składniki dobrze się przegryzą. Przepis dostałam od Lenki do przetestowania :) Kolejny tradycyjny przepis z duszą :) Składniki: 8 płatów śledziowych 1 cebula musztarda francuska 1 cytryna kilka ziaren gorczycy 10 ziaren pieprzu 2 listki laurowe olej Przygotowanie: Śledzie płuczę, zostawiam na 2-3 godziny w zimnej wodzie, wodę co jakiś czas zmieniam(...)Cebulę obieram i drobno siekam, następnie przelewam wrzątkiem cytrynę i kroje w plastry. Każdy płat śledzia smaruję musztardą, posypuję gorczycą, cebulką, zwijam w trąbkę i spinam wykałaczką. Śledzie wkładam do słoika,przekładam plastrami cytryny, wsypuję ziarna pieprzu, liść laurowy i zalewam olejem tak aby śledzie były zakryte. Rolmopsy wkładam do lodówki, najlepiej na 12 godzin
KukuleczkiObiecałam Wam na Facebooku , że zamieszczę jeszcze jeden przepis na doskonały dodatek do herbaty i drinków. Pomarańcze i cytryny zalane słodkim karmelowym syropem z aromatem goździków i cynamonu rozgrzeją Was w zimne zimowe wieczory. Świetnie smakują jako dodatek do herbat Richmont Earl Grey Blue i Richmont English Breakfast, a przygotowany wg poniższego przepisu syrop karmelowy możecie też dodawać(...)ulubionej kawy . Słoiczek własnoręcznie przygotowanych cytrusów i opakowanie dobrej herbaty to zarazem świetny prezent pod choinkę :) PS. Przepisy na różne warianty cytryn i pomarańczy w aromatycznych syropach (dobrych także na przeziębienie) znajdziecie tutaj Składniki - syrop karmelowy 35 dag cukru 200 ml wody 1 mała łyżeczka ekstraktu z wanilii Przygotowanie syropu Cukier zrumienić na patelni, uważając, aby się
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataświeżą kurkumą, która nie tylko daje niezwykły aromat, kojarzący mi się z drzewami iglastymi, ale również wzmacnia odporność. Całość dopełnia zapach i smak cytrusów - kumkwatów i soku z cytryny. Do ozdoby użyłam liofilizowanych wiśni, plasterków kumkwata i wiórków świeżej kurkumy, ale zostawiam tu miejsce dla waszej kreatywności, można użyć innych ulubionych dodatków. Składniki: 2/3 szklanki ugotowanej białej quinoy 400 gram(...)obranej dyni 10 gram świeżego kłącza imbiru 7 gram świeżego kłącza kurkumy 1 łyżeczka mielonego kardamonu 1 łyżeczka mielonego cynamonu 2-3 łyżki miodu sok z jednej niedużej cytryny 4 kumkwaty kilka liofilizowanych wiśni 3 łyżeczki bezglutenowej Inki 300 ml gorącej wody Wykonanie: Obraną i pokrojoną w plastry dynię wykładamy na blachę, wyłożoną papierem do pieczenia i wkładamy
Quinoa Raz!farsz: 1 dojrzałe awokado 5 łyżek koncentratu pomidorowego 1 ząbek czosnku 225 g mrożonych krewetek koktajlowych 20 pomidorków koktajlowych 2 kulki mozzarelli 2-3 garście świeżej rukoli 1 cytryna sól, pieprz, oregano, zioła prowansalskie WYKONANIE Ciasto do pizzy: Do małej miseczki wlać 100 ml letniej wody, rozkruszyć drożdże i wymieszać. Następnie dodać 100 g mąki, ponownie wymieszać i zostawić(...)podwoić, a nawet potroić swoją objętość. Farsz: Awokado przekroić na pół, wyciągnąć pestkę, wybrać miąższ łyżką i przełożyć go do miski. Dodać obrany ząbek czosnku, szczyptę soli i skropić cytryną. Zmiksować na pastę za pomocą blendera ręcznego. Zamrożone krewetki wrzucić do gotującej się wody i zaraz po ich rozmrożeniu wyciągnąć je i przełożyć do miski. Ostudzone polać obficie sokiem
