ogórkowej dodaję gazowaną wodę mineralną, aby miała bąbelki, można dodać też wodę niegazowaną. Wszystko zależy od upodobań. Dodałam również do lemoniady ogórkowej kilka listków mięty, melisy, oraz sok z cytryny, aby dodać trochę kontrastu do zieleni ogórka dodałam kilka kostek mrożonego arbuza. Obowiązkowym składnikiem jest lód w kostkach, bez nich lemoniada nie może się obejść, wtedy jest zimna, gasi wielkie(...)pragnienie. 1 szklanka wody gazowanej listki mięty i melisy 1 ogórek gruntowy lód w kostkach 1 łyżka soku z cytryny 5 kostek mrożonego arbuza ½ łyżeczka miodu Umytego ogórka kroimy w plasterki wraz ze skórką, wrzucamy do miski, dodajemy ½ łyżeczki płynnego miodu, mieszamy, wlewamy 1 łyżkę soku z cytryny, dodajemy posiekane świeże listki mięty i melisy, ugniatamy razem aby wszystko puściło
Damsko-męskie spojrzenie na kuchniępieczenia z zapinką. Kotleciki drobiowe z cytrynową nutą są bardzo smaczne, soczyste i faktycznie mają lekki cytrynowy posmak. Do tego przygotowany cytrynowy dip, delikatnie posypany świeżo starta skórką cytryny. Składniki : 3 udka kurczaka, 2 jajka, 1 ząbek czosnku 1 1/2 łyżki przyprawy Pomysł na … Soczystego kurczaka w ziołach z nutą cytryny pieprz do smaku, olej do smażenia, 1 łyżka(...)smażymy z dwóch stron na rozgrzanej patelni z dodatkiem oleju. Podajemy z dipem cytrynowym przygotowanym z 3 łyżek jogurtu greckiego, 2 łyżek majonezu Winiary, 1 łyżki soku z cytryny, odrobiny chili w młynku oraz utartej skórki cytrynowej. The post Kotleciki drobiowe z cytrynową nutą appeared first on Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięPolecam kolejny przepis na zupę kurkową. Tym razem jest to zupa kurkowa po tajsku, z kurczakiem, trawą cytrynową, świeżą kolendrą i dodatkiem cukinii. Jeśli lubicie kuchnię azjatycką, to tak przygotowana zupa kurkowa będzie wam smakować. Na blogu jest kilka przepisów: zupa kurkowa z koperkiem zupa krem z ryżem Zupa kurkowa po tajsku: - 1 litr bulionu drobiowego - 1 pierś z kurczaka(...)świeża kolendra - 1/2 cukinii - szczypta cury - 1/2 ostra papryczka - sok z 1/2 limonki - trawa cytrynowa - sos rybny - mleczko kokosowe - kurki Do wcześniej przygotowanego rosołu, dodajemy pokrojoną w kostkę pierś kurczaka, rozgniecioną trawę cytrynową i gotujemy aż mięso zmięknie. Doprawiamy zupę solą, cury i pieprzem, wlewamy kilka łyżek sosu rybnego, dodajemy umyte kurki, pokrojoną drobno papryczkę chili . Gotujemy razem kilka minut
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięPstrąg pieczony w piekarniku jest delikatny, kruchy, do tego dla tych, którzy uważają na kalorie dietetyczny, pod warunkiem, że zrezygnujemy z pieczonych ziemniaków. Używałam do jego przyprawienia soku z cytryny, czosnku, czerwonej cebuli, ziół, masła. Pstrąg pieczony z ziemniakami w piekarniku to również idealne danie np. na postny piątek . Polecam również inne ryby z piekarnika: łosoś , lubię też ryby smażone(...)mintaja. składniki: 3 pstrągi patroszone 3 łyżeczki masła natka pietruszki sól morska biały pieprz sok z cytryny 8 średniej wielkości ziemniaków 2 ząbki czosnku 3 łyżki oliwy papryka mielona żółta i zielona cukinia 1 czerwona cebula, pokrojona w piórka 1 łyżeczka suszonego tymianku świeży tymianek Przygotowanie: Ziemniaki obieramy ze skórki, gotujemy z solą ok. 10 minut, odcedzamy. Ziemniaki kroimy
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięzwykły lukier opisałam w tym wpisie na świąteczne pierniczki . Teraz odpowiem na pytanie Jak to zrobić lukier królewski? Lukier królewski to lukier z białek, cukru pudru i soku z cytryny. Taki lukier jest śnieżnobiały, szybko zastyga i jest bardzo wytrzymały. Nadaje się idealnie do sklejania np. świątecznej szopki, czy też do precyzyjnego zdobienia pierniczków. Ja na Wielkanoc zawsze lukrem królewskim(...)dekoruję babki. Potrzebujemy do przygotowania lukru: 2 białka jaja kurzego 400 g cukru pudru, czyli ok. 2 i 1/3 szklanki cukru pudru kilka kropel soku z cytryny Białka oddzielamy od żółtek i przekładamy do szklanego naczynia. Cukier wsypujemy do szklanki. Do białek dodajemy cukier puder i kilka kropel soku z cytryny. Możemy ucierać lukier trzepaczką, albo ułatwić sobie pracę
