cytryna - 13435 przepisów (strona:74/896)

Dwa dżemy z borówki amerykańskiej 87

też drugą, neutralną wersję z całymi owocami.      Dżem  z borówki z kardamonem Składniki: 1,5 kg borówki amerykańskiej 200 - 300 g cukru sok z 1 cytryny 4 – 6 strąków kardamonu   Wykonanie: Borówkę przekładamy do garnka i rozgniatamy. Dodajemy cukier, rozgniecione ziarna kardamonu i gotujemy przez około kwadrans często mieszając. Następnie dodajemy sok z cytryny(...)Stawiamy do góry dnem na kilka minut.   Dżem z borówki amerykańskiej z całymi owocami   Składniki: 1,5 kg borówki amerykańskiej 200 - 300 g cukru sok z 1 cytryny   Wykonanie: 1 kg borówki miksujemy. Dodajemy cukier i zagotowujemy. Gotujemy przez około kwadrans często mieszając. Dodajemy sok z cytryny i pozostałe pół kilograma borówki. Gotujemy przez następny kwadrans. Gorący

Sto kolorów kuchni
Pavlova z Karmelizowanymi Owocami 135

serka mascarpone. Natomiast owoce to lekko skarmelizowane brzoskwinie i borówki. Wspaniała i godna polecenia. Składniki: 4 białka 200 g cukru 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej 0,5 łyżeczki soku z cytryny Białka ubijamy na sztywno. Stopniowo łyżka po łyżce podajemy cukier, ciągle ubijając. Kolejna łyżkę dodajemy dopiero wtedy aż cukier z pierwszej łyżki nam się rozpuści. Na samym końcu dodajemy mąkę(...)ziemniaczaną i sok z cytryny. Ubijamy jeszcze krótką chwilę. Piana powinna być sztywna i błyszcząca. Na formie wyłożonej papierem do pieczenia odrysowujemy okrąg o średnicy około 20 cm. Nakładamy łyżką pianę bezową. Na sam koniec łyżeczką podnosimy lekko boki. Wkładamy do nagrzanego do 150 stopni piekarnika. Po 30 minutach zmniejszamy do 120 stopni i pieczemy jeszcze około 1 h. Studzimy

Made By Mom And Son
Pączuszki super bomba 165

lukrowane. Składniki : 600 g mąki (typ 480 -650) 25 g świeżych drożdży (lub 12 g instant) szklanka mleka 5 żółtek 1 jajko 60 g cukru łyżka wódki sok z cytryny lub pomarańczy ok. 3 łyżek olej lub smalec cukier puder, sok z cytryny, laska wanilii lub cukier wanilinowy Małe pączki robimy tak samo jak duże tylko nie wkładamy nadzienia(...)mąki bez robienia zaczynu , mieszamy razem wszystkie suche składniki a potem dodajemy wszystkie mokre. Resztę mąki i cukru mieszamy z rozczynem. Dodajemy resztę mleka, jajka, wódkę i sok z cytryny. Dodajemy 2 łyżki oleju. Ciasto wyrabiamy aż będzie gładkie. Gotowa kula ciasta trochę klei się do rąk ale nie dosypujemy więcej mąki bo tak ma być.  Pod ciasto podsypujemy

prawdziwe jedzenie
Pączuszki na karnawał w Rio 158

ajerkoniakiem... Składniki : 600 g mąki (typ 480 -650) 25 g świeżych drożdży (lub 12 g instant) szklanka mleka 5 żółtek 1 jajko 60 g cukru łyżka wódki sok z cytryny lub pomarańczy ok. 3 łyżek olej lub smalec  ajerkoniak cukier puder, sok z cytryny, laska wanilii lub cukier wanilinowy Małe pączki robimy tak samo jak duże tylko nie wkładamy(...)mąki bez robienia zaczynu , mieszamy razem wszystkie suche składniki a potem dodajemy wszystkie mokre. Resztę mąki i cukru mieszamy z rozczynem. Dodajemy resztę mleka, jajka, wódkę i sok z cytryny. Dodajemy 2 łyżki oleju. Ciasto wyrabiamy aż będzie gładkie. Gotowa kula ciasta trochę klei się do rąk ale nie dosypujemy więcej mąki bo tak ma być.  Pod ciasto podsypujemy

