składników mineralnych, wśród których znajduje się potas, wapń, fosfor, magnez, żelazo, mangan, sód, cynk, siarka, jod oraz chlor. W chrzanie ilość witaminy C przewyższa tę, która znajduje się w cytrynach i pomarańczach! Ma działanie antywirusowe i bakteriobójcze. W szczególności jest stosowany przy przeziębieniu czy stanie zapalnym dróg oddechowych. Stanowi ważny element polskiej tradycji kulinarnej. Bez niego nie byłoby dobrych ogórków(...)kiszonych czy ćwikły. Na Święta do mięs, wędlin… i nie tylko. Najlepszy chrzan domowy. Składniki: - ok. 450g korzenia chrzanu - sok wyciśnięty z 1 cytryny - 1 łyżeczka soli morskiej - 1,5 łyżeczki cukru - ok. 16 kostek lodu - lodowata (przegotowana) woda (ilość według potrzeb) Latem kupiłam trochę chrzanu do ogórków małosolnych. Sezon na ogórki się skończył, a chrzanu mi zostało
mojewypiekiinietylkocieniutkie pędzelki, do poprawek. Na końcu dopisałam jeszcze kilka porad, które mogą się przydać przy lukrowaniu pierników. Składniki: 2 białka 380-450 g cukru pudru kilka kropel soku z cytryny lub wody Białka umieścić w misce. Lekko spienić, ale nie ubijać. Cukier puder przesiać do drugiej miski. Do białek dodać połowę przesianego cukru. Ucierać do uzyskania gładkiej konsystencji. Jeżeli ucieramy(...)żeby się nie rozpływał na boki. Można spróbować nałożyć porcję na "testowy" pierniczek. Jeżeli się rozpływa, trzeba dodać jeszcze trochę cukru pudru. Jeżeli się przerywa, dodajemy odrobinę soku z cytryny (po kropelce). Utarty lukier powinien być błyszczący i całkowicie gładki. Bez grudek i wyczuwalnego cukru. Ucieranie do takiej konsystencji zajmuje ok. 15 minut. Lukier przełożyć do foliowych rękawów cukierniczych
Pełny talerzMakarony Polskie) 5 łyżek suszonej żurawiny 1/2 szkl. bulionu warzywnego 1 pęczek świeżej kolendry (1/2 krzaczka) około 50ml śmietany 30% żelatyna sól świeżo mielony pieprz 2 łyżki soku z cytryny Sposób przygotowania: Por drobno siekamy, wrzucamy do rondelka z odrobiną wody i gotujemy aż zmięknie, następnie przyprawiamy solą i pieprzem, blendujemy (nie całkiem na gładko) i podgrzewamy jeszcze rozpuszczając(...)pokrojoną żurawiną suszoną. Pokrywamy je warstwą musu porowego (2-3 łyżeczki). Odstawiamy w chłodne miejsce, aby masa stężała. Do blendera lub rozdrabniacza przekładamy kawałki ugotowanego łososia, dodajemy sok z cytryny, szczyptę soli, pieprz i listki kolendry. Całość miksujemy na mus. Śmietanę ubijamy na sztywno ze szczyptą soli, mieszamy z łososiem i wykładamy całość jako kolejną warstwę w foremkach. Odstawiamy
Kolorowy Przepisownikskorzonery 50g cukru 50g masła 2 banie 2 l mleka 3 cebule 1 cytryna 5 goź dzikó w 20 g korzenia imbir u szczypta szafranu Przygotowanie: Mleko wlewamy do garnka doprawiamy sola oraz pieprzem. Cebulę(...)godziny aby ostygł o . W czasie kiedy mleko stygnie banie obieramy ze skóry, kroimy w 1 cm kostki, oprószamy sola, pieprzem i skrapiamy sokiem z cytryny. Podobnie obieramy skorzonerę skrapiamy sokiem z cytryny. Przekładamy do naczynia żaroodpornego i pod szczelnym przykryciem pieczemy przez 30 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni wraz
