danie szybkie. , W klasycznym ujęciu, chilli con carne wymaga długiego duszenia, żeby wydobyć pełnię smaków i aromatów ze składników. W naszym przepisie proces można skrócić dzięki zastosowaniu mięsa z indyka, miękkiego, delikatnego, łatwiejsze w obróbce od wołowiny, która jest podstawą tradycyjnego chilli. Przepis inspirowany wpisem na cooking.nytimes.com Składniki: 500 g mielonego indyka 1 duża posiekana cebula 1 spora czerwona papryka(...)wsyp przyprawy: kmin rzymski, słodką paprykę, oregano, kakao oraz cukier. Zamieszaj całość. Dorzuć posiekaną papryczkę chili a następnie włóż do rondla mielone mięso, podkręć temperaturę i smaż, rozdrabniając szpatułką indyka na mniejsze kawałki. Krok 2 Po około 5 minutach mięso powinno zbrązowieć. Wtedy dodaj do niego przesiekane pomidory z puszki wraz z sokiem, dodaj liść laurowy i ewentualnie podlej niewielką
Niedzielny kucharzSzybkie danie z indykiem w sosie curry to idealna propozycja dla osób, które chcą przygotować coś smacznego i zdrowego w krótkim czasie. To danie, które zachwyci każdego smakosza, a przy tym jest bardzo proste do przygotowania. Indyk jest bogaty w białko i składniki mineralne, a sos curry nadaje mu wyjątkowego smaku i aromatu
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!polskiej kuchni. Ale jakże pyszna klasyka! Ja uwielbiam taki obiadek pod każdą postacią: czy to gotowane pulpety, czy też smażone mielone ... zawsze jest pysznie 😍 Tym razem wykorzystałam mielone mięso indyka (zdrowsze i niskokaloryczne), a klopsiki, które z niego zrobiłam "utopiłam" w pysznym sosie koperkowym. Wyszedł obiad pierwsza klasa! Składniki: ok 500 g mięsa z indyka 1 jajko(...)cebula 2 łyżki bułki tartej majeranek koperek sól, pieprz ziele angielskie liść laurowy śmietana 18% bulion warzywny Wykonanie: Mięso z indyka mielimy razem z cebulą, przekładamy do miski. Wbijamy jajko. Dodajemy 2 łyżki bułki tartej oraz 3 łyżki wody. Przyprawiamy solą, pieprzem. Dodajemy majeranek. Wyrabiamy dokładnie, aby masa się połączyła. Formujemy niezbyt duże klopsiki. W garnku zagotowujemy bulion warzywny
Walijskie PichcenieTrochę więcej pracy niż zwykle i można wyczarować pyszne mięsko na niedzielny obiad. Jedliśmy takiego indyka na Noworocznym obiedzie u Mamy Sławka. Zawsze nas zaskoczy jakimś nietuzinkowym rozwiązaniem kulinarnym. Indyk wchodzi więc do naszego menu. Mój też był smaczny! Składniki: ? filet z indyka ok 1 kg ? sól, pieprz, zioła prowansalskie Farsz ? 200 g pieczarek ? 1 pęczek natki pietruszki
To co kochampołączenie smaku mięsa z owocami. Część konserwatystów nawet nie spróbuje, część skrzywi się na samą myśl o takim daniu, ale myślę, że większość z przyjemnością rozsmakuje się w piersi indyka z truskawkami ze słodko-kwaśnym sosem balsamicznym. Moja męska, konserwatywna kulinarnie część rodziny, tym razem nie marudziła, lecz pałaszowała ze smakiem filecik z truskawkami. Składniki: ? 4 plastry piersi z indyka(...)sól, pieprz biały ? 4 łyżeczki tartego parmezanu ? 6 dużych truskawek ? sos balsamiczny ? rozmaryn Wykonanie: ? Plastry piersi z indyka posypać solą i pieprzem, ułożyć na blaszce na papierze do pieczenia. ? Każdy posypać startym parmezanem. ? Piec w temp. 200 st.C przez 15 minut, następnie wyjąć i położyć na filetach truskawki pokrojone w plastry. ? Zapiekać jeszcze 5 minut. ? Gotowe polać sosem balsamicznym, posypać
