oregano 1 łyżeczka bazylii 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę 1 łyżka octu balsamicznego 1,5 łyżki miodu Sos miodowo-musztardowy: 1 mała cebula skórka i sok z 1/2 cytryny 30 g orzechów pistacjowych oliwa z oliwek 4-5 suszonych pomidorów 100 ml śmietanki 30% (można również użyć 18% do sosów) 2-3 łyżki musztardy Dijon 1 łyżka miodu Przygotowanie(...)minut. Przygotowujemy sos. Na rozgrzanej patelni prażymy orzechy pistacjowe. Orzechy siekamy delikatnie i przesypujemy do miseczki. Cebulę siekamy w drobną kosteczkę i przesmażamy do zeszklenia. Skórkę z cytryny wyparzamy. Dodajemy posiekane suszone pomidory i pistacje. Doprawiamy skórką z cytryny Mieszamy i chwilę podsmażamy. Całość zalewamy śmietanką. Gotujemy na małym ogniu około 5-7 minut. Doprawiamy pieprzem. Następnie dodajemy miód
Mania Gotowaniarzadki) ok. 1 kg cukinii 1 owoc awokado 2 - 3 ogórki kiszone (opcjonalnie, można dodać ogórki gruntowe) 2 ząbki czosnku 1/4 szklanki wody sok z połowy limonki (lub cytryny) skórka otarta z połowy limonki(lub cytryny) 2 łyżki soku z cytryny (do wymieszania z awokado) łyżka oliwy lub masła do smażenia garść drobno posiekanych listków mięty pieprzowej (lub zwykłej) świeżo(...)jogurt naturalny jako dodatek do zupy listki mięty do dekoracji Przygotowanie: Cukinię i awokado dokładnie myjemy, obieramy i kroimy w średnią kostkę. Pokrojone awokado mieszamy z wyciśniętym sokiem z cytryny by nie zczerniało. Czosnek obieramy i siekamy na bardzo drobno. Na patelni rozgrzewamy oliwę lub masło dodajemy kostkę cukini, awokado oraz posiekany czosnek i lekko podsmażamy, kolejno podlewamy zimną wodą
Symfonia Smakówokazji imienin Mamy. Taka lemoniada z papierówek świetnie sprawdza się jako napój chłodzący, a przygotowanie jej nie zajmuje wiele czasu. Składniki: 10 gałązek mięty 10-12 papierówek 2 cytryny 1 łyżeczka kwasku cytrynowego 2 łyżki miodu kilka gałązek mięty do dekoracji kostki lodu 2,5 litra wody 1 butelka zimnej wody gazowanej Wykonanie: Jabłka umyć, pokroić w ćwiartki usunąć gniazda(...)nasienne i włożyć do garnka. Dodać sparzoną i pokrojoną w plasterki 1 cytrynę i 10 gałązek mięty. Zalać wodą (2,5 litra) i gotować do czasu, aż jabłka zaczną się rozpadać. Odstawić do ostudzenia i osłodzić miodem. Następnie lemoniadę odsączyć na sicie, a do pozostałego koncentratu lemoniadowego dodać jeszcze jedną sparzoną i pokrojoną w plastry cytrynę. Do wysokiego
Pasja SmakuDzisiaj na naszych stołach zagościł barszcz. Lekko zakwaszony cytryną I ostrościa czosnku był ucztą dla naszych kubków smakowych. Do barszczu podaję uszka- przepis tutaj, lub krokiety przepis tutaj a czasami duszone dobrze doprawione ziemniaki z usmażoną cebulką . Polecam barszcz, jest pyszny I myśle że przepis z pewnością sie przyda ;) Zaczynamy: Składniki: około 1 kg buraków 2 pietruszki 3 marchewki kawałek(...)selera 4 ząbki czosnku sok z jednej cytryny-4 łyżki soku sól, pieprz ziarnaka I mielony, 4 liście laurowe suszone warzywa mięso- kawałek wołowiny, wieprzowiny lub kurczaka do ugotowania wywaru Wykonanie: Gotujemy wywar na mięsie. Po ugotowaniu mięso wyciągamy. Dajemy liście laurowe, ząbki czosnku, około pół łyżki soli, pieprz ziarenka, marchew , pietruszke I seler. Teraz można dodać około
