proponuję indywidualne doprawienie sosem chili, którego podstawą są małe pikantne papryczki czerwone i/lub zielone, sos rybny, cukier, sok z limonki i woda. Można też dodać świeży czosnek, imbir, trawę cytrynową, liście lub kawałki limonki. Do przygotowywania dań orientalnych polecam (w miarę możliwości) używanie świeżych azjatyckich ziół, przypraw, grzybów, owoców i warzyw, które można kupić w sklepach z żywnością orientalną(...)Czas przygotowania: 15 minut Porcje: 2 Składniki: 1 kg muli(polecam te zapakowane z wodą morską), 1/2 puszki mleczka kokosowego (chudego), 1/2 szklanki wody, 1 łodyga trawy cytrynowej, 2 małe papryczki chili, 1 pęczek dymki, 4 ząbki czosnku, 3 cm korzenia galangalu lub imbiru (w wersji łagodniejszej), 3 listki limonki kafir lub 1/3 limonki garść bazylii tajskiej (lub listki
SzczyptaSmaQciasto na herbatnikach. Dlatego od czasu do czasu powstają w mojej kuchni również i takie smakołyki, niech się chłopak cieszy ;) Wczoraj zrobiłam bardzo szybkie i proste w wykonaniu ciasto cytrynowe bez pieczenia. Wyszło bardzo smaczne, puszyste i kwaskowate. Składniki na małą blaszkę o wym. 20x25cm: ciasto: 1 opakowanie herbatników (użyłam pełnoziarnistych) 1 galaretka cytrynowa 1 kremówka 36% 1 łyżeczka soku(...)cytryny 3 łyżki gęstego jogurtu naturalnego 2 łyżki suszonej lub liofilizowanej żurawiny polewa: 3 łyżki mleka 100 g białej czekolady odrobina ekstraktu lub aromatu cytrynowego dowolna posypka do dekoracji Przygotowanie: CIASTO: Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. Spód wyłożyć herbatnikami tak aby ściśle do siebie przylegały. Galaretkę dobrze rozmieszać w niepełnej szklance gorącej wody. Wystudzić. Aby galaretka szybko zaczęła zastygać
Ze smakiem i z pasjąnowym rokiem witam Was moją kolorową i orzeźwiającą sałatką z avocado i grejpfrutem w cytrynowym vinaigrette. Mam nadzieję, że się skusicie na tą bombę witaminową po świątecznych i sylwestrowych obżarstwach :) Pozostaje mi życzyć Wam dużo zdrowia i radości w Nowym 2014 roku !!! Czas przygotowania: 20 min.Porcja dla 2 osóbKoszt przygotowania: 12,50 złSKŁADNIKI na sałatkę:1 avocado1/2(...)grejpfrutapomidorki koktajlowemozzarella kuleczkikoper włoski (fenkuł)szczypiorekSałata: dębowa, rzymska, rukolaSKŁADNIKI na cytrynowy vinaigrette:1 cytryna100 ml oliwy z oliwek1 łyżeczka musztardy dijon20 ml octu winnegoszczypta soli, pieprzu i cukruPRZYGOTOWANIE cytrynowego vinaigrette:Do miseczki wlewamy oliwę. Dodajemy wyciśnięty sok z cytryny, ocet winny, musztardę. Doprawiamy szczyptą soli, pieprzu i cukru. Wszystkie składniki ze sobą łączymy za pomocą trzepaczki/ ubijaczki na jednolity sos.PRZYGOTOWANIE
