Delikatny pasztet z indyka z dodatkiem wątróbki drobiowej i żurawiny namoczonej w czerwonym winie, z wierzchu pokryty warstwą z płatków migdałowych. Mięso i warzywa na pasztet można ugotować wieczorem i zostawić w bulionie do ostudzenia, do następnego dnia. Z podanych składników wychodzą nam 2 małe foremki pasztetu 10 x 22 cm. Składniki: 5 łyżek suszonej żurawiny, 150 ml czerwonego wina(...)łyżki cukru, 1,5 l bulionu drobiowego, 2 liście laurowe, 4 ziarna ziela angielskiego, 2 marchewki (średnie), 1 pietruszka, 600 g piersi z indyka, 300 g wątróbki drobiowej, 1 bułka kajzerka, 2 jajka, sól i pieprz, gałka muszkatołowa, zioła prowansalskie, 1 żółtko, 3 łyżki mleka, 4 łyżki płatków migdałowych. Wino przelać do rondelka
Świat Domowej Kuchnikońca byłam przekonana do tej części indyka, ale kombinować trzeba ze wszystkim. Nie miałam również pojęcia jak go przyrządzić, nie wiedziałam jak mięso się zachowa w czasie obróbki i jak się to będzie jadło. Na początku miałam pomysł pozbycia się skóry ze skrzydeł, ale przypomniało mi się, że indyk jest dość suchym mięsem, więc prawdopodobnie wyszłyby wióry. To była dobra(...)ekstra. W ogóle, nie wiedziałam, że takie skrzydła swoje ważą (z rozpędu kupiłam prawie 2 kg, część musiałam zamrozić, bo nie dalibyśmy rady tego zjeść). Składniki: 4 skrzydła z indyka 1 duża puszka brzoskwiń 4 łyżki jasnego sosu sojowego 3 ząbki czosnku 1 średnia chili 1 łyżeczka przyprawy garam masala olej rzepakowy (przepis na 4-5 porcji) Skrzydła myjemy, osuszamy
Kardamonovyprosięta na Food Fest w Katowicach, ale naprawdę nie potrafię. Przypomniał mi się smak wczorajszej buły, dodatkowo siedziałam przed chwilą nad zdjęciami i jakoś tak. Genialne. Połączenie pieczonego indyka z dżemem brzoskwiniowym… nie no, znowu to samo. Składniki: 6 plastrów rolady z indyka 2 ulubione bułki 2 łyżeczki dżemu brzoskwiniowego spora garść rukoli mała garść kiełków rzodkiewki parę plasterków(...)chili (przepis na 2 porcje) Bułki faszerujemy wszystkimi składnikami, według własnych upodobań. Polecam na dolną bułkę wlać trochę sosu z pieczenia indyka. Artykuł Bułka z pieczonym indykiem i dżemem brzoskwiniowym pochodzi z serwisu Kardamonowy
Kardamonovymistrz. Muszę się w końcu dowiedzieć co to za gatunek. A o co chodzi z gulaszem? W sumie o nic, jemy ostatnio trochę zdrowiej, więc skończyło się na indyku i tej (nie cholernej) dyni. Do tego dużo aromatycznych przypraw i wyszło naprawdę super. To taki przepis, do którego na pewno wrócę. Składniki: 600 g piersi z indyka 400 g dyni(...)porcje) Cebulę kroimy w drobną kostkę, czosnek w plasterki, smażymy na średnim ogniu około 2 minuty. Dodajemy do tego pokrojony w średnią kostkę filet, rumienimy. Do indyka i warzyw dosypujemy słodką paprykę, kolendrę, imbir i cynamon, wszystko smażymy 30 sekund. Całość zalewamy wodą i pomidorami z puszki, doprawiamy solą i świeżo zmielonym pieprzem, gotujemy 10 minut. Po tym czasie
Kardamonovyjedzenie świetnie sprawdza się w pracy. Kombinujcie ze składnikami i jedzcie na zdrowie. Oczywiście w sezonie korzystajcie ze świeżych warzyw. Składniki: 1 szklanka kaszy kuskus 300 g piersi z indyka 300 g mrożonych brokułów 1 mała czerwona cebula garść kiełków z rzodkiewki pół łyżeczki rozmarynu szczypta mielonej słodkiej papryki szczypta mielonej chili 1 łyżeczka jasnego sosu sojowego 1 łyżka soku(...)cytryny sól pieprz olej rzepakowy (przepis na 2-3 porcje) Indyka kroimy w sporą kostkę, dodajemy do niego sos sojowy, rozmaryn, słodką paprykę, chili, mieszamy i odstawiamy na 15 minut. Kuskus wsypujemy do miski i zalewamy wrzątkiem (1 cm ponad kaszę), przykrywamy i odstawiamy na 5 minut. Po tym czasie kaszę rozdrabniamy widelcem i przesypujemy do miski. Indyka smażymy