prawdziwe jedzenie
Pączki z różą 191

mąki (typ 480 - 650) 25 g świeżych drożdży (lub 12 g instant) szklanka mleka lub wody 5 żółtek 1 jajko 50 g cukru łyżka wódki sok z cytryny ok. 3 łyżek konfitura z róży olej lub smalec cukier puder, cytryna Ciasto: Zaczynamy od zrobienia rozczynu z drożdży.  Do miseczki wlewamy pół szklanki ciepłej wody lub mleka, dodajemy pokruszone drożdże(...)łyżkę cukru i 3 łyżki mąki. Odstawiamy pod przykryciem w ciepłe miejsce na kwadrans. Resztę mąki i cukru mieszamy z rozczynem. Dodajemy resztę mleka/wody, jajka, wódkę i sok z cytryny. Jeśli zamiast mleka używamy wody to teraz dodajemy jeszcze 2 łyżki oleju. Ciasto wyrabiamy aż będzie gładkie i pomimo to gotowa kula ciasta trochę klei się do rąk

prawdziwe jedzenie
Łososiowe Różyczki 162

się co z nim dalej zrobić. Łosoś z kawą i młotkowaną mieszanką kolorowego pieprzu, połączyłam z kremowym serkiem śmietankowym, aby całość nie była mdła na podkład wybrałam awokado z cytryną, a przysłowiową wisienką na torcie był chrzan z pigwą firmy ETERNO . Dla mnie pysznie i niebanalnie! Osobiście byłam bardzo ciekawa jak smakuje chrzan z pigwą. Po spróbowaniu smak tego produktu(...)urodziny, a takie przetwory idealnie nadają się również na prezent :) Składniki: 100 g łosoś norweski z kawą Suempol 1/2 opakowania serka kremowego śmietankowego  1 awokado sok z 1/2 cytryny 2 łyżeczki chrzanu z pigwą ETERNO kilka listków świeżej szałwii do dekoracji Wykonanie: Cytrynę sparzyłam wrzątkiem, przecięłam na połowę i z jednej połówki wycisnęłam sok. Awokado obrałam i pokroiłam

Blondynka Gotuje
Pulpeciki z koperkiem i sosem jogurtowym 173

Składniki - 40 dag mięsa mielonego - 1 marchewka - 1 cebula - 1 cytryna - sól, pieprz - jajko - 1 L wywaru warzywnego - mały jogurt naturalny - pęczek koperku Wykonanie Marchewkę i cebulę obrać. Marchewkę zetrzeć na tarce, cebulę posiekać. Cytrynę i koperek umyć  i osuszyć. Skórkę z cytryny zetrzeć. Koperek posiekać. Do mięsa dodać jajko, cebulę, marchewkę oraz ¾ skórki z cytryny i koperku. Wymieszać

Świat Smaku
Muffiny cytynowe 140

Kolejne muffiny mojej produkcji ^^ hehe mam jakąś muffinkową obsesje :) Tym razem zaszalałam i wybrałam kwaśny smak cytryny przełamując tym samym pasmo serii muffinek z  czekoladą :) Idealna śniadaniowe muffiny , pasujące do porannej pracy i kubka zimnego mleka ... mniam :) ***Muffiny cytrynowe*** - 2 szkl. mąki pszennej - pół szklanki roztopionego  masła - pół szklanki cukru - 250g jogurtu naturalnego - 2 łyżeczki proszku do pieczenia(...)łyżeczki cukru waniliowego - sok z połówki cytryny - skórka otarta z połówki cytryny - szczypta soli - 2 duże jajka ( 3 mniejsze ) -cztery łyżki stołowe mleka 1. Rozdzielamy składniki na dwie miski (,,suche '' i ,,mokre'') . Jajka ,jogurt , mleko , sok z cytryny mieszamy aż uzyskamy jednolitą masę . Dodajemy suche składniki i mieszamy aż wszystko się połączy ( nie wolno zbyt długo mieszać , gdyż ciasto będzie

