indyk - 7164 przepisów (strona:58/478)

Pierś z indyka z warzywami z woka 174

sosu sojowego i małej szczypty papryk: ostrej i słodkiej.  Cóż: z prostych składników: brokuła, cebuli, papryki, pieczarek, czosnku i pora - powstało danie - jak dla mnie idealne. Pierś z indyka z warzywami z woka kuchniasmakow.blogspot.com filet z piersi indyka ( może być też kurczak) - pokroić w kostkę 3 cebule - obrać, pokroić w kostkę 1 por - pokroić w cieniutkie talarki 2 ząbki(...)basmanti) 2 łyżki sosu sojowego pieprz, sól, papryka w proszku: ostra i słodka - szczypta masło, odrobina oleju Ryż ugotować, odcedzić, odstawić do ostygnięcia.  Na woku rozgrzać olej, wrzucić indyka, doprawić solą i pieprzem. Dodać cebulę, przeciśnięty przez praskę czosnek i pora. Dusić aż do miękkości. Całość przełożyć na talerz.  Do woka wrzucić 2 łyżki masła, dodać  brokuła

Kuchnia smaków
Indyk z mango i żurawiną 100

Wczoraj pisałam Wam o ciekawych produktach Eterno. Tak jak pisałam jedne z nich czyli mango z żurawina już wykorzystałam do indyka. Dodałam cukinię, czosnek, cebulę czerwoną, trochę suszonej żurawiny i danie wyszło bardzo smaczne, na słodko, ale indyk na słodko smakuję świetnie. My lubimy mięsa z owocami, więc dla nas jak znalazł :))  Składniki: około 300 g filetu z indyka(...)mango z żurawiną od Eterno kawałek cukinii cebula czerwona 1 żabek czosnku żurawina suszona kurkuma pieprz z młotkowaną kolendrą sól 1 łyżka oleju kokosowego do smażenia ryż naturalny brązowy Indyka umyłam, pokroiłam. Wrzuciłam na rozgrzany olej, dodałam pokrojona cebulę, cukinię, przepuszczony przez praskę czosnek. W międzyczasie gotowałam ryż. Jak mięso i warzywa będą  miękkie, dodajemy żurawinę, kurkumę, pieprz

kruche babeczki
Indyk w towarzystwie marchewki, groszku, roszponki i kaszy gryczanej 119

straszny. Czasem dostępu do kuchni, czy komputera brak. Potrwa to jeszcze chwilkę dłuższą, ale jeszcze z tydzień i może to co najgorsze minie. Tym razem obiadek zdrowy i smaczny :) Indyk z marchewką, groszkiem podduszony na patelni, do niego dodane troszkę śmietanki i sosu sojowego. Jako dodatek kasza gryczana, bo długo nie było, a lubimy bardzo i roszponka, ta specjalnie(...)mojego Pana mąża ;))) Składniki: 2 polędwiczki z indyka 1/2 opakowania marchewki i groszku (użyłam mrożonych) 1/2 szklanki śmietanki 30 % sos sojowy (u mnie kikkoman) cebula czerwona 1 ząbek czosnku sól różowa pieprz z młotkowaną kolendrą papryka czerwona suszona kasza gryczana (u mnie Halina ) roszponka olej kokosowy do smażenia Marchewkę i groszek wrzuciłam do rondelka i dusiłam pod przykryciem, do momentu

kruche babeczki
Indyk z ryżem, ananasem, migdałem i orzechami nerkowca 141

trochę na słodko dziś, ale my połączenie mięsa i owoców lubimy, więc nam nie przeszkadza. Indyka połączyłam z ananasem, orzechami nerkowca i migdałami. Dodałam też troszkę rukoli, do tego ryż jaśminowy Britta , który uwielbiam za jego zapach i smak. Do niego dodałam słonecznik i nitki chilli :) Miłego dnia :)) Składniki: filet z indyka puszka ananasów garść orzechów nerkowca garść blanszowanych migdałów(...)smażenia sól różowa ryż u mnie Britta jaśminowy  słonecznik nitki chilli odrobina masła Na patelni rozgrzewam dosłownie ciut oleju kokosowego, wrzucam pokrojonego w kostkę i obtoczonego w mące indyka, podlewam syropem z ananasa i duszę. W międzyczasie gotuję ryż. Do indyka dodaję pokrojonego w kostkę ananasa, migdały i orzechy nerkowca. Wszystko jeszcze raz podlewam syropem z ananasa i podsmażam

