pomysłem do popołudniowej kawki – gwarantuję , że każdy z przyjemnością sięgnie pop dokładkę! Ps. ja do zalania użyłam galaretki truskawkowej , Wy śmiało możecie zrobić ze swoją ulubioną – brzoskwiniową, cytrynową czy też agrestową – każda sprawdzi się idealnie! Polecam! SKŁADNIKI: * banany ( dojrzałe ) – `1 kg * galaretka cytrynowa – 2 op * herbatniki – 150 g * masło ( miękkie ) – 250 g * cukier(...)puder – 4 łyżki DODATKOWO: * banan * galaretka truskawkowa – 1 op SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Galaretki cytrynowe rozpuszczamy w 750 ml wrzątku, odstawiamy do tężenia. Miękkie ( koniecznie! ) masło ucieramy z cukrem, dodajemy rozgniecione widelcem miękkie banany i miksujemy na gładką masę ( jeśli masa nie chce się zrobić kremowa ucieramy nad kąpielą wodną ). Do masy wlewamy tężejące galaretki cytrynowe i miksujemy, a następnie
Ostra na Słodkoktóre dziś Wam przedstawiam są bardzo łatwe i szybkie w przygotowaniu. Ich podstawowym składnikiem jest biały ser oraz płatki czekoladowe. Dla wzbogacenia smaku dodałam nieco soku i skórki z cytryny. Całość oczywiście obtoczona w stopionej czekoladzie:) Pycha! Składniki: cukier waniliowy, 250g chudego twarogu, 2 łyżki soku z cytryny, skórka otarta z pół cytryny(...)szklanka płatków czekoladowych, 100g gorzkiej czekolady, 100g mlecznej czekolady. Wykonanie Twaróg zmiksować przy użyciu blendera. Dodać cukier waniliowy, sok oraz skórkę z cytryny. Płatki czekoladowe zmiksować w blenderze, następnie dodać do masy serowej, całość ponownie zmiksować blenderem. Uformować małe kuleczki, wstawić do lodówki na godzinę. Czekolady stopić na parze. Trufelki obtaczać w czekoladzie, włożyć na 20min
Z miłości do słodkościsałatek, dodany do marynaty odmieni smak pieczonych mięs i ryb, a w deserach wprost na nowo zakwitnie :). Wariant podstawowy syropu przygotowuje się z rozwiniętych kwiatów czarnego bzu, cytryn, cukru i wody. Idąc o krok dalej można przygotować różne wersje smakowe. Dziś polecam rewelacyjne połączenie z imbirem wzbogacone o nuty limonki. Z uwagi na dużą zawartość pyłków kwiatowych na dnie(...)wystudzony do góry dnem) bez problemu przechowuje się długie miesiące. Czas przygotowania: Składniki: 40-50 baldachów kwiatów czarnego bzu, 100 g imbiru, 600-900 g cukru, 4 cytryny, 1 limonka, 2 i 1/2 litra wody. Przygotowanie: Kwiaty odciąć od zielonych łodyżek, zalać 2 litrami wrzącej wody, odstawić na noc. Następnego dnia imbir obrać, pokroić na małe kawałki, zalać pozostałą
SzczyptaSmaQpołudnia oraz w słoneczne dni. Syrop ten jest bardzo słodki, drapie w gardło a jego smak przypomina miód. Składniki: 1000 kwiatów mniszka pospolitego - bez łodyżek 2 pomarańcze 5 cytryn 2 kg cukru 2,5 l wody Wykonanie: 2 pomarańcze i 2 cytryny pokroić w plastry. Kwiaty włożyć do dużego garnka, dodać pomarańcze i cytryny, zalać wodą i gotować przez około(...)minut na małym ogniu. Ugotowany wywar zostawić na noc. Na drugi dzień kwiaty odcedzić i odcisnąć przez gazę lub tetrową pieluchę. Do odcedzonego wywaru dodać sok z reszty cytryn i cukier. Gotować przez 2 - 3 godziny, aż syrop zgęstnieje. Syrop przelać do suchych słoików lub butelek. Syrop można pasteryzować
Mama Gotujemięs. Bardzo polecam taki zestaw! składniki (2 porcje) 500 g filetów łososia ze skórą sól, zmielony pieprz na wywar 1 szklanki wody 1/2 szklanka białego wytrawnego wina 1/2 cytryny, pokrojona w cienkie plasterki 1 szalotka, pokrojona w cienkie plasterki 1 liść laurowy 5-6 gałązek świeżych ziół, takich jak estragon, koper, i Pietruszka 1/2 łyżeczki ziarenek czarnego(...)pokrojone w drobną kostkę 1/2 szklanki bulionu (drobiowego lub warzywnego) 1/2 szklanki śmietany kremówki 36% pęczek koperku sól, biały pieprz, cukier + sok z kiszonych ogórków opcjonalnie do podania Kawałki cytryny, gruba sól morska przygotowanie Łosoś: Wolnowar nagrzać zgodnie z instrukcją. Połączyć wodę, wino, plasterki cytryny, szalotkę, liść laurowy, zioła, ziarenka pieprzu i sól. Przelać do misy wolnowaru, przykryć
