cytryna - 13435 przepisów (strona:69/896)

Chłodnik z buraków jak w Ikea 372

Pęczek rzodkiewki; 2 zielone ogórki; Pęczek szczypiorku; Pęczek koperku; 250 ml bulionu (u mnie 250 ml wrzątku + kostka rosołowa drobiowa)J; 800 g jogurtu greckiego; Sok wyciśnięty z jednej cytryny; Cukier; Sól; Pieprz. Sposób przygotowania: Buraki obrać, umyć, osuszyć i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Zalać bulionem, tak aby buraki nie były całkowicie przykyte, ale też aby się(...)przypaliły. Bulionu nie może być zbyt dużo, bo chłodnik byłyby za rzadki.  Gotować do miękkości. Ugotowane buraki z wywarem schłodzić i dodać sok wyciśnięty z jednej cytryny. Rzodkiewkę, ogórki, szczypiorek i koprek umyć i osuszyć. Rzodkiewkę pokroić w drobną kostkę. Ogórki obrać, pokroić w drobną kostkę. Szczypiorek i koperek drobno posiekać. Do zimnego wywaru z burakami dodać ogórki, rzodkiewkę

Gospodyni Miejska
Buchty z jagodami 471

pszennej; 10 g suchych drożdży; 275 ml mleka (u mnie 0,5%); 60 g margaryny; 1 małe jajo; 2,5 łyżki cukru; 1/4 łyżeczki soli; skórka otarta z całej cytryny; 250 g jagód (u mnie mrożone); Cukier puder do oprószenia po wierzchu. Sposób przygotowania: Do dużej miski (u mnie od robota kuchennego) przesiać mąkę, dodać drożdże i dokładnie wymieszać. Cytrynę(...)sparzyć wrzątkiem i zetrzeć skórkę. Jajo roztrzepać z mlekiem i wymieszać z cukrem i skórką z cytryny. Margarynę rozpuścić i lekko przestudzić. W mące zrobić dołek, wlać mleko z cukrem i skórką z cytryny, dodać rozpuszczoną margarynę, i sól i wyrobić ciasto (ja wrzucam wszystkie składniki do misy od miksera i wyrabiam hakiem do ciasta drożdżowego). Ciasto przykryć czystą ściereczką

Gospodyni Miejska
Surówka z buraków z jogurtem 225

Surówka z buraków z jogurtem... Wiórki czerwonych buraków i soczystych jabłek. Do tego drobno posiekana cebula. A całość skropiona sokiem z cytryny i oblana jogurtem. Pycha! Składniki: 1 kg czerwonych buraków; 2 średnie jabłka; 1 duża cebula; 300 g jogurtu greckiego; 1 łyżka soku z cytryny; Sól; Pieprz; Cukier. Sposób przygotowania: Buraki obrać, umyć, ugotować i wystudzić. Zimne buraki zetrzeć(...)obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę. W misce wymieszać ze sobą starte buraki i jabłka oraz pokrojoną cebulę. Dodać sok z cytryny i jogurt. Doprawić solą, pieprzem i cukrem. Całość dokładnie wymieszać. SMACZNEGO! Uwagi do przepisu: Najlepszymi burakami do tej surówki są odmiany podłużne, gdyż są słodsze od okrągłych. Ja zazwyczaj używam

Gospodyni Miejska
Surówka z selera 302

Surówka z selera... Białe, aromatyczne wiórki selera. A pośród nich nitki soczystego jabłka. Całość skropiona sokiem z cytryny. Doprawiona śmietaną i cukrem. O delikatnym, słodko-kwaśnym smaku. Smakowity dodatek do dania głównego. Polecam! Składniki: 1 średni seler (waga około 400 g); 1 duże jabłko; 1 łyżka soku z cytryny; 2 płaskie łyżeczki białego cukru; 3 czubate łyżki kwaśnej, gęstej śmietany(...)Seler obrać, umyć, osuszyć i zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Jabłko obrać, umyć, osuszyć i zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Dodać do selera. Wymieszać. Dodać sok z cytryny, cukier oraz śmietanę i wymieszać. SMACZNEGO! Uwagi do przepisu: Śmietanę można zastąpić jogurtem greckim lub gęstym jogurtem naturalnym. Ilość cukru i soku z cytryny można dowolnie zmieniać, zgodnie z własnymi