kruche babeczki
Indyk z porem, ryż i rukola z suszonym pomidorem 131

się nie chce, tylko łóżko i ciepła kawusia siedzi mi w głowie ;)) he he. Wiecie, że ostatnio staram się jeść i kupować mniej mięsa z kurczaka, zamiast tego wolę indyka - zdrowszy. Tym razem z cebulką, czosnkiem i porem, do niego dodałam łyżkę mascarpone i trochę śmietanki, doprawiłam solą i pieprzem. Jako dodatek ryż wymieszany z kurkumą i rukola z suszonym(...)podaję dokładnie gramatury, bo każdy dopasuje pod siebie, por u nas na 3 osoby, ale można spokojnie dać więcej. Nam smakowało :) Miłego dnia Wam życzę :)) Składniki: filet z indyka większy por cebula czerwona 2 ząbki czosnku  1 łyżka mascarpone 1/2 szklanki śmietany 18% sól różowa pieprz ryż biały długoziarnisty u mnie Halina troszkę kurkumy rukola suszone pomidory słonecznik olej

kruche babeczki
Filet z indyka w sosie śmietanowym z pomidorkami koktajlowymi i makaronem 120

momencie idealne. Inspirację znalazłam na blogu kwestia smaku . Niestety nie miałam wszystkich składników, żeby zrobić je tak jak w oryginale, więc zrobiłam po swojemu. Szynkę parmeńską zastąpiłam boczkiem, kurczaka indykiem, a pesto z suszonych pomidorów po prostu suszonymi pomidorami. Danie wyszło super :)) Polecam :)))) Składniki na 3 porcje: filet z indyka (odcięłam na 3 porcje) boczek plastry pomidorki koktajlowe suszone pomidory(...)szklanki śmietany 30 % makaron sól pieprz świeża bazylia łyżka oliwy łyżka masła Ponieważ kupiłam filet z indyka, który ważył około 600 g odcięłam 3 porcje, które później lekko rozbiłam, doprawiłam solą i pieprzem. Owinęłam je plastrami boczku. Na patelni rozgrzałam oliwę i masło. Nastawiłam makaron do gotowania. Indyka przełożyłam na patelnie i smażyłam z obu stron na złoty kolor. Kilkakrotnie

kruche babeczki
Soczysty indyk - jak z grilla. Przepis obiadowy na brzydką majówkę 135

potem krótka relacja z wypędzania diabła u dzieci Mateuszowych. Ponieważ majówka za pasem, a prognozy pogodowe nie są jakoś bardzo optymistyczne - na pierwszy ogień pójdzie pomysł na aromatycznego indyka, który smakuje jak z grilla. Składniki: filet z indyka (ilość w zależności od potrzeb) łyżka lub 2 oliwy łyżka przyprawy grillowej klasycznej 1/2 łyżki ulubionych ziół (u nas mieszanka śródziemnomorska) Przygotowanie(...)grillowane na patelni. Ale dla tylu osób ... to tyle roboty :) Zaradna Siostra wymyśliła naczynie żaroodporne, co okazało się strzałem w 10. Mięso wyszło soczyste (i to wybitnie jak na indyka) i aromatyczne. Panowie stwierdzili, że normalnie jak z grilla. Mięso podałyśmy z tradycyjnymi dodatkami (ziemniaki, buraczki), ale fantastycznie pasowało by to do zieleniny, gotowanych warzyw czy opiekanych ziemniaczków. Słowem

