plastry cytryny + sok do skropienia kilka wiórków masła + do wysmarowania formy dwie gałązki natki pietruszki 2 gałązki koperku Wykonanie: Ryby oskrobałam(...)łusek, dokładnie opłukałam i osuszyłam papierowym ręcznikiem. Oprószyłam solą i pieprzem cytrynowym (również wewnątrz), ułożyłam w nasmarowanym masłem naczyniu żaroodpornym. Cytrynę dokładnie wyszorowałam, sparzyłam, odcięłam dwa plastry, przekroiłam je na pół. Pietruszkę i koperek opłukałam, otrzepałam z wody. Do środka ryby włożyłam po dwa pół-plastry cytryny i po gałązce natki i koperku. Wierzch skropiłam sokiem z cytryny i obłożyłam
Kuchenne zapiski Edytyorzeźwiającym cytrynowym smaku. Polecam serdecznie. Składniki: 1 szklanka białek (8 szt.) 1,5 szklanki cukru 3 szklanki przesianej mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia skórka otarta z jednej cytryny (niewoskowanej) sok z połowy cytryny 1 szklanka oleju pół szklanki mleka (temp. pokojowa) Dodatkowo do przygotowania lukru: 1 szklanka cukru pudru kilka łyżek soku z cytryny lub gorącej wody Przygotowanie(...)Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i skórką cytrynową. 3. Do białek (ciągle miksując) dodawać stopniowo na przemian: olej, mleko i mieszankę mąki. Na koniec dodać sok z cytryny, wymieszać. 4. Masę przelać do formy wysmarowanej masłem i piec przez ok. 45 min. w piekarniku nagrzanym do 180° C (na najniższym poziomie). 5. Ostudzoną babkę polać lukrem: cukier puder
Domowa Cookierenka Agizwiedzania Krakowa, to naprawdę piękne miasto. Jak się okazało smakowała dokładnie tak samo jak wyglądała. Pyszna! Dość słodka, ale taka właśnie powinna być. I nieco cierpka, bo w końcu cytryny też robią swoje. Fajne połączenia smaków. Co prawda, gdy my już ją zrobiliśmy, okazało się, że nie jest to oryginalny przepis pana Slatera, ale i tak smakowała wybornie. Myślę(...)bardzo. I czy na plus czy na minus :) Na formę 24 cm potrzebujemy: Na ciasto: 300 g mąki tortowej 200 g masła 100 g cukru pudru Na krem: 4 cytryny 3 łyżki mąki ziemniaczanej 50 g cukru 6 żółtek 50 g masła 50 ml wody Na bezę: 12 białek 200 g cukru 1 łyżka soku z cytryny Wykonanie: Zagniatamy mąkę
Marder&Marder Manufacturepoprzednim poście zamieściłam przepis na lemon curd a teraz sernik z jego udziałem :) Jeden z moich ulubionych serników, na białkach z orzeźwiającą nutą cytryny, w sam raz na wiosnę i lato, klasyka w najlepszym wydaniu! Poezja! Składniki: CIASTO; 2 szklanki mąki pszennej 200 g masła 2 łyżki śmietany 18% 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 4 żółtka(...)łyżek cukru LEMON CURD: 3 cytryny 1 łyżka oleju słonecznikowego 1 łyżeczka masła 20 dag cukru 16 g cukru waniliowego 1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej 2 jajka 2 żółtka MASA SEROWA: 1 kg twarogu półtłustego 1 szklanka cukru 6 białek 100 g masła 2 żółtka 1 budyń śmietankowy 1/2 cytryny 1/2 szklanki mleka Sposób przygotowania: Ciasto: Mąkę pszenną wymieszać
Wanilia i Kardamontego filiżanka aromatycznej herbaty i nic więcej do szczęścia nie potrzeba! Składniki: Spód: 100 g okrągłych biszkoptów Masa serowa: 300 ml śmietany kremówki 30% 250 g serka mascarpone 1/2 cytryny 2 łyżeczki żelatyny 3 łyżki cukru pudru Galaretka herbaciana: 2 czubate łyżeczki czarnej herbaty Cytryna&Limonka Basilur 2-3 łyżeczki żelatyny 1/2 litra gorącej wody 3 łyżeczki cukru(...)brązowego trzcinowego 1 łyżeczka soku z cytryny Sposób przygotowania: Herbatę cytrynową zalewamy 1/2 litra wrzątku zaparzamy 3 minuty, po czym przecedzamy przez sitko, dodajemy żelatynę i mieszamy do rozpuszczenia. Dodajemy sok z cytryny, słodzimy cukrem, mieszamy, zostawiamy do wystudzenia. Zimną płynną galaretkę wylewamy do formy keksowej o wym 11 /26 cm wyłożoną folią spożywczą, zostawiamy do całkowitego stężenia. Masa
