sosie koperkowym. Pulpety ugotowałam trochę bez przekonania, tak jak ostatnią potrawkę z kurczaka. I znowu wszystko się udało i smakowało tak jak trzeba. Ja nie wiem… Zamiast indyka możecie użyć mięsa np. z łopatki wieprzowej. Składniki: 500 g mielonej piersi z indyka 3 łyżki otrębów (można użyć kaszy manny) 1 jajko 1 cebula 2 ząbki czosnku(...)łyżka masła 1 łyżka mąki pszennej duży pęczek koperku 1 czubata łyżka śmietany 18% sok z połowy cytryny liść laurowy 2 ziarna ziela angielskiego szczypta cukru sól pieprz Indyka wrzucamy do miski, dodajemy do niego pokrojoną w drobną kostkę cebulę, rozdrobiony czosnek, jajko, otręby, sól, pieprz, dokładnie wszystko wyrabiamy, odstawiamy na 15 minut. Po tym czasie z mięsa formujemy kulki
KardamonovyTego typu kotlety najczęściej robi się z kurczaka, ale jak wiecie staram się go rzadko używać w kuchni. W sklepach mamy piękny zamiennik w postaci indyka, więc spokojnie można go użyć. Do tego postanowiłam dodać własnoręcznie zerwaną botwinę (tak, tak) i trochę ziół. Wyszło super. Składniki: 500 g piersi z indyka pęczek botwinki 1 marchewka 1 cebula 2 ząbki(...)mały pęczek natki pietruszki 2 jajka 2 łyżki mąki pszennej 1/3 łyżeczki mielonej kolendry 1/4 łyżeczki curry sól pieprz olej rzepakowy (przepis na około 12 kotletów) Piersi z indyka kroimy w drobną kostkę, wrzucamy do miski. Dodajemy do niej poszatkowaną botwinkę (ja użyłam jedynie łodyg, Wy możecie dorzucić oczywiście jeszcze liście), startą na grubych oczkach marchewkę, pokrojoną w drobną
Kardamonovymiały znaleźć się brzoskwinie, ale zanim ją zrobiłam, zwiędły. Zaraz obok leżało mango, któremu do zwiędnięcia było jeszcze daleko, więc wylądowało w sałatce. Wyszło zacnie. Za jakiś czas zamienię indyka na inne mięso, ale o tym dowiecie się w swoim czasie. Składniki: 500 g filetu z indyka pół szklanki ryżu 1 mango mała biała część pora 2 łyżki jogurtu naturalnego(...)łyżka majonezu pół pęczka natki pietruszki 1 łyżka przyprawy do gyrosa odrobina soku z cytryny sól pieprz olej rzepakowy Ryż gotujemy al dente, odcedzamy i odstawiamy. Indyka kroimy w kostkę, obtaczamy w przyprawie do gyrosa, odstawiamy na godzinę. Po tym czasie obsmażamy mięso na złoty kolor, wrzucamy do miski. Dodajemy do niego pokrojonego w półplasterki pora, pokrojone w małą kostkę
KardamonovyChociaż powiem Wam szczerze, że najbardziej smakuje mi w nich tak naprawdę kapusta. Oczywiście z sosem pomidorowym, nie inaczej. Trochę przypadkiem wylądowało u nas w domu mielone mięso z indyka, więc postanowiłam zrobić z niego gołąbki bez zawijania z indykiem i włoską kapustą. Bez zawijania, bo szybciej. Zresztą już dawno chciałam spróbować je zrobić, więc w końcu je zrobiłam. Smakują(...)oryginalnej. Kasza, wiadomo… Jeżeli chodzi o sos do gołąbków, wykorzystałam przepis na sos pomidorowy do makaronu , ale nie dodałam do niego oregano. Składniki: 750 g mielonego mięsa z indyka pół szklanki suchego białego ryżu pół kapusty włoskiej 1 duża cebula 2 ząbki czosnku 1 łyżka poszatkowanej natki pietruszki sól pieprz olej rzepakowy sos: 700 ml gęstej passaty pomidorowej
KardamonovyRoladki drobiowe ze szpinakiem i suszonymi pomidorami w pysznym sosie to wykwintne i wyborne danie, które można podać nie tylko na niedzielny obiad. Roladki przygotowałam z udźców indyka i wyszły bardzo smaczne, ale świetnie też sprawdzi się karkówka wieprzowa pokrojona w plastry. Danie podajemy z ziemniakami i ulubioną surówką. Składniki na roladki drobiowe ze szpinakiem: 1,2 kg mięsa(...)udźca indyka bez skóry i kości (można zastąpić karkówką wieprzową) 300 ml bulionu drobiowego 200 ml śmietany 30% około 1/3 szklanki mąki pszennej sól, pieprz, papryka ostra Farsz: 150 g szpinaku (dałam mrożony) 2 ząbki czosnku 4-5 suszonych pomidorów łyżka masła sól, pieprz Przygotowanie Przygotowujemy farsz. Przeciśnięty przez praskę czosnek podsmażamy przez minutę na roztopionym na patelni
