indyk - 7293 przepisów (strona:74/487)

Rosół z indyka 171

Dziś na obiad rosół z indyka.Koniecznie. Po grypie żołądkowej , trzeba coś w końcu zjeść, najlepiej z dużą ilością płynów. Indyk przyjechał od zmartwionej sytuacją cioci, co oznacza, że jest/był on ..normalnym indykiem, biegającym na wolności. Składniki -porcja indyka -marchewka, seler ,por ,zielonapietruszka -sól różowa himalajska, bo zdrowsza -przyprawa bez chemii Karahi Chicken Masala  SKWORCU -szczypta Kuchmistrza  SKWORCU(...)kluseczki na rosół jakie lubisz Umyj mięso z indyka, włóż do dużego garnka z jarzynami, zalej filtrowaną wodą. Dodaj przypraw i zamknij garnek. Nastaw na powlone gotowanie. Gdy rosół ugotuje się, odkryj pokrywkę. Zagotuj wodę i wsyp ulubione kluseczki. Ugotuj. Przelej zimną wodą. Wyłóż na talerze, zalej rosołem. Gotowe! Smacznego

Z Kuchni Do Kuchni
Kotlety z indyka w sosie paprykowym 278

Bardzo lubię drób, ale najczęściej przygotowuję kurczaka. Dlatego dzisiaj postanowiłam zastąpić kurczaka - indykiem :) W tym daniu zamiast indyka można użyć oczywiście wcześniej wspomnianego kurczaka lub nawet schab. Składniki: 5 kotletów z indyka (może być pierś, tylko należy ją podzielić na cieńsze plastry) 1 czerwona papryka 1 czerwona cebula 2 ząbki czosnku 4-5 pomidorków koktajlowych lub 1 zwykły(...)śmietany 18% 4 łyżki oleju 400 ml rosołu drobiowego suszony lubczyk słodka mielona papryka pieprz ziołowy sól Kotlety z indyka myjemy i osuszamy ręcznikiem papierowym. Owijamy w folię spożywczą i delikatnie ubijamy. Oprószamy solą, pieprzem ziołowym, papryką i lubczykiem z obu stron Rozgrzewamy dwie łyżki oleju i podsmażamy mięso z obu stron po ok. 5 minut. Przekładamy na talerz Paprykę

www.szczesliwakuchnia.blogspot.com
Drobiowa mielonka z indyka na kanapki - szynkowar 156

Była, na kanapki,  potrawka z kurczaka i mięsa mielonego wieprzowo-wołowego . A tym razem mielonka drobiowa z indyka. Bardzo podobna do potrawki. Jest w niej trochę mięsa drobiowego mielonego, trochę filetów z piersi indyka w kawałkach... Majeranek, papryka słodka, mielona. Mało soli, mało pieprzu. A po co dużo? :) Szynka delikatna, lekka, a jednocześnie dobrze zwarta i wygodna do krojenia(...)krajalnicy. Składniki na ok. 680 gramów gotowej mielonki: 500 gramów mielonego z indyka 400 gramów filetów z piersi indyka 1 płaska łyżka słodkiej, mielonej, czerwonej papryki 2 płaskie łyżki majeranku 1 płaska łyżeczka pieprzu 1 płaska łyżeczka soli Mięso mielone przekładamy do salaterki Filety myjemy, oczyszczamy z ewentualnych błonek i ubijamy przez folię spożywczą (niezbyt mocno) Ubite filety kroimy

www.szczesliwakuchnia.blogspot.com
Kotlety z indyka, cukinii i papryki 211

Kwiecień przywitał nas piękną, słoneczną pogodą. Oby takie dni zagościły już na stałe. Dzisiejsze bezchmurne niebo zachęciło mnie do przygotowania lekkiego, wiosennego obiadu. Przygotowałem kotlety z indyka połączonego z warzywami i koperkiem. Do tego świeża i chrupiąca surówka z białej i czerwonej rzodkiewki.  Czas przygotowania: 40 min. Porcja dla 4-5 osób (10 kotletów) Koszt przygotowania(...)SKŁADNIKI na kotlety: 500 g mięsa mielonego z indyka 1/2 cukinii 1/2 czerwonej papryki 1 czerwona cebula 1,5 szklanki bułki tartej 1 jajko 1/3 szklanki mleka świeży koperek czerwona papryka w proszku pieprz biały mielony sól olej do smażenia (rzepakowy) SKŁADNIKI na surówkę z rzodkiewki: 1 biała rzodkiew 8 rzodkiewek czerwonych 3/4 szklanki jogurtu naturalnego szczypiorek pieprz biały mielony

kulinarnyJa
Galaretki z indyka z salami i warzywami 245

zakończenie starego roku przygotowałam miniaturowe galaretki z mięsem z indyka, salami i warzywami: papryką konserwową, zielonym, groszkiem, kukurydzą, oliwkami, czerwoną fasolą i suszonymi pomidorami. Tradycyjnie przygotowuję mięso z indyka w galarecie jedynie z marchewką. Tym razem marchew razem z pietruszką i selerem wylądowały razem z większością wywaru w zupie pomidorowej. Pozostały wywar wraz z mięsem stanowił bazę do mojej przekąski(...)Składniki podaję w przybliżeniu. Na większe przyjęcie proponuję użyć 1 kg mięsa z udźca indyka (bez skóry) i odpowiednio więcej rosołu, salami i warzyw. Składniki na 8 mini galaretek: 500 g mięsa z udźca indyka (bez skóry) - waga przed ugotowaniem ok. 2-2,5 szklanki doprawionego rosołu, w którym gotowało się mięso 3 łyżeczki żelatyny 2 łyżki posiekanej natki

