cytryna - 13435 przepisów (strona:62/896)

Ogórkowo - miętowa lemoniada 170

Składniki: ok 1/2 szklanki cukru (do smaku) 3 szklanki naparu z mięty z cytryną Posti (3 saszetki) szklanka obranego i pokrojonego ogórka szklanka świeżych liści mięty szklanka soku z cytryny opcjonalnie woda gazowana Wykonanie: 3 saszetki mięty z cytryną Posti zalewamy 3 filiżankami gorącej wody i zaparzamy i słodzimy do smaku. Ogórka, liście mięty przekładamy do blendera, dodajemy przestudzony napar(...)dokładnie miksujemy. Następnie wlewamy sok z cytryny, mieszamy i całość przecedzamy przez sitko/gazę.  Próbujemy i ewentualnie doprawiamy do smaku cukrem lub dodajemy wody gazowanej. Chłodzimy w lodówce i podajemy z lodem

Malinowe Pocałunki
Sałatka nicejska 291

będzie surowe. W praktyce kiedykolwiek nie przygotowywalibyście steku z tuńczyka, najpewniej właśnie to będzie odpowiednia technika. Winegret przygotowujemy wg upodobań. Ja po prostu zmieszałem oliwę z sokiem z cytryny i drobno siekanym koperkiem. Zdaję sobie oczywiście sprawę z tego, że jak sama jego nazwa mówi winegret powinien zawierać ocet, aczkolwiek sok z cytryny wydał mi się po prostu łagodniejszym rozwiązaniem(...)koktajlowych 100g zielonej fasoli szparagowej (świeżej lub mrożonej) garść (ok. 20 sztuk) czarnych oliwek 100-150g lub kilka porwanych liści ulubionej sałaty gałązka koperku 3 łyżki soku z cytryny 7 łyżek oliwy sól świeżo mielony czarny pieprz Do podania lekko przypieczona, chrupiąca pszenna bułka/bagietka Instrukcje Jeśli używamy świeżej fasolki, obieramy ją z łykowatych części i kroimy na kilku

Kulinarna Pokusa
Kurczak z papryką po węgiersku 267

Jeśli tak, skojarzenie wcale nie jest od rzeczy. Nawet większość kluczowych składników się zgadza! Nie mniej jednak sposób wykonania jest mimo wszystko inny, a takie dodatki jak skórka z cytryny, masło czy kwaśna śmietana przynoszą efekt w postaci zupełnie innej potrawy. Ściślej rzecz biorąc, poniżej prezentujemy moją interpretację przepisu, który już dość dawno temu znalazłem w książce Podróże kulinarne – kuchnia(...)najmniejszym wykorzystaniu tłuszczu, smak tak przyrządzonego kurczaka z pewnością przyćmi te „drobne niedogodności” Na koniec kilka uwag technicznych. Pomimo kilku dość wytrawnych składników – takich jak zielona papryka, skórka z cytryny czy koncentrat pomidorowy – spodziewajcie się raczej zrównoważonego smaku. W każdym razie na pewno nie będzie kwaśno. Jeżeli chodzi o bulion , to w przypadku tej potrawy lepszy będzie ugotowany samodzielnie, aniżeli

Kulinarna Pokusa
Drożdżówki z serem (ricotta) 1099

szklanki mleka. Tym razem zamiast twarogu użyłam serka ricotta. Udało mi sie dostać dość spoisty. Serek ricotta nie ma jakiegoś wyraźnego smaku, dodałam więc skórkę i sok z jednej cytryny. Aha, całość zwieńcza cytrynowy lukier. Gorąco polecam! Drożdżówki z serem (ricotta) Składniki na 12 sporawych drożdżówek( zwiekszyłam minimalnie ilość mąki i innych składników): Ciasto: 200 g maki manitoba( z dużą(...)świeżych drożdży 3,5 łyżki drobnego, białego cukru 45 g masła 2 duże żółtka szczypta soli Nadzienie: 600 g twarogu( serek ricotta, otarta skórka i sok z 1 cytryny) 1 jajko 3 łyżki cukru Przygotowywanie drożdżówek rozpoczynamy od przygotowania rozczynu;  pokruszone drożdże, ½ szklanki cieplego mleka, cukier i 2 łyżki mąki dokładnie mieszamy i odstawiamy w ciepłe miejsce