Passions hobbies lifePierś z kurczaka marynowana w zalewie z sosu sojowego, soku z cytryny, miodu i imbiru, a następnie panierowana w wiórkach kokosowych. Cudowne połączenie smaków Proponuję podawać z ryżem i surówką z białej kapusty. 350 g mięsa z piersi kurczaka sok z 1/2 cytryny 2 łyżki jasnego sosu sojowego 2 łyżki płynnego miodu 1/3 łyżeczki suszonego imbiru szczypta płatków chilli szczypta(...)bułki tartej 1 jajko + szczypta soli + szczypta pieprzu olej do smażenia Mięso z kurczaka oczyścić, podzielić na mniejsze części i rozbić tłuczkiem do mięsa. W misce wymieszać sok z cytryny, sos sojowy, miód, suszony imbir, chilli, pieprz i sól. W tak przygotowaną zalewę włożyć kawałki kurczaka i zostawić pod przykryciem na ok. 30 minut w lodówce. Bułkę tartą wymieszać
Bulliopostacią. Przepyszne są w cieście , idealnie pasują też do gulaszu . Jednak najbardziej lubię buraki duszone, podane jako dodatek do mięsnego obiadu. Ostatnio moje serce skradły buraki ze skórką cytryny . Po słowach mego męża "Ile można jeść ciągle to samo" przyszedł czas na poszukiwania nowych smaków. Jako, że w każdym polskim domu czuć już zapach Świąt Bożego Narodzenia, to postanowiłam(...)buraczki są na prawdę przepyszne. Składniki: 1 kg buraków 75 dag orzechów włoskich pęczek pietruszki 1/2 łyżeczki mielonej kolendry 4-5 ząbków czosnku 5 łyżek soku z cytryny 2 łyżki oleju sól, pieprz cukier Sposób przygotowania: Buraki gotujemy w mundurkach. Obieramy ze skórki i ścieramy na tarce na grubych oczkach. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Dolewamy sok z cytryny
Pobite gary BarbaryNazwałam to ciasto ze względu na ilość białek. Wyszło wilgotne i pyszne. Polałam je rozpuszczoną czekoladą i obsypałam wiórkami z cytrynowej czekolady, Całość wygląda kuszącą i w dodatku smakuje wybornie. Składniki: kostka masła 1.1/2 szklanki mąki 1 szklanka cukru 2 czubate łyżki maku ( gotowiec z puszki) 9 szt białek 32 g cukru waniliowego olejek migdałowy(...)parę kropel 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia Dodatkowo : czekolada mleczna 200 g mleko 4 łyżki wiórka z czekolady cytrynowej Cukieteria Wykonanie: Schłodzone białka miksuje na sztywno z cukrem i cukrem waniliowym.Dodaje masę makową z bakaliami,mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i na samym końcu rozpuszczone letnie masło.Mieszam łopatką.Formy aluminiowe do pasztetu
Różowa kuchniaostatniego okruszka. biszkopt: 1/2 szklanki mąki ryżowej 1 łyżka mąki ziemniaczanej 3 łyżki cukru brązowego 3 jajka jabłka: 1,5 kg jabłek kwaśnych 1 i 1/2 galaretki cytrynowej 2 łyżki cukru płaskie krem: 600 ml śmietany kremówki 30 % 1 galaretka cytrynowa 1/2 szklanki wody 200 g jeżyn 50 g czekolady gorzkiej Do miski wbijam białka temp pokojowa i ubijam mikserem(...)spodniej części biszkoptu. Jabłka obieram i kroje w cząstki. Połowę jabłek kroję w kostkę. Żeby jabłka nie ścieniały do miski z wodą w którą wkładam jabłka dodałam szczyptę kwasu cytrynowego albo sok z cytryny można dodać. Jabłka odsączyłam z wody i przełożyłam większe cząstki do garnka, dodałam 1/2 szklanki wody i przesmażam je, jak będą już bardzo miękkie dodaję małe