Czerwień i błękit
Słodko-kwaśna pierś z indyka po chińsku 283

Składniki: 500 gram piersi z indyka 3 łyżki sosu sojowego 4 ząbki czosnku 4 łyżki startego imbiru  6 łyżek sosu słodko-kwaśnego łyżka soku z limonki tempura/panierka pikantna  jedna papryka czerwona  pół słoiczka pędów bambusa sok z puszki ananasa 5 plastrów ananasa papryczka chili  olej sezamowy cebula  sól  pieprz  cebula dymka  Pierś(...)indyka kroimy w paski i wrzucamy do marynaty zrobionej z sosu sojowego, jednego ząbka czosnku, dwóch łyżek startego imbiru i dwóch łyżek sosu słodko-kwaśnego oraz łyżki soku z limonki, soli i pieprzu. Pierś indyka w marynacie umieszczamy w lodówce na około godzinę. Po tym czasie obtaczamy każdy kawałek piersi indyka w tempurze (najlepiej specjalnej do potraw chińskich) i smażymy

Mango Papaja
SZNYCLE Z INDYKA W SOSIE ŚMIETANOWYM. Z MARCHEWKĄ I GROSZKIEM 17

Dziś coś dla miłośników "białego mięsa" 😍  Sznycle z indyka.  Pyszne, zdrowe i niskokaloryczne danie. Mięciutkie, soczyste mięso i pyszny sos śmietanowy. Wzbogaciłam go dodatkowo małymi marchewkami oraz konserwowym groszkiem (fajnie sprawdza się także mrożony). Składniki: p ierś z indyka (około 600 g) sól pieprz biały  czosnek suszony olej do smażenia 1 łyżka mąki(...)szkl bulionu (u  mnie rosół ) 1 łyżka mąki śmietana 18% ok 300 g małych marchewek mała puszka groszku konserwowego 200 g koperek Wykonanie: Piersi indyka kroimy na plastry o grubości 1,5-2 cm. Oprószamy solą, pieprzem i odrobiną czosnku suszonego. Odstawiamy do lodówki na ok 1h. Następnie każdy plaster obtaczamy w mące i  smażymy po 4 minuty

Walijskie Pichcenie
PIECZONA PIERŚ Z INDYKA 35

Pieczona pierś z indyka to doskonały wybór na danie świąteczne, które zachwyci zarówno gości, jak i członków rodziny. okresie świątecznym, kiedy rodzinne stoły uginają się od pyszności, pieczona pierś z indyka stanowi doskonałą propozycję dla tych, którzy pragną urozmaicić tradycyjne dania. To delikatne mięso, o  … The post PIECZONA PIERŚ Z INDYKA appeared first on Smaczne potrawy

Smaczne Potrawy
Sałatka z makaronem orzo, indykiem i żurawiną 55

śmiało mogłabym powiedzieć, że są one jednymi z moich ulubionych smaków. W dzisiejszej sałatce również nie zabrakło tego akcentu. A jako główne składniki sałatki mamy tu makaron orzo, kawałki indyka, kukurydzę oraz suszona żurawinę. Jest pysznie. Czego można chcieć więcej ? Jeżeli Ty również lubisz sałatki curry, polecam też sałatkę z orzo, selerem konserwowym, wędzonym kurczakiem i ananasem , sałatkę z tortellini(...)kurczakiem i brokułem czy sałatkę ryżową z kukurydzą i ananasem . 1 szkl. makaronu orzo 2 małe polędwiczki z indyka (około 350-400 g), mogą być też piersi kurczaka 1 mała puszka kukurydzy konserwowej (165 g po odsączeniu) 1/2 szkl. suszonej żurawiny 2-3 łyżki łagodnego majonezu mielony imbir mielona papryka słodka i ostra szczypta curry i kurkumy sól, pieprz Makaron

Smaki Na Talerzu
MAKARONOWA SAŁATKA Z WĘDZONYM INDYKIEM 37

pełna aromatów i smaku od zawartych w niej składników. Bo chyba nic nie dodaje takiego smaku sałatkom jak (mój ukochany) seler naciowy 😎  Ja wykorzystałam w przepisie wędzonego indyka, ale równie dobrze możemy zrobić ją z wędzonym kurczakiem, albo dobrą szynką konserwową. Bo wiadomo, że przy robieniu jakiejkolwiek sałatki panuje całkowita dowolność 😉 Ja użyłam: 300 g wędzonego indyka 4 łodygi(...)małą (200g) puszka kukurydzy 125 g ugotowanego, drobnego makaronu szczypiorek koperek sól pieprz odrobinę suszonego czosnku majonez 2 łyżki pikantnego ketchupu (nie widać go, a podkręca dodatkowo smak) Wykonanie: Indyka, seler naciowy, rzodkiewkę oraz ogórki kroimy w kostkę. Z ogórków gruntowych wycinam wcześniej zawsze gniazda nasienne, aby nie puszczały soku w sałatce. Dodajemy kukurydzę z puszki, ugotowany drobny makaron, majonez

