cytryna - 13435 przepisów (strona:78/896)

Babka cytrynowa z matcha 184

Pachnąca, cytrynowa, tradycyjna babka wielkanocna, urozmaicona aromatyczną herbatą matcha. Co prawda w tym roku wszystkie wypieki świąteczne miały być bez glutenu, ale w ostatniej chwili przypomniałam sobie o babce za którą wszyscy przepadają. Urozmaiciłam ją nieco herbatą matcha i efekt bardzo mnie zadowolił. Połączenie ciasta cytrynowego z herbacianym to strzał w dzisiątkę. Im lepszej jakości herbaty matcha użyjecie, tym ładniejszy(...)herbatę i delikatnie mieszamy. Obie masy przekładamy do natłuszczonej formy (najpierw jasną) i pieczemy około 35 minut (do suchego patyczka), w piekarniku nagrzanym do 170 stopni. Smacznego :) Artykuł Babka cytrynowa z matcha pochodzi z serwisu Mienta blog

Mienta blog
Lemon curd. Słodko-kwaśny smak miłości :) 154

Można ponoć dłużej przechowywać w lodówce, ale według mnie to teoria, której jeszcze nikt nie udowodnił :) Składniki: 130 g masła 150 g cukru 3 duże jajka sok z 3 cytryn skórka z 1 cytryny  Przygotowanie: Metalową miskę stawiamy na garnku, w którym gotuje się woda. Do miski na parze dajemy masło, cukier, sok i otartą skórkę z cytryny

bistro mama
Drink Blue Balalaika 196

Opis: Blue Balalaika to świetny drink o kolorze niebieskim oraz o smaku pomarańczy i cytryny jest on jednym z moich ulubionych drinków. Polecam go również wykonać jako shot Składniki: 20 ml blue curacao 20 ml soku z cytryny 20 ml wódki 20 ml likieru Cointreau lód Sposób wykonania: Na początek do naszego shakera wypełnionego lodem nalewamy 20 ml blue curacao(...)następnie dodajemy 20 ml soku z cytryny 20 ml likieru Cointreau oraz 20 ml wódki teraz wszystkie składniki dokładnie mieszamy w naszym shakerze całośc nalewamy do naszego kieliszka Przepis Wideo: function load(url, callback) { var xhr; if(typeof XMLHttpRequest !== 'undefined') xhr = new XMLHttpRequest(); else { var versions = ['MSXML2.XmlHttp.5.0', 'MSXML2.XmlHttp.4.0', 'MSXML2.XmlHttp.3.0', 'MSXML2.XmlHttp.2.0', 'Microsoft.XmlHttp

Drinkologia
Łosoś z warzywami i jabłkiem - z piekarnika 202

zdąży się należycie przepiec, gdyż łosoś przebywa w piekarniku tylko 15 minut. Składniki na 2 porcje: 2 kawałki łososia a`200g 1 ziemniak 1 marchewka 1 jabłko sok z cytryny sól, pieprz mielony imbir natka pietruszki olej Wykonanie: łososia skropić sokiem z cytryny, posolić i odstawić ziemniaka i marchewkę obrać, następnie zetrzeć na drobnych oczkach tarki jarzynowej. Podsmażyć kilka minut(...)rozgrzanym oleju, doprawić do smaku jabłko przekroić na pół i wykroić gniazdo nasienne. Pokroić w cieniutkie plasterki, skropić sokiem z cytryny, by nie ściemiało na porcjach łososia nałożyć podsmażone warzywa, następnie rozłożyć plasterki jabłek ułożyć porcje łososia na blaszce lub naczyniu żaroodpornym. Piec w 200`C 15 minut. Piekarnik wyłączyć i pozostawić łososia jeszcze 5 minut, by doszedł. Podałam

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Migdałowe ciasto z ricottą 198

pochodzi z blogu Moje Wypieki . Składniki na tortownice 20 cm: 120 g masła 200 g drobnego cukru do wypieków nasionka z 1 laski wanilii skórka otarta z 1 dużej cytryny 4 duże jajka, białka i żółtka oddzielnie 240 g zmielonych migdałów 250-300 gr ricotty 60 g migdałów w płatkach, do dekoracji cukier puder do oprószenia (ja nie Użyłam) Wszystkie(...)powinny być w temperaturze pokojowej. W misie miksera umieścić masło i 100 g cukru. Zmiksować/utrzeć do utrzymania jasnej, puszystej masy. Dodawać żółtka, wanilię i otartą skórkę z cytryny, dalej ucierając. Dodać migdały i ricottę, zmiksować, nie za długo, tylko do połączenia się składników. W osobnym naczyniu ubić na sztywno białka. Dodawać pozostałe 100 g cukru, łyżka po łyżce