Gospodyni Miejska
Lebkuchen - niemieckie pierniczki 163

połączy z miodem. Zestwić z ognia i lekko przestudzić (masa ma być jednak ciepła). Do miski z mąką i przyprawami wlać miód z masłem, dodać posiekaną kandyzowaną skórkę z cytryny i pomarańczy i wymieszać tak, aby nie było grudek (ja mieszam robotem kuchennym). Ciasto powinno wyjść lepkie - nie wolno dosypywać mąki, bo będzie twarde. Przykryć czystą ściereczką i odstawić(...)Pierniczki powinny być już miękkie i gotowe do jedzenia. SMACZNEGO! Uwagi do przepisu: Z podanych składników wychodzi około 30 - 35 pierniczków. Mi wyszło 35 sztuk. Zamiast kandyzowanej skórki z cytryny i pomarańczy można dodać skórkę otartą z 1 pomarańczy i 1 cytryny lub z 2 cytryn. Lebkuchen można przechowywać w szczelnie zamkniętych pojemnikach(mogą być plastikowe)/puszkach przez około

Gospodyni Miejska
Kompot z suszonych owoców 177

Kompot z suszonych owoców... Aromatyczny i wyrazisty w smaku kompot z suszu. Z dodatkiem plasterków pomarańczy i soku z cytryny. Przyprawiony cynamonem i goździkami. Tradcycyjny i niezastąpiony na Wigilijnej Kolacji. Polecam! Składniki: 150 g suszonych jabłek; 100 g suszonych moreli; 150 g suszonych śliwek; 50 g suszonej żurawiny; 50 g rodzynek; 1 łyżeczka cynamonu; 7 goździków; 1 pomarańcza; Sok wyciśnięty(...)połowy cytryny; Łyżka białego cukru; 1,5 litra przegotowanej, zimnej wody. Sposób przygotowania: 1,5 lita wody zagotować i wystudzić. Wszystkie suszone owoce (tj. jabłka, morele, śliwki, żurawinę, rodzynki) przelać na sicie gorącą wodą, po czym przełożyć do dużej miski/garnka i zalać 1,5 litrami zimnej, przegotowanej wody. Tak przygotowane owoce przykryć czystą ściereczką i odstawić na całą

Gospodyni Miejska
Surówka z marchewki, jabłka i suszonej żurawiny 184

Surówka z marchewki, jabłka i suszonej żurawiny... Wiórki chrupiącej marchewki i soczystego jabłka. Owoce suszonej żurawiny. A całość otulona olejem i sokiem z cytryny. Pyszny, słodko-kwaśny dodatek do obiadu. Smacznego!   Składniki: 2 duże marchewki; 2 średnie jabłka; 50 g suszonej żurawiny; 5 łyżek oleju; Sok wyciśnięty z 1/2 cytryny. Sposób przygotowania: Marchewki obrać, umyć, osuszyć, zetrzeć na tarce(...)osuszyć, obrać, zetrzeć na tarce o grubych oczkach i dodać do marchewki. Wymieszać. Do marchewki i jabłka dodać odcedzoną, suszoną żurawinę. Wymieszać. Do surówki dodać olej i sok z cytryny. Wymieszać. SMACZNEGO! Uwagi do przepisu: Olej można zastąpić oliwą. Z dodatku soku z cytryny można całkowicie zrezygnować, ale wówczas surówka będzie słodka w smaku. Wielbiciele słodkich surówek do obiadu mogą

Gospodyni Miejska
Buraczki z jabłkiem i cebulą 208

Buraczki z jabłkiem i cebulą... Wiórki czerwonych buraków i soczystych jabłek. Cebula posiekana w drobną kosteczkę. Skropione olejem i sokiem z cytryny. Oprószone natką pietruszki. Pyszny dodatek do obiadu. Polecam!   Składniki: 4 średnie, czerwone buraki; 2 średnie jabłka; 1 średnia cebula; 2 łyżki soku z cytryny; 2 łyżki oleju; 2 łyżki drobno posiekanej natki pietruszki; Sól; Pieprz. Sposób przygotowania(...)drobną kostkę. Dodać do sałatki. Wymieszać. Natkę pietuszki drobno posiekać. Dodać do sałatki (odrobinę można pozostawić do posypania po wierzchu). Wymieszać. Do sałatki dodać olej i sok wyciśnięty z cytryny (2 łyżki). Dokładnie wymieszać. Sałatkę przyprawić solą i pieprzem do smaku. Wierzch posypać pozostawioną odrobiną natki pietruszki - opcjonalnie. Tak przygotowaną sałatkę wstawić do lodówki na 1 godzinę. Podawać schłodzoną. SMACZNEGO