Damsko-męskie spojrzenie na kuchniętrochę ciasta odjęłam i zrobiłam jeszcze drożdżówkę z makiem]..Ciasto zrobione z okazji wspólnego gotowania z Formułą 1 na Grand Prix Niemiec, wydarzenia które utworzyła Daria . 1 cytryna 500 g mąki 1/2 łyżeczki soli 7 g suszonych drożdży 100 g miękkiego masła, masło do formy 1/2 l mleka 60 g cukru Na wierzch ciasta i nadzienie 200 g masła(...)miodu 300 g płatków migdałowych 3 łyżki śmietany 1 l mleka 2 torebki (po 45 g) budyniu waniliowego 40 g cukru pudru Cytrynę umyć i wytrzeć do sucha, otrzeć skórkę. Zmieszać w misce mąkę z solą, skórką cytryny, drożdżami i 1 łyżką cukru. Dodać masło, letnie mleko i resztę cukru. Zmiksować na gładkie ciasto. Przykryć i odstawić na 30 minut
Moje domowe kucharzeniecałej ilości ciasta ..i wtedy będzie na większą blachę..U mnie były dwa ciasta "za jednym zagniataniem"..Drożdżówka pyszna..zjedzona z mlekiem...odrywana po kawałku ..pycha.. 1 cytryna 500 g mąki 1/2 łyżeczki soli 7 g suszonych drożdży 100 g miękkiego masła, masło do formy 1/2 l mleka 60 g cukru Dodatkowo masa makowa z puszki Cytrynę umyć(...)wytrzeć do sucha, otrzeć skórkę. Zmieszać w misce mąkę z solą, skórką cytryny, drożdżami i 1 łyżką cukru.Dodać masło, letnie mleko i resztę cukru. Zmiksować na gładkie ciasto. Przykryć i odstawić w ciepłe miejsce, żeby wyrosło.Następnie ciasto rozwałkować na kształt prostokąta, posmarować masą makową i zwinąć roladę.Przekroić zwiniętą roladę wzdłuż, nie docinając jednak do samego końca
Moje domowe kucharzeniesię nam, że nic posiadamy w domu, zawsze można wyczarować z resztek jakieś danie – wystarczy mieć makaron (albo zrobić go samemu!). W tym daniu główną rolę gra orzeźwiająca cytryna. Makaron dzięki niej jest wyjątkowo lekki i orzeźwiający. Zdecydowanie polecam w ciepłe dni! Makaron z sosem cytrynowym: ok. 300 g makaronu (spaghetti lub świeżych wstążek) skórka otarta z jednej cytryny(...)morska świeżo mielony pieprz listonic_type='fooddrink';listonic_theme='addToShoppingList7';listonic_content=''; document.write(" "); W miseczce roztrzepujemy śmietanę, żółtko, parmezan oraz sok z połowy i skórkę otartą z całej wyparzonej cytryny. Dodajemy szczyptę płatków chili oraz pieprzu. Solimy do smaku. Makaron gotujemy w osolonej wodzie zgodnie z czasem podanym na opakowaniu. Odlewamy makaron, zostawiając 2-3 łyżki wody z gotowania, które
Poezja smakupory jadłam :) Składniki: 200g mąki pszennej 120g mąki ziemniaczanej 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 4 jajka 200g cukru 200g roztopionego masła lub margaryny sok z 1 cytryny starta skórka z 1 cytryny Przygotowanie: Masło lub margarynę rozpuszczamy i pozostawiamy do przestygnięcia. Jajka ubijamy z cukrem, następnie dodajemy przesiane mąki i proszek do pieczenia. Na końcu wlewamy przestygnięty(...)tłuszcz i sok z cytryny, wsypujemy startą skórkę i całość miksujemy do połączenia składników. Ciasto wylewamy na posmarowaną tłuszczem i oprószoną bułką tartą formę na babkę (dł.30cm) Pieczemy około 60 min w piekarniku nagrzanym do temp. 180 stopni Po upieczeniu babkę można polukrować lub posypać cukrem pudrem
Ze smakiem i z pasjąbakaliami, z polewą lub bez. Wszystko zależy od tego co mamy pod ręką lub na co akurat mamy ochotę. Wczoraj powstały takie oto muffinki orkiszowe ze skórką z cytryny a każda z nich skrywała w sobie kostkę białej czekolady studenckiej z bakaliami. Puszyste, nie przesłodzone, po prostu pyszne! Składniki na 12 muffinek: 100 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej 100 g mąki(...)orkiszowej typ 700 1/2 łyżeczki sody 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 160 ml mleka 100 ml oleju 1 jajko 3 łyżki cukru/ksylitolu skórka otarta z 1 małej cytryny lub połowy dużej 12 kostek czekolady (u mnie biała studencka) Przygotowanie: W osobnych naczyniach połączyć suche i mokre składniki. Następnie zawartość obu naczyń delikatnie ze sobą połączyć. Cytrynę wyszorować i sparzyć