Smaki Edytyeksperymentować ze składnikami i układać coraz to nowe kompozycje. My zapraszamy Was dziś na orzeźwiający chłodnik ogórkowy w towarzystwie cukinii, czosnku i mięty, który został wzbogacony miodem, skórką z cytryny i rześkim octem jabłkowym! Chłodnik jest orzeźwiająco kwaśny, ale kwaskowatości towarzyszy również przyjemna słodycz, pieprz nadaje tutaj ostrość, która tworzy niesamowite smakowe trio! Spróbujcie - to obiadowa i ekspresowa propozycja(...)ogórków krajowych (lub gruntowych) 1 duża cukinia 2 ząbki czosnku (lub 1 , w zależności jak go lubicie) 1,5 łyżki miodu (lub 1 łyżka cukru trzcinowego) skórka z połowy cytryny garść listków mięty 1 łyżka octu jabłkowego sok wyciśnięty z połowy cytryny świeżo zmielona sól i zielony (opcjonalnie) pieprz oliwa z oliwek do smażenia Przygotowanie: Cukinię i ogórki myjemy
Symfonia Smakówinnych dodatków. Jogurtowce mogą też mieć różny kształt w zależności od formy. Jogurtowiec z galaretkami Tęczowy jogurtowiec z owocami Deser jogurtowy z truskawkami na spodzie z ciasteczek amaretti Cytrynowy deser jogurtowy Przepis na ten jogurtowiec jest prosty jak drut, robimy go w keksówce wyłożonej folią, Jogurtowiec składa się z dwóch warstw: lekko żółtej warstwy cytrynowej, drugiej różowej truskawkowej. Polecam przygotować(...)Lekki jogurtowiec z truskawkami jest idealnym letnim deserem. Polecam. składniki: 2 jogurty greckie po 400 g 1 galaretka cytrynowa 1 galaretka truskawkowa opakowanie podłużnych biszkoptów truskawki Połowę truskawek kroimy w kostkę. Najpierw w 100 ml wrzątku rozpuszczamy galaretkę truskawkową, studzimy i mieszamy z 400 g jogurtu greckiego dodajemy pokrojone w kostkę truskawki, wkładamy na dno formy, wyrównujemy i wkładamy
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięzmarnowały. Kuchnię mieliśmy na tarasie, więc gotowanie tam było czystą przyjemnością (ach ten widok). Pierwszą porcję zjedliśmy od razu, z naleśnikami które zrobiłem. Za drugim razem dodaliśmy jeszcze cytryny (też prosto z drzewa) – efekt był rewelacyjny. Tym razem udało się zachować kilka słoiczków:) Składniki: świeże figi – 1 kg świeże cytryny – 2 szt. 1 szklanka cukru cukier żelujący – 1 opakowanie(...)Figi kroimy na kawałki i wrzucamy do garnka (nie trzeba ich obierać ze skórki). Dolewamy odrobinę wody i rozgotowujemy je na małym ogniu. Dodajemy pokrojone w kostkę cytryny, cukier, cukier żelujący – kupiłem go w Chorwacji więc nie mam pojęcia czy zastosowałem dobre proporcje, ale dżem się udał:) Jeśli mamy cytryny „ekologiczne” to można je wkroić razem ze skórką, jeśli
