cytryna - 13435 przepisów (strona:52/896)

Krem z pieczonym bakłażanem, sosem berneńskim i jajkiem poche 195

indykiem firmy Profi 1 średni bakłażan 6 suszonych pomidorów z oleju 1 ząbek czosnku 3 łyżki posiekanej natki pietruszki 1 łyżka posiekanej czerwonej cebuli 1 łyżka soku z cytryny 1 łyżeczka małych kaparów 5 filecików anchois 1 łyżka oliwy Sól, pieprz i sok z cytryny do smaku Bakłażana pokrój wzdłuż na 4 plastry, zrób kilka nacięć nożem, w nacięcia włóż(...)plasterki czosnku, grilluj z każdej strony po kilka minut, przestudź. Bakłażana i pomidory pokrój w kostkę, anchois i kapary posiekaj. Na oliwie zeszklij cebulę, dodaj anchois, kapary, sok z cytryny, natkę pietruszki oraz połowę bakłażana i pomidorów, smaż minutę na małym ogniu, wystudź. Do podsmażonych składników dodaj pasztet i zmiksuj. Dodaj posiekane pomidory i bakłażana, wymieszaj, dopraw do smaku świeżo

SzczyptaSmaQ
Ostre pierożki serowe z czerwonym bobem 190

krótko u nas króluje, więc dlatego tak dobrze smakuje.  Z bobu smaczny farsz do ciasta zrobiłam, kiedy z serkiem i zieloną pietruszką go połączyłam. Masło zaś z trawą cytrynową i papryczkami podgrzałam i nim pierożki polałam. Pierożki wyszły delikatne i kremowe, a dzięki omaście ostre - wyjątkowe. Składniki: farsz: 250 czerwonego bobu, 200 g sera typu śródziemnomorskiego   Arla Apetina(...)ziołami prowansalskimi,   20 g listków zielonej pietruszki (pęczek), pieprz czarny świeżo mielony do smaku, ciasto: 200 g mąki poznańskiej, 2 żółtka, szczypta soli, woda, ponadto: masło, trawa cytrynowa, świeża papryka peperoni żółtej i czerwonej. Przygotowanie: Farsz: Bób gotujemy w lekko osolonej wodzie, odcedzamy, studzimy i miksujemy za pomocą blendera. (Można przetrzeć przez gęste sitko, aby oddzielić skórkę jeśli

Moniki Smakołyki
Tort z kaszy gryczanej z pesto i kurkami 223

smaku, sól do smaku, pieprz czarny świeżo zmielony do smaku, 2 łyżki kapary, 2 łyżki bułki tartej, 8 pomidorków koktajlowych, pesto: 100 g rukoli, 1 płaska łyżeczka pieprzu cytrynowego, 3 łyżki łuskanych pestek słonecznika, 20 g startego sera grana padano, ok. 100 – 150 ml oleju rzepakowego, opcjonalnie sól do smaku, ponadto: 200 g kurek, 1/2 trawy cytrynowej, 1 łyżka masła(...)obręcz tortownicy. Pesto: Słonecznik prażymy na suchej patelni, studzimy i miksujemy. Do blendera wkładamy rukolę, zmiksowany słonecznik, ser żółty i miksujemy. Stopniowo wlewamy olej rzepakowy, doprawiamy pieprzem czarnym i cytrynowym do smaku, ponownie miksujemy. Rada: oleju dodajemy tyle, żeby pesto miało taką konsystencje, którą łatwo będzie można rozsmarowywać. Kurki: Na patelni rozgrzewamy masło z dodatkiem przekrojonej trawy cytrynowej. Dodajemy oczyszczone

Moniki Smakołyki
Zupa rybna z łososiem norweskim! Najsmaczniejsza! 185

zupę rybną jest też bezliku. Ale dzisiaj chciałam podzielić się z Wami, jedną z moich ulubionych zup rybnych, jest bardzo deliaktna w smaku, lekka, pikantna za razem, ma posmak cytrynowy, ma świeże zioła i duże kawałki ryb. Jest przepyszna, jedno mogę obiecać na jednej porcji nie poprzestaniecie ;-))). Ta zupa jest uzależniająca hehehe. Zresztą musicie zrobić i się przekonać innej rady(...)ząbki czosnku - 1/3 pęczka natki pietruszki - 1/3 pęczka kolendry - 1/4 pęczka cienkiego szczypiorku - 8 szt młodych ziemniaków - 7 łyżek oliwy z oliwek dobrej jakości - 1/2 do 1 łyżeczki pieprzu cytrynowego - 1 opakowanie śmietany 18% - sól - ewentualnie bulion krewetkowy w proszku ( do kupienia na dziale kuchnie świata) WYKONANIE: - marchewkę i ziemniaki obieramy, czosnek przeciskamy przez praskę, zioła siekamy na drobno - filet