Mia Cucina Sofieta
Moja chwila wytchnienia, czyli miętowo-gruszkowy napój z kawałkami pysznych jabłek 128

pomysł własny ... tym razem napój przygotowałam na wieczór. Idealny po tak ciężkim, długim dniu. Składniki: (na 2 pucharki napoju) 300 ml wody 2 saszetki herbaty "Mięta Ziołowa przyjemność z cytryną" firmy Posti 100 ml delikatnego nektaru gruszkowego ** gałązka mięty waniliowej (można użyć zwykłej) 2 plasterki cytryny 1 średnie jabłko opcjonalnie kostki lodu ** używam delikatnego w smaku nektaru dla dzieci(...)konserwantów i barwników), w celu urozmaicenia można również użyć nektaru gruszkowo-brzoskwiniowego Przygotowanie: Dwie saszetki herbaty "Mięta Ziołowa przyjemność z cytryną" firmy Posti zaparzamy wraz z gałązką mięty w 300 ml wody. Następnie wyciągamy miętę, a napar herbaciany odstawiamy do przestudzenia. W zależności czy chcemy podać nasz napój w wersji ciepłej, bądź zimnej - jedynie przestudzamy napar herbaciany lub całkowicie

Słodkie okruszki
Przepis na… – Granita, sycylijski deser lodowy 174

Istnieje wiele wersji smakowych – pomarańczowe, cytrynowe czy mandarynkowe – wedle potrzeby podniebienia. Idealny na upalne popołudnia, nie tylko pod sycylijskim słońcem. 2 szklanki wody 3/4 szklanki cukru 5 cytryn Cytryny sparzamy. Z jednej z nich ścieramy łyżeczkę skórki. Gotujemy wodę i cukier, czekając aż powstanie syrop. Z cytryn wyciskamy sok i mieszamy go z syropem (musimy odczekać aż będzie(...)pokojową) oraz startą skórką. Wstawiamy do zamrażalnika. Co 30 minut sorbet musimy przemieszać widelcem. Kwadrans przed podaniem granitę przekładamy do lodówki, żeby zmiękła. Możemy udekorować skórką cytrynową, albo plasterkiem cytryny. Smacznego

Bon Ton Italia
Łosoś z rusztu z pikantną salsą i batatami 157

wszystkich, którzy cenią zdrowy tryb życia. Jedzmy więc łososia na zdrowie! Składniki: Łosoś: filet z łososia ze skórą 2 łyżki oleju Kujawskiego z pomidorami, czosnkiem i bazylią sól pieprz cytrynowy Salsa: 1 pęczek natki pietruszki 1 czerwona papryczka chili sok z 1/2 cytryny 2 łyżki oleju Kujawskiego z pomidorami, czosnkiem i bazylią 1 łyżeczka cukru pudru 2 łyżki kaparów(...)zalewy sól Bataty: 2 duże bataty 2 łyżki oleju Kujawskiego z pomidorami, czosnkiem i bazylią pieprz cytrynowy łyżeczka suszonego oregano Przygotowanie: Łososia oprószamy solą i pieprzem cytrynowym, smarujemy olejem i odstawiamy na godzinę w chłodne miejsce. Następnie pieczemy na ruszcie lub patelni grillowej z obu stron, najpierw stroną ze skórą do dołu. Do miski wyciskamy sok z cytryny, dodajemy cukier

Smakowity Blog Kulinarny
Sałata z bardzo ziołowym sosem 158

przez kolejne dni polewałam nim dosłownie wszystko - pomidory, wędliny, szparagi. Mimo dodania czosnku i papryczki jalapeno, ten sos jest raczej delikatny. A dzięki olejowi kujawskiemu z  bazylią i cytryną, ma niezwykle świeży, cytrusowy smak i zapach. Olej już od jakiegoś czasu stał w szafce kuchennej i dopiero ostatnio postanowiłam go użyć. Jest naprawdę świetny, sprawdził się znakomicie(...)bułki - opcjonalnie sos 1 szklanka  świeżej natki pietruszki, bez łodyg , garść liści bazylii 3-4 ząbki czosnku 1 papryczka jalapeno 3/4 - 1 szklanka oleju kujawskiego bazylia z cytryną 2 łyżki octu z czerwonego lub białego wina sok z cytryny do smaku 1 łyżeczka soli morskiej 1/4 łyżeczki świeżo zmielonego czarnego pieprzu Przygotowanie Przygotować sos Drobno posiekać natkę pietruszki