Gotuj z Misiemszklanki mleka (500 ml) 125 g masła (ok. 2/3 kostki) 4/5 szklanki mąki pszennej (120 g) 1 szklanka cukru pudru (140 g) 1 łyżka wody 1 łyżeczka soku z cytryny 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego skórka otarta z jednej cytryny listonic_type='fooddrink';listonic_theme='addToShoppingList7';listonic_content=''; document.write(" "); W rondelku rozpuszczamy masło i odstawiamy do przestudzenia. Mleko lekko podgrzewamy(...)będzie letnie (ja robię to w mikrofalówce). Mąkę dokładnie przesiewamy przez sito (koniecznie). W dużej misce ubijamy żółtka, wodę, ekstrakt, cukier puder i skórkę otartą z wyparzonej, niewoskowanej cytryny na pulchną masę. Dodajemy do nich roztopione masło i mieszamy do połączenia. Następnie powoli dosypujemy przesianą mąkę, cały czas mieszając. Na końcu powoli dolewamy letnie mleko. Mieszamy – masa powinna być
Poezja smakumizerii, jednak dziś proponuję do nich... Buraczki z jabłkami Potrzebujemy: 600 g buraków 2 duże, kwaśne jabłka 1 małą cebulkę 1 łyżka mąki pszennej sól, cukier sok z cytryny Buraki dokładnie myjemy, a następnie gotujemy w mundurkach. Czas gotowania buraków może się znacznie różnić. Ja staram się zawsze wybierać jak najmniejsze okazy, ponieważ duże mogą gotować się nawet ponad godzinę(...)całość podlewamy ok. 1/3 szklanki wody. Dusimy do momentu, kiedy jabłka zaczynają tracić kształt i powoli zmieniają kolor. Wtedy dodajemy buraczki. Doprawiamy solą i cukrem oraz sokiem z cytryny. Chwilę podsmażamy i gotowe. Ilość cukru i soku z cytryny zależy od tego, jakie mamy jabłka. Jeśli kwaśne, sok z cytryny może okazać się zbędny, jeśli słodkie, warto go dodać. Najlepiej
Ratunku obiadDodaję go jednak z jeszcze jednego względu. To jest mój ulubiony piątkowy zestaw. Smażona rybka w jajku i bułce tartej Będziemy potrzebować: 0,5 kg filetów naszej ulubionej ryby cytrynę przyprawy: sól, pieprz 1 jajko odrobinę mleka bułka tarta olej do smażenia Rybkę dokładnie płuczemy. Posypujemy solą i pieprzem oraz skrapiamy sokiem z cytryny, a następnie odstawiamy(...)rybkę odstawimy do lodówki, możemy zająć się przygotowywaniem najlepszej surówki pod słońcem. Marchewka z jabłkiem Będą nam potrzebne: 4 spore marchewki 1 bardzo duże jabłko lub 2 mniejsze cukier cytryna Marchewkę i jabłko ścieramy na tarce na dużych oczkach. Doprawiamy cukrem i sokiem z cytryny. Przed podaniem dobrze jest surówkę na trochę odstawić, by smaki się połączyły. Wtedy spokojnie zajmujemy
Ratunku obiadgęsty, myślę, że ok. 1 szklanki, może nieco ponad) słodka, mielona papryka (dużo, nie odmierzałam, ale były to na pewno 3 łyżeczki lub nawet więcej) 1 łyżka soku z cytryny Do marynaty: 3 łyżki sosu sojowego 3 łyżki oliwy z oliwek ok. 1 łyżeczki słodkiej, mielonej papryki odrobina soku z cytryny (ja raz ścisnęłam cytrynę nad miseczką, więc wyszło(...)każdym razem dodawałam 4-5 łyżek). Cały czas mieszamy i próbujemy. Według własnych upodobań możemy dodać więcej lub mniej sosu sojowego i chili, a także cukru czy soku z cytryny. Dodajemy jeszcze mleka. Za każdym razem, gdy go dodamy, sos będzie się rozrzedzał, ale po chwili gęstniał. Ja dodawałam go do momentu, kiedy uznałam, że jest wystarczająco kremowy. Gotowy