wesoła kuchniacynamonu 2 łyżki przyprawy do pierników 1/2 szklanki posiekanych orzechów włoskich Krem: 200 g masła 100 g cukru pudru około 500 g twarożku śmietankowego 1 galaretka cytrynowa 1 łyżka ekstraktu z wanilii Dodatkowo na orzechy w karmelu: płatki czekoladowe owoce rodzynki brazylijskiej, kiwi orzechy podprażone na suchej patelni Mąkę przesiej z proszkiem do pieczenia i sodą(...)przez około 40 minut lub do tzw. suchego patyczka. Wyjmij i wystudź. Przekrój ciasto na połowę tak, by powstały dwa prostokątne blaty. Przygotuj galaretkę cytrynową w 150 ml wody. Odstaw do ostudzenia. W misie utrzyj za pomocą miksera masło z cukrem pudrem do otrzymania jasnej i puszystej masy maślanej. Stopniowo dodawaj serek śmietankowy, cały czas
Gotuj Sam!Propozycja na świątecznego karpia w cytrynowej panierce pieczonego w piekarniku, przygotowany w taki sposób jest pyszny i chrupiący. Bez ociekającego tłuszczu ze smażenia. Składniki: 2 sprawione świeże karpie 1 cytryna skórka otarta z dwóch cytryn 2 szklanki bułki tartej 4 jajka 50 ml jasnego piwa mąka pszenna do panierowania sól do smaku pieprz cytrynowy do smaku 10 dag masła(...)Sprawione karpie moczymy 2-3 godziny w zimnej wodzie, osuszamy ręcznikiem papierowym, kroimy na dzwonka. Następnie skrapiamy sokiem wyciśniętym z jednej cytryny i oprószamy do smaku solą i pieprzem cytrynowym, panierujemy w mące. Jajka roztrzepujemy z piwem, maczamy w nich dzwonka ryby, obtaczamy w bułce wymieszanej ze startą skórką z dwóch cytryn. Z nadmiaru panierki otrząsamy rybę. Dzwonka układamy
Wanilia i Kardamonkrewetki duszone na patelni, w ich przygotowaniu pomogły mi produkty House of Asia . Składniki: 500g krewetek (obranych, oczyszczonych) 6 liści kaffiru 2 łyżki masła 2 szalotki 2 łodygi trawy cytrynowej 2 łyżki soku z limonki 1 łyżka sosu rybnego 1 papryczka chili pęczek świeżej kolendry Szalotkę, trawę cytrynową i chili kroimy w cienkie plasterki, liście kaffiru kruszymy (odrzucamy twardy, środkowy(...)patyczek). Na patelni rozgrzewamy masło, dodajemy szalotkę, trawę cytrynową, chili, liście kaffiru i chwilę podsmażamy. Następnie dodajemy oczyszczone krewetki (obrane, z usuniętą czarną nitką) dusimy pod przykryciem przez 8-10 minut. W trakcie duszenia dwa razy mieszamy składniki szpatułką. Krewetki podajemy posypane świeżą kolendrą