Wanilia i KardamonCytryna, limonka, imbir i mięta... Do tego trochę miodu i herbata wzmacniająca odporność gotowa! Idealnie rozgrzewa w jesienne wieczory. Składniki na 1 szklankę 2 plastry cytryny 2 plastry limonki kilka plastrów imbiru 1 łyżeczka miodu kilka listków mięty ciepła woda (ok. 80 stopni) Plastry cytryny i limonki kroimy na ćwiartki. Do pustej szklanki wrzucamy listki mięty, cytrynę, limonkę i imbir(...)koniec dodajemy miód. Delikatnie mieszamy, aby miód się rozpuścił. Pamiętajmy, żeby woda nie była gorąca, ponieważ cenne witaminy, pierwiastki i właściwości składników zostaną utracone. Oprócz witaminy C i rutyny cytryna zawiera magnez, potas, fosfor, cynk, sód i żelazo. Jest bogata w beta-karoten i witaminy z grupy B. Pomaga przeciwdziałać miażdżycy i nadciśnieniu. Łagodzi infekcje i pobudza trawienie. Limonka
My Chcemy Jeśćpłatków migdałowych . Do tego młode ziemniaczki z masełkiem i koperkiem - Palce Lizać ! Składniki ( 3 porcje ) : filet z łososia - 3szt. płatki migdałowe. jogurt naturalny gęsty lub kwaśna śmietana - 3 łyżki. cytryna - 1szt. sól , pieprz - do smaku. Sposób przyrządzenia : Filety z łososia dokładnie myjemy , osuszamy ręcznikiem papierowym. Cytrynę dokładnie szorujemy i zalewamy wrzątkiem .Skórkę z całej cytryny ścieramy na drobnych oczkach. Filety(...)łososia nacieramy solą , pieprzem oraz startą skórką z cytryny . Obficie skrapiamy sokiem z cytryny Odstawiamy na godzinę do lodówki . Po tym czasie filety smarujemy gęstym jogurtem naturalnym lub kwaśną śmietaną ( jak kto woli ) i posypujemy płatkami migdałowymi . Pieczemy w temp.200 stopni przez 25 minut . Podajemy z młodymi ziemniaczkami z masełkiem i koperkiem . SMACZNEGO
Bazylia kontra Rozmarynrusza się z domu nie wypiwszy codziennie rano koktajlu młodości. Koktajl ten przygotowany jest w równych proporcjach ze składników jabłka oraz selera, jeśli dodamy do tego pokrzywę i miętę cytrynową jego siła wzmocni się jeszcze na plus. Szklaneczka takiego napoju ukoi nerwy, usunie obrzęki, oczyści organizm, nawilży skórę, wzmocni włosy oraz paznokcie i nada aksamitną gładkość cerze. A dzięki witaminom(...)odchudzanie, ma zaledwie 21 kcal na 100 g Jabłko: wspomaga trawienie, ułatwiają przyswajanie wapnia przez co wspomagają włosy, skórę oraz paznokcie, posiadają 30-50 kcal na 100 g Mięta cytrynowa: Mentha 'Hillary Sweet Lemon, zdecydowanie jedna z najsłodszych odmian mięty jest przepełniona naturalnym olejkiem eterycznym o świeżym zapachu cytryny, jest idealnym składnikiem deserów, czy mrożonych herbat. Można również spotkać odmianę
KreatywnePinyapetycznej barwie, o ciekawym smaku. Sycące, niewymagające i prawie jednogarnkowe, bo jedynie kurczaka trzeba podsmażyć osobno. Wyjątkowości nadaje mu wiosenny kolor. Zielone warzywa (groszek, seler, szpinak), nuta mięty i cytryny - mniam! Można zrobić je o każdej porze roku, bo użyte produkty dostępne są przez cały rok. 2 filety z kurczaka 1/3 pęczka natki pietruszki 250g ryżu do risotto 100ml(...)białego, wytrawnego wina 1 duża cebula 1/2 pęczka selera naciowego 3 garści świeżego szpinaku 1 puszka groszku konserwowego 2 czubate łyżki skórki startej z cytryny sok z 1/2 cytryny 15 listków świeżej mięty lub 2 łyżki suszonej 100g sera długodojrzewającego 1l wody sól, pieprz 1. Filety kroimy w kostkę, posypujemy solą, pieprzem i drobno posiekaną natką pietruszki. Mieszamy. Podsmażamy
Szefowa kuchnioliwę z oliwek w mojej kuchni. Zapraszam serdecznie może i wy poeksperymentujecie w te Święta na waszych rodzinach :) Składniki: 4 płaty śledziowe matiasy 2 cebulki szalotki sól morska 2 cytryny 1 limonka 1 zielona papryczki chilli 100 ml oleju rzepakowego 1 łyżka cukru pudru natka pietruszki Sposób przygotowania: Śledzie wymocz w zimnej wodzie ( ok. 2 godzin), następnie w mleku(...)godziny). Sprawdź czy w filetach nie kryją się żadne ości. Odsącz, osusz ręcznikiem i pokrój rybę w drobne paseczki. Cytrynę wyszoruj pod ciepłą wodą i zetrzyj z niej skórkę ( nie ścieraj białej warstwy, gdyż jest gorzka). Tak samo postępuj z limonką. Z jednej cytryny wytnij fileciki ( okrój ją ze skórki a następnie natnij pionowo przy każdej ściance