Stare Gary
Sernik cytrynowy 397

ciasta. A kolejności dodawania składników oczywiście nie pamiętałam…;) Dlatego drugi raz, jak piekłam ten cytrynowy sernik, poszłam na łatwiznę i wszystkie składniki zmiksowałam a sok i skórkę z cytryny dodałam na końcu. Sernik znowu wyszedł pyszny i upiekł się bez żadnych pęknięć, dlatego polecam ten prostszy sposób. Zapraszam na przepyszny kremowy sernik cytrynowy. Sernik cytrynowy Składniki (Wszystkie składniki muszą(...)Biedronki, serek kanapkowy Pilos z Lidla…) 500 g serka mascarpone 5 jajek pół szklanki oleju /u mnie rzepakowy/ 300 ml śmietany kremówki 30-36% 300 g cukru 5 dużych cytryn 1 budyń waniliowy szczypta soli Cytryny – wyszorować, sparzyć- a następnie delikatnie zetrzeć z każdej zewnętrzną warstwę skórki. Oddzielnie wycisnąć sok. Pozostałe składniki przełożyć do dużej miski i zmiksować

UgotujmyTo.pl
Ciastka maslane, cytrynowo-cynamonowe czyli poWeekendowe Lakocie odc.86 167

czas pozwalamy sobie na szaleństwo. Tym razem miało ono na imię Ciasteczka maślane...  Są fenomenalnie kruche i delikatne a na dodatek przepyszne.  Ociupinkę cynamonowe, z nutką orzeźwiającej cytryny... Przepis z bloga Addio Pomidory . Ciastka maslane, cytrynowo-cynamonowe 300 g mąki tortowej, przesianej 200 g masła, posiekanego 90 g cukru pudru 1 żółtko szczypta soli 1 łyżka soku(...)cytryny skórka otarta z całej dużej cytryny ½ łyżeczki cynamonu Mąkę mieszamy z solą, cukrem, cynamonem i skórką z cytryny. Dodajemy żółtko i masło. Krótko wyrabiamy formując z ciasta kulę. Zawijamy ją w folię i wstawiamy do lodówki na 1 godzinę. Blachę wykładamy papierem do pieczenia a piekarnik nagrzewamy do temperatury 175 st .C. Ciasto rozwałkowujemy na omączonym blacie na grubość

Dzieje kuchennej Wiewióry
Pieczone pierogi ze szpinakiem, fetą i boczniakami 156

łyżeczki cukru Sos jogurtowy: 1 szklanka jogurtu greckiego (może być 0%) 1 duży ząbek czosnku 1 łyżeczka ziół prowansalskich lub dalmatyńskich garść posiekanych liści mięty skórka z 1 niewoskowanej cytryny + odrobina soku sól morska, świeżo mielony pieprz listonic_type='fooddrink';listonic_theme='addToShoppingList7';listonic_content='450 g mrożonego szpinaku w liściach (rozmrożonego) 250 g boczniaków (waga bez ogonków(...)łyżeczki soli ½ łyżeczki cukru 1 szklanka jogurtu greckiego (może być 0%) 1 duży ząbek czosnku 1 łyżeczka ziół prowansalskich lub dalmatyńskich garść posiekanych liści mięty skórka z 1 niewoskowanej cytryny + odrobina soku sól morska, świeżo mielony pieprz'; document.write(" "); Ciasto na pieczone pierogi: Obie mąki, cukier, sól i suche drożdże wsypujemy do miski. Dodajemy jajko i masło i rozcieramy przez chwilę

