Kruche ciasto margaryna 150 g cukier puder 100 g mąka 250 g kakao 1 łyżka żółtka 2 szt śmietana kwaśna 1 łyżka Lemon curd margaryna 30 g sok z cytryny 80 ml jajka 2 szt żółtko 1 szt cukier 0,5 szkl kremówka 1 łyżka szczypta soli Bita śmietana zimna kremówka 150 ml śmietan fix 1 łyżeczka płaska Przygotowanie(...)godzinę do lodówki . Po wyjęciu z lodówki wstawić do nagrzanego do 200 st . piekarnika . Piec około 20 min do zrumienienia . Po upieczeniu odłożyć do wystudzenia . Lemon curd : Z cytryn wycisnąć sok 80 ml i przelać przez gęste sitko . Jajka i żółtko zmiksować na wolnych obrotach z cukrem i wlewać powolutku do podgrzanego do około 50 st soku z cytryn cały
Ala piecze i gotujełyżeczka cukru waniliowego sól szczypta Masa serowo śmietankowa 200 ml kremówki 2 szt serek homogenizowany waniliowy( u mnie Danio 160 g) 20 dkg cukru 1 łyżeczka startej skórki z cytryny 2 łyżki soku z cytryny 4 szt jajka morele borówki amerykańskie 50 g płatki migdałów Kresto Przygotowanie: Kruche ciasto; na stolnicę przesiać mąkę zrobić dołek wbić jajko, dodać cukry,śmietanę(...)lodówki. Podpiec na złoto w piekarniku nagrzanym na 200 stopni około 10-15 min. Wyjąć i przestudzić. Masa serowo śmietanowa: śmietanę, serki homogenizowane, cukier, skórka i sok z cytryny energicznie wymieszać. Jajka roztrzepać w garnuszku dodać do masy i ponownie energicznie wymieszać. Masę wylać na podpieczony letni spód, ułożyć połówki moreli. Do środka każdej moreli dodać po 3 borówki oraz
Ala piecze i gotujemoże smakować. Zrobiłam i powiem Wam że jestem pozytywnie zaskoczona. Składniki: 1,5 kg cukinii 300 g cukru 2 łyżki cukru waniliowego 1 galaretka cytrynowa 2 łyżki soku z cytryny 0,5 łyżeczki skórki z cytryny Przygotowanie: Cukinię umyć, obrać z skórki i wydrążyć nasiona. Zetrzeć na tarce na dużych oczkach. W garnku z grubym dnem smażyć tak długo(...)cukinia będzie miękka i pozbawiona nadmiaru płyny. W trakcie smażenia od czasu do czasu mieszać. Dodać cukier, cukier waniliowy, skórkę z cytryny, galaretkę cytrynową i ponownie smażyć do uzyskania konsystencji dżemu. Na koniec dodać sok z cytryny i gorącym dżemem napełnić wyparzone słoiki. Szczelnie zakręcić, odwrócić do góry dnem. Po 10 min odwrócić i pozostawić do wystudzenia. Jeśli chcemy
Ala piecze i gotujeZapraszam na szybki i lekki serniczek z groszkiem czekoladowym. Idealny na każdą porę roku. Kruchutkie i aromatyczne ciasto, delikatna ricotta, wyborna gorzka czekolada i świeży posmak cytryny sprawiają, że nie kończymy na jednym kawałku) Uwaga- uzależnia)) W necie znajduje się mnóstwo przepisów na ten klasyczny włoski sernik. Podaję link do jednego z nich. Sernik stracciatella Ciasto tortownica(...)czubata łyżka proszku budyniowego( u mnie mączka ryżowa) v 90 g groszku czekoladowego( z gorzkiej czekolady) v ½ łyżeczki otartej skórki z cytryny v ½ laski waniliowej (ziarenka) Składniki na lukier: v 1 lub 2 łyżeczki soku z cytrynu( przefiltrowanego przez sitko) v Około ½ szklanki cukru pudru Szybko zagniatamy kruche ciasto
Mia Cucina Sofietadżemu- średnio słodkiego 2,5 kg gruszek (waga po obraniu i pozbawieniu gniazd nasiennych) 1 laska wanilii ok. 280 g cukru 4-5 ziarenek(obranych) kardamonu sok z 1 cytryny Umyte, obrane i pozbawione gniazd nasiennych gruszki kroimy w kostke, spryskujemy sokiem z cytryny. Laskę wanilii kroimy na pół i wyskrobujemy nożem ziarenka. Ziarenka kardamonu otwieramy i rozgniatmy(...)słoiczki dżemu 2,5 kg gruszek (waga po obraniu i pozbawieniu gniazd nasiennych) 280 gr cukru ok. 1 łyżeczki imbiru w proszku, ja nie miałam świeżego. sok z 1 cytryny, otarta skórka z 1-2 cytryn postepujemy analogicznie. Dwa słowa o pasteryzacji: Pasteryzowałam w nagrzanym do 140°C piekarniku przez około 25 min. Tę metodę również podpatrzyłam
