Dzień dobry :-) Znowu kolejny tydzień zleciał, pamiętajcie że przed nami weekend i zmiana czasu :-) U mnie propozycja na obiad jednogarnkowy. Wszystkim bardzo posmakowała paella i chcieli kolejną. Zrobiłam z indykiem, szpinakiem, marchewką, kukurydzą i selerem naciowym, a i cukinii kawałek jeszcze było. Wykorzystałam do niej wszystko co już musiałam zużyć, albo miałam czegoś końcówkę. Takie zero waste, bo nie lubimy(...)marnować jedzenia. Polecam, danie jest pyszne. Życzę Wam miłego piątku :-) Składniki: około 500 -600 g filetu z indyka kawałek cukinii 100 g szpinaku baby 4 łodyżki selera naciowego 2 średnie marchewki 2 większe świeże pomidory 3 - 4 ząbki czosnku 1 litr bulionu 1/3 szklanki białego wytrawnego wina około 250 - 300 g ryżu jaśminowego lub arborio 1/3 łyżeczki papryki ostrej
kruche babeczkiSkąd pochodzi indyk i dlaczego nas ganiał po podwórku? Ciekawostki o indyku i pyszne przepisy na jego wykonanie. Artykuł Indyk – jak wykorzystać kulinarny potencjał każdej części mięsa? pochodzi z serwisu Pieprzyć z fantazją
Pieprzyć z FantazjąKlasyczne danie kuchni angielskiej. Ta pyszna i pożywna zapiekanka jest prosta w przygotowaniu, a najedzą się nią nawet największe głodomory! Sprawdź przepis POLUB NA-TALERZU.PL NA FACEBOOKU 6. Klopsiki z indyka z cukinią w sosie pomidorowym Spokojna kolacja we dwoje, rodzinny obiad, przyjęcie dla znajomych – każda okazja jest dobra na klopsiki z indyka z cukinią. Te pyszne, soczyste pulpeciki z delikatnego(...)mięsa z indyka są idealnym pomysłem na zdrowy, szybki posiłek z podwójną porcją warzyw. Klopsiki z indyka z cukinią w sosie pomidorowym Pyszny obiad ze sprytnie ukrytą dodatkową porcją warzyw. Klopsiki są idealnie soczyste, a pomidorowy sos niezywkle aromatyczny. Sprawdź przepis 7. Zupa tajska z kurczakiem i makaronem ryżowym Zupa tajska z kurczakiem, warzywami i makaronem ryżowym to danie, które
Na-talerzu.plRacuchy z ziemniaków i kaszy, faszerowane mielonym indykiem i kapustą to danie bogate, solidne i pożywne. Spokojnie może wystąpić w roli obiadu. Trochę wymaga pracy, ale na serio warto. Czas: 40 minut Poziom trudności : Nie za trudne Liczba porcji : 4 Na pewno znasz racuchy z ziemniaków, ale z ziemniaków i kaszy raczej nie. No chyba, że czytujesz Niedzielnego Kucharza(...)spoiwa masy ziemniaczanej. Na tyle, że właściwie nie ma potrzeby dodawania do masy jajka. Poniżej, wśród składników znajdziesz jajko, ale możesz je pominąć. Masę ziemniaczano-gryczaną nafaszerowaliśmy mięsem z indyka, usmażonym z kapustą. Naszym zdaniem to doskonałe połączenie. Mielone i kapusta doskonale sprawdziło nam się w przepisie na stir fry z indykiem, kaszą i kapustą i postanowiliśmy je wykorzystać również
Niedzielny kucharzDelikatny pasztet z indyka z dodatkiem wątróbki drobiowej i żurawiny namoczonej w czerwonym winie, z wierzchu pokryty warstwą z płatków migdałowych. Mięso i warzywa na pasztet można ugotować wieczorem i zostawić w bulionie do ostudzenia, do następnego dnia. Z podanych składników wychodzą nam 2 małe foremki pasztetu 10 x 22 cm. Składniki: 5 łyżek suszonej żurawiny, 150 ml czerwonego wina(...)łyżki cukru, 1,5 l bulionu drobiowego, 2 liście laurowe, 4 ziarna ziela angielskiego, 2 marchewki (średnie), 1 pietruszka, 600 g piersi z indyka, 300 g wątróbki drobiowej, 1 bułka kajzerka, 2 jajka, sól i pieprz, gałka muszkatołowa, zioła prowansalskie, 1 żółtko, 3 łyżki mleka, 4 łyżki płatków migdałowych. Wino przelać do rondelka