Wielki apetytdodatku cukru? Składniki: Skrobia ziemniaczana, margaryna (oleje roślinne /palmowy, rzepakowy, kokosowy, częściowo utwardzony palmowy/ w zmiennych proporcjach, woda, emulgatory: mono- i diglicerydy kwasów tłuszczowych, lecytyny; regulator kwasowości: kwas cytrynowy; barwnik: annato), mąka kukurydziana, syrop glukozowy, mąka ryżowa, skrobia kukurydziana, substancja słodząca: ksylitol; olej rzepakowy, mleko pełne w proszku, błonnik pokarmowy, substancja zagęszczając: guma guar; emulgatory: mono- i diglicerydy kwasów tłuszczowych(...)nich witaminy, więc jest ok. Czy aby na pewno? Przyjrzyjmy się składowi popularnych gum z witaminą C: Źródło:www.nowafarmacja.pl Syrop glukozowy, cukier, tłuszcz roślinny, żelatyna, regulator kwasowości (kwas cytrynowy), proszek owocowy, witamina C, naturalny aromat, wyciąg roślinny jako środek barwiący. Pierwsze miejsce - oczywiście cukier! Drugie miejsce...znów cukier? Trzecie - olej. Jest i witamina C, gdzieś na szarym końcu. Nasuwa się
Powiedz dietom niePyszne, świeże, orzeźwiające. Jeżeli lubicie smak kremu cytrynowego to ciasto jest dla Was. Przepis znalazłam na tym blogu . Świetny, znany blog z super przepisami. Niestety miałam problem z przygotowaniem budyniu. Był ciągle rzadki, w związku z tym dodałam żelatyny. Dodatkowo użyłam 30% a nie 36% śmietanę kremówkę. Potrzebujemy Ciasto: 4 jajka (białka i żółtka oddzielnie) 150g cukru pudru 45g kakao(...)przesiane) Krem cytrynowy: 1/2 szklanki soku cytrynowego ( mi wyszły 2,5 cytryny) 1 szklanka cukru 4 żółtka 115g masła ( musi być miękkie) 1 szklanka śmietany kremówki 30% 2 łyżki żelatyny ( jeżeli budyń nie zgęstnieje). Ucieramy (mikser z trzepaczką do białek) żółtka z cukrem pudrem na gęsty kogel - mogel. Dodajemy kakao, miksujemy. W osobnej misce ubijamy białka na sztywną pianę. Białka
http://szpilkinamiotle.blogspot.com/Przepis pochodzi z programu "30 minut Jamie'go" - doskonałe połączenie bazylii, cytryny i parmezanu. Zgodnie z deklaracją Jamie'go przepis jest bardzo prosty i szybki, a danie zaskakująco aromatyczne i pyszne:) Wprawdzie Jamie proponował, aby tagliatelle zrobić z gotowego ciasta na makaron, ale ja użyłam gotowych wstążek tagliatelle. Na domowy makaron także przyjdzie czas - jak tylko odkopię w składziku moich(...)żeby przygotować domowe kluski do rosołu... Składniki makaron tagliatelle 2 żółtka (najlepiej wcześniej sparzyć jajka) 5-6 łyżek dobrej oliwy z oliwek 150 g maprezanu skórka z połowy dużej cytryny i sok z całej cytryny (a tak naprawdę to musi być "do smaku") duzy pęczek bazylii sól, pieprz Przygotowanie Do miski wbić żółtka i roztrzepać, cały czas mieszając po woli
Kulinarne InspiracjePyszne danie obiadowe z orzeźwiającą nutą cytryny. Zarówno marynata do mięska jak i ryż mają ten fajny i delikatny posmak cytrynki. składniki: 6 pałek z kurczaka sok z połówki cytryny 2 łyżki płynnego miodu 3 łyżki oleju 2 łyżki sosu sojowego 2 woreczki ryżu 3 łyżki oleju sezamowego skórka otarta z jednej cytryny Przygotować marynatę do pałek. Wymieszać olej(...)cytryny, miód i sos sojowy. Gotową marynatą nasmarować kawałki kurczaka. Następnie mięsko przełożyć do naczynia żaroodpornego, przykryć i odstawić do lodówki na kilka godzin a najlepiej na całą noc. Naczynie wstawić do piekarnika nagrzanego na 190 C i piec ok 1 godzinki na funkcji termoobieg. Pod koniec pieczenia można odkryć naczynie aby mięsko lekko się przyrumieniło. Ryż ugotować i osączyć
Monia miesza i gotuje