indyk - 7293 przepisów (strona:71/487)

Pierś z kurczaka w pomidorach 192

gdyż pomagają w walce z trójglicerydami. Ze względu na dużą zawartość witaminy C poprawiają naszą odporność. Dzięki zawartemu w nich błonnikowi pozytywnie wpłyną na trawienie. Spróbuj także: Pierś z indyka zapiekana w pesto pierś z indyka pomidory pesto Roladka z piersi kurczaka faszerowana szpinakiem kurczak szpinak ser Indyk z batatem i sosem czosnkowym indyk bataty czosnek

Fit&Fast Kitchen
Filet z indyka na sałacie z Somersby 162

Indyk nie musi być nudny! Lekkie danie na upalne dni. Przygotuj: 500g. piersi z indyka Czosnek Świeży rozmaryn Ser halloumi Sałata – taka jak lubimy Śmietana do zagęszczenia sosu Somersby Sól Pieprz Filety z indyka myjemy i suszymy. Robimy to zawsze – obowiązkowo z każdym przygotowywanym mięsem. Przyprawiamy solą, pieprzem i nacieramy mięso roztartym czosnkiem. Ilość czosnku w zależności od ilości mięsa(...)smażymy/grillujemy ser halloumi. Możemy użyć innego sera. Gdy mięso jest już upieczone, odłóżmy je na chwilę na bok, zaś sos z pieczenia przelejmy na patelnię. Zagęszczamy sos śmietaną. Indyka kroimy w plastry i układamy na sałacie razem z serem. Całość polewamy sosem. Doskonale smakuje ze schłodzonym Somersby! Smacznego. Zarejestruj się na streetcom.pl i daj sobie szansę na testowanie wspaniałych

MarcinChef
Udziec z indyka z marchewką i groszkiem z nutą chrzanowego almette 141

Dzisiaj słuszny kawałek mięsa – udziec z indyka. Nie tak dawno wykorzystałam serek almette do przygotowania potrawy. Sprawdza się bardzo dobrze. Koniecznie wypróbujcie to połączenie. Indyk, słodycz marchewki i lekka nuta almette. Pycha. Szkoda, że nie zostało. Składniki: 1 udziec z indyka 1 opakowanie mrożonej marchewki z groszkiem Sól Mielona słodka papryka Mielona ostra papryka Pieprz czarny Niewielka ilość oleju Serek(...)się przyrumieniło. Dodajemy marchewkę z groszkiem. Podlewamy wodą ( ok. 1 szklanki ). Dodatkowo przyprawiamy pieprzem, ewentualnie solą. Dusimy pod przykryciem do miękkości mięsa, przewracamy od czasu do czasu ( udziec z indyka robi się stosunkowo szybko ). Jeżeli w trakcie odparuje nam woda zawsze możemy ją uzupełnić. Gdy mięso będzie gotowe odlewamy niewielką ilość płynu. Dodajemy do niego serek almette. Mieszamy. Całość wlewamy

Smaki Ewy
Steki z piersi indyka 117

Steki z piersi indyka podałam kilka dni temu na obiad i moi chłopcy – szczególnie ten najstarszy – byli zadowoleni z przepysznego obiadu z mięskiem w roli głównej. Nie spodziewałam się tak ciekawego efektu, tym bardziej, że zawsze piersi indyka podawałam w najzwyklejszy i najprostszy sposób – podsmażone w panierce na patelni. Ponowne skorzystanie ze […] The post Steki z piersi indyka