Mia Cucina Sofietawiększych wyrzutów sumienia można sobie pozwolić na dwa kawałki tego pysznego ciasta. Jest ono nie tylko dietetyczne( bez grama truszczu), ale za sprawą dodanej marchwi, migdałów i cytryny bardzo zdrowe. Idealne przy nietolerancji laktozy. Jeśli makę pszenną zastąpimy mąką ryżową lub inną mąką bezglutenową otrzymamy pyszne ciasto dla osób z nietolerancją glutenu. Beta karoten(odporny na wysoką temperaturć(...)jednonienasycone kwasy tłuszczowe zawarte w migdałach korzystnie działają na obniżenie poziomu cholesterolu LDL. Ciasto jest wyjatkowo lekkie i puszyste, ale też mokre za sprawą migdałów i marchewki; cytryna natomiast dodaje aromatycznej świeżości) Przepis z książeczki “I dolci si fanno cosi – Cameo” Biszkopt marchewkowy – na zdrowie Składniki na tortownicę 22-24 cm: 5 jajek (białka i zółtka oddzielnie
Mia Cucina Sofietamleko(ok 1/3 szklanki), potem mieszałam i obserwowałam konsystencję. Składniki na krem budyniowy: 2 żółtka 1 jajko 125 g cukru 65 g mąki pszennej 1/2 l mleka skórka z cytryny eko, lub parę kropli olejku cytrynowego 3 łyżki soku z cytryny Krem: W garnku mało przypalającym się podgrzewamy bardzo mocno mleko, ale nie dopuszczamy do zagotowania. Do mleka dodajemy obraną(...)skórkę z cytryny. W salaterce mikserm ucieramy jajko i żółtka z cukrem na kogel mogel, dodajemy przesianą mąkę, mieszamy. Można użyć miksera. Z mleka wyjmujemy skórkę cytryny. Do masy jajecznej dodajemy gorące mleko, cały czas mieszając. Całość przelewamy z powrotem do garnka, wstawiamy na mały gaz i gotujemy aż powstanie budyń(ok. 3-5 min), mieszając aby się nie przypalił
Mia Cucina Sofietaniż można się było spodziewać. No to przejdźmy do rzeczy! Składniki na fiołki w cukrze: Fiołki (ilość zależy od tego ile kwiatków chcemy zrobić) Białko jaja Sok wyciśnięty z cytryny Cukier Wykonanie: Białko roztrzepujemy z sokiem z cytryny w spodeczku. Na drugi spodek wysypujemy cukier. Przygotowujemy sobie kwiatuszki odrywając łodygi, oczyszczając z ewentualnych owadów. Pędzelkiem delikatnie i dokładnie smarujemy(...)Przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku. Idealne jako ozdoby do tortów, ciast, lodów, deserów. Składniki na galaretkę: Płatki fiołków (u mnie tylko kilka gramów) Ok. szklanka cukru Sok wyciśnięty z cytryny Szklanka wody ok. 1 łyżka środka żelującego - u nas: "fix i masz dżem" Winiary (skład to pektyna, cukier i kwas cytrynowy) Wykonanie: Płatki oczyszczamy, wsypujemy do garnuszka. Zalewamy sokiem
Symfonia Smakówbazie ryżu i obdarowujemy wszystkich buteleczką tego trunku... Wino nie jest mocne, ziołowe, z cytrusową nutką. Dla mnie pycha! Składniki: 8 litrów wody, 1kg ryżu, 3 kg cukru, 2 cytryny, 1 szt. gałka muszkatołowa, opakowanie tymianku, 200g rodzynek (użyłam Kresto), 1 opakowanie drożdży winnych do wina białego. Przygotowanie Drożdże przygotować według przepisu na opakowaniu dzień wcześniej. Z jednej cytryny wycisnąć(...)drugą wyszorować i pokroić w ćwiartki. Wodę zagotować z cukrem, przestudzić i wlać do balonu na wino. Dodać ryż, całą gałkę muszkatołową, tymianek oraz rodzynki i cytrynę oraz sok z cytryny. Na koniec wlać zaczyn z drożdży. Butlę zatkać korkiem z rurką fermentacyjną. Odstawić na 3 tygodnie w temp. pokojowej. Następnie zlać wino i rozlać do butelek. Odstawić do sklarowania
Z miłości do słodkościbułką tartą blasze o wym. 25x36cm. Delikatnie ugnieść palcami. Masa makowa: 500g zmielonego maku (użyłam BackMit), 3 szklanki mleka, 200g cukru, 2 jajka, skórka z cytryny, 50g orzechów włoskich (użyłam Kresto), 70g mąki ziemniaczanej, 60g masła, łyżka cynamonu. Zmielony mak zagotować z 2 szklankami mleka, cukrem i skórka z cytryny. Dusić(...)Gotową masę rozsmarować na cieście. Masa serowa: 750g białego sera, 3 jajka, 300g cukru, 40g mąki ziemniaczanej, 4 łyżki oleju rzepakowego (użyłam Rapso), sok z cytryny Ser zmielić, dodać jajka i cukier, zmiksować. Dodać olej oraz mąkę ziemniaczaną i sok z cytryny. Zmiksować na gładką masę. Rozsmarować na cieście. Posypać resztą kruszonki. Piec około