ciemna strona patelni
Cytrynowe Ptysie z Kremem i Malinami 150

wzdłuż a górę ptysi polewamy lukrem. Krem śmietankowy: 400 g jogurtu greckiego 200 ml śmietany kremówki 36% 75 g cukru 1 opakowanie cukru waniliowego skórka i sok z 1 cytryny Śmietanę ubijamy na sztywno. Jogurt grecki ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym. Dodajemy sok i skórkę ze sparzonej wcześniej cytryny. Dodajemy ubitą śmietanę, mieszamy i wstawiamy na około(...)lodówki. Lukier: 125 g cukru pudru 3 łyżki soku z cytryny Cukier ucieramy z sokiem z cytryny do białości. Dodatkowo: 150 g malin Ptysie przekładamy kremem śmietankowym. Na krem dajemy przekrojone maliny i przykrywamy górą ptysia z lukrem. The post Cytrynowe Ptysie z Kremem i Malinami appeared first on Made

Made By Mom And Son
Łosoś z sosem cytrynowym 156

Soczysty łosoś ugotowany na parze i podany z sosem na bazie śmietanki, masła i cytryny. Zdrowa i bardzo szybka propozycja na smaczny obiad dla całej rodziny. Składniki na 2 porcje: 2 kawałki świeżego fileta lub dzwonka z łososia pieprz cytrynowy sól morska pieprz biały śmietana 12% 3 łyżki masła skórka i sok z 1/2 cytryny łyżeczka mąki - ewentualnie Łososia posolić(...)posypać pieprzem cytrynowym. Ugotować na parze przez około 15-20 minut, w zależności od grubości. Masło roztopić w rondelku. Dodać śmietanę i skórkę z cytryny, wymieszać. Gdy sos się podgrzeje, zdjąć go z ognia, doprawić białym pieprzem, solą i sokiem z cytryny. Można go ewentualnie zagęścić. W tym celu należy mąkę wymieszać z niewielką ilością zimnej wody, dodać do sosu

wyzwania kuchenne
Jabłkowe ciasto z miętą i tymiankiem 97

szklanki mąki 1 szklanka cukru pudru 250g  masła 5 żółtek szczypta soli ok.1kg  jabłek 2 łyżki posiekanej świeżej mięty pół łyżeczki świeżego tymianku łyżka soku z cytryny skórka z połowy wyparzonej cytryny Wykonanie: Mąkę wymieszać z cukrem pudrem i solą. Dodać pokrojone w kostkę zimne masło i wymieszać składniki. Następnie dodać żółtka i szybko wyrobić ciasto. Jeśli ciasto(...)dalej wyrabiać ciasto. Gotowe ciasto włożyć do lodówki na 1-1,5 godziny. Obrać jabłka i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Dodać posiekaną miętę, tymianek,skórkę z otartej cytryny, 1 łyżkę soku z cytryny, 1 łyżkę cukru i wymieszać razem z obranymi jabłkami. Po godzinie ciasto wyciągnąć z lodówki i podzielić na 2 części.Jedną część wyłożyć na wysmarowaną

Gorący kąsek
Sałatka z ryżem, rodzynkami i olejem 166

pysznościami.. 1 szkl. ryżu parboiled Kupiec 20 dkg szynki np.drobiowej papryka: czerwona, żółta, zielona garść rodzynek szczypiorek, koperek saszetka oleju kujawskiego ze smakiem bazylia 2 łyżki soku z cytryny 1/4 łyżeczki skórki z cytryny sól, pieprz Ryż ugotować,wystudzić.Skropić odrobiną soku z cytryny i wymieszać.Papryki i szynkę pokroić w kostkę i dodać do ryżu.Resztę soku wymieszać(...)olejem, skórką z cytryny, solą i pieprzem, dodać do ryżu .Dodać koperek, wymieszać, doprawić do smaku.Wstawić do lodówki na 2 godziny, aby smaki się przegryzły.  Sałatka bierze udział w konkursie   "Kujawski ze smakiem do sałatek" organizowanym przez ZT Kruszwica SA oraz serwis  ZpierwszegoTloczenia.pl   na blogu Majanowe Pieczenie. Oświadczam, że akceptuję  regulamin konkursu