Kardamonovysosie koperkowym. Pulpety ugotowałam trochę bez przekonania, tak jak ostatnią potrawkę z kurczaka. I znowu wszystko się udało i smakowało tak jak trzeba. Ja nie wiem… Zamiast indyka możecie użyć mięsa np. z łopatki wieprzowej. Składniki: 500 g mielonej piersi z indyka 3 łyżki otrębów (można użyć kaszy manny) 1 jajko 1 cebula 2 ząbki czosnku(...)łyżka masła 1 łyżka mąki pszennej duży pęczek koperku 1 czubata łyżka śmietany 18% sok z połowy cytryny liść laurowy 2 ziarna ziela angielskiego szczypta cukru sól pieprz Indyka wrzucamy do miski, dodajemy do niego pokrojoną w drobną kostkę cebulę, rozdrobiony czosnek, jajko, otręby, sól, pieprz, dokładnie wszystko wyrabiamy, odstawiamy na 15 minut. Po tym czasie z mięsa formujemy kulki
KardamonovyTego typu kotlety najczęściej robi się z kurczaka, ale jak wiecie staram się go rzadko używać w kuchni. W sklepach mamy piękny zamiennik w postaci indyka, więc spokojnie można go użyć. Do tego postanowiłam dodać własnoręcznie zerwaną botwinę (tak, tak) i trochę ziół. Wyszło super. Składniki: 500 g piersi z indyka pęczek botwinki 1 marchewka 1 cebula 2 ząbki(...)mały pęczek natki pietruszki 2 jajka 2 łyżki mąki pszennej 1/3 łyżeczki mielonej kolendry 1/4 łyżeczki curry sól pieprz olej rzepakowy (przepis na około 12 kotletów) Piersi z indyka kroimy w drobną kostkę, wrzucamy do miski. Dodajemy do niej poszatkowaną botwinkę (ja użyłam jedynie łodyg, Wy możecie dorzucić oczywiście jeszcze liście), startą na grubych oczkach marchewkę, pokrojoną w drobną
Kardamonovymiały znaleźć się brzoskwinie, ale zanim ją zrobiłam, zwiędły. Zaraz obok leżało mango, któremu do zwiędnięcia było jeszcze daleko, więc wylądowało w sałatce. Wyszło zacnie. Za jakiś czas zamienię indyka na inne mięso, ale o tym dowiecie się w swoim czasie. Składniki: 500 g filetu z indyka pół szklanki ryżu 1 mango mała biała część pora 2 łyżki jogurtu naturalnego(...)łyżka majonezu pół pęczka natki pietruszki 1 łyżka przyprawy do gyrosa odrobina soku z cytryny sól pieprz olej rzepakowy Ryż gotujemy al dente, odcedzamy i odstawiamy. Indyka kroimy w kostkę, obtaczamy w przyprawie do gyrosa, odstawiamy na godzinę. Po tym czasie obsmażamy mięso na złoty kolor, wrzucamy do miski. Dodajemy do niego pokrojonego w półplasterki pora, pokrojone w małą kostkę
KardamonovyChociaż powiem Wam szczerze, że najbardziej smakuje mi w nich tak naprawdę kapusta. Oczywiście z sosem pomidorowym, nie inaczej. Trochę przypadkiem wylądowało u nas w domu mielone mięso z indyka, więc postanowiłam zrobić z niego gołąbki bez zawijania z indykiem i włoską kapustą. Bez zawijania, bo szybciej. Zresztą już dawno chciałam spróbować je zrobić, więc w końcu je zrobiłam. Smakują(...)oryginalnej. Kasza, wiadomo… Jeżeli chodzi o sos do gołąbków, wykorzystałam przepis na sos pomidorowy do makaronu , ale nie dodałam do niego oregano. Składniki: 750 g mielonego mięsa z indyka pół szklanki suchego białego ryżu pół kapusty włoskiej 1 duża cebula 2 ząbki czosnku 1 łyżka poszatkowanej natki pietruszki sól pieprz olej rzepakowy sos: 700 ml gęstej passaty pomidorowej
KardamonovyRoladki drobiowe ze szpinakiem i suszonymi pomidorami w pysznym sosie to wykwintne i wyborne danie, które można podać nie tylko na niedzielny obiad. Roladki przygotowałam z udźców indyka i wyszły bardzo smaczne, ale świetnie też sprawdzi się karkówka wieprzowa pokrojona w plastry. Danie podajemy z ziemniakami i ulubioną surówką. Składniki na roladki drobiowe ze szpinakiem: 1,2 kg mięsa(...)udźca indyka bez skóry i kości (można zastąpić karkówką wieprzową) 300 ml bulionu drobiowego 200 ml śmietany 30% około 1/3 szklanki mąki pszennej sól, pieprz, papryka ostra Farsz: 150 g szpinaku (dałam mrożony) 2 ząbki czosnku 4-5 suszonych pomidorów łyżka masła sól, pieprz Przygotowanie Przygotowujemy farsz. Przeciśnięty przez praskę czosnek podsmażamy przez minutę na roztopionym na patelni