kulinarnyJapowiecie na taką modyfikację sałatki greckiej? Wszystkie chwyty dozwolone :) Czyli sałatka a'la grecka z wędzonym kurczakiem w cytrynowo-koperkowym vinaigrette. Skusicie się? Czekam na Wasze opinie i komentarze. Pozdrawiam Czas przygotowania: 15 min.Porcja dla 1 osobyKoszt przygotowania: 8,50 złSKŁADNIKI:50 g wędzonej piersi z kurczaka50 g sera feta1/4 czerwonej papryki4 grube plastry świeżego ogórka6 pomidorków koktajlowych8 zielonych(...)oliwekczerwona cebulaMix sałat: dębowa, radicchio, cykoria, rukolaSKŁADNIKI na cytrynowo-koperkowy vinaigrette:1/2 cytryna60 ml oliwy z oliwekposikany świeży koperekszczypta soli, pieprzu i cukruPRZYGOTOWANIE cytrynowego vinaigrette:Do miseczki wlewamy oliwę. Dodajemy wyciśnięty sok z cytryny i posiekany koperek. Doprawiamy szczyptą soli, pieprzu i cukru. Wszystkie składniki ze sobą łączymy za pomocą trzepaczki/ ubijaczki na jednolity sos.PRZYGOTOWANIE sałatki:Na talerzu układamy
kulinarnyJaDomowy Kucharz) przygotowuje biały, ziołowy ser i uświadamia mi, że nie mając zbyt wiele czasu, ser można przygotować nawet w ciągu kilku godzin, a to za sprawą soku z cytryny. Szok i niedowierzanie. Ale prawda. Jak dla mnie świetny patent! Nie przepadam za kwaśnymi twarogami (przygotowanymi z maślanki, kefiru czy z zsiadłego mleka), dlatego ten jest dla mnie idealny. Serek(...)zakwaszany sokiem z cytryny wychodzi delikatny, soczysty (choć to zależy akurat od długości gotowania) i bialutki. Nie miałam pojęcia, że to może być tak proste! Dlatego mam nadzieję, że tak jak przyszła moda na pieczenie domowego pieczywa, tak namówię Was na przygotowanie domowego twarogu. Wystarczy dobre mleko (nie UTH), cytryna, garnek, sitko i gaza.Składniki:2,5 l mleka krowiego
Słodkie Przyjemnościorganizm szybciej oczyszcza się, mijają też objawy otępienia i uczucie niewyspania. Po przebudzeniu nieoceniony wpływ na poprawę naszego samopoczucia będzie mieć gorzka filiżanka kawy z wit. C lub plasterkiem cytryny, która pobudzi umysł i złagodzi ból głowy, ponieważ spowoduje zwężenie naczyń krwionośnych.Kolejnym sposobem na kaca jest zimny prysznic, gdyż gorąca kąpiel tylko pogorszy samopoczucie i spotęguje ból głowy, gdyż(...)serca, będzie sok pomidorowy, który uzupełni brak potasu, odpowiedzialnego za regulację napięcia mięśniowego i rytm naszego serca.Niechcianych toksyn z organizmu pozbędziemy się też za pomocą napoju z wody i cytryny – przegotowana, ale letnia woda z cytryną i odrobiną mięty, pozwoli na szybszy metabolizm i trawienie w ciągu najbliższego dnia. Przy okazji woda z cytryną odkwasi i oczyści nasz organizm. Pijąc
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięprzyrządzania sałatki z kaszy kuskus. Składniki: - ok. 1,5 szklanki kuskus- 1/3 ogórka szklarniowego- 250g pomidorków koktajlowych- ½ żółtej papryki- pęczek szczypiorku- 2 ząbki czosnku- skórka starta z 1 cytryny- sok z połowy cytryny- sól- pieprz- olej z orzechów włoskich Zagotować w czajniku wodę. Odmierzyć pożądaną ilość kaszy, wsypać do garnka, posolić (1 łyżeczkę), wymieszać, zalać wrzątkiem (woda ma sięgać(...)miski. Pokroić w kostkę obranego ogórka, paprykę, czosnek. Pomidorki koktajlowe pokroić na ćwiartki, posiekać szczypiorek. Wszystkie składniki dodać do kaszy (nie trzeba czekać, aż ostygnie). Dokładnie umyć i wyparzyć cytrynę, zetrzeć z niej skórkę i dodać wraz z sokiem do miski z kaszą. Do smaku – posolić i oprószyć pieprzem. Skropić olejem z orzechów włoskich. Delikatnie wymieszać dwoma widelcami
