Składniki : 1 kg mięsa z indyka 3 średnie cebule 2-3 ząbki czosnku suszone pomidory 2 szklanki białego wytrawnego wina 2 listki laurowe przyprawa do indyka sól pieprz czarny mielony masło klarowane do smażenia Sposób wykonania : M ięso z indyka podziel na porcje i podsmaż na maśle klarowanym. Następnie dodaj pokrojone na pół krążki cebuli, czosnek drobno posiekany(...)pokrojony w cienkie plasterki. Całość zalej 1 szklanką wina, dodaj suszone pomidory, listki laurowe, dopraw do smaku solą , pieprzem i przyprawą do indyka. Duś pod przykryciem. Po kilku minutach duszenia wlej drugą szklankę wina i duś pod przykryciem, aż mięso będzie miękkie. Podawaj z ziemniakami, zestawem surówek lub fasolką szparagową. Na każdą porcję mięsa wyłóż duszoną cebulkę i polej winnym
Przepisy i porady kulinarnesosie koperkowym. Pulpety ugotowałam trochę bez przekonania, tak jak ostatnią potrawkę z kurczaka. I znowu wszystko się udało i smakowało tak jak trzeba. Ja nie wiem... Zamiast indyka możecie użyć mięsa np. z łopatki wieprzowej. Składniki: 500 g mielonej piersi z indyka 3 łyżki otrębów (można użyć kaszy manny) 1 jajko 1 cebula 2 ząbki czosnku(...)łyżka masła 1 łyżka mąki pszennej duży pęczek koperku 1 czubata łyżka śmietany 18% sok z połowy cytryny liść laurowy 2 ziarna ziela angielskiego szczypta cukru sól pieprz Indyka wrzucamy do miski, dodajemy do niego pokrojoną w drobną kostkę cebulę, rozdrobiony czosnek, jajko, otręby, sól, pieprz, dokładnie wszystko wyrabiamy, odstawiamy na 15 minut. Po tym czasie z mięsa formujemy
Kardamonovycieniutkie sznycelki cielęce spięte z plasterkiem szynki długodojrzewającej (np. parmeńskiej) i listkiem szałwii najpierw podsmażone na maśle, następnie duszone z dodatkiem białego, wytrawnego wina. Cielęcinę podmieniłam sznycelkami z indyka. Pyszne danie z mięciutkim mięskiem i aksamitnym sosem smakuje wyjątkowo. Szałwia nadaje charakterystycznego smaczku, dlatego nie ma możliwości podmiany innym ziołem. Wyrafinowane i bardzo proste danie uda się każdemu. Koniecznie przygotuj(...)rzymski klasyk w domowym zaciszu! Składniki: 2-3 sznycle z indyka 10 listków szałwii plasterki szynki parmeńskiej masło 150 ml białego wtrawnego wina sól, pieprz Wykonanie: sznycle z indyka rozbić tłuczkiem do mięsa pod płatem folii spożywczej na grubość około 0,5 mm. Poporcjować na małe kawałki. Mięso pospolić i oprószyć pieprzem na każdym plasterku mięsa ułożyć przycięty kawałek szynki
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!miodowo - musztardowym 3. Drożdżowe zawijańce z szynką parmeńską, rukolą, oliwkami, suszonym pomidorem i mozzarellą 4. Strogonow drobiowy z moskolami 5. Świnki w kocykach 6. Pieczone pierożki kebabowe z indykiem 7. Chipsy z tortilli 8. Sałatka z brokułem, prażonym słonecznikiem, wędzonym kurczakiem, fetą, kukurydzą i czosnkiem 9. Drożdżowe bułeczki z salami, rukolą, suszonym pomidorem i mozzarellą(...)czosnkowym 13. Pizza twist 14. Drożdżowe zawijańce z szynką parmeńską, rukolą, oliwkami, suszonym pomidorem i mozzarellą 15. Medaliony warzywne Grönsakskaka z IKEA 16. Quesadillas z indykiem, suszonym pomidorem, papryką i oliwkami 17. Tortilla z indykiem, pomidorem, oliwkami i sałatą 18. Roladki ze szpinakiem i łososiem 19. sałatka warstwowa kebab - gyros
kruche babeczkikością, takich jak np.: szponder, gicz wołowa, łata wołowa; – wołowo-drobiowy – kawałek mięsa wołowego z dodatkiem udka z kurczaka, ćwiartki kurczaka, pałek z kurczaka lub skrzydeł z indyka; – drobiowy – dodaję mix mięsa drobiowego, tj.: skrzydełka i udka kurczaka, kaczki, gęsi lub indyka; – indyczy – pasują udka indyka, skrzydła, szyja, pałki z indyka; – z kaczki