moj przepis na
Torcik serowy z bitą śmietana i jeżynami 206

ciastka wymieszać z roztopionym masłem na jednolitą masę. Wyłożyć nią dno tortownicy, wyrównać. Składniki na masę serową: 500 g twarogu, zmielonego trzykrotnie 8 łyżek cukru pudru sok z połowy cytryny otarta skórka z połowy cytryny 20 g żelatyny 100 ml gorącej wody do rozpuszczenia żelatyny 150 g jogurtu naturalnego  300 ml śmietany kremówki 30% Zmiksować twaróg, cukier(...)skórkę z cytryny. Żelatynę rozpuścić we wrzątku, wymieszać, lekko ostudzić, połączyć z jogurtem i dodać do masy serowej. Dokładnie wymieszać. Kremówkę ubić na sztywno. Dodać ją do masy twarogowej i dokładnie wymieszać. Masę serową przełożyć do formy z ciastem, wyrównać, przykryć folią spożywczą i wstawić na kilka godzin do lodówki, do stężenia. Dodatkowo: 150 gr kremówki 30% 250 gr serka

moj przepis na
Ptasie mleczko 169

margaryna się nie nadaje), w temperaturze pokojowej 8 białek (z dużych jajek) 25 g żelatyny (około 3 łyżki rozpuszczone w 1/2 szklanki wrzątku) 1 łyżeczka świeżo wyciśniętego soku z cytryny ekstrakt z wanilii (1 łyżeczka) 400 g owoców (mogą być mrożone) 2 galaretki malinowe/owocowe (75 g każda)'; document.write(" "); Składniki: 420 g cukru 220 ml wody (dokładnie tyle) 95 g masła(...)margaryna się nie nadaje), w temperaturze pokojowej 8 białek (z dużych jajek) 25 g żelatyny (około 3 łyżki rozpuszczone w 1/2 szklanki wrzątku) 1 łyżeczka świeżo wyciśniętego soku z cytryny ekstrakt z wanilii (1 łyżeczka) Dodatkowo: 400 g owoców (u mnie truskawki i owoce z nalewki, ale owoce z nalewki tu nie pasowały) 2 galaretki malinowe (75 g każda) rozpuszczone

moj przepis na
Pieczone pączki z ziemniakami 197

kropel 50 gr drożdży świeżych szczypta soli Ponadto: 2 białka do posmarowania podczas pieczenia 400 gr dżemu do nadziewania posypka cukrowa Lukier: skórka pomarańczowa 100 gr sok z 1 cytryny około 2 szklanki cukru pudru przesianego'; document.write(" "); Składniki na ok 52 małe pączki: 1 kg mąki pszenna (u mnie typ 650 z Lidla) 450 gr ugotowanych i przeciśniętych przez praskę(...)kropel 50 gr drożdży świeżych szczypta soli Ponadto: 2 białka do posmarowania podczas pieczenia 400 gr dżemu do nadziewania posypka cukrowa Lukier: skórka pomarańczowa 100 gr sok z 1 cytryny około 2 szklanki cukru pudru przesianego W misce pokruszyć drożdże, dodać mleko, dodać dwie łyżki mąki, cukier, wymieszać, odstawić w ciepłe miejsce na 10 min, tak żeby zobaczyć czy drożdże

moj przepis na
Prosty mus owocowy 197

formie deseru, wówczas dajemy 1,5 łyżki, jeżeli w formie bardziej zwartej wówczas dajemy 3 łyżki, ja robiłam w formie deseru) 1/2 szklanki wrzątku sok wyciśnięty z połowy cytryny 100 gr biszkoptów'; document.write(" "); Składniki na tortownicę 23 cm lub na 8 pucharków po 200 ml: 750 gr owoców leśnych (ja korzystałam z mrożonki LIDL’a) lub innych owoców(...)formie deseru, wówczas dajemy 1,5 łyżki, jeżeli w formie bardziej zwartej wówczas dajemy 3 łyżki, ja robiłam w formie deseru) 1/2 szklanki wrzątku sok wyciśnięty z połowy cytryny 100 gr biszkoptów Tortownice wyłożyć folią spożywczą, wyłożyć biszkopty, tak aby przykryły cały spód tortownicy. Odłożyć 1 lub 2 garście owoców, wyłożyć na ręcznik papierowy, żeby rozmarzły. W garnuszku umieścić owoce

moj przepis na
Kostka wiśniowa 192

wiśni wydrążonych (mogą być mrożone, mogą być też inne owoce np. maliny, śliwki, truskawki, porzeczki) 500 ml śmietany 30% schłodzonej 5 łyżek cukru 2 łyżki soku z cytryny 24 gr żelatyny 4 łyżki cukru 2 łyżki kwaśnej śmietany 18% 3 łyżki kakao 60 g masła 1 łyżeczka żelatyny'; document.write(" "); Składniki na blachę 23 cm x 33 cm lub odrobinkę większą(...)wiśni wydrążonych (mogą być mrożone, mogą być też inne owoce np. maliny, śliwki, truskawki, porzeczki) 500 ml śmietany 30% schłodzonej 5 łyżek cukru 2 łyżki soku z cytryny 24 gr żelatyny około 100 ml wrzątku wiśnie do dekoracji (świeże lub z kompotu, lub rozmrożone i osuszone na ręczniku papierowym) Wiśnie umieścić w garnuszku, zasypać cukrem, zagotować, dodać sok z cytryny

