sałatka - 50954 przepisów (strona:74/3397)

Sałatka z panierowanym camembertem 312

jajko oraz wysypujemy bułkę tartą. Trójkąty sera obtaczamy w jajku oraz bułce tartej i smażymy na rozgrzanej patelni na złoty kolor. Odsączamy na ręczniku papierowym i ciepłe kładziemy na sałatce. Robimy kilka kropek żurawiny oraz skrapiamy olejem lnianym. Podajemy od razu po przygotowaniu z dodatkiem talerzyka z żurawiną. Smacznego

Kolizje Smaków
Sałatka z kaszą gryczaną, fetą, pieczonym burakiem, awokado oraz orzechami włoskimi czyli nowy cykl- Lunch Box 503

energia jest potrzebna. Wysiłek psychiczny jest współmierny do naszego wysiłku fizycznego, dlatego nasze posiłki spożywane w ciągu dnia są tak dla nas ważne. Przedstawiam Wam Panią sałatkę, którą można zabrać ze sobą do pracy jak i na uczelnię. Zawiera wszystkie niezbędne do naszego funkcjonowania składniki: węglowodany (które równają się energii), białko oraz witaminy i minerały. A więc do dzieła. Składniki

Mango Papaja
Sałatka z dyni i... 225

rozgrzewającej ,aksamitnej zupce czas na sałatkę z dynią. 30 dag oczyszczonej dyni 1/2 szklanki owoców żurawiny 1/2 szklanki moreli suszonych 1/2 szklanki orzechów włoskich 1 jabłko pokrojone w kostkę sos 4  łyżki soku pomarańczowego 2 łyżeczki skórki otartej z pomarańczy 2 łyżki oleju słonecznikowego 1 łyżeczka łagodnej musztardy 3 plasterki świeżego imbiru Morele namoczyć i następnie pokroić w kostkę

Kulinarny karnet Christophera
Sałatka z szynki i awokado. 160

miąższu wydrążyć kulki. Skropić cytryną. Szynkę pokroić w cienkie paseczki. Mandarynkę obrać i podzielić na cząstki. Wszystko połączyć i skropić sosem .Odstawić na kilka minut. Przed podaniem posypać sałatkę pokrojoną melisą

Kulinarny karnet Christophera
Sałatka z tuńczyka , kukurydzy i pomidorów. 297

łyżka aceto balsamico 1 łyżka oliwki 1 łyżka bazylii sól,pieprz Tuńczyka i kukurydzę osączyć. Pomidor pokroić w pół talarki. Wszystko ułożyć na talerzu. Składniki sosu wymieszać i polać sałatkę

Kulinarny karnet Christophera
Sałatka Waldorf w galaretce. 266

słynną sałatkę podaję dzisiaj w wersji bardzo zmodyfikowanej. Serwuję ją jako przystawkę w galaretce  winnej  dla dorosłych, dla dzieci bez alkoholu. 20 dag selera 1 duże jabłko 1 garść orzechów włoskich uprażonych 1 galaretka o smaku grapefruita czerwonego 125 ml  Martini Dry lub inne wino wytrawne 375 ml wody sok z cytryny sos: 3 łyżki majonezu

Kulinarny karnet Christophera
Sezonowa sałatka ze szparagami. 168

Teraz jest sezon na najsmaczniejsze młode ,świeże warzywa.Trzeba to wykorzystać i komponować różniste sałatki. Proponuję zastosowanie wspaniałych szparagów ,młodej ,kruchej kapustki i tryskających radością truskawek.   Składniki: 0,5 kg szparagów 0,5 kg kapusty 30 dag truskawek 15 oliwek Sos. 4 łyżki oliwy z oliwek 2 łyżki jasnego balsamico sól ,pieprz ,cukier Kapustę szatkujemy ,solimy i polewamy sosem. Pozostawiamy

Kulinarny karnet Christophera
Sałatka z zielonej cukinii. 341

Sałatka genialna w swojej prostocie i szczególnie smaczna teraz, kiedy mamy młode cukinie. Cukinię kroimy na cienkie plasterki i polewamy delikatnym sosem pomarańczowym lub innym ostrzejszym. Sos. 2 łyżki oliwy z oliwek 1 łyżka balsamico białego 2 łyżki soku z pomarańczy Składniki sosu utrzeć i posypać białym pieprzem młotkowanym

Kulinarny karnet Christophera
Buraki przepisy na dwie sałatki. 185

interesujące.                                                 Pieczone, ziołowe buraczki w sałatce. Składniki. 2 buraki 6 rzodkiewek 50g serka koziego 26 szt liści szpinaku 2 łyżki orzeszków pinii   zioła różne np. tymianek, estragon itp. Aceto balsamiko w sprayu Buraki dokładnie umyć

Kulinarny karnet Christophera
Sałatka z kozim twarożkiem. 120

kulki. Seler naciowy pokroić w ukośne plasterki. Z pomidora zdjąć skórkę i pokroić w cząstki. Wszystko ułożyć na talerzu skropić cytryną i oliwą z oliwek, oprószyć pieprzem. Na środku sałatki położyć kozi twarożek

Kulinarny karnet Christophera
Sałatka ryżowa z cytrusami. 278

maleńkim ogniu. Osobno ugotować ryż dziki. Składniki sosu ubić i wymieszać z ryżem. Ryż dziki możemy wymieszać z białym lub ,jak ja, ułożyć w środku sałatki .Teraz do ryżu dodajemy  fileciki cytrusów ,wykładamy na salaterkę ,dekorujemy plasterkami ogórka i obsypujemy pestkami granatu. Zamiast pestek granatu dobra też jest żurawina

Kulinarny karnet Christophera
Sałatka z łososia i kopru włoskiego. 209

łososia. Szczypiorek posiekać i wsypać do salaterki. Gałązki kopru włoskiego lub świeży koperek posiekać i do salaterki. Przyprawić pieprzem. Polać sosem i delikatnie wymieszać. Podawać z ósemkami cytryny.  Sałatka dobrze smakuje z listkami rukoli  i ewentualnie tostami

Kulinarny karnet Christophera
Awokado z tuńczykiem - sałatka. 405

oleju, wymieszać z pokrojonym szczypiorkiem, dodać do awokado. Jajko ugotować i posiekać, liście sałaty lodowej, pokroić w drobną kostkę, oliwki przekroić na połowę i również dodać  do przygotowanej sałatki. Na koniec dodać  1 łyżkę majonezu, doprawić solą i pieprzem. Całość delikatnie wymieszać, nałożyć do wydrążonych " miseczek" z awokado

Kulinarny karnet Christophera
Słoneczna sałatka z boczkiem i smażonymi kaparami. 202

zieleniny wyłożyć do naczynia, posypać paskami papryki i częścią boczku. Przykryć resztą sałat, posypać boczkiem i ułożyć ósemki żółtych pomidorków. Całość posypać kaparami. Składniki sosu wymieszać i podać do sałatki

Kulinarny karnet Christophera
Carpaccio czy sałatka ? 197

Carpaccio or salad? Podaję tą prostą sałatkę bez polania sosem winegret. Dobór składników do polania, pozostawiam do wyboru. Poniżej cztery możliwości, ale zapewniam, kombinacji jest dużo więcej. Składniki 1 mały ogórek 1 pomidor 1 świeża figa 1 płatek  karamboli Winegret 1. miód, czerwony ocet winny, sok z cytryny, oliwa z oliwek, sól, pieprz 2. cytryna, musztarda, oliwa z oliwek

Kulinarny karnet Christophera