Gospodyni Miejska
PANIR, domowy ser indyjski 140

panir, co w Indiach oznacza ser przygotowany w domu, faktycznie można łatwo przygotować w warunkach domowych. Potrzebujemy dwa podstawowe składniki, tłuste mleko (nie UHT ! ) i sok z cytryny (ok. 2 łyżki soku na szkl. mleka). Można go używać do kanapek, sosów, sałatek, piec, grillować, używać zamiast fety i halloumi. Przepis pochodzi z warsztatów kulinarnych Kuchnia Indyjska, prowadzonych przez Piotra Henschke(...)poświęconej kuchni wegetariańskiej „W malinowym chruśniaku”, napisanej oczywiści przez Piotra :) Z 1 l tłustego mleka można otrzymać ok. 160 g sera.       Składniki: mleko sok z cytryny (ok. 2 łyżki na szklankę mleka)     Przygotowania: Do gotującego się mleka stopniowo dodawać sok z cytryny, ciągle mieszając żeby mleko nie wykipiało. Ser będzie gotowy, kiedy serwatka całkowicie

SzczyptaSmaQ
Mule w sosie cydrowo-cytrynowym z masłem ziołowym i pikantną konfiturą 156

wietnamskich szefów kuchni w Hanoi gotowałam mule z azjatyckimi ziołami i winem śliwkowym. Polska "jabłkiem stoi", wiec moja wersja sosu to niezwykle ciekawe połączenie Cydru Lubelskiego z sokiem z cytryny, domowym masłem ziołowym, pikantną konfiturą z papryki ( można zastąpić posiekaną chili) , dużą ilością natki pietruszki razem z łodyżkami i grubo mielony świeży pieprz. Zachowując podstawowe zasady gotowania muli, potrawa zawsze(...)żywe małże.  Czas przygotowania: 15 minut Porcje: 4     Składniki: 1 kg żywych muli w wodzie morskiej, 1 szalotka, 4 ząbki czosnku, 1/2 szklanki cydru, 1 cytryna, 3 łyżeczki pikantnej konfitury z papryki   lub posiekana chili,  1/2 kostki masła ziołowego, * 1/2 pęczka natki pietruszki, sól i pieprz do smaku,        Przygotowanie: Mule odsączyć

SzczyptaSmaQ
Makaron cytrynowy z semoliny - jak go zrobić 208

bezcenne :) SKŁADNIKI: przepis autorski semolina 300 g jajka 3 szt oliwa 1 łyżkę  sól czarna 1 płaską łyżeczkę (można zastąpić morską) kurkuma 1 płaską łyżeczkę  skórka z cytryny (starłam 2,5 cytryny)  SPOSÓB WYKONANIA : - odmierzona semolinę wsypuję do miski dodaję sól i kurkumę, mieszam, rozcieram  ze sobą - dodaję startą skórkę z cytryny ( pamiętajmy aby dobrze umyć(...)sparzyć cytrynę) mieszam - dodaję oliwę i po jednym jajku (jajko dobrze jeżeli ma temperaturę pokojową) mieszam na początku łyżką a potem wyrabiam ręcznie do uzyskania jednolitej masy - kulę owijam folią spożywczą i odstawiam na 30 minut, aby sobie odpoczęło - po tym czasie odcinam kawałek ciasta, spłaszczę i zaczynam przepuszczać przez maszynkę do makaronu, zaczynam od pozycji "0" - przewałkuję składam