Z miłości do słodkości230g masła, jajko, szklanka cukru pudru, 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia, szczypta soli, 2 łyżki maku, 1/2 laski wanilii, skórka starta z 1/2 cytryny. Mąkę przesiać wraz z proszkiem do pieczenia i cukrem pudrem. Dodać szczyptę soli i masło, posiekać nożem. Następnie dodać jajko, mak, nasiona wanilii oraz skórkę startą z cytryny. Zagnieść(...)wycinać ciasteczka. Piec około 15 minut w temp. 180st. Ostudzić. Krem: 200g serka śmietankowego, 1/3 szklanki cukru pudru, 1/2 laski wanilii, 1/2 łyżeczki skórki z cytryny. Serek utrzeć z cukrem pudrem, skórką z cytryny oraz nasionami wanilii. Kremem przekładać ciastka. Polukrować. Foremka jest bardzo wygodna w użytkowaniu i poręczna. Poza tym jest mocna, dzięki czemu
Z miłości do słodkościkakao oraz kawę rozpuszczalną. Ciasto przelać do natłuszczonej i wysypanej bułką tartą formy o wym. 25x36cm. Piec około 20 minut w temp. 170st. Ostudzić. Poncz: 3 łyżki soku z cytryny, 3 łyżki rumu, 250g konfitury z czarnej porzeczki. Sok z cytryny wymieszać z rumem, ponczem nasączyć ciasto. Posmarować konfiturą i wstawić do lodówki. Krem: 533 g kajmaku(...)dodawać ajerkoniak oraz zimną kawę. Następnie dodawać po łyżce kajmaku. Dodać połowę pokruszonych bezów. Masę rozsmarować na cieście, posypać resztą bezów. Wierzch: 100g śmietanki 30%, łyżka soku z cytryny, 2 łyżki cukru pudru, 5 łyżek ajerkoniaku, 2 łyżki wody, łyżka żelatyny, 50 g startej czekolady, 50 g pokruszonych bez. Żelatynę namoczyć w wodzie
Z miłości do słodkościPoniżej propozycja napoju chłodzącego z maślanką w roli głównej. Składniki na 2 porcje: 250ml maślanki naturalnej 200g truskawek 1 mały banan (100g) 1 mała pomarańcza (150g) sok z 1 cytryny (2 razy po 1/2 cytryny) Maślankę schłodzić przez kilka godzin w lodówce. Truskawki umyć, odszypułkować. Banana obrać ze skóry, pokroić w mniejsze kawałki i skropić sokiem z połówki cytryny(...)wlożyć na 15-30 min. do zamrażarki - w zależności jak bardzo "mroźny" chcemy mieć produkt końcowy ;) Do blendera wrzucić lekko zmrożone owoce i zmiksować. Dolać sok z pozostałej połówki cytryny oraz maślankę i dalej pomiksować. Dla łaknących bardziej sytego posiłku, można dorzucić otręby. Przelać do pucharków i delektować się orzeźwiającym smakiem owocowo-maślankowym
Grunt to przepis!Dzisiaj zapraszam na łososia w sosie bazyliowym Skladniki: ok 0,5 fileta z łososia sol, papryka I sok z cytryny Sos bazyliowy: Bazylia- listki ok 200 ml smietany- cream fraiche ( gesta ) ok 100-150 ml smietany fresh cream ( plynna ) sol, pieprz, zabek czosnku 0,5 lyzeczki cytryny Wykonanie: Sos- Do garnka wrzucic listki bazyli I cala gesta smietane. Polozyc(...)zagotowac na malym ogniu. Odstawic . Zblendowac. Dodac czosnek, sok z cytryny sol I pieprz do smaku. Jeszcze raz zblendowac. Wlac reszte plynnej smietany, dobrze wymieszac. Przed podaniem podgrzac. Łosos: Nastawic piekarnik na 220 C I wstawic na 10 min blache, w ktorej bedzie łosos. Łososia doprawic sola I papryka. Dac na blache I skropic cytryna. Wstawic
Smaki Edytyosuszenia po rozmrożeniu ( 0,60 dag- 3 filetów ) zużyłam prawie całą rolkę ręczników kuchennych . Czas: 45 minut Składniki: 3 filety z mintaja ( mrożone) olej z pestek winogron 1 cytryna 1,5 gruszki 4 łyżki cukru 1 goździk sól papryka mielona słodka mąka do oprószenia 1/2 pomidora 1,5 łyżeczki marynowanego czerwonego pieprzu szczypta mielonego pieprzu czarnego 1/2 łyżeczki sosu słodko(...)ostatecznie po prostu szczypta ostrej papryki mielonej) 1 łyżka pokrojonych listków melisy lub natki pietruszki Filety rozmrozić . Osuszyć dokładnie papierowymi ręcznikami kuchennymi. Przygotować marynatę z skórki otartej z połowy cytryny, soku z tej połówki i 3 łyżek oleju. Zalać rybę i zostawić na pół godziny. W czasie kiedy ryba się marynuje obrać gruszkę i usunąć gniazda nasienne. Zagotować 2 szklanki
Buniabaje w kuchni