Świat Domowej Kuchnikońca byłam przekonana do tej części indyka, ale kombinować trzeba ze wszystkim. Nie miałam również pojęcia jak go przyrządzić, nie wiedziałam jak mięso się zachowa w czasie obróbki i jak się to będzie jadło. Na początku miałam pomysł pozbycia się skóry ze skrzydeł, ale przypomniało mi się, że indyk jest dość suchym mięsem, więc prawdopodobnie wyszłyby wióry. To była dobra(...)ekstra. W ogóle, nie wiedziałam, że takie skrzydła swoje ważą (z rozpędu kupiłam prawie 2 kg, część musiałam zamrozić, bo nie dalibyśmy rady tego zjeść). Składniki: 4 skrzydła z indyka 1 duża puszka brzoskwiń 4 łyżki jasnego sosu sojowego 3 ząbki czosnku 1 średnia chili 1 łyżeczka przyprawy garam masala olej rzepakowy (przepis na 4-5 porcji) Skrzydła myjemy, osuszamy
Kardamonovyprosięta na Food Fest w Katowicach, ale naprawdę nie potrafię. Przypomniał mi się smak wczorajszej buły, dodatkowo siedziałam przed chwilą nad zdjęciami i jakoś tak. Genialne. Połączenie pieczonego indyka z dżemem brzoskwiniowym… nie no, znowu to samo. Składniki: 6 plastrów rolady z indyka 2 ulubione bułki 2 łyżeczki dżemu brzoskwiniowego spora garść rukoli mała garść kiełków rzodkiewki parę plasterków(...)chili (przepis na 2 porcje) Bułki faszerujemy wszystkimi składnikami, według własnych upodobań. Polecam na dolną bułkę wlać trochę sosu z pieczenia indyka. Artykuł Bułka z pieczonym indykiem i dżemem brzoskwiniowym pochodzi z serwisu Kardamonowy
Kardamonovymistrz. Muszę się w końcu dowiedzieć co to za gatunek. A o co chodzi z gulaszem? W sumie o nic, jemy ostatnio trochę zdrowiej, więc skończyło się na indyku i tej (nie cholernej) dyni. Do tego dużo aromatycznych przypraw i wyszło naprawdę super. To taki przepis, do którego na pewno wrócę. Składniki: 600 g piersi z indyka 400 g dyni(...)porcje) Cebulę kroimy w drobną kostkę, czosnek w plasterki, smażymy na średnim ogniu około 2 minuty. Dodajemy do tego pokrojony w średnią kostkę filet, rumienimy. Do indyka i warzyw dosypujemy słodką paprykę, kolendrę, imbir i cynamon, wszystko smażymy 30 sekund. Całość zalewamy wodą i pomidorami z puszki, doprawiamy solą i świeżo zmielonym pieprzem, gotujemy 10 minut. Po tym czasie
Kardamonovyjedzenie świetnie sprawdza się w pracy. Kombinujcie ze składnikami i jedzcie na zdrowie. Oczywiście w sezonie korzystajcie ze świeżych warzyw. Składniki: 1 szklanka kaszy kuskus 300 g piersi z indyka 300 g mrożonych brokułów 1 mała czerwona cebula garść kiełków z rzodkiewki pół łyżeczki rozmarynu szczypta mielonej słodkiej papryki szczypta mielonej chili 1 łyżeczka jasnego sosu sojowego 1 łyżka soku(...)cytryny sól pieprz olej rzepakowy (przepis na 2-3 porcje) Indyka kroimy w sporą kostkę, dodajemy do niego sos sojowy, rozmaryn, słodką paprykę, chili, mieszamy i odstawiamy na 15 minut. Kuskus wsypujemy do miski i zalewamy wrzątkiem (1 cm ponad kaszę), przykrywamy i odstawiamy na 5 minut. Po tym czasie kaszę rozdrabniamy widelcem i przesypujemy do miski. Indyka smażymy
Kardamonovysosie koperkowym. Pulpety ugotowałam trochę bez przekonania, tak jak ostatnią potrawkę z kurczaka. I znowu wszystko się udało i smakowało tak jak trzeba. Ja nie wiem… Zamiast indyka możecie użyć mięsa np. z łopatki wieprzowej. Składniki: 500 g mielonej piersi z indyka 3 łyżki otrębów (można użyć kaszy manny) 1 jajko 1 cebula 2 ząbki czosnku(...)łyżka masła 1 łyżka mąki pszennej duży pęczek koperku 1 czubata łyżka śmietany 18% sok z połowy cytryny liść laurowy 2 ziarna ziela angielskiego szczypta cukru sól pieprz Indyka wrzucamy do miski, dodajemy do niego pokrojoną w drobną kostkę cebulę, rozdrobiony czosnek, jajko, otręby, sól, pieprz, dokładnie wszystko wyrabiamy, odstawiamy na 15 minut. Po tym czasie z mięsa formujemy kulki