Kuchnia po mojemu
Indyk z pomarańczami. 137

każdą sobotę robię większe zakupy, bo szkoda mi czasu na chodzenie po sklepach w tygodniu. Wczoraj oprócz zapasu cytrusów, do koszyka trafił też indyk w atrakcyjnej cenie :) A ponieważ lubię słodkie akcenty w daniach obiadowych pomyślałam, że przygotuję indyka z pomarańczami. Aromatyczny, z owocową nutą, bardzo dobry. Do tego ryż jaśminowy polany sosem pomarańczowym, kiełki oraz posiekana kolendra. Lekki niedzielny(...)obiad. A jeżeli zostanie nam trochę mięsa, to świetnie sprawdzi się też na kanapkach. Składniki: pierś z indyka 2 pomarańcze  cebula marynata: 1 łyżka miodu, 2 łyżki octu balsamicznego, 1/2 szkl. soku pomarańczowego, liść laurowy, ziela angielskie, owoce jałowca, 1/2 łyżeczki soli kilka gałązek tymianku Wykonanie: W misce wymieszać wszystkie składniki na marynatę, umieścić w niej mięso

zadanie-gotowanie
Przekładaniec ze schabu i indyka 159

Alternatywa dla tradycyjnych kotletów. Do przygotowania tego danie będziemy potrzebowali: schab bez kości lub polędwica wieprzowa filet z indyka szynka długodojrzewająca zielone oliwki papryka w proszku kurkuma mozzarella sól pieprz oliwa z oliwek Mięso myjemy i czyścimy. Z wieprzowiny i indyka przygotowujemy podobnej wielkości kawałki, najlepiej podłużne, by łatwiej było nam je nadziewać. Tak przygotowane mięso polewamy oliwą, dodajemy paprykę(...)przypalały) nadziewamy oliwkę, a nstępnie plastej szynki długodojrzewającej (może to być szynka parmeńska, szwardzwaldzka, lub im podobne). Szynkę nadziewamy na brzegu, by można było przekładać kolejne warstwy. Następnie nadziewamy indyka i wieprzowinę, przekładamy nadzianym wcześniej plastrem szynki, następnie indyk i wieprzowina (i tak nasz przekładaniec powstaje do momentu, gdy nadziejemy cały kawałek mięsa). Na koniec również nadziewamy oliwkę. Robimy

MarcinChef
Soczysta pieczeń z indyczego udźca 165

Indyk to mięso polecane przez dietetyków. Obok kurczaka, królika, cielęciny i strusia zaliczane jest do mięs białych, nawet udziec indyczy w czerwonym kolorze. Lekkostrawne, niskokaloryczne, do tego smaczne i łatwe do przygotowania, czego chcieć więcej. Przygotuj i podaj indyka! Smacznym daniem jest pieczony lub duszony udziec z indyka. Jeśli wcześniej go zamarynujesz mięso jest wyjątkowo kruche i soczyste. Moja ulubiona(...)marynata do indyka to sos sojowy z octem balsamicznym, miodem i czosnkiem. Składniki: 1,300 kg udźca indyczego 2 łyżki sosu sojowego 2 łyżki octu balsamicznego 1 łyżka miodu 3-4 łyżki oleju 1-2 ząbki czosnku 1 szklanka bulionu dowolne zioła Przygotowanie: mięso umyć, osuszyć  papierowym ręcznikiem. Ostrym nożem wyciąć kość i zdjąć skórę ( można ugotować rosołek

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Potrawka z indyka 174

niej zadomawiać, więc na pewno i na blogu znów zatętni życie :-D PS. Biegów też kilka w tym roku zaliczyłam i o tym też na pewno napiszę ;-) Gulasz z indyka POTRAWKA Z INDYKA 250 g piersi indyka 1 średnia cebula 1 marchew 1 pietruszka 1 zielona papryka sól pieprz przyprawa do kurczaka czosnek staropolski kmin rzymski 1 łyżka sosu(...)dusimy pod przykryciem ok 5 min. Dodajemy startą marchew i pietruszkę, przyprawiamy pozostałymi przyprawami – mieszamy i dusimy jeszcze przez około 15 minut. Podajemy z makaronem lub kaszą. Gulasz z indyka  SMACZNEGO