SzczyptaSmaQproszku ostra/słodka pieprz ziołowy sól 1/2 cytryny (skórka + sok) posiekana zielenina olej czosnkowy (najlepiej z kawałkami czosnku) Nadzienie: 4-5 łyżek serka mascarpone 1/3 łyżki rozmarynu sól, pieprz cytrynowy Serek wymieszać z rozmarynem i doprawić solą oraz pieprzem cytrynowym. Skrzydełka umyć, osuszyć i poodcinać z nich lotki (najmniejsze części). Każde skrzydełko dokładnie (pod skórką) nasmarować serkiem. (Skórę można delikatnie(...)wierzchu posypać startą skórką cytryny i zieleniną. Piec około 70-90 minut w 180 stopniach. (W razie potrzeby podlać wodą.) Około 10 minut przed końcem pieczenia - kurczaka skropić sokiem cytrynowym i delikatnie połączyć z powstałym sosem. (Sos można zagęścić odrobiną mąki lub dodatkiem serka
Di gotujePANETTONE dzień 1, 20.00 W misie stojącego miksera łączymy najpierw suche składniki. Mieszamy przesianą mąkę z cukrem, solą, drożdżami, ziarnami wyłuskanymi nożem z laski wanilii i skórką startą z cytryny. W osobnej miseczce, ubijaczką balonową, łączymy ze sobą jajka, miód i ciepłą wodę lub mleko. Mieszając składniki suche w mikserze na niskich obrotach, powoli wlewamy rozkłócone jajka. Mieszamy powstałą masę(...)Piotrze i Pawle) i 200g mąki pszennej typu 450 (tortowa) lub 500 145g drobnego cukru 1 niepełna płaska łyżeczka suszonych drożdży ½ łyżeczki soli 1 łyżka skórki startej z cytryny ziarna wyskrobane nożem z ½ laski wanilii 3 jajka M + 1 żółtko w temperaturze pokojowej 150ml lekko ciepłej wody lub mleka 1 łyżka płynnego miodu 150g miękkiego masła 82% tłuszczu 1 łyżka
Karo in the Kitchendwóch małych tortownic, ciasto możesz upiec w jednej i zwiększyć czas pieczenia do 45 minut, a następnie ostrożnie przekroić. Składniki: Ciasto: 1 ½ szklanki mleka sojowego 2 łyżki soku z cytryny ½ szklanki syropu klonowego ziarenka wyłuskane z ½ laski wanilii 2 szklanki mąki orkiszowej typ 700 2 łyżki kakao 2 łyżeczki korzennej mieszanki przypraw do pierników 1 łyżeczka sody 1 łyżeczka(...)nerkowców: 1 szklanka nerkowców, uprzednio moczonych w zimnej wodzie przez kilka godzin 10 sztuk suszonych daktyli ½ szklanki mleka sojowego ziarenka wyłuskane z ½ laski wanilii 3 łyżki soku z cytryny ½ szklanki gęstej części mleka kokosowego kokosowe pralinki, starta gorzka czekolada lub inne słodkie ozdoby do dekoracji Piekarnik rozgrzej do 175 °C. Dwie tortownice o średnicy 20 cm wyłóż papierem do pieczenia
Roślinna - blog wegańskiangielskiego 1 1/2 listka laurowego na wywar grzybowy : 20 g suszonych grzybów 600 ml wody na barszcz czerwony : 800 g buraków czerwonych (przed obraniem) 3 łyżki stołowe soku z cytryny 1/2 łyżeczki papryki słodkiej 1/2 łyżeczki pieprzu ziołowego szczypta pieprzu czarnego szczypta pieprzu cayenne (papryki ostrej) sól opcjonalnie jeżeli lubimy 1/2 łyżki stołowej przyprawy w płynie Link do filmu(...)Przecedzony wywar z grzybów wlewam do garnka , dodaję przecedzony wywar z warzyw , starte buraki . Doprawiam papryką słodką , pieprzem ziołowym , szczyptą pieprzu , szczyptą pieprzu cayenne , dodaję dwie łyżki soku z cytryny ( pozostały dodam później po sprawdzeniu smaku ) oraz dwiema dużymi szczyptami soli . Garnek stawiam na gazie i gotuję od momentu zagotowania około 30 minut na wolnym ogniu pod przykryciem . Pod koniec