Basia w kuchni
Tagliatelle ze szparagami i groszkiem 184

szparagi i nie było innej opcji jak ich nie wykorzystać do makaronu. Zrobiłam z rana makaron i wedle mojej fantazji połączyłam go z szparagami i groszkiem dodałam nutę cytryny i wyszło bajecznie. Chrupie warzywa, sycący makaron odrobina kwaśnego posmaku połączonego z rozmarynem i świeżo zmielonym pieprzem. Nic tylko zajadać. SKŁADNIKI : 2 porcje (przepis autorski) 200 g makaronu świeżego ( klik(...)zrobić ) równie dobrze może być suszony makaron  szparagi świeże ok 150 g  groszek mrożony 2 garście  sok z cytryny do smaku plus otarta skórka  świeżo zmielony pieprz, sól do smaku  parmezan wedle uznania  gałązkę rozmarynu  oliwa 3 łyżki   SPOSÓB WYKONANIA : - szparagi myję odcinam twarde końcówki, odcinam główki a resztę tnę

Basia w kuchni
Granat w piersi herbacianej z parowaru 268

Już kiedyś wspominałem, że moją ulubioną herbatą jest Teekanne biała cytrynowa. Nie, nie użyłem jej w przepisie, użyłem za to jako składnika herbatę zieloną liczi :) , która łączy w sobie delikatny smak zielonej herbaty i owocowy charakter liczi, jak to producent ładnie napisał na opakowaniu :)Jak zauważyliście lubię nadziewaną pierś z kurczaka :) Nadziewam ją najróżniejszymi składnikami :) Dziś na obiad pierś(...)herbaty Teekanne zielonej liczi 1 filet z piersi kurczaka1 granat50g ryżu jaśminowego  Przyprawy :pieprz czarny do dań słodkich w młynku (Przyprawa na bazie kardamonu, skórki cytrynowej, cynamonu, goździków i mięty - See more at: http://www.kamis.pl/Produkty/Specialite/M%C5%82ynki-Specialite/Przyprawa-do-dan-slodkich.aspx#sthash.ph5WB96X.dpuf kardamon, skórka cytrynowa, cynamon, goździki, mięta Przyprawa na bazie kardamonu, skórki cytrynowej, cynamonu, goździków i mięty - See more at: http://www.kamis.pl

Parowar Faceta
Orkiszowe Basler Läckerli, czyli przenosimy się do Szwajcarii 161

piernika 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej 300 gram płynnego miodu 3 łyżki stewii 100 gram kandyzowanej skórki pomarańczy 300 gram migdałów 100 gram orzechów włoskich 2 łyżki soku z cytryny Lukier: 1/2 szklanki cukru pudru kilka kropel soku z cytryny łyżka wody Mąkę orkiszową, cynamon, przyprawę korzenną i sodę oczyszczoną i stewię przesiewamy do dużej misy. Miód umieszczamy w garnuszku(...)podgrzewamy aż będzie bardzo płynny. Lekko studzimy i dodajemy do suchych składników, razem z sokiem z cytryny oraz kandyzowaną skórką pomarańczową i posiekanymi migdałami oraz orzechami. Całość dokładnie mieszamy a nie jest to łatwe, gdyż masa jest bardzo gęsta. Dużą formę wykładamy papierem do pieczenia, następnie na papier nakładamy ciasto, na grubość nie większą niż 1 cm. Pieczemy w piekarniku

Mango Papaja
Naleśniki z białym serem i łososiem 161

uwielbiam .  Składniki  ciasto: 170 g mąki  250 ml mleka  2 jajka  100 ml wody gazowanej  1 łyżka oleju do smażenia (opcjonalnie skórka z cytryny)  szczypta soli  farsz : 1 kostka białego sera  1/2 cytryny  1 zielony ogórek  200 g łososia wędzonego  2 łyżki jogurtu naturalnego typu grecki(...)sól, pieprz  Sposób przyrządzenia: Tradycyjnie wszystkie składniki na ciasto łączymy i mieszamy mikserem na jednolita masę, odstawiamy do pooddychania . Ser blendujemy z jogurtem, solą i wyciśniętą połówką cytryny. Odstawiamy na pół godziny do lodówki a w międzyczasie smażymy najlepsze naleśniki pod słońcem :-)  Gotowe placki smarujemy grubą warstwą sera, na to kładziemy ogórka pokrojonego w kostkę,plastry łososia

pieprzny smaczek

Proponowane wyszukiwania