To co kochamgłówny posiłek jednodaniowy. Bardzo wszystkim nam smakował i pomimo dużego ganka zniknął bardzo szybko. Do rosołu chińskiego można dodać również pędy bambusa, a prawdziwki zamienić na grzybki mun. Składniki: ? indyk, u mnie skrzydło, szyja i 2 podudzia ? 2 marchewki ? 2 cebule ? 1 pietruszka ? kawałek selera i pora ? gałązka rozmarynu i lubczyku ? sól, pieprz do smaku ? 1 łyżka sosu sojowego ciemnego(...)liście szałwii ? 3 liście laurowe ? kilka nasion ziela angielskiego ? kilka grzybów suszonych, u mnie prawdziwki ? pęczek zielonej pietruszki ? makaron ryżowy nitki 200 g Wykonanie: ? Mięso indyka umyć, zalać zimną wodą, zagotować i zdjąć szumowiny. ? Dodać obraną marchewkę, pietruszkę, seler, pora oraz obrane i przekrojone na pół cebule. ? Wsypać płaską łyżkę soli, dodać zioła i grzyby. ? Rosół ma się gotować
To co kochamTrochę więcej pracy niż zwykle i można wyczarować zgrabną roladę z indyka, z zielonym farszem na bazie brokuła i serka białego. To moja propozycja na niecodzienny obiad lub elegancką kolację. Końcowy efekt zależy od dokładności w zwijaniu rozłożonych płatów mięsa z farszem. Taką zwiniętą roladę należy najpierw zawinąć szczelnie w folię spożywczą, następnie w folię aluminiową i dopiero tak przygotowaną(...)piec w piekarniku. Składniki: ? 8 plastrów piersi z indyka Farsz ? 1 mały brokuł ? 200 g sera ricotta ? 5 pomidorków suszonych w oliwie ? 1 cebula ? 3 ząbki czosnku ? pęczek natki pietruszki ? sól, pieprz do smaku ? 4 łyżki oliwy z pomidorów Wykonanie: Farsz ? Brokuła ugotować al dente w posolonej wodzie. Odcedzić i drobno posiekać. ? Czosnek i cebulę drobno posiekać, przesmażyć na oliwie
To co kochamSoczysta i aromatyczna rolada z indyka pachnąca suszonymi owocami to doskonała przekąska imprezowa. Moja rolada nadziana jest żurawiną, morelami i figami, ale oczywiście można poeksperymentować również z innymi owocami suszonymi, np śliwkami, jabłkami czy rodzynkami. Osobiście bardzo lubię połączenie mięsa z owocami w każdej postaci. Ta rolada prezentuje się bardzo dobrze i równie dobrze smakuje. Składniki: ? 1 filet z indyka(...)goździków ? sól, pieprz do smaku, zioła prowansalskie ? 5 łyżek oliwy ? 1/4 szklanki wody Galareta ? 1 torebka żelatyny z bulionem / 1 litr wody ? 75 g żurawiny suszonej Wykonanie: ? Filet z indyka rozłożyć, rozciąć, aby uzyskać jak najwiekszą powierzchnię, i delikatnie rozbić. ? Natrzeć filet z obu stron solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi. ? Na brzegu mięsa ułożyć suszone owoce w całości i zwinąć
To co kochamLubicie chilli con carne - treściwe, gęste, pełne mięsa i aromatycznych przypraw? Ja lubię, ale to dość ciężkie danie, więc postanowiłam przygotowac jego lżejszą wersję - mięso wołowe zastąpiłam indykiem, i nie dodawałam czerwonej fasoli ale nie poskąpiłam innych warzyw. Znajdziecie tam paprykę, marchewkę, cebulę i seler naciowy. Dzięki temu całość zyskuje lekkości, syci ale nie zapycha jak jego oryginalna wersja(...)naturalny. Bardzi by się przydała też kolendra ale akurat nie miałam. Polecam danie, nie tylko tym co są na diecie, ale wszystkim bo świetnie smakuje. Lekkie chilli z indyka Składniki: 1 łyżka oleju 1 większa cebula 4 ząbki czosnku 2 papryki ( najlepiej różnego koloru) 2 marchewki 2 łodygi selera naciowego 500 g mielonego mięsa z indyka 1 łyżeczka słodkiej
