cytryna - 13435 przepisów (strona:69/896)

Surówka z buraków z jogurtem 228

Surówka z buraków z jogurtem... Wiórki czerwonych buraków i soczystych jabłek. Do tego drobno posiekana cebula. A całość skropiona sokiem z cytryny i oblana jogurtem. Pycha! Składniki: 1 kg czerwonych buraków; 2 średnie jabłka; 1 duża cebula; 300 g jogurtu greckiego; 1 łyżka soku z cytryny; Sól; Pieprz; Cukier. Sposób przygotowania: Buraki obrać, umyć, ugotować i wystudzić. Zimne buraki zetrzeć(...)obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę. W misce wymieszać ze sobą starte buraki i jabłka oraz pokrojoną cebulę. Dodać sok z cytryny i jogurt. Doprawić solą, pieprzem i cukrem. Całość dokładnie wymieszać. SMACZNEGO! Uwagi do przepisu: Najlepszymi burakami do tej surówki są odmiany podłużne, gdyż są słodsze od okrągłych. Ja zazwyczaj używam

Gospodyni Miejska
Surówka z selera 308

Surówka z selera... Białe, aromatyczne wiórki selera. A pośród nich nitki soczystego jabłka. Całość skropiona sokiem z cytryny. Doprawiona śmietaną i cukrem. O delikatnym, słodko-kwaśnym smaku. Smakowity dodatek do dania głównego. Polecam! Składniki: 1 średni seler (waga około 400 g); 1 duże jabłko; 1 łyżka soku z cytryny; 2 płaskie łyżeczki białego cukru; 3 czubate łyżki kwaśnej, gęstej śmietany(...)Seler obrać, umyć, osuszyć i zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Jabłko obrać, umyć, osuszyć i zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Dodać do selera. Wymieszać. Dodać sok z cytryny, cukier oraz śmietanę i wymieszać. SMACZNEGO! Uwagi do przepisu: Śmietanę można zastąpić jogurtem greckim lub gęstym jogurtem naturalnym. Ilość cukru i soku z cytryny można dowolnie zmieniać, zgodnie z własnymi

Gospodyni Miejska
Lebkuchen - niemieckie pierniczki 166

połączy z miodem. Zestwić z ognia i lekko przestudzić (masa ma być jednak ciepła). Do miski z mąką i przyprawami wlać miód z masłem, dodać posiekaną kandyzowaną skórkę z cytryny i pomarańczy i wymieszać tak, aby nie było grudek (ja mieszam robotem kuchennym). Ciasto powinno wyjść lepkie - nie wolno dosypywać mąki, bo będzie twarde. Przykryć czystą ściereczką i odstawić(...)Pierniczki powinny być już miękkie i gotowe do jedzenia. SMACZNEGO! Uwagi do przepisu: Z podanych składników wychodzi około 30 - 35 pierniczków. Mi wyszło 35 sztuk. Zamiast kandyzowanej skórki z cytryny i pomarańczy można dodać skórkę otartą z 1 pomarańczy i 1 cytryny lub z 2 cytryn. Lebkuchen można przechowywać w szczelnie zamkniętych pojemnikach(mogą być plastikowe)/puszkach przez około

Gospodyni Miejska
Kompot z suszonych owoców 185

Kompot z suszonych owoców... Aromatyczny i wyrazisty w smaku kompot z suszu. Z dodatkiem plasterków pomarańczy i soku z cytryny. Przyprawiony cynamonem i goździkami. Tradcycyjny i niezastąpiony na Wigilijnej Kolacji. Polecam! Składniki: 150 g suszonych jabłek; 100 g suszonych moreli; 150 g suszonych śliwek; 50 g suszonej żurawiny; 50 g rodzynek; 1 łyżeczka cynamonu; 7 goździków; 1 pomarańcza; Sok wyciśnięty(...)połowy cytryny; Łyżka białego cukru; 1,5 litra przegotowanej, zimnej wody. Sposób przygotowania: 1,5 lita wody zagotować i wystudzić. Wszystkie suszone owoce (tj. jabłka, morele, śliwki, żurawinę, rodzynki) przelać na sicie gorącą wodą, po czym przełożyć do dużej miski/garnka i zalać 1,5 litrami zimnej, przegotowanej wody. Tak przygotowane owoce przykryć czystą ściereczką i odstawić na całą