Stare Garywięc puszkom, kiedy mogę, mówię zdecydowane nie. Dlategpo polecam kupić zwykłą cieciorkę i ją namoczyć:) Dzisiejszy obiad rzeczywiście był zupełnie inny niż poprzednie. Dodatek kolendry, mięty i soku z cytryny sprawia, że danie to jest niezwykle aromatyczne i orzeźwiające - wspaniały smak i zapach. Świetnie komponuje się z sałatką z różnych sałat z oliwkami - pyyychaaaaa! Składniki (1 porcja): 130 g cieciorki(...)czosnku pół pęczka natki pietruszki 6-10 listków świeżej mięty pół łyżeczki mielonego imbiru łyżeczka nasion kolendry szczypta mielonej gałki muszkatałowej łyżka oleju kokosowego (lub innego) sok z połówki cytryny skórka otarta z cytryny do posypania Przygotowanie: Dzień wcześniej namocz cieciorkę (minimum 12 h) Ugotuj cieciorkę (45-60 minut) do miękkości Na patelni rozgrzej olej, dodaj posiekaną cebulkę, zgniecione
pyszne zdrowościczterech przytulnych ścianach ciasnej kuchni w rodzinnym domu. Weekendzie, trwaj! BEZA Z TRUSKAWKAMI I RABARBAREM /własny;/ beza: 4 duże białka 3/4 szklanki cukru 1 łyżeczka soku z cytryny kilka kropel ekstraktu waniliowego 1 łyżeczka skrobi kukurydzianej/ziemniaczanej Piekarnik nagrzewam do 150 stopni. Białka ubijam na sztywną pianę uważając, aby ich nie przebić. Pod koniec ubijania dodaję stopniowo cukier, intensywnie ubijając(...)każdym dodaniu cukru do białek. Na końcu wlewam sok z cytryny, aromat waniliowy, wsypuję mąkę. Delikatnie łączę. Na papierze do pieczenia rysuję okrąg o średnicy 23 cm. Łyżką rozsmarowuję masę na wyrysowanym polu. Wstawiam do nagrzanego pieca, piekę ok. 50-55 minut. Jeśli beza zacznie delikatnie brązowieć, zmniejszyć temperaturę i przykryć bezę folią aluminiową. Studzę chwile w piekarniku, następnie
W kuchni Karmel-itkiporcji: 750g umytych, obranych truskawek 130g cukru 250ml porto 3 łyżeczki żelatyny 300ml śmietanki kremówki 30% lub 36% 250g serka mascarpone 3 łyżki cukru pudru 1 łyżeczka soku z cytryny skórka starta z 1/2 cytryny 1/4 łyżeczki aromatu waniliowego Kruszonka: 80g mąki pszennej (użyłam tortowej) 30g cukru pudru skórka starta z 1 cytryny szczypta soli 90g masła 50g drobno posiekanych(...)Piekłam na drugiej od dołu półce piekarnika. Po wyjęciu z piekarnika odstawić do całkowitego ostygnięcia. 6. Śmietankę kremówkę ubić na sztywno z cukrem pudrem. Serek wymieszać z sokiem z cytryny, aromatem i skórką cytrynową. Następnie serek dodać do ubitej śmietany i wymieszać. 7. Krem rozłożyć równomiernie w pucharkach i posypać ostygniętą kruszonką. Smacznego
Mała CukierenkaRyba z grilla jest pyszna. Moja zawsze z nutą cytryny i koperku. Taką uwielbiamy i taka na grillu ląduje i tym razem. Czasami najprostsze rozwiązania są najlepsze przecież. Smacznego! Składniki : * łosoś surowy * 2 cytryny * pęczek koperku * sól, świeżo mielony czarny pieprz * łyżka masła Przygotowanie : Łososia kroimy na porcje. Każdy kawałek układamy na folii, dodajemy odrobinę masła, przyprawy(...)cytryny i posiekany koperek. Związujemy w papiloty i grillujemy przez 15 minut. Podajemy na ciepło z plasterkami cytryny i świeżym koperkiem