mojewypiekiinietylkoPewnie wielu takich się znajdzie. Aby wyjść im naprzeciw, warto przypomnieć jeden z wielu przepisów, np. na andruty z pianką. Składniki: - 2 andruty (duże kwadratowe)- 3 galaretki (np. cytrynowa, wiśniowa i z owoców leśnych)- mleko zagęszczone niesłodzone ( puszka ok.400g)- 4 łyżki cukru pudru- ok. 150g białej czekolady- 2 – 3 łyżki słodkiej śmietankiFormę wykładamy folią aluminiową. Przygotowujemy 2 andruty(...)Przestudzoną płynną czekoladą smarujemy dokładnie oba andruty. Pozostawiamy do zastygnięcia (zapobiegnie to ich rozmiękaniu, chociaż może nie do końca). Mleko mocno chłodzimy w lodówce. Dzielimy na dwie części. Galaretkę cytrynową rozpuszczamy w 1 szklance wody i odstawiamy do wystudzenia. Połowę mleka ubijamy z 2 łyżkami cukru pudru. Wlewamy tężejącą galaretkę cytrynową i mieszamy. Masę wylewamy na andrut (na stronę posmarowaną
mojewypiekiinietylkoSkładniki: - ok. 800g filetów z ryby (waga już bez skóry) u mnie był to haddock- 500g makaronu kokardki- 2-3 czerwone papryki- por (młode części)- koperek- cytryna- sól- pieprz cytrynowy- ok.150g sera żółtego (dałam cheddar)- trochę szczypiorku Składniki na kokosowy sos beszamel: - 3 łyżki masła- 3 łyżki mąki pszennej- puszka 400ml mleka kokosowego- 2-3 łyżki soku z cytryny- sól(...)pieprz cytrynowy- świeżo starta gałka muszkatołowa Makaron gotujemy (połowę przewidzianego czasu w przepisie) ok. 3 minut. Odcedzamy. Filety z ryby pozbawiamy skóry i ości, kroimy na większe kawałki, oprószamy solą, pieprzem cytrynowym, skrapiamy sokiem z połowy cytryny, odstawiamy w chłodne miejsce. Przygotowujemy kokosowy sos beszamel. W rondelku rozpuszczamy masło. Na gorące wsypujemy mąkę, mieszamy (jak przy zasmażce). Wlewamy puszkę
mojewypiekiinietylkowydananiu. Tym razem postanowiłam podać go na rukoli, z pesto bazyliowym. Zmieniłam również skład marynaty. Składniki: - dogfish (na zdjęciu już w poniższej marynacie)Marynata:- olej rzepakowy- sok z cytryny- sól wędzona- papryka wędzonaDodatkowo:- mąka do panierowania- olej kokosowy do smażenia Pesto bazyliowe: - bazylia- trochę zielonej cebulki- 2-3 ząbki czosnku- mała garść orzechów pistacjowych- kilka orzechów włoskich(...)łyżki mielonych migdałów- olej kokosowy- sólDodatkowo:- rukola- garść posiekanej zielonej cebulki- 1 łyżka soku z cytryny- olej sezamowy- sól Wszystkie składniki na pesto miksujemy w blenderze na gładką masę. Rybę dokładnie płuczemy, osuszamy, porcjujemy, wkładamy do woreczka. Rozprowadzamy marynatę po rybie i odstawiamy do lodówki na 24 godziny (to bardzo ważne), bez żadnych przypraw. Wyjmujemy, ponownie płuczemy, osuszamy papierowym ręcznikiem