Gospodyni Miejska
Surówka z marchewki, jabłka i suszonej żurawiny 187

Surówka z marchewki, jabłka i suszonej żurawiny... Wiórki chrupiącej marchewki i soczystego jabłka. Owoce suszonej żurawiny. A całość otulona olejem i sokiem z cytryny. Pyszny, słodko-kwaśny dodatek do obiadu. Smacznego!   Składniki: 2 duże marchewki; 2 średnie jabłka; 50 g suszonej żurawiny; 5 łyżek oleju; Sok wyciśnięty z 1/2 cytryny. Sposób przygotowania: Marchewki obrać, umyć, osuszyć, zetrzeć na tarce(...)osuszyć, obrać, zetrzeć na tarce o grubych oczkach i dodać do marchewki. Wymieszać. Do marchewki i jabłka dodać odcedzoną, suszoną żurawinę. Wymieszać. Do surówki dodać olej i sok z cytryny. Wymieszać. SMACZNEGO! Uwagi do przepisu: Olej można zastąpić oliwą. Z dodatku soku z cytryny można całkowicie zrezygnować, ale wówczas surówka będzie słodka w smaku. Wielbiciele słodkich surówek do obiadu mogą

Gospodyni Miejska
Buraczki z jabłkiem i cebulą 214

Buraczki z jabłkiem i cebulą... Wiórki czerwonych buraków i soczystych jabłek. Cebula posiekana w drobną kosteczkę. Skropione olejem i sokiem z cytryny. Oprószone natką pietruszki. Pyszny dodatek do obiadu. Polecam!   Składniki: 4 średnie, czerwone buraki; 2 średnie jabłka; 1 średnia cebula; 2 łyżki soku z cytryny; 2 łyżki oleju; 2 łyżki drobno posiekanej natki pietruszki; Sól; Pieprz. Sposób przygotowania(...)drobną kostkę. Dodać do sałatki. Wymieszać. Natkę pietuszki drobno posiekać. Dodać do sałatki (odrobinę można pozostawić do posypania po wierzchu). Wymieszać. Do sałatki dodać olej i sok wyciśnięty z cytryny (2 łyżki). Dokładnie wymieszać. Sałatkę przyprawić solą i pieprzem do smaku. Wierzch posypać pozostawioną odrobiną natki pietruszki - opcjonalnie. Tak przygotowaną sałatkę wstawić do lodówki na 1 godzinę. Podawać schłodzoną. SMACZNEGO

Gospodyni Miejska
PANIR, domowy ser indyjski 145

panir, co w Indiach oznacza ser przygotowany w domu, faktycznie można łatwo przygotować w warunkach domowych. Potrzebujemy dwa podstawowe składniki, tłuste mleko (nie UHT ! ) i sok z cytryny (ok. 2 łyżki soku na szkl. mleka). Można go używać do kanapek, sosów, sałatek, piec, grillować, używać zamiast fety i halloumi. Przepis pochodzi z warsztatów kulinarnych Kuchnia Indyjska, prowadzonych przez Piotra Henschke(...)poświęconej kuchni wegetariańskiej „W malinowym chruśniaku”, napisanej oczywiści przez Piotra :) Z 1 l tłustego mleka można otrzymać ok. 160 g sera.       Składniki: mleko sok z cytryny (ok. 2 łyżki na szklankę mleka)     Przygotowania: Do gotującego się mleka stopniowo dodawać sok z cytryny, ciągle mieszając żeby mleko nie wykipiało. Ser będzie gotowy, kiedy serwatka całkowicie