Magiczny Garnek
Krupnik 180

moim przypadku smak krupniku przywołuje mi czasy, gdy zajadałam się babcinym krupnikiem. Mój krupnik jest oczywiście nieco mniej tłusty, niż ten zapamiętany z dzieciństwa, gdyż jest na wywarze z indyka z dodatkiem korzenia selera, co nadało mu delikatności. Wiele razy myślę "jaką to dziś zupę ugotować" i krupnik zawsze ratuje sytuację, bo szybko się robi i wszystkim smakuje. Składniki(...)łyżek grubej kaszy jęczmiennej 1 łyżka majeranku 1 łyżka suszonej lub świeżej natki pietruszki 2 listki laurowe 4 ziarna ziela angielskiego pieprz sól dodatkowo: 1 kość z udźca indyka lub inny mały kawałek mięsa z indyka Przygotowanie: Garnek napełnić wodą do 3/4 jego wysokości, włożyć kość lub mięso z indyka, dodać listek laurowy, ziele angielskie i obrany czosnek. Zagotować, zdjąć

Kuchcik gotuje
Gotowany indyk w sosie curry i kaszą 115

Ktoś mógłby powiedzieć, że nie ma nic seksownego w gotowanym jedzeniu… Ciasna Kuchnia pokaże Wam, że gotowane nie zawsze musi oznaczać nudne. Gotowany indyk, obtoczony w świeżo zmiażdżonej bazylii, soli i oliwie z oliwek, podany z sosem curry oraz kaszą gryczaną z suszonymi pomidorami i pistacjami na pewno chwyci was za… kubki smakowe Gotowany indyk nie musi być(...)nudny Obgotowane mięso indyka jest kruche i soczyste. Marynata z bazylii i soli nadają mięsu fajnego smaku ale całość uzupełnia sos curry. Sos, który jest bardzo prosty w wykonaniu. Mleczko kokosowe, szalotka czosnek i przyprawa curry to wszystko czego potrzebujecie do jego zrobienia. Nie można zapomnieć o kaszy. Kasza gryczana, podana z suszonymi pomidorami i pistacjami . Artykuł Gotowany indyk

Ciasna Kuchnia
Pieczone kotlety z indyka z cukinią :) 142

Kotlety z indyka sprawdzą się jako białkowy dodatek np. do obiadu z porcją ulubionych warzyw i kaszy. Można je też wykorzystać do przygotowania domowych burgerów, z pełnoziarnistą bułką, świeżymi warzywami i jakimś sosem. Mięso z indyka charakteryzuje się niewielką ilością tłuszczu, a dużą porcją białka. Przygotowane z niego kotlety, z dodatkiem cukinii są niezwykle mięciutkie i soczyste. Sama cukinia urozmaiciła(...)smak kotletów i sprawiła, że stały się jeszcze bardziej delikatniejsze i zdrowsze :)  Składniki (8 sztuk): 500 g mielonego mięsa z indyka 1 średnia cebula 3 ząbki czosnku  1 mała cukinia (250 g) 1 jajko 1 łyżka oleju kokosowego  przyprawy: curry, papryka wędzona ostra, zioła prowansalskie, pieprz ziołowy, pieprz prawdziwy, zioła prowansalskie, sól himalajska - po ok. 1/2 łyżeczki

Zdrowie na języku :P
Kanapki ryżowe w stylu azjatyckim 166

lubisz :) Podstawa to pół na pół ryż kleisty i basmati, płaty nori i folia spożywcza, która zatrzyma wszystkie składniki na miejscu. Dziś proponujemy dwie wersje: z marynowanym indykiem i szparagami lub wędzonym łososiem i jajkiem sadzonym. Przed podaniem wystarczy kanapkę przeciąć na pół i jeśli lubisz skropić sosem sojowym.  Smacznego :) Porcje: 6-8 Składniki:  Ryż 100 g ryżu(...)cebulę w pióra, białe części dymki pokrój na 2 cm kawałki, zielone posiekaj. W misce wymieszaj łyżkę oleju sezamowego, łyżkę sosu sojowego, 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę, dodaj indyka pokrojonego w cienkie paski, cebulę, białe części dymki, 1/3 pokrojonej marchewki, wymieszaj, marynuj min. 10 minut.  Na patelni na niewielkiej ilości oleju sezamowego podsmaż przez 2 minuty pozostałą marchewkę

