cytryna - 13435 przepisów (strona:108/896)

Lemoniada arbuzowa 178

Lemoniada arbuzowa to kolejny dowód na to, że lemoniada to nie tylko cytryna. Odrobina wyobraźni, lato z pełnią owoców do dyspozycji i lemoniada arbuzowa może stać się fajnym dodatkiem, np. do ogrodowego przyjęcia.   Składniki: – ok. 1,5 kg soczystego, dojrzałego arbuza (po obraniu waga miąższu musi wynosić około 1 kg) – 1 l wody gazowanej/ niegazowanej/ lekko gazowanej(...)cytryny – świeża mięta – świeża bazylia – 1 cukier wanilinowy opcjonalnie: – 0,5l białego wina lub 0,3l białego rumu Wykonanie: Arbuza obrać ze skórki, oddzielić pestki. Czysty miąższ wrzucić do blendera i zmiksować. Otrzymany bardzo gęsty sok przecedzić przez gęste sitko. Dodać sok z cytryny, dolać wody i dosypać cukier wanilinowy. Wrzucić listki mięty i bazylii. Lemoniadę

Pociąg Do Kuchni
Lemoniada limonkowo-imbirowa 214

posmaku, liście limonki i sok z limonki sprawiają, że lemoniada jest aromatyczna i orzeźwiająca! Zobacz również inne przepisy na -----> LEMONIADY Lemoniada limonkowo-imbirowa - przepis: Składniki: 2 laski trawy cytrynowej 5 liści limonki kaffir 4-5 cm korzenia imbiru sok z 1 limonki sok z 1 cytryny miód do osłodzenia woda Lemoniada limonkowo-imbirowa - jak zrobić? Trawę cytrynową rozetnij(...)końcu i lekko spłaszcz, by wydobyć aromat, przetnij laskę na pół. Imbir pokrój w plastry. Liście limonki, trawę cytrynową i plastry imbiru zalej 3 szklankami wody, zagotuj. Całość gotuj około 10 minut, by wydobyć aromat, zalewę ostudź, przecedź.  Przestudzoną zalewę limonkowo-imbirową wymieszaj z około 2 litrami wody. Dodaj sok z limonki i cytryny, posłódź miodem do smaku. Lemoniadę

Moje Qulinaria
Kurczak "wszystko w jednym" 191

dobra już nie taka mała, bo ma 16 miesięcy. Składniki: 8 podudzi z kurczaka 1/2 pęczka natki pietruszki 8 pomidorów koktajlowych 4 kromki z bagietki starta skórka z jednej cytryny 100 g masła 3 łyżki posiekanych zielonych oliwek 2 łyżki soku z cytryny sól pieprz Podudzia opłukać i osuszyć na ręczniku papierowym. Oprószyć je solą i pieprzem oraz skropić sokiem(...)cytryny. Ułożyć mięso w naczyniu żaroodpornym. Masło wymieszać z posiekaną natką pietruszki i solą i rozetrzeć na udkach. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C około 30-40 minut, a następnie dodać pomidory i pokrojoną w kawałki bagietkę  Zapiekać ponownie około 10 minut. Mięso musi być upieczone, a bagietka przyrumieniona. Po wyjęciu z piekarnika posypać oliwkami. kurczak wszystko

O kuchni z uczuciem
Halibut z witbierem i ziołowe łazanki z kurkami 223

ziaren ziela angielskiego,   sól. Łazanki z kurkami 200 g kurek, 200 g makaronu łazanki, 1/2 cebuli, 4 gałązek macierzanki cytrynowej (lub tymianku), sok i skórka otarta z połowy cytryny, 2 łyżki posiekanej natki pietruszki, 3 łyżki oliwy, sól i pieprz . Do podania: piwo w stylu witbier, fasolka szparagowa gotowana na parze.   Przygotowanie: Halibut Cebulę posiekać, dodać przyprawy zalać(...)Cebulę drobno posiekać, zeszklić na oliwie. Kurki oczyścić, pokroić w plastry, mniejsze zostawić w całości.  Co cebuli dodać kurki i gałązki macierzanki, smażyć 3 minuty. Dodać sok z cytryny, sól i pieprz, dusić 7 minut.  Dodać skórkę z cytryny, natkę pietruszki i łazanki, wymieszać. Przed podaniem usunąć gałązki i posypać świeżymi listkami macierzanki

SzczyptaSmaQ
Twarożek ze słonecznika - witariański 255

tylko trochę poczekać, aż słonecznik się popluska w wodzie (można też na noc go odstawić). Składniki: - 3/4 szklanki słonecznika łuskanego, - woda z domowych ogórków kiszonych lub sam sok z cytryny, - sok z cytryny, - 1 ząbek czosnku, - sól, - kilka rzodkiewek, - 2 ogórki kiszone, - szczypiorek. Wykonanie: Słonecznik zalewamy zimą wodą i odstawiamy najlepiej na noc lub przynajmniej na 2 godziny. Gdy już(...)blendera, ogórki kiszone ścieramy na tarce, rzodkiewki siekamy lub również ścieramy, szczypiorek kroimy, wszystko dodajemy do masy, dobrze mieszamy, doprawiamy do smaku, gdy jest potrzeba dodajemy sok z cytryny. Twarożek nadaje się od razu do jedzenia, ale jak postoi trochę w lodówce, jest jeszcze lepszy. Smacznego