Magiczne Życie MartyIdealna herbatka na upalne dni, których w najbliższym czasie ma być coraz więcej :) Wspaniale gasi pragnienie, słodzona miodem, czyli zdrowsza, z truskawkami, cytryną i aromatyczną miętą. Orzeźwia, chłodzi, pysznie smakuje. Polecam! :) Składniki na 1 litr herbaty: 500 ml mocnej zielonej herbaty Posti (u mnie 4 torebki) 1 cytryna 12-15 truskawek kilka listków świeżej mięty 2-3 łyżki miody woda(...)niegazowana Do litrowego naczynia przelać mocną zieloną herbatę, dodać miód, wymieszać. Połowę cytryny pokroić w plastry, z pozostałej części wycisnąć sok i dodać do herbaty. Truskawki pokroić na mniejsze części, wrzucić je do herbaty, dodać pozostałą cytrynę i listki mięty. Wymieszać i uzupełnić wodą mineralną. Wystudzić, przed podaniem można dodać kostki lodu. Na zdrowie! :) Przepis dodaję do akcji
Domowa cukiernia EwyNigdy nie przepadałam za cytrynowymi czy pomarańczowymi aromatami w ciastach, teraz wiem gdzie popełniałam błąd, dawałam sztuczne aromaty, tym razem wykorzystałam świeżą cytrynę ;) Dziś wracam do mojego studenckiego miasta, nie było mnie ponad tydzień, trochę tęskniłam, choć też po tak długim pobycie w domu mimo wszystko ciężko mi się zebrać i wyjechać, pociąg 15.30 więc zaraz zmykam ;) Składniki(...)porcja na 1 osobę): około 10 łyżeczek sera białego Emilka 1 jajko 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej firmy Kupiec 1 łyżeczka soku z cytryny skórka starta z 1/4 cytryny (pamiętajcie żeby wyparzyć cytrynę i dokładnie wyszorować) łyżka stewii Sposób przygotowania: Wszystkie składniki mieszamy przekładamy do małego żaroodpornego naczynia pieczemy w temperaturze 170 stopni przez około 30 minut SMACZNEGO
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćśrednie kiwi (dojrzałe, obrać ze skóry) 1 średni banan (dojrzały) 100 ml słodkiej śmietany 30% 2 - 3 łyżki cukru pudru lub trzcinowego 1 łyżka alkoholu 1 łyżka soku z cytryny Lody truskawka + mięta 1/2 kg dojrzałych truskawek 1/2 szklanki listków świeżej mięty 3 - 4 łyżki cukru pudru lub trzcinowego 100 ml słodkiej śmietany(...)łyżka alkoholu 1 łyżka soku z cytryny Lody truskawka + śmietana 1/2 kg dojrzałych truskawek 200 ml słodkiej śmietany 30% 3 - 4 łyżki cukru pudru lub trzcinowego 1 łyżka alkoholu 1 łyżka soku z cytryny Lody jabłko + pomarańcza 2 duże jabłka (obrać ze skóry i drobno pokroić) 3 średnie pomarańcze (wycisnąć sok) 100 ml słodkiej śmietany 30% 1 łyżka alkoholu
Kuchcik gotujenazywany jest sharbatem. Sharbat to popularny w kuchni arabskiej, tureckiej i indyjskiej schłodzony słodki napój przygotowywany na bazie owoców i płatków kwiatów. Mogą się w nim znaleźć aromaty cytryny, pomarańczy, mango, ananasa, hibiskusa, drzewa sandałowego czy właśnie wody różanej. Napój rabarbarowy jest naprawdę pyszny i świetnie ugasi Wasze pragnienie w gorące dni. Zaserwowałam go rodzinie w czasie organizowanej przeze mnie(...)wodą różaną przepis z książki "Saraban" Greg Malouf i Lucy Malouf Składniki (na 400 ml syropu): 500 g rabarbaru, pokrojonego na kawałki 400 g cukru 250 ml wody 1 cytryna lub limonka 2 łyżki wody różanej łyżeczka suszonych płatków róży (opcjonalnie) Przygotowanie: Przełóż rabarbar do garnka z grubym dnem, zasyp cukrem i zostaw na 1,5 godziny. Do garnka
Chilli Czosnek i Oliwakilka gałązek świeżej kolendry kilka listków świeżej mięty 25 g zielonych oliwek bez pestek, pokrojonych na połówki 15 g prażonych płatków migdałów 1 dymka, posiekana sok wyciśnięty z 1/2 cytryny 60 g greckiego jogurtu 20 ml oliwy sól Chermoula: 1 ząbek czosnku, przeciśnięty przez praskę 1 łyżeczka mielonego kuminu 1 łyżeczka mielonych ziaren kolendry 1/2 łyżeczki płatków chili 1/2 łyżeczki(...)słodkiej papryki 1 łyżka drobno posiekanej skórki z kiszonej cytryny 40 ml oliwy 1/4 łyżeczki soli Przygotowanie: Ż eby przygotować chermoulę , mieszamy w małej misce czosnek, kumin, kolendrę, chili, słodką paprykę, skórkę z cytryny, oliwę i sól. B akłażana kroimy wzdłuż na dwie części. Nacinamy głęboko każdą połówkę w skośną kratkę, uważając, żeby nie przekroić skóry. Smarujemy bakłażana chermoulą, rozprowadzamy
Smakowity Blog Kulinarny