Ratunku obiadbezowy z kremem pomarańczowym porcja dla 8 łasuchów Do przygotowania blatów bezowych będziemy potrzebować: 6 białek 24 łyżki cukru pudru (chociaż może być również zwykły) 3 łyżeczki soku z cytryny 3 łyżeczki mąki ziemniaczanej 3 łyżki naturalnego kakao 3 małe szczypty soli Do kremu: 3/4 porcji (5 czubatych łyżek) orange curd np. z tego przepisu 250 ml śmietanki(...)kremówki (30 lub 36%) 250 g serka mascarpone 1 łyżkę soku z cytryny 1/2 szklanki świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy cukier puder do smaku (myślę, że nie więcej niż 4 łyżki) 2 łyżeczki żelatyny rozpuszczone w jak najmniejszej ilości wody (bez niej krem będzie zbyt rzadki) Do polewy: 100 g mlecznej (lub gorzkiej) czekolady 100 ml śmietanki kremówki Blaty bezowe
Ratunku obiadszkl. mąki pszennej; 8 jajek; 200 g mielonych orzechów włoskich (laskowych); 3/4 szkl. cukru; 2 łyżeczki cukru waniliowego; 2 łyżki zimnej kawy; 1 cytryna; 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia; sól; do nasączenia: 100 ml kawy; 2 łyżki wódki; do przełożenia: 500 g serka mascarpone; 200 ml śmietanki 30%; 5 łyżek mleka; 1 łyżka soku z cytryny; 8 łyżeczek cukru waniliowego(...)żółtek i ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodajemy stopniowo cukier i cukier waniliowy. Dodajemy żółtka i dalej ubijamy. Dodajemy kawę i skórkę otartą z cytryny. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i zmielonymi na pył orzechami. Mąkę z orzechami powoli dodajemy do masy jajecznej i delikatnie mieszamy. Tortownicę wykładamy papierem do pieczenia i wlewamy ciasto
Miksturownikokazało się, że to jest to!!! Wersja z samą kaszą: * 3-4 łyżki kaszy jaglanej przepłukanej wodą * bakalie: migdały, daktyle, figi, orzechy włoskie, ziarna słonecznika * przyprawy: imbir, kurkuma, sól, cytryna Kolejno: 1. do wrzątku - ok. 500 ml - dodaję szczyptę kurkumy (g) 2. wsypuję kaszę, ew. łyżkę ziaren słonecznika (sł) 3. dodaję kawałek startego imbiru (o) 4. szczyptę soli (sn) Gotuję(...)kasza spęcznieje; mieszam w trakcie 5. kilka kropli soku z cytryny (k) 6. dolewam trochę wrzątku, jeśli jest za gęsta, ew. szczyptę kurkumy (g) 7. dodaję kilka drobno pokrojonych daktyli, 2-3 figi, kilka migdałów (sł) 8. na koniec ew. orzechy włoskie (o) Wersja z książki - moja ulubiona: * 3 łyżki kaszy jaglanej przepłukanej wcześniej wodą * 1-2 łyżki płatków
Zdrowa Kuchnia SowyPrzemian dwa razy (do tej pory) i nie zamierzam na tym poprzestać;) Składniki na 2 porcje: ok. 5 łyżek kaszy jaglanej figa, kilka daktyli i moreli sól, sok z cytryny, kurkuma, imbir łyżeczka kakao ew. łyżeczka miodu/słodu Musy: banan 2 łyżki zmielonych orzechów ziemnych sok z cytryny maliny fruktoza do smaku Najpierw ugotowałam kaszę, czyli (dla przypomnienia(...)wrzątek odrobina kurkumy (g) 2. kasza jaglana i pokrojone bakalie (sł) 3. szczypta imbiru (o) 4. szczypta soli (sn) 5. sok z cytryny (k) Gotowałam ok. 15 - 20 min. W międzyczasie przygotowałam mus bananowy miksując banana z odrobiną soku z cytryny i zmielonymi orzechami i mus malinowy miksując maliny z niewielką ilością fruktozy. Kaszę po lekkim przestudzeniu zmiksowałam
Zdrowa Kuchnia Sowy