Zasmakuj Kuchnisztuka, papryka kolorowa 2 sztuki, por 1 sztuka większa, ząbki czosnku 5 sztuk, kucharek 2 łyżki, papryka ostra mielona 3/4 łyżeczki, pomidory dojrzałe 1 kg, mięso gulaszowe z indyka 50 dag, olej rzepakowy Wielkopolski czosnek 2 łyżki dynię, papryki obrane pokroić w kostkę, cukinię, bakłażan ze skórką pokroić w kostkę, por, cebulę, czosnek drobno pokroić, pomidory ze skórką blenderem zmiksować(...)mieszając wlać zmiksowane pomidory (po dodaniu zmiksowanych pomidorów nie trzeba zagęszczać mąką)-(można użyć zamiast świeżych pomidorów sok pomidorowy w kartonie, wymieszać, gotować z 30 minut pod przykryciem gulaszowe indyka pokroić drobniej, na oleju smażyć do miękkości, dodać do smaku przyprawę do indyka usmażone mięso połączyć z warzywami, wymieszać, najlepiej przygotować wieczorem na drugi dzień - wielowarzywny gulasz z dodaniem indyka
W Mojej Kuchni LubięDzisiaj przedstawiam roladę z indyka na rodzinny obiad. Oczywiście jest to danie również dietetyczne. Jako dodatek do obiadu wybrałam pęczak i puree ziemniaczano – marchewkowe a dodatki jakie Wy wybierzecie zależą wyłącznie od Was. Składniki: na 8 porcji 700 g fileta z indyka 370 g indyka mielonego 1 małe jajko 6 plasterków szynki szwarcwaldzkiej 50 g suszonych pomidorów w oleju ( odsączonych(...)Garść suszonych grzybów leśnych Mały pęczek natki pietruszki Sól Pieprz Wykonanie: Grzyby suszone namaczamy w gorącej wodzie aby zmiękły ( najlepiej na godzinę przed ). Filet z indyka kroimy aby uzyskać jak największą powierzchnię do rolady. Rozbijamy przez folię. Staramy się aby nie uszkodzić mięsa. Następnie przyprawiamy solą i pieprzem z obu stron. Do mielonego mięsa dodajemy jajko. Grzyby, pomidory i pietruszkę
Smaki Ewykurczaka właśnie w wiórkach kokosowych. Wywołałam tym zachwyt wśród moich współlokatorek, dlatego pewnie sytuacja ta utkwiła w mojej pamięci... Dziś zamiast fileta z kurczaka będę panierowała medaliony z indyka. Panierka z wiórek kokosowych jest na tyle uniwersalna, że pasuje do kotlecików zarówno z drobiu, jak i ze schabu. Choć moim zdaniem lepiej komponuje się z drobiem, może dlatego(...)jestem fanką schabu i ogólnie wieprzowiny 😉 I tak w łatwy sposób możemy odczarować codzienne, nudne kotlety! Składniki: 300-400 g medalionów z indyka 2 jajka 1 szklanka wiórków kokosowych sól, pieprz olej do smażenia Wykonanie: Medaliony z indyka, myjemy i osuszamy. W jednym talerzu rozbełtujemy jajka, a na drugi talerz wysypujemy wiórki kokosowe. Medaliony przyprawiamy z obu stron
Kuchnia MagdaLenynudne i bez smaku, z pewnością uległ stereotypom. Dziś udowodnię Wam, że na parze można ugotować zdrowy i przepyszny obiad. Parujemy! Wybrałam delikatne i chude mięso z polędwicy piersi indyka, wykorzystuję pesto (które zawsze mam w lodówce) i mozzarellę. Kasza pęczak ugotowana al dente to mój ulubiony dodatek obiadowy. Całości dopełnia obłędna sałatka ze szpinakiem, suszonymi pomidorami, prażonymi płatkami migdałowymi(...)lekko słodkim sosem winagret, przełamanym odrobiną cytryny i octu balsamicznego. Składniki na 2 porcje : polędwiczka z piersi indyka o wadze ok. 300g 2 łyżki pesto bazyliowego (może być gotowiec ze słoika, choć polecam własnoręcznie przygotować wg. mojego przepisu na pesto ) 20g sera mozzarella sól, pieprz do smaku 100g kaszy pęczak potrójna objętość wody w stosunku do kaszy szczypta soli 100g
DietologPrzed nami weekend, trochę więcej czasu by przygotować coś pysznego! Zapraszam na tortille z nuggetsami z indyka! Wyszło przepysznie! Mąż zachwycony, a jak on zachwycony, to i ja zachwycona :). Składniki: 500 g polędwiczek z indyka sól pieprz słodka papryka 1/2 łyżeczki curry oliwa z oliwek składniki na ciasto naleśnikowe: 1 jajko 1 szkl mąki tortowej 1/2 szkl mleka sól pieprz(...)paski lub kostkę - wg uznania, skropić oliwą dodać przyprawy i wymieszać. Odstawić na 30 minut. W tym czasie przygotować ciasto naleśnikowe - wszystkie składniki zmiksować (konsystencja powinna być gęsta). Kawałki indyka wrzucić do ciasta, wymieszać, odstawić. Przygotować warzywa: sałatę porwać na mniejsze kawałki do miski, pomidorki przepołowić, paprykę, suszone pomidory i oliwki pokroić w drobną kostkę, kukurydzę odcedzić. Wszystko wymieszać