Uwaga Babcia Gotujeczerwony : około 800 ml kiszonego barszczu (kwasu buraczanego) 1/2 łyżeczki papryki słodkiej 1/2 łyżeczki pieprzu ziołowego szczypta pieprzu czarnego szczypta pieprzu cayenne (papryki ostrej) sól do smaku sok z cytryny Ilość przypraw użytych do doprawienia barszczu zależy jak przygotowaliśmy barszcz kiszony i jest to kwestia gustu i smaku . Link do filmu z przygotowania : Barszcz czerwony na wigilię https://www.youtube.com(...)wywar warzywny . Teraz do garnka z wywarami wlewam kwas buraczany , doprawiam solą , pieprzem , pieprzem cayenne , pieprzem ziołowym , papryką słodką mieszam . Sprawdzam smak i jeżeli trzeba to doprawiam sokiem z cytryny i przyprawami . Ja jedynie doprawiłam solą i pieprzem – ale tak jak pisałam na początku kwestia doprawienia jest indywidualna i zależy jak przygotowaliśmy kwas buraczany . Można również oprócz soku z cytryny
Uwaga Babcia Gotujemarynacie na obiad. Po upieczeniu są delikatne, soczyste i aromatyczne także polecam wypróbować przepis. Będziemy potrzebować: 1 kg skrzydełek drobiowych sól, pieprz na marynatę: 100 ml soku z cytryny (sok z około 2 cytryn) 50 ml oleju 2 ząbki czosnku 1 łyżeczka papryki słodkiej 1 łyżeczka tymianku 1/2 łyżeczki rozmarynu 1/2 łyżeczki pieprzu cayenne lub papryki ostrej Link do filmu(...)przygotowania: Skrzydełka drobiowe na obiad https://www.youtube.com/watch?v=7Fsn-0Dtpp4 Przygotowanie: Do miski w której będę marynowała skrzydełka daję sok z cytryny, olej, przyprawy, czosnek przeciskam przez praskę i dodaję do marynaty i mieszam dokładnie rózgą. Do tak przygotowanej marynaty wkładam umyte i osuszone skrzydełka, mieszam tak żeby skrzydełka były całe pokryte marynatą. Miskę ze skrzydełkami nakrywam folią spożywczą i odstawiam
Uwaga Babcia GotujeWitam serdecznie Propozycja na zdrowy i smaczny napój oczyszczający z ogórka i cytryny. Taki napój jest szczególnie polecany osobom które się odchudzają lub oczyszczają organizm z toksyn. Stanowi też idealny napój orzeźwiający na gorące dni. Napój najlepiej przygotować wieczorem i odstawić na noc do maceracji, rano jest gotowy do picia. Najlepiej pić go na czczo przed śniadaniem. Będziemy potrzebować(...)litr wody źródlanej (niegazowanej) kilka gałązek mięty 1/2 cytryny 1 ogórek sałatkowy (średniej wielkości) dzbanek lub słoik Napój najlepiej przygotować wieczorem aby na rano był gotowy. Link do filmu z przygotowania: Napój oczyszczający z ogórkiem https://www.youtube.com/watch?v=930HfJACvls Przygotowanie: Dokładnie wyszorowany ogórek kroję razem ze skórką w cienkie plasterki, pokrojony ogórek daję do dzbanka lub słoika. Wypłukane listki mięty drobno