SMYKWKUCHNI
Brzoskwiniowy piegusek z malinami 349

Mrówkowcem”. Swoją wersję tego wypieku przygotowałam trochę inaczej, wykorzystując zalegające białka. Pieguska przełożyłam masą brzoskwiniową zrobioną ze świeżych owoców. Na wierzchu znalazła się delikatna pianka cytrynowa i maliny :) CIASTO MAKOWE: 1 szklanka białek (ok 5 białek) szczypta soli 3/4 szklanki maku suchego 1 szklanka mąki pszennej 3/4 szklanki cukru 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 200 g masła GALARETKA(...)BRZOSKWINIOWA: 1 kg brzoskwiń 1 szklanka cukru 3 łyżki żelatyny 1/2 szklanki wody PIANKA cytrynowa: 1 1/2 szklanki śmietanki 30% 1 galaretka cytrynowa 1 szklanka wody ok 150g świeżych malin Suche składniki umieścić w misce, zalać rozpuszczonym masłem i wymieszać. Białka z solą ubić na sztywną pianę. Za pomocą łopatki, delikatnie, w paru porcjach wmieszać w ciasto makowe. Przelać

https:KKuchniaMniam
Lemoniada cytrynowa z miętą 257

Lemoniada cytrynowa z miętą jest idealną propozycją na tegoroczne upały. Przez dodatek cukru i to całkiem spory nie zastąpi nam ona wody niegazowanej jednak pragnienie na 100% ugasi. Dodatek mięty sprawia, że stałą się ona bardziej orzeźwiająca. Od kilku lat hoduję mięte na balkonie i uważam, że nie dałabym rady przeżyć lata bez tego zioła. Uwielbiam ją dodawać zarówno(...)przyrządzony napój w lodówce spokojnie postoi 2 dni. Robiąc lemoniadę inspirowałam się przepisem z bloga Przepisy tradycyjne - polecam gdyż jest tam bardzo dużo fantastycznych przepisów i wskazówek kulinarnych. Lemoniada cytrynowa z miętą 3 cytryny 200 g cukru kilka gałązek mięty 1,2 l wody Cytryny sparzamy wrzątkiem i każdej skórkę ocieramy o cukier - ja zrobiłam to tak, że wysypałam cukier

sierotka maRysia w kuchni
Deser jagodowy na szybkiego 359

Zostało mi trochę cytrynowego kremu , więc wymyśliłam sobie deser jagodowy. Oczywiście jak deser jagodowy to muszą być jagody. Jest to prosty i szybki deser , a przy tym smaczny i orzeźwiający. Do deseru można wykorzystać dowolne sezonowe owoce np. leśną borówkę i borówkę amerykańską. Śmietankę można zastąpić jogurtem lub kokosową śmietanką. Deser jagodowy Składniki: 2 porcje 200 g jagód 4 czubate(...)łyżki cytrynowego kremu, tutaj przepis 150 ml śmietanki 2-3 łyżki jagód 1 listek żelatyny Namocz żelatynę w zimnej wodzie na 20 minut. Odciśnij i podgrzej do rozpuszczenia. 150 gram jagód zmiksuj z cukrem. Dodaj żelatynę energicznie mieszając. Ubij śmetankę na sztywno i wymieszaj z cytrynowym kremem. Napełnij szklanki na przemian jagodowym musem i cytrynową śmietanką. Zakończ musem i posyp