Poezja smaku
Waniliowa konfitura z zielonych pomidorów 127

się do naleśników, ciast a nawet na bułeczkę podczas plenerowego wypadu nad rzekę. Składniki: 1 kg zielonych, niedojrzałych pomidorów 500 g cukru (ja używam Królewskiego) 1 szklanka wody 1 cytryna sok z 1 cytryny 1 laska wanilii 2 łyżki ekstraktu waniliowego Sposób przygotowania: Pomidory umyj, pokrój w plasterki. Z cukru, soku z cytryny, wody i ekstraktu wanilii ugotuj syrop. Laskę(...)płynu odparuje dodaj pomidory. Całość gotuj ok. 30 -40 minut na wolnym ogniu często mieszając. Gdy uzyskasz gęstą konsystencję- konfitura jest gotowa. Do wyparzanych, osuszonych słoiczków włóż plastry wyparzonej cytryny i gorący dżem, mocno zakręć i pasteryzuj ( do garnka włóż ściereczkę, na której postaw  słoiki- nie mogą się stykać. Następnie do 2/3 ich wysokości wlej ciepłą wodę i gotuj

Wielki apetyt
A'la Malakoff truskawkowy 192

mąki pszennej, 2 łyżki mąki ziemniaczanej, 250 g miękkiego masła, 2 żółtka, 1 i 1/2 szklanki mleka, 1/2 szklanki kremówki, 5 łyżek cukru, aromat waniliowy, 2 łyżki soku z cytryny, około 30 podłużnych biszkoptów, słoik dżemu truskawkowego, garść orzechów włoskich, garść orzechów nerkowca, garść płatków migdałów, sok z 1/2 cytryny, 1/2 szklanki wody. Wykonanie: 1/2 szklanki mleka miksujemy ze śmietaną(...)wcześniej przygotowany mix. Całość dokładnie i energiczne mieszamy do czasu uzyskania gęstego budyniu. Budyń studzimy. Masło miksujemy na puch i dodajemy po łyżce budyniu oraz 2 łyżki soku z cytryny.     Przygotowujemy poncz: 1/2 słoika dżemu truskawkowego przekładamy do miseczki, dodajemy wodę i sok z 1/2 cytryny. Dokładnie mieszamy. Orzechy laskowe, nerkowca i płatki migdałów wrzucamy na suchą

paapilotkaa
Puszyste serniczki light z kawałeczkami brzoskwiń na ciepłe dni 186

coraz cieplej. Kurtki, grube swetry chowamy do szaf. A do kuchni wkraczają nowe, bardziej orzeźwiające i chłodne przysmaki. Dziś zapraszam Was na puszyste serniczki z kawałeczkami brzoskwiń i orzeźwiającą, cytrynową galaretką. Deser pyszny, prosty, a do tego w dietetycznej wersji. Możemy zajadać się nim łyżeczką bez większych wyrzutów sumienia. Spróbujcie. ... czyż te serniczki nie wyglądają zachęcająco? Składniki: 1 opakowanie serka(...)galaretki (u mnie wiśniowa i truskawkowa) + 0,5 l gorącej wody 1 połówka brzoskwini z lekkiego syropu lub 1-2 świeże brzoskwinie 1 galaretka cytrynowa + 0,5 l gorącej wody Przygotowanie: Serki powinny być wcześniej wyciągnięte z lodówki. W 0,5 l wody rozpuszczamy dokładnie dwie galaretki - proponuję smak wiśniowy i truskawkowy. Gdy galaretki zaczną tężeć dodajemy powoli nasze serki

Słodkie okruszki
Cukiniowy tort z sosem bakaliowym ! 144

tortownica ok, 20cm] -->300g cukinii --> 4 jajka --> 2 łyżki miodu --> 100g mielonych migdałów --> 2 łyżeczki proszku do pieczenia --> cynamon, gałka muszkatołowa, kardamon --> cytryna Cukinię należy zetrzeć na grubych okach. Odstawić na durszlak i zasypać niewielka ilością soli. Oddzielić białka od żółtek. Do żółtek dodać 2 łyżki miodu ciągle mieszając wsypywać mielone migdały, proszek(...)pieczenia, 2 łyżeczki cynamonu oraz szczyptę gałki muszkatołowej i kardamonu oraz startą skórkę z ok. 1/3 cytryny. Ubić białka na sztywną pianę. Cukinię w rękach odsączyć z nadmiaru wody [ która została wyssana przez sól]. Wsypać ją do żółtek. Do mieszaniny dodać ubite białka. Wstawić do rozgrzanego piekarnika [180C] na 35 min. W między czasie robimy sos : Około

Jedz zdrowo żyj zdrowo!