Moje domowe kucharzenie
Babka cytrynowa :) 213

mokrą) babką, którą najchętniej zjadłabym sama ;) Składniki: 1 szklanka mąki 1 szklanka cukru 4 jajka 1/2 szklanka oleju 2 łyżeczki proszku do pieczenia Sok z 1 cytryny Lukier: 1 szklanka cukru Sok z 0,5 cytryny Jajka z cukrem ucieramy mikserem na puszystą masę, a następnie powoli wsypujemy całą mąkę i mieszamy przez chwilę wyłączonym mikserem (zapobiegniemy "eksplozji" mąki(...)całą kuchnię), dodajemy proszek, olej oraz na koniec dodajemy sok z cytryny. Całość przekładamy do wcześniej wysmarowanej margaryną lub olejem formy (możemy posypać formę również bułką tartą). Nagrzewamy piekarnik do temperatury ok. 180C i wsadzamy babkę na ok. 50 minut. Po wyciągnięciu zostawiamy ciasto do ostygnięcia. Cukier wraz z sokiem z cytryny łączymy w garnuszku i energicznie mieszamy przez parę

Emcia Pichci
Polędwiczki wieprzowe w sosie miodowo-musztardowym 346

oregano 1 łyżeczka bazylii 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę 1 łyżka octu balsamicznego 1,5 łyżki miodu Sos miodowo-musztardowy: 1 mała cebula skórka i sok z 1/2 cytryny 30 g orzechów pistacjowych oliwa z oliwek 4-5 suszonych pomidorów 100 ml śmietanki 30% (można również użyć 18% do sosów) 2-3 łyżki musztardy Dijon 1 łyżka miodu Przygotowanie(...)minut. Przygotowujemy sos. Na rozgrzanej patelni prażymy orzechy pistacjowe. Orzechy siekamy delikatnie i przesypujemy do miseczki. Cebulę siekamy w drobną kosteczkę i przesmażamy do zeszklenia. Skórkę z cytryny wyparzamy. Dodajemy posiekane suszone pomidory i pistacje. Doprawiamy skórką z cytryny Mieszamy i chwilę podsmażamy. Całość zalewamy śmietanką. Gotujemy na małym ogniu około 5-7 minut. Doprawiamy pieprzem. Następnie dodajemy miód

Mania Gotowania
76. Na ciepło lub na zimno: czyli zupa krem z cukinii, ogórka kiszonego, awokado i mięty! 195

rzadki) ok. 1 kg cukinii 1 owoc awokado 2 - 3 ogórki kiszone (opcjonalnie, można dodać ogórki gruntowe) 2 ząbki czosnku 1/4 szklanki wody sok z połowy limonki (lub cytryny) skórka otarta z połowy limonki(lub cytryny) 2 łyżki soku z cytryny (do wymieszania z awokado) łyżka oliwy lub masła do smażenia garść drobno posiekanych listków mięty pieprzowej (lub zwykłej) świeżo(...)jogurt naturalny jako dodatek do zupy listki mięty do dekoracji Przygotowanie: Cukinię i awokado dokładnie myjemy, obieramy i kroimy w średnią kostkę. Pokrojone awokado mieszamy z wyciśniętym sokiem z cytryny by nie zczerniało. Czosnek obieramy i siekamy na bardzo drobno. Na patelni rozgrzewamy oliwę lub masło dodajemy kostkę cukini, awokado oraz posiekany czosnek i lekko podsmażamy, kolejno podlewamy zimną wodą

Symfonia Smaków