codojedzenia
Letni tort truskawkowy 156

Letni tort truskawkowy z cytrynowym kremem i truskawkowym musem. Coś pysznego, a zarazem łatwego do przyrządzenia. Letni tort to ciasto z sezonowymi owocami. Uwielbiam tort z owocami. Jest lekki, smaczny i taki kolorowy! Sezon na letnie torty otwieram wspaniałym tortem truskawkowym. Letni tort przełożony cytrynowym kremem i truskawkowym musem. Letni tort Składniki: Biszkopt na okrągłą formę o średnicy(...)duże jajka 180 cukru 60 g pszennej mąki 80 g kukurydzianej skrobii 1 łyżeczka proszku do pieczenia skórka otarta z jednej cytryny Krem cytrynowy 200 ml soku z cytryny 4 żółtka 100 ml wody 180 g cukru 30 g kukurydzianej skrobii 50 g masła, niesolonego Mus truskawkowy 250 g truskawek, u mnie mrożone 90 g cukru 300 ml śmietanki kremówki

codojedzenia
Jogurtowe ciasto z truskawkami i borówkami 257

Inne ciasta: Biszkoptowe ciasto z truskawkami Tarta szpinakowo-truskawkowa Tarta z jabłkami na cieście francuskim Składniki: 250 g mąki łyżeczka sody jajko 80 ml oleju pół szklanki cukru połowa cytryny – sok i otarta skórka 300 g jogurtu greckiego garść truskawek i borówek listonic_type='fooddrink';listonic_theme='addToShoppingList1';listonic_content='250 g mąki łyżeczka sody jajko 80 ml oleju(...)pół szklanki cukru połowa cytryny - sok i otarta skórka 300 g jogurtu greckiego garść truskawek i borówek'; document.write(" "); Krok 1 Tortownicę o średnicy 21 cm wykładamy papierem do pieczenia. Mąkę i proszek przesiewamy przez sito. Owoce myjemy. Truskawki kroimy na połówki. Krok 2 Jajko, olej, sok z cytryny, skórkę z cytryny i cukier dokładnie mieszamy. Dodajemy do nich mąkę

Kuchnia Bazylii
Crumble z truskawkami 99

Truskawki są smaczne na ciepło i na zimno. Jednym z moich ulubionych deserów na ciepło jest crumble z truskawkami, czyli truskawki pod warstwą kruszonki. Podane z cytrynowym jogurtem smakują lepiej niż najlepsze knedle z truskawkami! Kruszonkę można wzbogacić np. płatkami migdałów, a jogurt cytrynowy wymieszać z posiekaną świeżą miętą, będzie pysznie i zaskakująco! Chrupiący wierzch, gorące truskawki i zimny jogurt(...)choć raz zrób ten deser! Inne przepisy z kruszonką i owocami: Crumble z owocami leśnymi Zapiekane owoce w różowym winie pod płatkami owsianymi Crumble z truskawkami i jogurtem cytrynowym Składniki: 150 g truskawek 3 łyżki jogurtu naturalnego 1 łyżka skórki otartej z cytryny kruszonka:  zasada jest prosta, przy przygotowaniu kruszonki stosuje się proporcje 1:1:2 1 część masła

Moja smaczna kuchnia
Bezglutenowe ciasto kokosowo-cytrynowe :) 153

ciasto w ogóle nie miało być ciastem, a muffinkami :D Babeczkami o smaku kokosowym, ale w trakcie pomyślałam jeszcze o cytrynie. W końcu wyszło coś takiego :P Cienkie, kruche, łatwo łamiące się, z wyczuwalnym smakiem zarówno kokosa i cytryny ciasto. Przez niektórych okrzyknięte sernikiem :D  Składniki: 190 g mąki kokosowej (Incola) 60 g mąki amarantusowej (Incola) 1 łyżeczka proszku(...)pieczenia 1 jajko  1 mocno dojrzały banan 100 g erytrolu (lub inne słodzidło) 300 ml mleka 300 ml wody gazowanej  sok wyciśnięty z jednej cytryny  1 łyżka startej skórki z cytryny  Przygotowanie: Wszystkie składniki przełóż do miski i za pomocą miksera zmiksuj na jednolitą masę.  Formę wyłóż papierem do pieczenia i wylej ciasto, wyrównując łyżką

