cytryna - 13435 przepisów (strona:47/896)

Wiosenny torcik jogurtowo-truskawkowy 172

miękkiego masła Składniki na piankę jogurtowo-truskawkową: 250 g zmiksowanych mrożonych truskawek 200 g jogurtu naturalnego 200 ml śmietanki 30% 60 g cukru pudru sok z 1 cytryny 20 g żelatyny + 50 ml wody Składniki na mus truskawkowy: 200 g zmiksowanych mrożonych truskawek 2 płaskie łyżeczki żelatyny + 20 ml wody 2 łyżki cukru pudru sok z 1/2 cytryny(...)Wygniatamy spód przygotowanej formy, mocno dociskając. Wkładamy do lodówki na 20 minut. 2. W między czasie przygotowujemy piankę jogurtowo-truskawkową. Żelatynę zalewamy wodą i odstawiamy do napęcznienia. Sok z cytryny ucieramy z cukrem pudrem, dodajemy zmiksowane truskawki, mieszamy. Schłodzoną śmietankę 30% ubijamy na sztywną piankę (ja zawsze dodaję szczyptę soli do ubijania). Napęczniałą żelatynę rozpuszczamy w kąpieli wodnej

My Culinary Art
Babka majonezowa 179

która zawsze wychodzi. Ma wyśmienity smak i wygląd, będzie też pełnić element dekoracyjny wielkanocnego stołu. Babkę można upiec w ostatniej chwili, zajmie to tylko trzy kwadranse. Bardzo prosta, z cytrynową nutą, z dodatkiem majonezu. Babkę majonezową oblałam cytrynowym lukrem, obsypałam niewielką ilości otartą skórką z cytryny i słodkimi perełkami. Babka majonezowa z nutą cytrynową : składniki: ½ szklanki mąki ziemniaczanej ½ szklanki mąki(...)cytryny na lukier Przygotowanie: Piekarnik rozgrzewamy do 160°C z włączonym termoobiegiem. Białka ubijamy na sztywną pianę ze szczyptą soli na sztywną pianę, dodajemy cukier i cukier cytrynowy, miksujemy aż cukier się rozpuści. Dodajemy żółtka i łączymy. Oba rodzaje mąki przesiewamy z proszkiem do pieczenia. Do masy jajecznej dodajemy stopniowo mąkę i delikatnie mieszamy. Na samym końcu dodajemy majonez, łaczymy

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Makowa baklava jest równie dobra jak makowiec, a może nawet i lepsza 224

drobno posiekanych orzechów włoskich lub migdałów 4 łyżki wiórków kokosowych 3 łyżki amaretto (lub innego likieru migdałowego) starta skórka z dwóch pomarańczy sok z 3 pomarańczy sok z 1 cytryny 1 łyżeczka cynamonu 3 łyżki roztopionego masła Mak wsypać do rondla, zalać mlekiem do ok. 2 cm powyżej poziomu maku; zagotować na małym gazie do wrzenia, przykryć, zmniejszyć ogień(...)przykryciem przez ok. 40 minut. Zmiksować zawartość rondla blenderem ręcznym tak, żeby nieco rozdrobnić mak (nie uda się dokładnie) ; dodać rodzynki, miód, skórkę i sok z pomarańczy, sok z cytryny, wiórki kokosowe i dobrze wymieszać; zostawić rondel na gazie i gotować na małym ogniu pod przykryciem przez kolejne 30 minut co jakiś czas mieszając; ponownie dobrze zmiksować zawartość rondla ręcznym

Jem więc Jestem
Jabłkowo - serowa rozkosz 176

gram masła roztopionego, ostudzonego  100 gram cukru  50 gram mąki pszennej  łyżeczka proszku do pieczenia  80 gram zmielonych drobno orzechów włoskich  łyżeczka kwasku cytrynowego 2 łyżki zimnej wody  Wykonanie: Jajka z cukrem i wodą ubić na gęstą pianę. Ciągle ubijając dodawać partami zmielone orzechy, następnie przestudzone masło, a na sam koniec przesianą mąkę oraz(...)temperaturze 180 stopni bądź do tzw. suchego patyczka. Składniki masa serowa: 350 gram białego sera zmielonego  szczypta startej drobno laski wanilii czubata łyżeczka cynamonu  pół łyżeczki kwasku cytrynowego 400 ml mleka 50 gram cukru  budyń waniliowy  żółta galaretka Wykonanie: Twaróg utrzeć z wanilią i cynamonem, dodać do niego kwasek cytrynowy i dokładnie wymieszać. Budyń ugotować