e-PrzepisyKulinarnerodzinka bardzo lubi, kolor na talerzu jest i dodatkowe witaminki też. Idąc za ciosem zrobiłam klopsiki w sosie, sosie koperkowym :) Sos lekki, bez dodatku mąki, klopsiki delikatne z udźca indyka. Bardzo smaczny i prosty w wykonaniu obiad. Polecam :) Składniki - 0,5 kg mięsa mielonego ( u mnie z udźca indyka ) - 1 jajko - 1 łyżka kaszy manny - duży ząbek czosnku - szczypta majeranku(...)klopsiki podałam z ziemniakami purre i marchewką na gęsto z czosnkiem i koperkiem. Smacznego :) Jeśli lubicie klopsiki/pulpeciki to poniżej jeszcze kilka moich propozycji : Delikatne pulpeciki z indyka w pomidorowym sosie. Pulpeciki w młodej kapuście. Pulpety z indyka w sosie pieczarkowo serkowym. Lekkostrawna zupa z klopsikami drobiowymi. Pulpety w sosie własnym. Delikatne klopsiki mięsne
Kuchnia z widokiem na ogródDzień dobry :-) Dziś danie jednogarnkowe. Mąż takie bardzo lubi. Tym razem jambalaya z indykiem, chorizo i cukinią, do tego papryka, seler naciowy i natka pietruszki. Danie wychodzi naprawdę pyszne i jest szybkie w przygotowaniu. Polecam i miłego poniedziałku Wam życzę :-) Składniki na 4 porcje: około 400 g mięsa z udźca indyka 250 g kiełbasy chorizo 200 g ryżu u mnie(...)puszka krojonych pomidorów natka pietruszki 1 łyżka masła 1 litr bulionu warzywnego lub drobiowego 1/3 łyżeczki kminu rzymskiego sól pieprz 1. Cebulę kroimy w piórka, czosnek w paseczki, indyka w kostkę, paprykę w kostkę, marchewkę w plasterki. 2. Na głębokiej patelni rozgrzewamy łyżeczkę masła. Wrzucamy cebulę, jak się nam zeszkli dodajemy czosnek i indyka. Smażymy. 3. Teraz wrzucamy ryż
kruche babeczkiProsty do przygotowania gulasz z piersi z indyka z papryką, jarmużem i ciecierzycą . Zdrowe danie obiadowe gotowe w 20 minut. Czytaj więcej: Gulasz z piersi indyka z papryką, jarmużem i ciecierzycą The post Gulasz z piersi indyka z papryką, jarmużem i ciecierzycą appeared first on Moja Delicja
Moja DelicjaSkładniki – na 2 porcje: – 200 g makaronu tagiatelle -1 pierś z indyka – olej rzepakowy lub inny – 2 ząbki czosnku – mała czerwona cebula – pomidorki koktajlowe (10 sztuk) – suszone pomidory (6 sztuk) – sól, pieprz, zioła (np. mieszanka ziół toskańskich) – parmezan do posypania – świeża bazylia do dekoracji Przygotowanie: Makaron wrzucić do wrzącej, osolonej wody(...)ugotować al dente. Pierś z indyka kroimy w kostkę i doprawiamy solą pieprzem i ziołami ( u mnie mieszanka ziół toskańskich) Obieramy czosnek, zgniatamy i odkładamy na chwilę. Cebulę zeszklić, następnie dodać pokrojony czosnek a po chwili indyka. Pokroić suszone pomidory i wrzucić na patelnię. Pomidorki koktajlowe umyć i przekroić na połówki dodać, smażyć wszystko jeszcze 2 minuty co jakiś czas
I LOVE LIFE/uploads\/2020\/03\/crocquetas-1-250x250.jpg","https:\/\/www.bardzogrubysmok.pl\/wp-content\/uploads\/2020\/03\/crocquetas-1-198x164.jpg","https:\/\/www.bardzogrubysmok.pl\/wp-content\/uploads\/2020\/03\/crocquetas-1-320x200.jpg"],"recipeIngredient":["2 jajka,\r","50g sera parmezan,\r","250g fleta z indyka,\r","100g \u015bwie\u017cych li\u015bci szpinaku,\r","bu\u0142ka tarta,\r","olej,\r","s\u00f3l, pieprz"],"name":"Hiszpa\u0144skie crocquetas","recipeCategory":"na imprez\u0119, przek\u0105ski","cookTime":"PT0H0M","prepTime(...)PT0H0M","recipeInstructions":["Jajka roztrzepa\u0107 na talerzu. Doda\u0107 s\u00f3l i pieprz.\r","Doda\u0107 ser, filet z indyka i szpinak. Ca\u0142o\u015b\u0107 rozdrobni\u0107 blenderem.\r","Doda\u0107 15g bulki tartej y wymiesza\u0107.\r","Formowa\u0107 kule, obtacza\u0107 je w roztrzepanym jajku i panierowa\u0107 w bu\u0142ce tartej.\r","Sma\u017cy\u0107
Bardzo Gruby Smok