Smaczny zeszytWypróbuj znakomite aromatyczne klopsy przygotowane z podudzi indyczych w delikatnym sosie pomidorowym. KLOPSY Z INDYKA W SOSIE POMIDOROWYM SKŁADNIKI 1,5 kilograma podudzi z indyka; pęczek świeżej kolendry; 1 czerwona cebula; 2 łyżeczki mielonej kolendry; dwie łyżeczki mielonego kminu rzymskiego; 2 łyżeczki mielonej słodkiej papryki; 1-2 papryczki chilli; 1-2 ząbki czosnku; imbir wielkości kciuka; puszka pomidorów;... Artykuł Klopsy(...)indyka w sosie pomidorowym pochodzi z serwisu Kuchnia Tomka
Kuchnia TomkaKLOPSY Z INDYKA SKŁADNIKI 2 duże podudzia indycze o łącznej wadze 1,5 kilograma; pęczek zielonych szparagów; 200 gramów kurek; 200 gramów bobu; duży pęczek koperku; 2 ząbki czosnku; 1 łyżeczka mielonej, słodkiej papryki; 1 jajko; 2 łyżki mąki kukurydzianej lub pszennej; kwaśna śmietana; sól, pieprz; przepis na klopsy z indyka z kurkami i szparagami Artykuł Klopsy z indyka
Kuchnia TomkaINDYK W SOSIE MUSZTARDOWYM SKŁADNIKI 500 gramów mięsa indyczego; puszka zielonego groszku (240 gramów); 1 cebula; Twoja ulubiona przyprawa do drobiu lub ich mix; 500 ml DOMOWEGO bulionu drobiowego; świeży estragon; 2-3 łyżeczki musztardy Dijon; mąka; kwaśna gęsta śmietana; przepis na indyka w sosie musztardowym Artykuł Indyk w sosie musztardowym pochodzi z serwisu Kuchnia Tomka
Kuchnia Tomkakrwionośnych. Choć kaszę gryczaną najczęściej podaje się jako zmiennik ziemniaków na obiad możemy przygotować z niej wiele różnych potraw. Ja dziś zdecydowałam się na kotleciki z dodatkiem mięsa z indyka i suszonych grzybów. Takie kotleciki świetnie sprawdzą się też dla osób, które niekoniecznie przepadają za charakterystycznym smakiem kaszy gryczanej - w tym przypadku jej smak jest łagodniejszy, a jednocześnie zachowane(...)Kotleciki gryczanki - przepis na 4 porcje Do przygotowania kotlecików będą Ci potrzebne: 200g kaszy gryczanej, 50g masła, ok. 50g mąki gryczanej, 2 jajka, opakowanie suszonych grzybów, 200g piersi z indyka, sól i pieprz do smaku. 1. Suszone grzyby zalej wrzątkiem i odstaw na kilka godzin. 2. Po tym czasie ugotuj grzyby w wodzie, w której się moczyły, odsącz na sicie
Z notatnika dietetykaDelikatne i aromatyczne mięso indycze 🙂 Składniki: 2 sztuki podudzia z indyka sól, pieprz ognista mieszanka przypraw (młynek) Kujawski ze smakiem (czosnek-bazylia) Sposób przygotowania: Podudzia z indyka przeciąć … Czytaj dalej Pieczone pałki z indyka
czarrna od kuchnidomu. A skoro sezon już się zaczął, aż żal byłoby z niego nie skorzystać. Tym razem na deser zostanie trochę mniej czereśni, ponieważ część wykorzystałam do roladki z indyka na obiad. Rolada z indyka z czereśniami - przepis na 4 porcje Do przygotowania rolady będą Ci potrzebne: 1kg piersi z indyka, 2 szklanki czereśni, łyżka oleju rzepakowego, sól i pieprz
Z notatnika dietetyka