Cukinia faszerowana mięsem z indyka SIERPIEŃ 31Choć cukinię możemy kupić przez cały rok, to szczególnie warto korzystać z niej teraz, gdy mamy sezon. Jest teraz najsmaczniejsza i najtańsza. Sposobów na wykorzystanie cukinii
Z notatnika dietetyka
Pieczeń z indyka 57Świąteczna pieczeń z indyka – z aromatyczną cebulą , czosnkiem i rozmarynem, duszoną w sosie własnym. Prosta, klasyczna, a bardzo efektowna. Składniki (na 4–6 osób
Zakamarki mojej kuchni
GULASZ Z INDYKA (JAK STROGONOW) 122Dziś zapraszam na drobiową wersję słynnego strogonowa, który w oryginale oczywiście przygotowyjemy z polędwicy wołowej. Mięso drobiowe (u mnie filet z indyka) to fajny zamiennik wołowiny
Walijskie Pichcenie
Gulasz z indyka z fasolką i marchewką 120Kupiłam udźce z indyka. Najczęściej mięso to przeznaczam do mielenia zamiennie z łopatką wieprzową. Tym razem jednak mięsko pokroiłam w kostkę i zrobiłam taki gulasz czy
Monia miesza i gotuje
SZNYCLE Z INDYKA W SOSIE ŚMIETANOWYM. Z MARCHEWKĄ I GROSZKIEM 70Dziś coś dla miłośników "białego mięsa" 😍 Sznycle z indyka. Pyszne, zdrowe i niskokaloryczne danie. Mięciutkie, soczyste mięso i pyszny sos śmietanowy. Wzbogaciłam go dodatkowo małymi marchewkami oraz konserwowym groszkiem (fajnie sprawdza się także mrożony). Składniki: p ierś z indyka (około 600 g) sól pieprz biały czosnek suszony olej do smażenia 1 łyżka mąki(...)szkl bulionu (u mnie rosół ) 1 łyżka mąki śmietana 18% ok 300 g małych marchewek mała puszka groszku konserwowego 200 g koperek Wykonanie: Piersi indyka kroimy na plastry o grubości 1,5-2 cm. Oprószamy solą, pieprzem i odrobiną czosnku suszonego. Odstawiamy do lodówki na ok 1h. Następnie każdy plaster obtaczamy w mące i smażymy po 4 minuty
Walijskie Pichcenie
PIECZONA PIERŚ Z INDYKA 106Pieczona pierś z indyka to doskonały wybór na danie świąteczne, które zachwyci zarówno gości, jak i członków rodziny. okresie świątecznym, kiedy rodzinne stoły uginają się od pyszności, pieczona pierś z indyka stanowi doskonałą propozycję dla tych, którzy pragną urozmaicić tradycyjne dania. To delikatne mięso, o … The post PIECZONA PIERŚ Z INDYKA appeared first on Smaczne potrawy
Smaczne Potrawy
Sałatka z makaronem orzo, indykiem i żurawiną 112śmiało mogłabym powiedzieć, że są one jednymi z moich ulubionych smaków. W dzisiejszej sałatce również nie zabrakło tego akcentu. A jako główne składniki sałatki mamy tu makaron orzo, kawałki indyka, kukurydzę oraz suszona żurawinę. Jest pysznie. Czego można chcieć więcej ? Jeżeli Ty również lubisz sałatki curry, polecam też sałatkę z orzo, selerem konserwowym, wędzonym kurczakiem i ananasem , sałatkę z tortellini(...)kurczakiem i brokułem czy sałatkę ryżową z kukurydzą i ananasem . 1 szkl. makaronu orzo 2 małe polędwiczki z indyka (około 350-400 g), mogą być też piersi kurczaka 1 mała puszka kukurydzy konserwowej (165 g po odsączeniu) 1/2 szkl. suszonej żurawiny 2-3 łyżki łagodnego majonezu mielony imbir mielona papryka słodka i ostra szczypta curry i kurkumy sól, pieprz Makaron
Smaki Na Talerzu