mojewypiekiinietylkokolendra (dałam suszoną)- główka czosnku- różowa sól himalajska- oliwa z oliwek (u mnie w sprayu) Oczyszczonego łososia pozbawiamy łusek, płuczemy i dokładnie osuszamy papierowym ręcznikiem. Sparzoną cytrynę kroimy na plasterki. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia, kładziemy łososia. Nacieramy go wewnątrz i na zewnątrz oliwą z oliwek i tak samo oprószamy solą. Do środka ryby wkładamy plasterki cytryny(...)oraz zioła (oregano, bazylię i kolendrę). Na wierzchu również układamy plasterki cytryny, a obok kładziemy ząbki czosnku w łupinach. Blaszkę wkładamy do piekarnika nagrzanego do 70° C i pieczemy 2,5 godziny.Łosoś pieczony w niskiej temperaturze jest bardzo delikatny i soczysty. Zioła i cytryna nadają mu wspaniałego aromatu. W pełni się zgadzam z autorką przepisu : „Łosoś pieczony w całości
mojewypiekiinietylkobiałego twarogu1 ogórek kiszony (może być konserwowy)paczuszka zielonych oliwekwiązanka czosnku dzikiegoszczypioreksok z poloły cytrynypieprz(możemy dodać żółty ser, ja nie dodałam)dodatkowo:do dekoracji plasterki cytryny, parę oliwek oraz szczypiorekMiąższ awokado wydrążamy z łupin. Jajka ścieramy na tarce. Do awokado dodajemy jajka oraz twaróg. Dokładnie ze sobą mieszamy na gładką masę. Skrapiamy sokiem z cytryny. Ogórek drobno(...)kroimy, szczypiorek i czosnek siekamy, oliwki drobniej siekamy. Wszystko razem mieszamy, Doprawiamy pieprzem. Pastę podajemy w łupinach od awokado. Dekorujemy cząstkami cytryny oraz oliwkami i szczypiorkiem. Całość jeszcze raz skrapiamy sokiem z cytryny. czosnek z mojego ogródka :Dpasta z awokado
Bon Appetit MałgorzatySurowa cukinia marynowana w cytrynowym winegrecie jest nie tylko super szybka,ale rowniez super smaczna.Jesli nie jedliscie jeszcze surowej cukini musicie koniecznie wyprobowac ten przepis.To najzdrowsza wersja cukiniowego menu.Na pewno bedzie Wam smakowac!Jedlismy dzis tak przygotowana cukinie po raz pierwszy i jestesmy po prostu zachwyceni.Delikatnie maslana,chrupiaca,z orzezwiajaca nuta cytrynowa ,po prostu rewelacja!Skladniki na 2 porcje(...)bardzo mlode cukinie 3 lyzki oliwy z oliwek (dalam cytrynowa)1/2 lyzki startej skorki z cytryny1 lyzka octu winnego sok z cytryny1 lyzeczka miodupare galazek tymianku cytrynowego 30 g wiorkow parmezanu lub surowej szynki-opcjonalniesol,pieprzWykonanie:Oliwe,miod,ocet winny dokladnie wymieszac,do otrzymania kremowej konsystencji.Dodac starta skorke z cytryny.Gdy uzywacie zwyklej oliwy z oliwek zamiast octu winnego dodajcie
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Kolejna pyszna propozycja na przyrządzenie łososia. Tym razem łosoś z nutką rozgrzewającego imbiru i cytryny a do tego słodki ananasek na ciepło i ryż składniki: 500 g łososia bez skóry 1 łyżeczka mielonego imbiru 2 łyżki soku z cytryny skórka otarta z połówki cytryny 5 łyżek oleju sól,pieprz 4 plastry świeżego ananasa masło klarowane ryż- mieszanka parabolicznego i dzikiego(...)Przygotować marynatę. Wymieszać olej, sok z cytryny, imbir i skórkę cytrynową, do smaku dodać odrobinę soli i pieprzu. Filet łososia podzielić na dwa kawałki i wrzucić do marynaty. Dokładnie wymieszać aby pokryła rybę. Odstawić do lodówki na kilka godzin a najlepiej na całą noc. Następnie łososia przełożyć na folię aluminiową, ułożyć na blaszce. Wstawić do piekarnika nagrzanego
Monia miesza i gotuje