moj przepis na
Ciasto kruche z rabarbarem i pianką 250

szklanka) 100 gr dżemu z owoców leśnych (niekoniecznie) 6 żółtek 400 gr mleczko kokosowe Masa piankowa: 6 białek 130 gr cukru drobnego (3/4 szklanki) 1 łyżka soku z cytryny'; document.write(" "); Składniki na dużą blachę 38 cm na 25 cm ale radzę robić w mniejszej, bo wyszło mi bardzo niskie, optymalna wielkość blachy to 33 cm na 23 cm: Ciasto kruche(...)owoców leśnych (niekoniecznie) 6 żółtek 400 gr mleczko kokosowe ew. 1 szklanka śmietany 30% Masa piankowa: 6 białek 130 gr cukru drobnego (3/4 szklanki) 1 łyżka soku z cytryny Przygotować ciasto kruche, w tym celu wszystkie składniki na ciasto umieścić w misce, „pokroić nożem” a później rozetrzeć między palcami, ciasto będzie miało konsystencję mokrego piasku. Trzeba działać szybko

moj przepis na
Szarlotka z budyniem i pianką 213

cukru kryształ (3/4 szklanki) 6 żółtek 330 ml śmietany 30% 50 gr mąki pszennej Masa piankowa: 6 białek 130 gr cukru drobnego (3/4 szklanki) 1 łyżka soku z cytryny Przygotować ciasto kruche, w tym celu wszystkie składniki na ciasto umieścić w misce, „pokroić nożem” a później rozetrzeć między palcami, ciasto będzie miało konsystencję mokrego piasku. Trzeba działać szybko, bo kruche(...)białka. Do miski wlać białka, dodać szczyptę soli, ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodawać cukier, łyżka po łyżce, stopniowo! Jak już cały cukier się rozpuści dodać sok z cytryny, krótko zmiksować. Na upieczone owoce wyłożyć ubite białka, ja przełożyłam do rękawa cukierniczego, zakończonego tylką 1M (Wiltona) i wyciskałam rozetki, wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st. piec około

moj przepis na
Syrop z kwiatu czarnego bzu 203

Składniki na około 1,2 litra syropu: 30 baldachów kwiatów czarnego bzu 1 litr zimnej wody źródlanej lub z kranu 1 kg cukru sok wyciśnięty z jednej cytryny Zebrane baldachy położyć na białej kartce, aby owady opuściły kwiaty. Każdy baldach oskubać z kwiatków, kwiatki wrzucić do garnka. W drugim garnku zagotować wodę z cukrem i sokiem z cytryny. Wrzącym syropem(...)listonic_type='fooddrink';listonic_theme='addToShoppingList7';listonic_content='30 baldachów kwiatów czarnego bzu 1 litr zimnej wody źródlanej lub z kranu 1 kg cukru sok wyciśnięty z jednej cytryny'; document.write

moj przepis na
Mus brzoskwiniowy na zimę 243

blogu Tradycyjna kuchnia . Użyłam odmiany brzoskwiń ciasteczkowych (UFO). Składniki 5 słoiczków 300 ml: 2 kg dojrzałych i słodkich brzoskwiń 1 kg cukru (ewentualnie, ja nie dodawałam) sok z 1 cytryny (ewentualnie, ja nie dodawałam) Brzoskwinie dokładnie umyć, podzielić na 6 części (nie muszą być idealne), pozbyć się pestek. Piekarnik nagrzać do 130 st. Blaszkę od piekarnika wyłożyć papierem do pieczenie(...)wyłożyć brzoskwinie, skórką do dołu, najlepiej ułożyć jedną warstwę brzoskwiń na blaszkę. Piec 40 min. Następnie gorące owoce przełożyć do garnka, zblendować na mus, dodać cukier (ewentualnie), sok z cytryny (ewentualnie). Gotować na średnim gazie przez 20 min pod przykryciem, gdy zacznie gęstnieć, gorący mus przełożyć do czystych i suchych słoików, 2 cm poniżej krawędzi słoika. Zakręcić, odwrócić do góry

moj przepis na
Sałatka z roszponki i zielonego jabłka 246

Prosta, pyszna i błyskawiczna sałatka z roszponki i zielonego jabłka z dodatkiem soku i skórki z cytryny. Chrupiące, słodko-kwaśne i bardzo soczyste jabłko idealnie komponuje się z delikatną w smaku roszponką. Sałatka świetna jako dodatek do dań z ryb i owoców morza (np. przegrzebków). Sałatkę z roszponki i zielonego jabłka podałam do „ Soczystej dorady, pieczonej w skorupie solnej(...)towarzystwie „ Sałatki na ciepło z makaronu orzo „. Polecam! Składniki sałatki: 1 zielone jabłko Granny Smith 2 garście roszponki sok i skórka z 1/2 cytryny (wyszorowana i wyparzona) sól morska, świeżo mielony czarny pieprz olej rzepakowy lub oliwa z oliwek   Przygotowanie sałatki: Roszponkę umyj, osusz. Wrzuć do dużej misy. Jabłko pokrój w cienkie paski (ze skórką

Moja Delicja