MAKARONOWA SAŁATKA Z WĘDZONYM INDYKIEM 94pełna aromatów i smaku od zawartych w niej składników. Bo chyba nic nie dodaje takiego smaku sałatkom jak (mój ukochany) seler naciowy 😎 Ja wykorzystałam w przepisie wędzonego indyka, ale równie dobrze możemy zrobić ją z wędzonym kurczakiem, albo dobrą szynką konserwową. Bo wiadomo, że przy robieniu jakiejkolwiek sałatki panuje całkowita dowolność 😉 Ja użyłam: 300 g wędzonego indyka 4 łodygi(...)małą (200g) puszka kukurydzy 125 g ugotowanego, drobnego makaronu szczypiorek koperek sól pieprz odrobinę suszonego czosnku majonez 2 łyżki pikantnego ketchupu (nie widać go, a podkręca dodatkowo smak) Wykonanie: Indyka, seler naciowy, rzodkiewkę oraz ogórki kroimy w kostkę. Z ogórków gruntowych wycinam wcześniej zawsze gniazda nasienne, aby nie puszczały soku w sałatce. Dodajemy kukurydzę z puszki, ugotowany drobny makaron, majonez
Walijskie Pichcenie
Chilli con carne 117danie szybkie. , W klasycznym ujęciu, chilli con carne wymaga długiego duszenia, żeby wydobyć pełnię smaków i aromatów ze składników. W naszym przepisie proces można skrócić dzięki zastosowaniu mięsa z indyka, miękkiego, delikatnego, łatwiejsze w obróbce od wołowiny, która jest podstawą tradycyjnego chilli. Przepis inspirowany wpisem na cooking.nytimes.com Składniki: 500 g mielonego indyka 1 duża posiekana cebula 1 spora czerwona papryka(...)wsyp przyprawy: kmin rzymski, słodką paprykę, oregano, kakao oraz cukier. Zamieszaj całość. Dorzuć posiekaną papryczkę chili a następnie włóż do rondla mielone mięso, podkręć temperaturę i smaż, rozdrabniając szpatułką indyka na mniejsze kawałki. Krok 2 Po około 5 minutach mięso powinno zbrązowieć. Wtedy dodaj do niego przesiekane pomidory z puszki wraz z sokiem, dodaj liść laurowy i ewentualnie podlej niewielką
Niedzielny kucharz
Szybkie danie z indykiem w sosie curry 115Szybkie danie z indykiem w sosie curry to idealna propozycja dla osób, które chcą przygotować coś smacznego i zdrowego w krótkim czasie. To danie, które zachwyci każdego smakosza, a przy tym jest bardzo proste do przygotowania. Indyk jest bogaty w białko i składniki mineralne, a sos curry nadaje mu wyjątkowego smaku i aromatu
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
KLOPSIKI Z INDYKA W SOSIE KOPERKOWYM 100polskiej kuchni. Ale jakże pyszna klasyka! Ja uwielbiam taki obiadek pod każdą postacią: czy to gotowane pulpety, czy też smażone mielone ... zawsze jest pysznie 😍 Tym razem wykorzystałam mielone mięso indyka (zdrowsze i niskokaloryczne), a klopsiki, które z niego zrobiłam "utopiłam" w pysznym sosie koperkowym. Wyszedł obiad pierwsza klasa! Składniki: ok 500 g mięsa z indyka 1 jajko(...)cebula 2 łyżki bułki tartej majeranek koperek sól, pieprz ziele angielskie liść laurowy śmietana 18% bulion warzywny Wykonanie: Mięso z indyka mielimy razem z cebulą, przekładamy do miski. Wbijamy jajko. Dodajemy 2 łyżki bułki tartej oraz 3 łyżki wody. Przyprawiamy solą, pieprzem. Dodajemy majeranek. Wyrabiamy dokładnie, aby masa się połączyła. Formujemy niezbyt duże klopsiki. W garnku zagotowujemy bulion warzywny
Walijskie Pichcenie