Ze smakiem i z pasjąopakowaniu margaryny. Proste i naprawdę smaczne. Ciasto cytrynowe. Składniki na formę 30 x 10cm: 250 g margaryny/masła; 3/4 szkl. cukru; 4 jajka; 2 szkl. mąki; 1 cytryna; 1 łyżeczka proszku do pieczenia. Cytrynę szorujemy i parzymy. Ścieramy z niej skórkę i wyciskamy sok. Sok i skórkę mieszamy ze sobą. Margarynę ucieramy z cukrem. Dodajemy pojedynczo jaja i mieszamy(...)jednolitą masę. Dodajemy 1 szklankę mąki z proszkiem do pieczenia. Po wymieszaniu dodajemy sok ze skórką z cytryny i pozostałą mąkę. Dokładnie łączymy składniki. Do formy wyłożonej papierem przekładamy ciasto. Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez 40 min. Ciasto po upieczeniu i przestudzeniu polałam cytrynowym lukrem. Smacznego
Miksturownikgasi pragnienia jak domowa lemoniada. Gorąco jest więc nie będę Was zanudzać zachwytami nad lemoniadą tylko od razu przejdę do przepisu. Lemoniada cytrynowo - pomarańczowa. Składniki: 2 cytryny; 1 pomarańcza; kilka gałązek mięty; 4 - 5 łyżek miodu; 1 l wody; lód. Cytryny i pomarańcze wyszorować i sparzyć. Z 1 1/2 cytryny i z 1/2 pomarańczy wyciskamy do dzbanka sok. Dodajemy
Miksturownikwędzonym pstragiem 1 sztuka wędzonego pstrąga szklanka kaszy pęczak 2 szklanki wody sól ziołowa, pieprz świeżo mielony 2 ząbki czosnku pęczek świeżej natki pietruszki sok z całej cytryny pomidorki koktajlowe twaróg biały półtłusty 100g + galaretka z rozmarynu i chili (możemy dodać do sałatki w celu podniesienia walorów smakowych) Pstrąga obieramy z skóry, usuwamy ości i wyjmujemy mięso(...)które skrapiamy sokiem z cytryny. Pęczak płuczemy, po czym gotujemy w dwóch szklankach osolonej wody. Warto dorzucić gałązkę rozmarynu, by nadać ziołowego smaku. Gdy kasza wchłonie wodę, doprawiamy pieprzem i solą, wciskamy resztę soku z cytryny, dorzucamy drobno posiekany czosnek i natkę pietruszki. Komponujemy naszą sałatkę z kawałkami pstrąga, kruszonym twarogiem i pomidorkami koktajlowymi. Od Was zależy, jak wasza sałatka
Sajkofanka smakumojej uczcie zostały już tylko fotograficzne wspomnienia:) Dorsz z truskawkową salsa i twarogiem wędzonym Ryba: -500g fileta z dorsza -pieprz, sól, oregano -sok z połowy cytryny Salsa: -250g truskawek -łyżka miodu -łyżka octu balsamicznego -łyżka sosu sojowego -pieprz Dodatkowo: -100g twarogu wędzonego -ocet balsamiczny mała łyżeczka Fileta oczyszczamy z ości, kroimy na mniejsze kawałki(...)przyprawiamy solą, pieprzem, sokiem z cytryny i oregano. Odkładamy na pół godziny do lodówki. Truskawki płuczemy, usuwamy szypułki, kroimy w kostkę. Przyprawiamy odrobiną pieprzu, dodajemy sos sojowy, ocet balsamiczny i miód. Odstawiamy, żeby smaki dokładnie się połączyły. Następnie zabieramy się za gotowanie. Ja rybę przygotowałam w parowarze, zatem wystarczy jej 6-8 minut maksymalnie. Jeśli zbyt długo ją przetrzymamy stanie
Sajkofanka smakuwarunków klimatycznych. Czy kogoś drogie Kobietki ten kwiat Wam nie przypomina? Zainspirowana mimozą postanowiłam upiec coś wiosennego i żółtego. Zapraszam na baardzo kremową tartę cytrynową, gdzie świeżość i kwaskowość cytryny cudownie kontrastuje ze słodkim, kruchym ciastem. Przepis troszkę zmodyfikowany z MW. Tarta cytrynowa Ciasto tortownica 23 cm: Składniki na ciasto: 150 g mąki pszennej 100 gr semoliny(...)pudru 1 cukier waniliowy 1 jajko 1 łyżeczka proszku do pieczenia Skladniki na krem cytrynowy: 5 jajek Sok (ok 120 ml) i skórka z 2 cytryn ekologicznych 120 gr cukru 250 ml śmietany 36% 2 łyżeczki skrobi ziemnaczanej lub kukurydzianej Zagniatamy kruche ciasto i wstawiamy do lodówki na 2 h. Ciastem wyklejamy tortownicę (23cm) i robimy
Mia Cucina Sofieta