SzczyptaSmaQ
SOUVLAKI Z INDYKA 198

SOUVLAKI Z INDYKA   Jeżeli chcesz przyrządzić souvlaki na grillu niezbędne Ci będą: 800 gram mięsa z indyka 1 łyżeczka oregano 1 łyżeczka tymianku ½ łyżeczki wędzonej papryki ½ łyżeczki kminku Oliwa Sok z cytryny 3 ząbki czosnku Sól Chili Cebula czerwona Zbliża się okres grillowy i choć większość grillowych przysmaków możemy wykonać w domu w piekarniku, to nic nie jest(...)Odnoszę wrażenie, że oprócz magicznego dymu ważna jest też marynata w której souvlaki czekają na swoją kolej na grillu. Jak ją wykonałem? Najpierw musimy się zdecydować z jakiej części indyka będziemy przygotowywać szaszłyki. Pierś ma delikatniejsze mięso i wymaga nieco krótszej obróbki cieplnej niż udziec. Udziec za to ma bardziej soczyste mięso ale i twardsze, a co się

Markowy smak
RISOTTO Z INDYKA 168

RISOTTO Z INDYKA Smaczne i pożywne danie kuchni włoskiej, również popularne we Francji. Ja lubię je przygotowywać zimą, bo jest bardzo sycące. 4 porcje Czas przygotowania: 20 minut Czas gotowania: ok. 40 minut Składniki: 240 g fileta z piersi indyka 240 g ryżu arborio* 60 g startego parmezanu  1 l bulionu drobiowego z kostki (najlepiej bio) 2 duże cebulki(...)każdym razem pozostawiając do całkowitego wchłonięcia bulionu przez ryż . Gotuj, dodając stopniowo bulion*, dopóki ryż nie będzie miękki.   W międzyczasie pokrój pomidora, cukinię i filet z piersi indyka w drobną kostkę. Na dużej, głębokiej patelni rozgrzej oliwę, przyrumień pokrojony filet z indyka, dodaj cukinię, smaż, mieszając, do miękkości składników, a na koniec wlej śmietanę. Dodaj parmezan. Podgrzewaj przez

Smaki Francji współczesna kuchnia francuska
PIERŚ INDYKA Z GRILLA 159

PIERŚ INDYKA Z GRILLA MARYNOWANA W AROMATYCZNYCH ZIOŁACH   Przy planowaniu takiego menu na spotkanie z przyjaciółmi, polecam zaopatrzyć się w butelkę greckiego wina. Ale, ale nie zapomnij o : 800 gram piersi z indyka 3-4 ząbki czosnku Kilka łyżek oliwy ½ łyżeczki rozmarynu ½ łyżeczki oregano ½ łyżeczki chili 1 łyżeczka słodkiej papryki ½ łyżeczki kminku Sól Mięso opłukujemy, osuszamy i kroimy(...)skrapiamy oliwą i wstawiamy na kilka godzin do lodówki. Gdy mięso już się zamarynuje w przyprawach, układamy na rozgrzany ruszt grilla i opiekamy dokładnie z każdej strony. Pieczona pierś indyka w tych przyprawach doskonale komponuje się z warzywami (sałata, papryka, pomidor), sosem tzatziki i chlebkiem pita. Smacznego ! Artykuł PIERŚ INDYKA Z GRILLA pochodzi z serwisu MARKOWYSMAK.COM

Markowy smak
KOFTA Z INDYKA PIECZONA NA GRILLU 193

MIELONE MIĘSO Z INDYKA JAKO SZASZŁYKI KOFTA Składniki: 500 gram mięsa mielonego z udźca z indyka 1 duża cebula Łyżka natki kolendry Łyżka natki pietruszki ¼ łyżeczki gałki muszkatołowej ¼ łyżeczki cynamonu Szczypta kuminu (kmin rzymski) ¼ łyżeczki papryki słodkiej mielonej 2 ząbki czosnku Szczypta soli Szczypta chili W sobotę – spotkanie grillowe, będą na pewno same pyszności, a przede wszystkim świetna atmosfera(...)Trzeba zwracać uwagę na to, aby mięso dokładnie się upiekło. Szaszłyki są pyszne z dodatkiem tzatzików i chlebków pita lub sałatki warzywnej i kaszy bulgur . Zobacz też pierś indyka z grilla Artykuł KOFTA Z INDYKA PIECZONA NA GRILLU pochodzi z serwisu MARKOWYSMAK.COM