Walijskie Pichcenie
Chilli con carne 40

danie szybkie. , W klasycznym ujęciu, chilli con carne wymaga długiego duszenia, żeby wydobyć pełnię smaków i aromatów ze składników. W naszym przepisie proces można skrócić dzięki zastosowaniu mięsa z indyka, miękkiego, delikatnego, łatwiejsze w obróbce od wołowiny, która jest podstawą tradycyjnego chilli. Przepis inspirowany wpisem na cooking.nytimes.com Składniki: 500 g mielonego indyka 1 duża posiekana cebula 1 spora czerwona papryka(...)wsyp przyprawy: kmin rzymski, słodką paprykę, oregano, kakao oraz cukier. Zamieszaj całość. Dorzuć posiekaną papryczkę chili a następnie włóż do rondla mielone mięso, podkręć temperaturę i smaż, rozdrabniając szpatułką indyka na mniejsze kawałki. Krok 2 Po około 5 minutach mięso powinno zbrązowieć. Wtedy dodaj do niego przesiekane pomidory z puszki wraz z sokiem, dodaj liść laurowy i ewentualnie podlej niewielką

Niedzielny kucharz
Szybkie danie z indykiem w sosie curry 39

Szybkie danie z indykiem w sosie curry to idealna propozycja dla osób, które chcą przygotować coś smacznego i zdrowego w krótkim czasie. To danie, które zachwyci każdego smakosza, a przy tym jest bardzo proste do przygotowania. Indyk jest bogaty w białko i składniki mineralne, a sos curry nadaje mu wyjątkowego smaku i aromatu

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
KLOPSIKI Z INDYKA W SOSIE KOPERKOWYM 38

polskiej kuchni. Ale jakże pyszna klasyka! Ja uwielbiam taki obiadek pod każdą postacią: czy to gotowane pulpety, czy też smażone mielone ... zawsze jest pysznie 😍 Tym razem wykorzystałam mielone mięso indyka (zdrowsze i niskokaloryczne), a klopsiki, które z niego zrobiłam "utopiłam" w pysznym sosie koperkowym. Wyszedł obiad pierwsza klasa!   Składniki: ok 500 g mięsa z indyka 1 jajko(...)cebula 2 łyżki bułki tartej majeranek koperek sól, pieprz ziele angielskie liść laurowy śmietana 18% bulion warzywny  Wykonanie: Mięso z indyka mielimy razem z cebulą, przekładamy do miski. Wbijamy jajko. Dodajemy 2 łyżki bułki tartej oraz 3 łyżki wody. Przyprawiamy solą, pieprzem. Dodajemy majeranek. Wyrabiamy dokładnie, aby masa się połączyła. Formujemy niezbyt duże klopsiki. W garnku zagotowujemy bulion warzywny

Walijskie Pichcenie
Filet z indyka faszerowany pieczarkami 34

Trochę więcej pracy niż zwykle i można wyczarować pyszne mięsko na niedzielny obiad. Jedliśmy takiego indyka na Noworocznym obiedzie u Mamy Sławka. Zawsze nas zaskoczy jakimś nietuzinkowym rozwiązaniem kulinarnym. Indyk wchodzi więc do naszego menu. Mój też był smaczny! Składniki: ? filet z indyka ok 1 kg ? sól, pieprz, zioła prowansalskie Farsz ? 200 g pieczarek ? 1 pęczek natki pietruszki

To co kocham
Filet z indyka z truskawkami w sosie balsamicznym 29

połączenie smaku mięsa z owocami. Część konserwatystów nawet nie spróbuje, część skrzywi się na samą myśl o takim daniu, ale myślę, że większość z przyjemnością rozsmakuje się w piersi indyka z truskawkami ze słodko-kwaśnym sosem balsamicznym. Moja męska, konserwatywna kulinarnie część rodziny, tym razem nie marudziła, lecz pałaszowała ze smakiem filecik z truskawkami. Składniki: ? 4 plastry piersi z indyka(...)sól, pieprz biały ? 4 łyżeczki tartego parmezanu ? 6 dużych truskawek ? sos balsamiczny ? rozmaryn Wykonanie: ? Plastry piersi z indyka posypać solą i pieprzem, ułożyć na blaszce na papierze do pieczenia. ? Każdy posypać startym parmezanem. ? Piec w temp. 200 st.C przez 15 minut, następnie wyjąć i położyć na filetach truskawki pokrojone w plastry. ? Zapiekać jeszcze 5 minut. ? Gotowe polać sosem balsamicznym, posypać

To co kocham