Krakowskie smaki Ani
Anyżkowe ciasteczka z maszynki 437

gramów cukru pudru  2 łyżki zmiażdżonego anyżu  łyżeczka ekstraktu waniliowego 2 jajka 100 gram masła łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli skórka otarta z jednej cytryny 3 łyżki soku z cytryny  Wykonanie: Nasiona anyżu rozdrobnić. Cytrynę sparzyć, wyszorować, zetrzeć na drobnej tarce. W misce umieścić przesianą mąkę, sól, jajka, cukier, miękkie masło, skórkę  oraz(...)cytryny, ekstrakt waniliowy i proszek do pieczenia. Dokładnie wyrobić ciasto, ma być gładkie i elastyczne. Gotowe przełożyć do maszynki. Ciastka wyciskać bezpośrednio na blaszkę,  piec w temperaturze 170 stopni przez około 10 minut. Zamiast maszynki można użyć również rękawa cukierniczego;)  Smacznego

Krakowskie smaki Ani
CYTRYNA 132

Smak i aromat cytryny jest jednym z moich ulubionych. Pierwsze wiosenne popołudnie pachniało cytryną, babką, słodkim lenistwem. Przepis na babkę pochodzi z mojego zeszytu z przepisami. SKŁADNIKI 4 jajka 1 szklanka mąki tortowej pszennej 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej 1 szklanka drobnego cukru do wypieków 200 g stopionego masła sok i skórka z 1 cytryny 1 opakowanie cukru waniliwego(...)utrzeć z cukrem na puszystą, jasną masę. Stopniowo dodawać oba rodzaje mąki połączone z proszkiem do pieczenia. Powoli wlewać przestudzone roztopione masło, na koniec dodać skórkę i sok z cytryny. Gotową masą przelać do natłuszczonej i obsypanej bułką tartą formy na babkę. Piec ok. 45 minut w piekarniku nagrzanym do 165 stopni. Smacznego

KUCHARNIA
TU I TAM nr 19. Pasta nie jedno ma imię. Pappardelle e maltagliati. List o szczęściu. 166

polanie porośniętej niedźwiedzim czosnkiem.  O gorących sierpniowym słońcu, w którym suszyłam pomidory. O kwiatach nasturcji, których pąki cudownie udają kapary. O podróży do ciepłych krajów, w których dojrzewają cytryny. I o Prowansji, skąd płynie jego ulubiona oliwa.  Gdy kończy wiem, że wkrótce znów wyślę do niego list. I wiem, że ten list też będzie o szczęściu.  Wiem(...)podkreślały jej wyjątkowość. Dlatego zrezygnowałam z przygotowania sosu.  Grube wstążki pappardelle podałam z oliwą zmieszaną z łyżką czosnkowego confit ( przepis tu - klik ), posypałam kaparami, świeżo startą skórką z cytryny oraz odrobiną parmezanu. Cudowne, rześkie, uzależniające! Płaty maltagliati skropiłam obficie oliwą, w której od sierpnia moczyły się suszone pomidory. Stamtąd pochodzą też listki bazylii i oczywiście same pomidory, drobno pokrojone

KUCHARNIA
Tarta z kremem cytrynowym 219

przepadają za zbyt słodkimi deserami. SKŁADNIKI: (Na formę do tarty o średnicy 24cm) Na ciasto: 200g mąki pszennej żółtko jajka 140g masła szczypta soli Na krem: 3 duże cytryny 6 jajek 120 g cukru 250g gęstej śmietany 12% Dodatkowo: 100ml śmietany kremówki 2 łyżeczki cukru PRZYGOTOWANIE: Składniki na ciasto zagniatamy na jednolitą masę i chłodzimy w lodówce około 30 minut(...)papierem do pieczenia i wysypujemy na niego suchą fasolą. Pieczemy przez 20 minut w temperaturze 180 stopni c po czym zdejmujemy papier z fasola i pieczemy jeszcze 10 minut. Cytryny po sparzeniu wrzątkiem ocieramy ze skórki. Wyciskamy sok z cytryn. Do soku dodajemy skórki z dwóch cytryn. Resztę pozostawiamy do dekoracji. Sok Wlewamy do rondelka razem z cukrem i gotujemy