peggiwkuchni
Rolada z indyka z kaszą owsianą i sosem słodko ostrym 96

owsiana z owsa powstaje, która naszemu organizmowi dużo białka dodaje.  Można ją na słodko z mlekiem podawać lub do sosów i mięs dodawać. Ja do niej roladę z indyka nadzianą serem i fasolką przygotowałam i na bazie śmietanki z pieprzem i kaparami sos ugotowałam.  Danie to wyszło smaczne i zdrowe, na codzienny obiad jak i na okazje wyjątkowe(...)Składniki: 5 sznycli z fileta z piersi z indyka ok. 400 g, 5 łyżek konserwowej fasolki szparagowej (z puszki), 5 plastrów sera żółtego, pieprz czarny świeżo mielony do smak, sól do smaku, 200 g kaszy owsianej, 6 ząbków czosnku, 1 średnia czerwona cebula, 1 łyżka oleju rzepakowego, szczypta cukru, 1 płaska łyżeczka marynowanego pieprzu zielonego, 300 ml słodkiej śmietanki

Moniki Smakołyki
Gulasz z indyka z dodatkiem pieczarek 117

Gulasz z mięsa indyka to świetna alternatywa dla osób, które nie przepadają za wieprzowiną. Poniższy gulasz idealnie będzie smakować z ugotowanym ryżem jak i kaszą. Polecam nie pomijać przyprawy czubrycy czerwonej, ponieważ nadaje ona charakterystycznego smaku. Jeżeli nigdy wcześniej nie spotkaliście się z tą przyprawą to tylko dodam, że jest to pikantna mieszanka składająca się z cząbru, chili, soli oraz(...)pieprzu.  Składniki: 0,5 kg mięsa gulaszowego z indyka 200 g pieczarek 1 cebula sól, pieprz  czubryca czerwona ewentualnie 1-2 łyżki mąki  Mięso z indyka umyć, pokroić na mniejsze części. Delikatnie przyprawić solą, pieprzem oraz czubrycą czerwoną. Odstawić na godzinę. Cebulę obrać i drobno posiekać. Pieczarki umyć, osuszyć i pokroić w plasterki. Garnek rozgrzać z niewielką

Ugotować
Prasowanka - indyk w galarecie z szynkowara 164

Domowe wędliny to te cieszące się największym powodzeniem. Dzisiaj wracam do wyrobów z użyciem szynkowara. Tym razem trafiło na indyka. Przygotowałam go jako prasowankę w galarecie. Do jej przygotowania potrzeba tak niewiele, a warto sięgać po drobiowe wędliny jako alternatywę dla tych wszelakich wieprzowych wyrobów.  Prasowanka - indyk w galarecie z szynkowara SKŁADNIKI : około 800 g filetu z indyka(...)łyżeczki żelatyny 3/4 łyżeczki peklo soli opcjonalnie 1/2 łyżeczki soli morskiej około 100 ml wody PRZYGOTOWANIE : W miseczce mieszamy przyprawę do drobiu, żelatynę oraz sól peklową - mieszamy. Filet z indyka kroimy w cieniutkie plastry. W miseczce układamy warstwami pojedynczo na dnie filet, posypujemy przyprawą i przykrywamy kolejną warstwą - przyprawa - warstwa mięsa i przyprawa - teraz wszystko dokładnie mieszamy aby całe mięso

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Risotto z indykiem, jarmużem i delikatną pianką mleczną 167

trudnego. Składniki: 1/3 szklanki ryżu do risotto 1 łyżka oliwy z oliwek 1/3 szklanki białego wina 600ml bulionu warzywnego 1 łyżka masła 1 mała cebula 2 polędwiczki z indyka łyżka sosu sojowego łyżka oleju lub oliwy z oliwek szczypta cukru kilka kropel octu 300g jarmużu świeżego lub mrożonego 1 łyżka masła 1 łyżka wody sól cukier pół szklanki mleka Przygotowanie(...)sojowy, olej lub oliwę, ocet oraz cukier mieszamy, przygotowując w ten sposób marynatę. Do przygotowanej marynaty wkładamy polędwiczki z indyka, dokładnie obtaczamy je w zalewie i chowamy do lodówki. Zamiast polędwiczki z indyka można użyć polędwiczki z kurczaka, piersi z kurczaka, lub dostępnych już chyba w większości sklepów mięsnych tzw. gulaszowego z indyka. Na patelni rozgrzewamy oliwę. Cebulę kroimy

Jacob Tastes