Markowy smak
Cytrynowe spaghetti z pachnacym indykiem i bazylia 187

kremowy makaron i wyraziste, lekko pikantne mięso.  Pomysł na przygotowanie spaghetti zaczerpnięty z książki Donny Hay "Szybko, świeżo, prosto", mięsko wg własnej koncepcji.   Cytrynowe spaghetti z pachnącym indykiem i bazylią 200 g makaronu spaghetti 2 łyżki soku z cytryny 2 łyżki oliwy 25 g drobno startego parmezanu sól, pieprz duża garść posiekanych listków bazylii 400 g piersi(...)indyka garam masala, ok 1 łyżeczki szczypta płatków chili Indyka kroimy w paski, posypujemy przyprawami, skrapiamy oliwą i smażymy na rumiano. W tym samym czasie spaghetti gotujemy wg przepisu na opakowaniu. Odcedzamy i wkładamy z powrotem do garnka. Do miseczki wlewamy oliwę i sok z cytryny oraz wsypujemy ser. Mieszamy. Mieszanka polewamy makaron. Posypujemy kawałkami indyka i listkami bazylii. Doprawiamy

Dzieje kuchennej Wiewióry
Pasztet na święta wg Ann Ma Rie 153

korzeń lubczyku. Dla urozmaicenia pasztetów zazwyczaj kilku foremek dajemy jakieś dodatki, np. suszone pomidory albo wędzoną śliwkę lub żurawinę. Składniki: • 1 kg chudej wołowiny • 1 kg mięsa z udźca indyka • 25 dag wątróbek drobiowych • 40 dag surowego podgardla • 8-9jajek (w zależności od wielkości) • 2 marchewki • 2 pietruszki • pół niedużego selera • kilka kapeluszy suszonych grzybków (ok.4 szt, najlepiej prawdziwków(...)wlewamy wodę, wkładamy wołowinę i przyprawy: liście laurowe, ziele angielskie, ziarna pieprzu kolorowego i sól. Zagotowujemy, zmniejszamy ogień i gotujemy ok. 45 min., po tym czasie dokładamy mięso z indyka (gotuje się szybciej niż wołowina). 2. Gdy mięsa zaczynają być miękkie i na ok. 30 min. przed końcem gotowania wrzucamy warzywa i grzybki (grzybki można też odgotować oddzielnie).W oddzielnym

W mojej kuchni
Kiełbasa domowa wieprzowo-drobiowa 189

aromat był w kiełbasie. Jeśli chodzi o akcesoria, to już wszystko i teraz tylko pozostaje zakupić świeże mięso. W składzie mojej kiełbasy jest mielona łopatka i mięso z indyka (można kupić takie skrawki gulaszowe). Składniki: (kiełbasa około 25 - 30 cm po ugotowaniu) 500 g mielonej łopatki wieprzowej 600 g mięsa z indyka lub kurczaka (mogą być skrawki gulaszowe nawet częściowo(...)łyżka czosnku niedźwiedziego (opcjonalnie) dodatkowa: osłonka poliamidowa do wędlin poddawanych gotowaniu (u mnie 60 cm o średnicy 7 cm) sznurek do zawiązania końców osłonki Przygotowanie: Mięso z indyka drobno pokroić, może być ze skórką i ewentualnie z niewielką ilością tłuszczyku. Połączyć mielone mięso z łopatki z pokrojonym mięsem z indyka, dodać czosnek i wszystkie przyprawy. Wszystko dokładnie wymieszać i pozostawić

Kuchcik gotuje

Proponowane wyszukiwania