SzczyptaSmaQ
Mule w sosie cydrowo-cytrynowym z masłem ziołowym i pikantną konfiturą 161

wietnamskich szefów kuchni w Hanoi gotowałam mule z azjatyckimi ziołami i winem śliwkowym. Polska "jabłkiem stoi", wiec moja wersja sosu to niezwykle ciekawe połączenie Cydru Lubelskiego z sokiem z cytryny, domowym masłem ziołowym, pikantną konfiturą z papryki ( można zastąpić posiekaną chili) , dużą ilością natki pietruszki razem z łodyżkami i grubo mielony świeży pieprz. Zachowując podstawowe zasady gotowania muli, potrawa zawsze(...)żywe małże.  Czas przygotowania: 15 minut Porcje: 4     Składniki: 1 kg żywych muli w wodzie morskiej, 1 szalotka, 4 ząbki czosnku, 1/2 szklanki cydru, 1 cytryna, 3 łyżeczki pikantnej konfitury z papryki   lub posiekana chili,  1/2 kostki masła ziołowego, * 1/2 pęczka natki pietruszki, sól i pieprz do smaku,        Przygotowanie: Mule odsączyć

SzczyptaSmaQ
Makaron cytrynowy z semoliny - jak go zrobić 212

bezcenne :) SKŁADNIKI: przepis autorski semolina 300 g jajka 3 szt oliwa 1 łyżkę  sól czarna 1 płaską łyżeczkę (można zastąpić morską) kurkuma 1 płaską łyżeczkę  skórka z cytryny (starłam 2,5 cytryny)  SPOSÓB WYKONANIA : - odmierzona semolinę wsypuję do miski dodaję sól i kurkumę, mieszam, rozcieram  ze sobą - dodaję startą skórkę z cytryny ( pamiętajmy aby dobrze umyć(...)sparzyć cytrynę) mieszam - dodaję oliwę i po jednym jajku (jajko dobrze jeżeli ma temperaturę pokojową) mieszam na początku łyżką a potem wyrabiam ręcznie do uzyskania jednolitej masy - kulę owijam folią spożywczą i odstawiam na 30 minut, aby sobie odpoczęło - po tym czasie odcinam kawałek ciasta, spłaszczę i zaczynam przepuszczać przez maszynkę do makaronu, zaczynam od pozycji "0" - przewałkuję składam

Basia w kuchni
Tagliatelle ze szparagami i groszkiem 187

szparagi i nie było innej opcji jak ich nie wykorzystać do makaronu. Zrobiłam z rana makaron i wedle mojej fantazji połączyłam go z szparagami i groszkiem dodałam nutę cytryny i wyszło bajecznie. Chrupie warzywa, sycący makaron odrobina kwaśnego posmaku połączonego z rozmarynem i świeżo zmielonym pieprzem. Nic tylko zajadać. SKŁADNIKI : 2 porcje (przepis autorski) 200 g makaronu świeżego ( klik(...)zrobić ) równie dobrze może być suszony makaron  szparagi świeże ok 150 g  groszek mrożony 2 garście  sok z cytryny do smaku plus otarta skórka  świeżo zmielony pieprz, sól do smaku  parmezan wedle uznania  gałązkę rozmarynu  oliwa 3 łyżki   SPOSÓB WYKONANIA : - szparagi myję odcinam twarde końcówki, odcinam główki a resztę tnę

Basia w kuchni
Granat w piersi herbacianej z parowaru 276

Już kiedyś wspominałem, że moją ulubioną herbatą jest Teekanne biała cytrynowa. Nie, nie użyłem jej w przepisie, użyłem za to jako składnika herbatę zieloną liczi :) , która łączy w sobie delikatny smak zielonej herbaty i owocowy charakter liczi, jak to producent ładnie napisał na opakowaniu :)Jak zauważyliście lubię nadziewaną pierś z kurczaka :) Nadziewam ją najróżniejszymi składnikami :) Dziś na obiad pierś(...)herbaty Teekanne zielonej liczi 1 filet z piersi kurczaka1 granat50g ryżu jaśminowego  Przyprawy :pieprz czarny do dań słodkich w młynku (Przyprawa na bazie kardamonu, skórki cytrynowej, cynamonu, goździków i mięty - See more at: http://www.kamis.pl/Produkty/Specialite/M%C5%82ynki-Specialite/Przyprawa-do-dan-slodkich.aspx#sthash.ph5WB96X.dpuf kardamon, skórka cytrynowa, cynamon, goździki, mięta Przyprawa na bazie kardamonu, skórki cytrynowej, cynamonu, goździków i mięty - See more at: http://www.kamis.pl