e-PrzepisyKulinarnerodzinka bardzo lubi, kolor na talerzu jest i dodatkowe witaminki też. Idąc za ciosem zrobiłam klopsiki w sosie, sosie koperkowym :) Sos lekki, bez dodatku mąki, klopsiki delikatne z udźca indyka. Bardzo smaczny i prosty w wykonaniu obiad. Polecam :) Składniki - 0,5 kg mięsa mielonego ( u mnie z udźca indyka ) - 1 jajko - 1 łyżka kaszy manny - duży ząbek czosnku - szczypta majeranku(...)klopsiki podałam z ziemniakami purre i marchewką na gęsto z czosnkiem i koperkiem. Smacznego :) Jeśli lubicie klopsiki/pulpeciki to poniżej jeszcze kilka moich propozycji : Delikatne pulpeciki z indyka w pomidorowym sosie. Pulpeciki w młodej kapuście. Pulpety z indyka w sosie pieczarkowo serkowym. Lekkostrawna zupa z klopsikami drobiowymi. Pulpety w sosie własnym. Delikatne klopsiki mięsne
Kuchnia z widokiem na ogródDzień dobry :-) Dziś danie jednogarnkowe. Mąż takie bardzo lubi. Tym razem jambalaya z indykiem, chorizo i cukinią, do tego papryka, seler naciowy i natka pietruszki. Danie wychodzi naprawdę pyszne i jest szybkie w przygotowaniu. Polecam i miłego poniedziałku Wam życzę :-) Składniki na 4 porcje: około 400 g mięsa z udźca indyka 250 g kiełbasy chorizo 200 g ryżu u mnie(...)puszka krojonych pomidorów natka pietruszki 1 łyżka masła 1 litr bulionu warzywnego lub drobiowego 1/3 łyżeczki kminu rzymskiego sól pieprz 1. Cebulę kroimy w piórka, czosnek w paseczki, indyka w kostkę, paprykę w kostkę, marchewkę w plasterki. 2. Na głębokiej patelni rozgrzewamy łyżeczkę masła. Wrzucamy cebulę, jak się nam zeszkli dodajemy czosnek i indyka. Smażymy. 3. Teraz wrzucamy ryż
kruche babeczkiProsty do przygotowania gulasz z piersi z indyka z papryką, jarmużem i ciecierzycą . Zdrowe danie obiadowe gotowe w 20 minut. Czytaj więcej: Gulasz z piersi indyka z papryką, jarmużem i ciecierzycą The post Gulasz z piersi indyka z papryką, jarmużem i ciecierzycą appeared first on Moja Delicja
Moja DelicjaSkładniki – na 2 porcje: – 200 g makaronu tagiatelle -1 pierś z indyka – olej rzepakowy lub inny – 2 ząbki czosnku – mała czerwona cebula – pomidorki koktajlowe (10 sztuk) – suszone pomidory (6 sztuk) – sól, pieprz, zioła (np. mieszanka ziół toskańskich) – parmezan do posypania – świeża bazylia do dekoracji Przygotowanie: Makaron wrzucić do wrzącej, osolonej wody(...)ugotować al dente. Pierś z indyka kroimy w kostkę i doprawiamy solą pieprzem i ziołami ( u mnie mieszanka ziół toskańskich) Obieramy czosnek, zgniatamy i odkładamy na chwilę. Cebulę zeszklić, następnie dodać pokrojony czosnek a po chwili indyka. Pokroić suszone pomidory i wrzucić na patelnię. Pomidorki koktajlowe umyć i przekroić na połówki dodać, smażyć wszystko jeszcze 2 minuty co jakiś czas
I LOVE LIFE/uploads\/2020\/03\/crocquetas-1-250x250.jpg","https:\/\/www.bardzogrubysmok.pl\/wp-content\/uploads\/2020\/03\/crocquetas-1-198x164.jpg","https:\/\/www.bardzogrubysmok.pl\/wp-content\/uploads\/2020\/03\/crocquetas-1-320x200.jpg"],"recipeIngredient":["2 jajka,\r","50g sera parmezan,\r","250g fleta z indyka,\r","100g \u015bwie\u017cych li\u015bci szpinaku,\r","bu\u0142ka tarta,\r","olej,\r","s\u00f3l, pieprz"],"name":"Hiszpa\u0144skie crocquetas","recipeCategory":"na imprez\u0119, przek\u0105ski","cookTime":"PT0H0M","prepTime(...)PT0H0M","recipeInstructions":["Jajka roztrzepa\u0107 na talerzu. Doda\u0107 s\u00f3l i pieprz.\r","Doda\u0107 ser, filet z indyka i szpinak. Ca\u0142o\u015b\u0107 rozdrobni\u0107 blenderem.\r","Doda\u0107 15g bulki tartej y wymiesza\u0107.\r","Formowa\u0107 kule, obtacza\u0107 je w roztrzepanym jajku i panierowa\u0107 w bu\u0142ce tartej.\r","Sma\u017cy\u0107