Filet z indyka faszerowany pieczarkami 90Trochę więcej pracy niż zwykle i można wyczarować pyszne mięsko na niedzielny obiad. Jedliśmy takiego indyka na Noworocznym obiedzie u Mamy Sławka. Zawsze nas zaskoczy jakimś nietuzinkowym rozwiązaniem kulinarnym. Indyk wchodzi więc do naszego menu. Mój też był smaczny! Składniki: ? filet z indyka ok 1 kg ? sól, pieprz, zioła prowansalskie Farsz ? 200 g pieczarek ? 1 pęczek natki pietruszki
To co kocham
Filet z indyka z truskawkami w sosie balsamicznym 81połączenie smaku mięsa z owocami. Część konserwatystów nawet nie spróbuje, część skrzywi się na samą myśl o takim daniu, ale myślę, że większość z przyjemnością rozsmakuje się w piersi indyka z truskawkami ze słodko-kwaśnym sosem balsamicznym. Moja męska, konserwatywna kulinarnie część rodziny, tym razem nie marudziła, lecz pałaszowała ze smakiem filecik z truskawkami. Składniki: ? 4 plastry piersi z indyka(...)sól, pieprz biały ? 4 łyżeczki tartego parmezanu ? 6 dużych truskawek ? sos balsamiczny ? rozmaryn Wykonanie: ? Plastry piersi z indyka posypać solą i pieprzem, ułożyć na blaszce na papierze do pieczenia. ? Każdy posypać startym parmezanem. ? Piec w temp. 200 st.C przez 15 minut, następnie wyjąć i położyć na filetach truskawki pokrojone w plastry. ? Zapiekać jeszcze 5 minut. ? Gotowe polać sosem balsamicznym, posypać
To co kocham
Rosół po chińsku 92główny posiłek jednodaniowy. Bardzo wszystkim nam smakował i pomimo dużego ganka zniknął bardzo szybko. Do rosołu chińskiego można dodać również pędy bambusa, a prawdziwki zamienić na grzybki mun. Składniki: ? indyk, u mnie skrzydło, szyja i 2 podudzia ? 2 marchewki ? 2 cebule ? 1 pietruszka ? kawałek selera i pora ? gałązka rozmarynu i lubczyku ? sól, pieprz do smaku ? 1 łyżka sosu sojowego ciemnego(...)liście szałwii ? 3 liście laurowe ? kilka nasion ziela angielskiego ? kilka grzybów suszonych, u mnie prawdziwki ? pęczek zielonej pietruszki ? makaron ryżowy nitki 200 g Wykonanie: ? Mięso indyka umyć, zalać zimną wodą, zagotować i zdjąć szumowiny. ? Dodać obraną marchewkę, pietruszkę, seler, pora oraz obrane i przekrojone na pół cebule. ? Wsypać płaską łyżkę soli, dodać zioła i grzyby. ? Rosół ma się gotować
To co kocham
Rolada z indyka faszerowana brokułem 99Trochę więcej pracy niż zwykle i można wyczarować zgrabną roladę z indyka, z zielonym farszem na bazie brokuła i serka białego. To moja propozycja na niecodzienny obiad lub elegancką kolację. Końcowy efekt zależy od dokładności w zwijaniu rozłożonych płatów mięsa z farszem. Taką zwiniętą roladę należy najpierw zawinąć szczelnie w folię spożywczą, następnie w folię aluminiową i dopiero tak przygotowaną(...)piec w piekarniku. Składniki: ? 8 plastrów piersi z indyka Farsz ? 1 mały brokuł ? 200 g sera ricotta ? 5 pomidorków suszonych w oliwie ? 1 cebula ? 3 ząbki czosnku ? pęczek natki pietruszki ? sól, pieprz do smaku ? 4 łyżki oliwy z pomidorów Wykonanie: Farsz ? Brokuła ugotować al dente w posolonej wodzie. Odcedzić i drobno posiekać. ? Czosnek i cebulę drobno posiekać, przesmażyć na oliwie
To co kocham