KardamonovyTego typu kotlety najczęściej robi się z kurczaka, ale jak wiecie staram się go rzadko używać w kuchni. W sklepach mamy piękny zamiennik w postaci indyka, więc spokojnie można go użyć. Do tego postanowiłam dodać własnoręcznie zerwaną botwinę (tak, tak) i trochę ziół. Wyszło super. Składniki: 500 g piersi z indyka pęczek botwinki 1 marchewka 1 cebula 2 ząbki(...)mały pęczek natki pietruszki 2 jajka 2 łyżki mąki pszennej 1/3 łyżeczki mielonej kolendry 1/4 łyżeczki curry sól pieprz olej rzepakowy (przepis na około 12 kotletów) Piersi z indyka kroimy w drobną kostkę, wrzucamy do miski. Dodajemy do niej poszatkowaną botwinkę (ja użyłam jedynie łodyg, Wy możecie dorzucić oczywiście jeszcze liście), startą na grubych oczkach marchewkę, pokrojoną w drobną
Kardamonovymiały znaleźć się brzoskwinie, ale zanim ją zrobiłam, zwiędły. Zaraz obok leżało mango, któremu do zwiędnięcia było jeszcze daleko, więc wylądowało w sałatce. Wyszło zacnie. Za jakiś czas zamienię indyka na inne mięso, ale o tym dowiecie się w swoim czasie. Składniki: 500 g filetu z indyka pół szklanki ryżu 1 mango mała biała część pora 2 łyżki jogurtu naturalnego(...)łyżka majonezu pół pęczka natki pietruszki 1 łyżka przyprawy do gyrosa odrobina soku z cytryny sól pieprz olej rzepakowy Ryż gotujemy al dente, odcedzamy i odstawiamy. Indyka kroimy w kostkę, obtaczamy w przyprawie do gyrosa, odstawiamy na godzinę. Po tym czasie obsmażamy mięso na złoty kolor, wrzucamy do miski. Dodajemy do niego pokrojonego w półplasterki pora, pokrojone w małą kostkę
KardamonovyChociaż powiem Wam szczerze, że najbardziej smakuje mi w nich tak naprawdę kapusta. Oczywiście z sosem pomidorowym, nie inaczej. Trochę przypadkiem wylądowało u nas w domu mielone mięso z indyka, więc postanowiłam zrobić z niego gołąbki bez zawijania z indykiem i włoską kapustą. Bez zawijania, bo szybciej. Zresztą już dawno chciałam spróbować je zrobić, więc w końcu je zrobiłam. Smakują(...)oryginalnej. Kasza, wiadomo… Jeżeli chodzi o sos do gołąbków, wykorzystałam przepis na sos pomidorowy do makaronu , ale nie dodałam do niego oregano. Składniki: 750 g mielonego mięsa z indyka pół szklanki suchego białego ryżu pół kapusty włoskiej 1 duża cebula 2 ząbki czosnku 1 łyżka poszatkowanej natki pietruszki sól pieprz olej rzepakowy sos: 700 ml gęstej passaty pomidorowej
KardamonovyRoladki drobiowe ze szpinakiem i suszonymi pomidorami w pysznym sosie to wykwintne i wyborne danie, które można podać nie tylko na niedzielny obiad. Roladki przygotowałam z udźców indyka i wyszły bardzo smaczne, ale świetnie też sprawdzi się karkówka wieprzowa pokrojona w plastry. Danie podajemy z ziemniakami i ulubioną surówką. Składniki na roladki drobiowe ze szpinakiem: 1,2 kg mięsa(...)udźca indyka bez skóry i kości (można zastąpić karkówką wieprzową) 300 ml bulionu drobiowego 200 ml śmietany 30% około 1/3 szklanki mąki pszennej sól, pieprz, papryka ostra Farsz: 150 g szpinaku (dałam mrożony) 2 ząbki czosnku 4-5 suszonych pomidorów łyżka masła sól, pieprz Przygotowanie Przygotowujemy farsz. Przeciśnięty przez praskę czosnek podsmażamy przez minutę na roztopionym na patelni
e-PrzepisyKulinarnerodzinka bardzo lubi, kolor na talerzu jest i dodatkowe witaminki też. Idąc za ciosem zrobiłam klopsiki w sosie, sosie koperkowym :) Sos lekki, bez dodatku mąki, klopsiki delikatne z udźca indyka. Bardzo smaczny i prosty w wykonaniu obiad. Polecam :) Składniki - 0,5 kg mięsa mielonego ( u mnie z udźca indyka ) - 1 jajko - 1 łyżka kaszy manny - duży ząbek czosnku - szczypta majeranku(...)klopsiki podałam z ziemniakami purre i marchewką na gęsto z czosnkiem i koperkiem. Smacznego :) Jeśli lubicie klopsiki/pulpeciki to poniżej jeszcze kilka moich propozycji : Delikatne pulpeciki z indyka w pomidorowym sosie. Pulpeciki w młodej kapuście. Pulpety z indyka w sosie pieczarkowo serkowym. Lekkostrawna zupa z klopsikami drobiowymi. Pulpety w sosie własnym. Delikatne klopsiki mięsne
Kuchnia z widokiem na ogród