Bardzo Gruby SmokMięso z piersi indyka to jedno z najchudszych i najzdrowszych mięs, bogate w minerały i witaminy. Mięso z piersi indyka łatwo i szybko się przygotowuje, a do tego jest niezliczona ilość potraw, które można z niego zrobić. Ja wymyśliłam fit kotleciki-soczyste nie przesuszone mięso w towarzystwie szpinaku, doprawione czosnkiem, cebula i przepysznymi słodkimi suszonymi pomidorami z oleju. Danie jest(...)tylko smaczny obiad na ciepło, z powodzeniem możemy je spakować do lunch-boxu i zjeść z warzywami na drugie śniadanie w pracy. Na 8 sztuk: 400 g piersi z indyka 150 g mrożonego szpinaku (waga po odmrożeniu i odcedzeniu) 5 suszonych pomidorów z oleju 1 średnia czerwona cebula 1 duży ząbek czosnku 1 mała kajzerka 1 jajko L 1 łyżeczka
Krylowa Kuchniamożesz zrobić w wersji wegańskiej, wegetariańskiej oraz z dodatkiem mięsa. W wersji wegańskiej usuń jajko ze składników. I oczywiście mięso. W wersji wegetariańskiej możesz użyć jajka, ale zrezygnuj z indyka. Przepis inspirowany blogiem gimmesomeoven.com Składniki: Polędwica z indyka 200 g 1 szklanka ugotowanego ryżu brązowego 1 szklanka groszku (może być mrożony) Garść fasolki szparagowej żółtej Garść fasolki szparagowej zielonej Garść(...)łyżki masła 3 łyżki sosu sojowego 1 łyżka sosu hoi sin Przygotowanie: Krok 1 Posiekaj filet w drobną kostkę. Rozgrzej na patelni łyżkę masła, kiedy się zapieni dodaj indyka i obsmaż szybko ze wszystkich stron na dość dużym ogniu. Zdejmij z patelni. Krok 2 Przetrzyj patelnię ręcznikiem, rozgrzej na niej łyżkę masła i wsyp drobno posiekaną cebulę. Smaż 3 minuty
Niedzielny kucharzDzień dobry :-) Danie z serii na szybko ;-) Makaron kokardki do tego indyk, cukinia i ja dorzuciłam kilka zielonych oliwek, natki pietruszki i to w sosie śmietanowym posypane serem grana padano. Smakowało wszystkim, polecam i miłego czwartku Wam życzę :-) Składniki na 4 porcje: makaron u mnie kokardki ok. 300 g 1 mniejsza cukinia około 400 g filetu z indyka/kurczaka 2 ząbki(...)śmietanki 30% sól pieprz olej do smażenia 1. Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu. Cukinię myjemy i ścieramy na tarce o grubych oczkach, natkę siekamy, oliwki kroimy w plasterki, indyka w kostkę. 2. Na głębokiej patelni rozgrzewamy 3 łyżki oleju, wrzucamy indyka, dodajemy przepuszczony przez praskę czosnek i podsmażamy. 3. Jak indyk nam się obsmaży dorzucamy startą cukinię. Smażymy
kruche babeczkiSezon na bób rozpoczęty, przeważnie zajadamy go z rodzinką bez dodatków, obierając ugotowany tylko ze skórki. Tym razem przygotowałam pyszna i sycącą sałatkę z bobem i grillowanym filetem z indyka. Sałatka jest super alternatywą dla dań obiadowych, a może być również świetnym drugim śniadaniem, które można zabrać do pracy. 500 g bobu 300 g fileta z indyka 1 duży pomidor(...)malinowy 2 małe ogórki gruntowe 1/2 czerwonej papryki 1 garść dowolnej mieszanki sałat 3 łyżki kukurydzy konserwowej 1 gałązka świeżego tymianku 1 łyżka siekanej natki pietruszki Na marynatę do indyka 3 łyżki sosu sojowego 1 łyżka ketchupu 1 łyżka sosu słodko-kwaśnego chilli pieprz Na sos do sałatki: 3 łyżki octu winnego 2 łyżki oleju rzepakowego 1 łyżeczka musztardy sól
Krylowa KuchniaSezonowa, kolorowa sałatka z owocową nutą, z delikatnym indykiem, mieszanką zdrowych sałat, złocistą, chrupiącą kukurydzą i prażonymi orzeszkami to świetna propozycja letniego, lekkiego obiadu jak również drugiego śniadania w pracy. Składniki: 100g mix sałat 100g kukurydzy w puszce 1 grejpfrut 1 czerwona papryka 80g orzechów nerkowca 300g fileta z indyka 1 łyżeczka przyprawy do kurczaka 1/2 łyżeczki curry 1 łyżka(...)oleju kokosowego sól pieprz Dressing: 4 łyżki oleju arachidowego 3 łyżki soku z grejpfruta 1 łyżeczka miodu 1 łyżka octu jabłkowego sól pieprz Wykonanie: 1. Filet z indyka umyć, pokroić w paski, oprószyć solą, pieprzem, przyprawą do kurczaka, curry, odstawić na około 30 minut. Po tym czasie usmażyć na oleju kokosowym. 2. Mix sałat umyć, osuszyć, a kukurydzę odsączyć
Szalona Kuchnia Eweliny