Pyry na Gaz
Smocze carpaccio 162

dekoracji ciast, napojów, deserów… i nie tylko. Gdy spróbujecie, na pewno wymyślicie dla niego jeszcze wiele innych zastosowań. Moją propozycją jest Smocze carpaccio.    Składniki: - 1 smoczy owoc- ½ cytryny- 2-3 łyżki wina ryżowego Mirin- listki melisy do przybrania- cukier demerara do posypania            Umyty owoc obieramy pozostawiając czerwoną, cienką otoczkę. Moim zdaniem w takiej formie się pęknie(...)prezentuje. Kroimy na plasterki 2-3 mm, układamy na talerzu, skrapiamy sokiem z cytryny i kilkoma łyżkami Mirinu. Posypujemy kryształkami cukru demerara, przybieramy plasterkami cytryny i listkami melisy. Podajemy schłodzone, co bardzo korzystnie wpływa na smak.Smocze carpaccio, to deser bardzo przyjemny w smaku, orzeźwiający, aromatyczny i przyciągający uwagę. Smak owocu, sam w sobie, nie jest zbyt wyrazisty, ba nawet trochę

mojewypiekiinietylko
Mission impossible, czyli tort podróżny 138

jajek 375 g cukru 230 g mąki pszennej 90 g mąki ziemniaczanej mus owocowy: 600 g mrożonej mieszanki jeżyn, jagód i żurawiny 75 g cukru skórka otarta z 1 cytryny 150 ml soku z czarnych porzeczek 4 łyżeczki żelatyny 1 łyżka zimnej wody krem: 300 ml śmietany kremówki (38%) 200 g serka kremowego 4 łyżeczki cukru pudru 2 łyżeczki ekstraktu(...)wanilii 4 łyżeczki żelatyny 1 łyżka zimnej wody 50 ml gorącej wody nasączenie: sok z 1 cytryny 25 ml wódki krem maślany: 200 g miękkiego masła 135 g cukru pudru 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii dodatkowo: masa plastyczna do dekoracji Biszkopt: Białka ubić na sztywną pianę. Partiami dodawać cukier, nie przerywając miksowania. Po jednym dodawać żółtka, dokładnie miksując po każdym

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Cytrynowe bułeczki na wytrawnie 119

Masterchefa , edycję z gwiazdami. Cóż, gwiazd nie znam, ale skoro ktoś coś gotuje, to znaczy, że można popatrzeć. I tak jedna z pań przygotowała rybę z australijskim nadzieniem świątecznym: cytryną, pietruszką i pistacjami. Hmm... Z naszymi polskimi Świętami nijak mi się to kojarzy, ale połączenie smaków przemówiło do mojej kulinarnej wyobraźni. Czym prędzej więc ruszyłam do kuchni wcielać plan(...)życie. A plan był prosty - wykorzystać takie nadzienie do bułeczek. Muszę przyznać, że efekt bardzo pozytywnie mnie zaskoczył - smaki świetnie się uzupełniają i pasują do pieczywa. Świeża ostrość cytryny, chrupkie kawałeczki pistacji i dopełniająca całości pietruszka - koniecznie musicie tego spróbować. Cytrynowe bułeczki z pistacjami i pietruszką Składniki: (na 10 bułek) 500 g mąki pszennej 24 g świeżych drożdży 1 łyżeczka