Zdrowie na języku :P
CYTRUSEK 154

Składniki: Biszkopt: 6 jajek 3/4 szklanki cukru 1 łyka cukru waniliowego 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżka mąki 3 budynie cytrynowe Masa cytrynowa: 2 budynie cytrynowe  3 / 4 szklanki cukru 1 kostka margaryny z masłem np. Kasia 1 / 2 litra mleka 1 - 2 cytryny Dodatkowo: czekolada gorzka Przygotowanie: Biszkopt - Na spód tortownicy o wymiarach(...)dodać przesiany budyń z mąką i proszkiem do pieczenia i za pomocą różdżki lub łyżki drewnianej delikatnie wymieszać. Piec około 30 minut w temperaturze 180 - 200 stopni C. Masa cytrynowa - ugotować budyń w 1/2 litra mleka - wystudzić. Następnie margarynę utrzeć. Do spienionej margaryny dodać cukier i ubijać do momentu rozpuszczenia się cukru. Cały czas ucierając dodawać wystudzony budyń. Na koniec

Ciastka - domowe słodkości
Dziki łosoś z dodatkami i pianą z piwa AIPA 215

bardzo różnorodne. Prócz porcji dzikiego łososia znajdziemy w nim młodą rzodkiewkę z kiełkami i dressingiem mojito. Mozzarellę roztopimy z drobno kruszonymi pistacjami, podamy pyszne pieczone ziemniaczki z sosem maślano-cytrynowym a na koniec nałożymy czapę piany z nowofalowego piwa w stylu american india pale ale. To bardzo zbilansowane danie które prócz przyjemności z jedzenia da nam kompleksową porcję witamin(...)przygotowania: 30 minut Składniki: 4 ziemniaczki z wody ostudzone Porcja 150-200g dzikiego łososia Kiełki  Młoda rzodkiewka Kulka mozzarelli Garstka obranych pistacji Świeże listki szpinaku Sos maślano-cytrynowy: masło+ kawałek cytryny umytej i nieobranej, sól, ksylitol Dressing mojito: Olej rzepakowy mały kawałek limonki, mięta suszona Piwo w stylu american pale ale (najlepiej o słodkim profilu i umiarkowanej goryczce

Kuchnia PROzdrowotna
pyszny pieczony sernik na jogurcie greckim z cytrynową nutą bez tłuszczu... 171

Składniki: jajka 5 sztuk, cukier 1 szklanka, olejek cytrynowy 1 łyżeczka, skórka z cytryny 1 łyżka, kardamon mielony 1/4 łyżeczki, anyż mielony 1/4 łyżeczki, budyń waniliowy 1 opakowanie, kasza manna 2,5 łyżki, jogurt grecki 1 kg/wiaderko, biszkopty okrągłe 150 gram, żurawina suszona 1 szklanka, galaretka cytrynowa 1 opakowanie żółtka, cukier, kardamon,anyż,skórkę cytrynową w robocie utrzeć do białości(...)minut na dużych obrotach do ubitej masy wsypać budyń, tartą bułkę, dać jogurt grecki, olejek cytrynowy i na średnich obrotach robota mieszać z 2 minuty do połączenia składników z białek ze szczyptą soli ubić sztywną pianę, dać do masy i łyżką delikatnie wmieszać w masę tortownica 22 cm, dno wyłożyć papierem do pieczenia, boki wysmarować masłem i posypać tartą bułką

W Mojej Kuchni Lubię
WIŚNIOWY POEMAT 180

kostki masła 4 łyżki cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 cukier waniliowy 2 żółtka 2 łyżki śmietany Krem krówka: 1 puszka masy krówkowej kakaowej, 1 kostka masła Krem cytrynowy: 1 budyń waniliowy, 1 szkl. mleka, 3/4 szkl. cukru, 1 kostka masła, 2 łyżki soku z cytryny Dodatkowo: polewa czekoladowa, wiórki truskawkowe  do dekoracji, wiśnie w syropie, herbata(...)kruche: masło siekamy z mąką, dodajemy resztę składników, szybko zagniatamy ciasto, przekładamy na formę, pieczemy w piekarniku na złoty kolor w temperaturze 180 stopni. Wystudzone ciasto nasączamy herbatą. Krem cytrynowy: 1/4 szkl. mleka odlewamy. Pozostałe mleko zagotowujemy z cukrem. W 1/4 szkl. mleka rozrabiamy budyń, wlewamy do gotującego mleka, zagotowujemy. Budyń studzimy. Ucieramy masło, dodajemy wystudzony budyń oraz

słodki bratek