Trufelkowoteraz muszę przynajmniej raz w tygodniu gotować jakąś, bo chodzi i woła "ziupa i ziupa" Tym razem kolejna z dodatkiem kurkumy, dlatego, że to samo zdrowie, miałam kawałek indyka, dyni dokupiłam batata i kalarepę. Zupa jest delikatna, troszkę słodkawa, nam i dzieciom smakowała bardzo :-) Polecam i miłego dnia życzę :-) Składniki: 1 czerwona cebula 2 ząbki czosnku 1 batat 1 kalarepa(...)około 200 g dyni Hokkaido około 150 g filetu z indyka 1,5 l bulionu warzywnego kurkuma (ja dałam tak około 1/2 łyżeczki) 1/2 łyżeczki słodkiej papryki zioła prowansalskie lubczyk sól pieprz 2 ząbki czosnku 1 łyżka oliwy z oliwek 1 łyżka masła klarowanego 1/3 szklanki śmietany do zup i sosów 1. Cebulę obieram kroję w drobną
kruche babeczkipierniczkami? Nie wierzyłam że może to być tak pyszny smak. Ciężko go opisać, jednak przez długi czas będzie mi towarzyszył i na pewno powtórzę to danie. Soczysty i kruchy indyk, a do tego bardzo aksamitny sos piernikowy, którego sekret tkwi w odpowiednich przyprawach. Przepis bierze udział w konkursie #przepisnakopernika – czy jest godzien publikacji w książce kucharskiej? Przygotuj danie(...)najbliższy obiad i oceń to // Składniki: 400 g piersi z indyka + sól, majeranek, curry, sos sojowy, olej 10 pierniczków (uszatki firmy Kopernik) 6 łyżek mleczka kokosowego (80%) 50 ml ciepłej wody 1/2 łyżeczki sosu sojowego 1/3 łyżeczki imbiru w proszku 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej kilka kropel soku z cytryny szczypta soli Sposób przygotowania: Pierś z indyka pokrój na mniejsze części
Via Gustomożna otrzymać różne smaki w zależności od składników, których się użyje. Ten gulasz ma lekko ostry, orientalny smak. Oczywiście ostrość można regulować dowolnie. Składniki: ok. 500 g piersi z indyka 1 średnia cebula - ja użyłam małej cebuli i resztek cebuli ze szczypiorkiem 2 spore marchewki 5 łyżek oleju rzepakowego 2-3 ząbki czosnku Mieszanka przypraw: sól, pieprz, 1/2 łyżeczki kardamonu(...)łyżeczki mielonego imbiru, 1/2 łyżeczki mielonej słodkiej papryki, szczypta mielonej ostrej papryki, duża szczypta cynamonu. 1 łyżka mąki kukurydzianej Pierś z indyka oczyścić, pokroić na grubą kostkę i zamarynować w przyprawach, rozgniecionym czosnku i dwóch łyżkach oleju. Odstawić na ok 30 minut. Na patelnie wlać 3 łyżki oleju i wrzucić cebulę pokrojoną w grube piórka. Zeszklić. Dodać marchewkę
Ze smakiem bez glutenumnie wtedy rewelacyjnie sprawdza się ciasto francuskie. Dodać możemy co lubimy i na słono i na słodko rewelacja. Tym razem w formie tarty z brokułem, pomidorkami koktajlowymi, suszonymi pomidorami, indykiem i mozzarellą. Pycha :-). Miłego dzionka :-) Składniki: 1 opakowanie ciasta francuskiego 1 brokuł kilka pomidorków koktajlowych kilka suszonych pomidorów starta mozzarella polędwica z indyka 1. Brokuła gotujemy al'dente. Indyka kroimy(...)drobną kosteczkę. 2. W naczyniu żaroodpornym rozkładamy ciasto francuskie, co wystaje poza naczynie obcinamy nożem. Na ciasto układamy warzywa i indyka, posypujemy startą mozzarellą, robimy paski z pozostałego ciasta. 3. Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni (termoobieg), tartę pieczemy około 25 minut. Smacznego
kruche babeczkiMoje pyszne szparagi zawinięte w pierś indyka i otulone boczkiem - danie w miarę szybkie,proste i smaczne. Czy można chcieć czegoś więcej? Składniki: 4 plastry fileta z indyka 4 podłużne plastry wędzonego boczku ok 12 sztuk zielonych szparagów kawałek żółtego sera śmietana 30% 1/2 łyżeczki musztardy rosyjskiej sól,pieprz słodka mielona papryka ( u mnie wędzona) zioła prowansalskie(...)cukru.Gotujemy ok 5 min,wyjmujemy i odstawiamy. W tym czasie szykujemy sos: śmietanę łączymy z musztardą,pieprzem,szczyptą gałki muszkatołowej oraz mieloną słodką papryką ( ilość przypraw wg uznania). Plastry indyka myjemy,lekko rozbijamy. Przyprawiamy solą,pieprzem oraz słodką papryką wędzoną. Na każdym plastrze indyka kładziemy po 3 szparagi,zwijamy,całość owijamy ściśle boczkiem. Na patelni rozgrzewamy niewielką ilość oleju,wkładamy
Niespełnione zdolności kulinarne