Parowar Faceta
Orkiszowe Basler Läckerli, czyli przenosimy się do Szwajcarii 166

piernika 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej 300 gram płynnego miodu 3 łyżki stewii 100 gram kandyzowanej skórki pomarańczy 300 gram migdałów 100 gram orzechów włoskich 2 łyżki soku z cytryny Lukier: 1/2 szklanki cukru pudru kilka kropel soku z cytryny łyżka wody Mąkę orkiszową, cynamon, przyprawę korzenną i sodę oczyszczoną i stewię przesiewamy do dużej misy. Miód umieszczamy w garnuszku(...)podgrzewamy aż będzie bardzo płynny. Lekko studzimy i dodajemy do suchych składników, razem z sokiem z cytryny oraz kandyzowaną skórką pomarańczową i posiekanymi migdałami oraz orzechami. Całość dokładnie mieszamy a nie jest to łatwe, gdyż masa jest bardzo gęsta. Dużą formę wykładamy papierem do pieczenia, następnie na papier nakładamy ciasto, na grubość nie większą niż 1 cm. Pieczemy w piekarniku

Mango Papaja
Naleśniki z białym serem i łososiem 167

uwielbiam .  Składniki  ciasto: 170 g mąki  250 ml mleka  2 jajka  100 ml wody gazowanej  1 łyżka oleju do smażenia (opcjonalnie skórka z cytryny)  szczypta soli  farsz : 1 kostka białego sera  1/2 cytryny  1 zielony ogórek  200 g łososia wędzonego  2 łyżki jogurtu naturalnego typu grecki(...)sól, pieprz  Sposób przyrządzenia: Tradycyjnie wszystkie składniki na ciasto łączymy i mieszamy mikserem na jednolita masę, odstawiamy do pooddychania . Ser blendujemy z jogurtem, solą i wyciśniętą połówką cytryny. Odstawiamy na pół godziny do lodówki a w międzyczasie smażymy najlepsze naleśniki pod słońcem :-)  Gotowe placki smarujemy grubą warstwą sera, na to kładziemy ogórka pokrojonego w kostkę,plastry łososia

pieprzny smaczek
PIECZONY LIN Z NUTKĄ CYTRYNY I ROZMARYNEM 157

Ciekawe połaczenie smaku ryby, cytryny i niezwykle aromatycznego rozmarynu. Smak przeszedł moje oczekiwania, a zapach ...nieziemski Składniki:  1 większy lin- u mnie 38 cm 4 plastry cytryny 4 gałązki rozmarynu sól, pieprz Wykonanie : Lina sprawiamy, solimy z obu stron na zewnątrz i wewnątrz. Odstawiamy na min. godzinę do lodówki. Po tym czasie jescze raz solimy, posypujemy obficie pieprzem, najlepiej(...)świeżo grubo zmielonym. Układamy na folii aluminiowej, do środka wkładamy 2 plastry cytryny i 2 gałązki rozmarynu. Na wierzch ryby układamy 2 plastry cytryny i obkładamy rozmarynem. Zawijamy lina w folię aluminiową, wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 st. Po ok. 1o minutach, odwijamy folię aluminiową i zapiekamy rybę jeszcze ok.10 minut

Z Majeczką w kuchni
CYTRYNOWY KURCZAK 162

Swój smak i aromat kurczak zawdzięcza nie tylko cytrynie, jego delikatnośc zależy od leżakowania w kwaśnym mleku. Kto nie próbował zachęcam, naprawdę wyśmienity Składniki: kurczak ok. 2 kg 0,5 l kwaśnego mleka 2 małe cebulki szalotki 3 łyzki masła łyżka posiekanej natki pietruszki łyżeczka soli morskiej młynek Kamis 3 łyżki suszonego rozmarynu Kamis średnia cytryna Wykonanie: Kurczaka płukamy, suszymy(...)masło miksujemy blenderem na pastę, smarujemy nia dokładnie kurczaka w środku i na zewnątrz. Ostawiamy na kilka godzin do lodówki.Kurczaka układamy w naczyniu żaroodpornym, do srodka wkładamy połowę cytryny, druga połówkę przekrawamy na pół, obkładamy obok kurczaka. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 ok. 80 minut. W połowie pieczenia odwracamy na druga stronę. Upieczonego podajemy z plastrami cytryn

Z Majeczką w kuchni