Gotowanie i blogowaniedotarło do mnie, że Halloween już za chwilę; został niecały tydzień! A ja w polu. Szybko więc zakasałam rękawy, i wrzucam pierwszą propozycję. Proste, kruche ciasteczka, z intrygującym smakiem cytrynowo-cynamonowym, w polewie czekoladowej i z krzywymi pajęczynami na wierzchu - ale przecież ma być strasznie, prawda...? Ciasteczka robi się i piecze szybciutko, a do dekorowania można zagonić domowników. Niektórym(...)sposób spędzenia wolnego popołudnia z pewnością przypadnie do gustu. A jak nie, to trudno; czasem trzeba poświęcić się dla idei. Ciasteczka cynamonowo-cytrynowe z pajęczyną Składniki: (na 20 sztuk) 225 g mąki pszennej 40 g cukru pudru skórka otarta z 1 cytryny 1 łyżeczka mielonego cynamonu 150 g zimnego masła 1 żółtko polewa czekoladowa: 150 g czekolady mlecznej
Pożeraczka, czyli raz adobrzebrązowy cukier (ok. 100 g) pęk świeżego koperku (dużo) dodatkowo: ciężki przedmiot do obciążenia Wykonanie: Połączyć razem sól, cukier, mniejszą część posiekanego kopru i otartej skórki cytrynowej i natrzeć tą mieszanką filet łososia. Po natarciu filetu ułożyć go skórą do dołu w niskim pojemniku na papierowych ręcznikach obłożony ze wszystkich stron mieszanką solą z dodatkami. Nadaje się do tego najlepiej(...)pojemniku. Cytryny sparzyć wrzącą wodą i najlepiej jest umyć je czystą wodą zmywając z nich ochronną warstwę jaką są cytryny spryskiwane do transportu. Można posłużyć się szczoteczką. Zetrzeć skórkę cytrynową na tarce (tylko żółtą warstwę). Najwygodniej to zrobić poręcznym narzędziem do cytrusów, uzyskując idealne wiórki. Umyty i bardzo dokładnie osuszony koperek by ponownie nie nawilżyć łososia, drobno posiekać (bez grubych
Sztuka gotowania w/g Samirywitamin z grupy B, szczególnie B3 (niacyny) i B6 (pirydoksyny), a także składników mineralnych takich jak cynk, selen, magnez i fosfor. Kotlety mielone drobiowe z suszonym czosnkiem niedźwiedzim i cytrynową nutą. Składniki: - ok. 1,2 kg filetów drobiowych - 1 czerstwa bułka namoczona w mleku - cytryna - 2 jajka - 2 – 3 ząbki czosnku - 2 cebule - sól morska - sól ziołowa - pieprz czarny(...)Kładziemy na patelnię z rozgrzanym olejem i smażymy z obu stron na rumiano. Obniżamy temperaturę na kuchence i dosmażamy pod przykryciem. Kotlety mielone drobiowe z suszonym czosnkiem niedźwiedzim i cytrynową nutą nie wymagają dodatkowej zachęty. Bardzo lubiane przez dzieci, ale również przez dorosłych. Warunkiem przygotowania dobrych mielonych jest świeże, samodzielnie zmielone mięso. Pozostałe składniki to detale, które nie mniej jednak
mojewypiekiinietylkolemoniada jest nawet lepsza od mojej Ja zawsze do niej serwuję moje babeczki lub ciasto. Także się pod tym względem się uzupełniamy. Ileż ona potrafi przygotować odmian lemoniady. Cytrynową, pomarańczową, arbuzową, a nawet grejpfrutową. Choć ta ostatnia jakoś (nie obraź się Agnieszko), ale mi nie przypadła do gustu Jednak najlepsza i nie zapomniana jest, ta która zawsze pojawia się(...)stole, gdy wraz z innymi znajomymi przyjeżdżamy do Agnieszki w odwiedziny – cytrynowo-limonkowa lemoniada z orzeźwiającą miętą. Smakuje nam zawsze, nawet w chłodne dni. W końcu w domu, przy radosnych rozmowach przyjaciół zawsze jest gorąco i wesoło. Jakież ostatnio było moje zdziwienie, gdy pomagałam Agnieszce w przygotowaniu lemoniady. „Madziu jak wrzucisz do dzbanka cytrusy, to wlej wodę
Słodkie okruszki