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Powrót do przeszłości, czyli sernik urodzinowy 124

malinami. Połączyłam je więc w jeden, i wyszło prawdziwe cudo. Na twarogu, więc jest polski akcent, ale konsystencję ma raczej kremową i ciężką. Słodko-kwaśny za sprawą cytryn, niezwykle świeży dzięki malinom. Ja niestety nie mogłam znaleźć świeżych, ale z mrożonymi też był pyszny. Poza Mamą C. wszyscy konsumujący zgodnie stwierdzili, że jest pycha. Mi smakował bardziej od tortu(...)średnicy 20 cm) spód: 120 g ciastek digestive 60 g miękkiego masła masa serowa: 500 g twarogu 3krotnie mielonego 100 ml śmietany kremówki (38%) skórka otarta z 1 cytryny sok z 1 cytryny 150 g cukru 3 jajka 300 g mrożonych malin dodatkowo: 15 g białej czekolady Maliny rozmrozić na talerzu wyłożónym papierem kuchennym. Ciastka dokładnie pokruszyć. Wymieszać z miękkim

Pożeraczka, czyli raz adobrze
A u mnie jeszcze rabarbar. I tarta 182

cukru 50 g zmielonych orzechów laskowych 80 g zimnego masła 1 jajko masa rabarbarowa: 500 g rabarbaru 100 g cukru 1 laseczka wanilii skórka otarta z 1 cytryny 2 łyżki budyniu waniliowego (proszek) 4 łyżki zimnej wody masa serowa: 150 g serka mascarpone 2 jajka 1 żółtko skórka otarta z 1 cytryny sok z 1 cytryny 1 łyżka mąki ziemniaczanej(...)przez 30 minut. Rabarbar pokroić na niewielkie kawałki, zasypać cukrem i odstawić na 30 minut. Po tym czasie dodać cukier, wyskrobane nasiona i laskę wanilii oraz startą skórkę z cytryny. Całość zagotować, zmniejszyć ogień i dusić pod przykryciem 5 minut, aż rabarbar zacznie się rozpadać.  Budyń rozrobić w wodzie, dodać do rabarbaru. Całość zagotować, zdjąć z palnika i przestudzić

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Tort na Pierwszy Dzień Lata 196

jajka 1/4 łyżeczki soli 80 g cukru 80 g czekolady (80%) 55 g mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia masa jagodowa: 300 g jagód sok z 1/2 cytryny 2 łyżki cukru 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego 5 listków żelatyny 250 ml śmietany kremówki (38%) 50 g serka mascarpone masa truskawkowa: 300 g truskawek sok z 1/2 cytryny 2 łyżki cukru(...)przelać do formy wyłożonej papierem do pieczenia.  Piec w 180 st. C. przez 20 minut. Ostudzić. Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie. Jagody włożyć do garnka, dodać sok z cytryny, cukier i ekstrakt. Zagotować, gdy cukier się rozpuści, zdjąć z palnika. Zmiksować, przetrzeć przez sitko. Do cały czas gorącej masy dodać odciśniętą żelatynę, dobrze wymieszać. Ostudzić. Kremówkę ubić na sztywno

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Salsa pomidorowa 276

Salsa pomidorowa... Kawałeczki soczystych pomidorów. Drobno posiekana czerwona cebula. Listki świeżej, aromatycznej kolendry. Kawałeczki ostrej papryczki chili. Dodatek szczypiorku i czosnku. Skropiona sokiem z cytryny. Doprawiona solą i pieprzem. Smacznego! Składniki: 2 średnie pomidory;  1 mała, czerwona cebula; 1/2 czerwonej papryczki chili; 1 ząbek czosnku; 1 łyżka drobno posiekanej kolendry; 1 łyżka drobno posiekanego szczypiorku; Sok wyciśnięty z jednej(...)małej cytryny; Sól; Pieprz.   Sposób przygotowania: Pomidory umyć, osuszyć, wyrzucić gniazda nasienne, pokroić w drobną kostkę. Cebulę obrać, drobno posiekać. Dodać do pomidorów. Papryczkę chili umyć, osuszyć, oczyścić z nasion (jeśli salsa ma być bardzo ostra - pozostawić ziarna), drobno posiekać. Dodać do pomidorów i cebuli. Ząbek czosnku obrać, przecisnąć przez praskę. Dodać do salsy. Do salsy dodać drobno

Gospodyni Miejska