Uwaga Babcia Gotujecebula (około 100 g) 3 łyżki koncentratu pomidorowego (100 g) 1 łyżeczka musztardy 1/2 szklanki wody (125 ml) sól, pieprz, pieprz cayenne lub papryka ostra niepełna łyżka soku z cytryny szczypta cukru około 4 łyżek oleju do smażenia Link do filmu z przygotowania: Ryba po grecku https://www.youtube.com/watch?v=y801MXXH6T0 Przygotowanie: Najpierw przygotuję sos: Cebulę kroję w drobną kostkę. Marchew, pietruszkę(...)dodaję warzywa i wodę i całość duszę pod przykryciem na małym ogniu około 15 minut do miękkości warzyw. Gdy warzywa mam już miękkie dodaję koncentrat pomidorowy, musztardę, sok z cytryny, cukier i doprawiam solą, pieprzem i pieprzem cayenne. Dokładnie mieszam i duszę całość jeszcze około 3 minut. Jeżeli sos byłby zbyt suchy (chociaż sos nie powinien), możemy dodać do sosu
Uwaga Babcia Gotujeskładniki: 2 filety z piersi kurczaka 2 cytryny 1 pomarańcza kieliszek białego wina łyżka masła sól pieprz oliwa z oliwek kilka listków świeżej bazylii krokieciki: 100 g ugotowanego ryżu 1 kulka mozzarelli dymka 3 pieczarki kilka suszonych pomidorków 2 jajka 0,5 kubka mąki 0,5 kubka bułki tartej olej Przygotowanie: filety kroimy w plasterki oprószany sola(...)pieprzem, odstawiany cytrusy wyparzany dwukrotnie, aby pozbyć się goryczki jedna z dwóch cytryn i pomarańczę kroimy w plasterki lub w ćwiarteczki ugotowany ryż doprawiany solą i pieprzem, wrzucamy przesmażone pieczarki pokrojone pomidorki oraz mozzarellę, wbijamy jajko mieszamy z powstałej masy formujemy dwiema łyżkami krokieciki, które kolejno obtaczany w mące, jajku oraz w bułce i smażymy
Luźna Kuchniapodać na wigilijną kolację. Ja do przygotowania sosu użyłam zielonego chrzanu wasabi. Ładnie komponował się z pomarańczową rybą. Składniki: 4 dzwonka z łososia sok i skórka z połowy cytryny sól, pieprz, słodka czerwona papryka koperek (może być suszony) Sos chrzanowy z wasabi: 1 łyżka masła 1 łyżka mąki 2/3 szklanki mleka 1/2 szklanki słodkiej śmietanki 2 łyżki chrzanu(...)wasabi sól i pieprz Rybę umyć, osuszyć, skropić sokiem z cytryny, przyprawić skórką z cytryny, koperkiem, słodką papryką, solą i świeżo mielonym pieprzem. Zostawić w lodówce na ok. 30 minut. Przygotować sos. Masło stopić w rondelku, dodać mąkę, i mieszając, wlewać mleko. Mieszać aż sos będzie gładki, bez grudek. Wlać słodką śmietankę, dodać zioła oraz chrzan. Po zagotowaniu wyłączyć
Czerwień i błękitcałkowitego wystudzenia. Ludziki można polukrować wedle uznania. *Użyłam foremki o wielkości około 13 cm. Lukier królewski (Royal Icing) 1 białko 180 g cukru pudru 1 łyżeczka soku z cytryny lub wody barwniki spożywcze Białko ubić na sztywną pianę. Stopniowo dodawać cukier puder, cały czas ubijając. Dodać sok z cytryny. Wymieszać. Konsystencje lukru można dowolnie modyfikować poprzez dodanie cukru pudru(...)jest za lejący, lub dodanie soku z cytryny lub wody gdy jest za gęsty. Pierniczki najlepiej jest lukrować przy pomocy rękawa cukierniczego z odpowiednią niedużą okrągłą końcówką lub specjalnego pisaka do lukru. Akcja kulinarna Amica
maniapieczenia