Co na wege obiad?
Sałatka z pieczonym łososiem, pomidorami i czerwoną cebulą 213

jest lekka, a zarazem sycąca.  Składniki: 1 opakowanie mieszanki sałat (150 g) 200-250 g łososia 2 pomidory malinowe 1/2 dużej czerwonej cebuli oliwa z oliwek sok z cytryny sól, pieprz świeży koperek Łososia umyć, osuszyć, przyprawić solą oraz pieprzem, a na sam koniec skropić sokiem z cytryny. Przygotowanego łososia upiec w piekarniku (w 180ºC  przez około(...)miski. Pomidory umyć, przekroić na pół i pokroić w plasterki. Cebulę obrać i pokroić w talarki. 3-4 łyżki oliwy z oliwek połączyć z 1 łyżką soku z cytryny. Do sałaty dodać pomidory, cebulę i pokrojonego na mniejsze kawałki łososia. Na sam koniec sałatkę polać przygotowanym sosem i posypać świeżym koperkiem

Ugotować
Tarta z lemon curd i cytrynową bezą 175

zrobić dla fanów kwaskowatych wypieków Składniki na ciasto: 130g mąki pszennej 40g cukru pudru 80g masła żółtko Składniki na bezę: 3 białka 150g cukru pudru Składniki na cytrynowy krem: Przepis na cytrynowy krem znajdziecie tutaj . Na to ciasto wystarczy zrobić połowę porcji. Wykonanie ciasta: Składniki na ciasto zagnieść na jednolitą masę, owinąć w folię i włożyć do lodówki na minimum(...)piekarnika na 20 minut w temperaturze 180 stopni, aż beza stanie się rumiana. Ciasto po wystudzeniu włożyć do lodówki (na co najmniej 2 godziny). Przepis na ciasto (bez cytrynowego kremu) zaczerpnęłam z bloga: www.domowe-wypieki.pl

Mania Wypiekania
Zapiekanka jaglana z morelami 155

Smaczna, zdrowa zapiekanka jaglana - polecam! Składniki: 15 dag kaszy jaglanej, ½ litra mleka, ½ łyżeczki soli, skórka z cytryny, 8 dag masła, 2 jajka, 5 dag cukru, ½ kg moreli, 1 cukier waniliowy, tłuszcz do formy. Wykonanie: Mleko, sól i skórkę z cytryny zagotować, wsypać kaszę jaglaną i ugotować na wolnym ogniu. Następnie skórkę z cytryny wyjąć, dodać masło, wymieszać  i zdjąć

Tradycyjna Kuchnia
Hummus 168

Hummus, jest to pasta z ciecierzycy, pasty tahini (pasta z prażonego sezamu), czosnku, oliwy, soku z cytryny i przypraw, która jest bardzo popularna w kuchni arabskie i kaukaskiej, gdzie jest najczęściej serwowany z pitą.  Przyznam się, że hummus serwowany sam po sobie nie smakuje zbyt smacznie, ale ze świeżym pieczywem (Przepisy na domowe pieczywo tutaj ) lub pitą smakuje(...)idealnie! Zapraszam do wypróbowania! Składniki: 250 g ugotowanej ciecierzycy 6 łyżek sezamu 2 łyżki oliwy  2 średnie ząbki czosnku sok z połowy cytryny 100 ml zimnej wody 1/2 łyżeczki soli 1/4 łyżeczki pieprzu odrobina oliwy, szczypta słodkiej papryki w proszku i pietruszki, do serwowania Hummus - przepis:  Zaczynamy od zrobienia pasty tahini, na patelni prażymy do lekkiego zbrązowienia sezam

Kuchnia Łukasza
syrop z mirabelek 163

Składniki śliwki 2 kg cukier 1 kg imbir duży kawałek cynamon mielony 1 łyżka kardamon 1 łyżeczka cytryny 2 duże Wykonanie Śliwki umyć, przeciąć na połowę, wypestkowa,zasypać cukrem i pozostawić na noc.Rano zlać sok ,i ogrzewac go z przyprawami oraz obranym i pokrojonym imbirem. Ogrzewać pod przykryciem, na minimalnym płomieniu, okolo 50-60 minut(...)koniec duszenia dodać utartą skórkę z cytryny sok wyciśnięty z cytryn Gotowym ,gorącym syropem napełniac słoiczki i pasteryzowac 8-10 minut. Syrop śliwkowy jest gotowy,jest z soku z owoców z dodatkim przypraw i własnej produkcji.   Przez smak śliwki wyraźnie przebija się cynamon,i imbir. To idealny syrop na chłodne jesienne czy zimowe wieczory .  Syrop jest

w mojej kuchni
Ciasto "Zośka" 1044

mąki 6 jaj 1 cukier waniliowy 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka kakao 2/3 szkl. zmielonych orzechów włoskich 1 łyżeczka amoniaku 3 galaretki (2 wiśniowe i cytrynowa) 400 ml śmietanki 36% lub 30 % Powidła, filiżanka drelowanych wiśni Wykonanie: Margarynę, cukier, żółtka ucieramy na puszystą masę, potem dodajemy mąkę, proszek, amoniak oraz ubitą pianę z białek. Ciasto dzielimy(...)części: 1+orzechy, 2+kakao, 3+2 łyżki mąki, i pieczemy trzy placki. 2 galaretki rozpuszczamy w 2 szkl. wody, gdy się trochę zetnie dodajemy filiżankę wiśni drelowanych. Galaretkę cytrynową rozpuszczamy w 1 szkl. wody. Potem ubijamy 400 ml śmietanki i dodajemy galaretkę cytrynową z 2 łyżkami cukru pudru. Ciemny placek smarujemy galaretką z wiśniami, następnie przekładamy placek orzechowy, smarujemy

psgotujemy
jagodowy tofurnik - wegański sernik 308

jedna tradycyjna) - 655g ~30g kaszy jaglanej (suchej) ~150g cukru (lub więcej/mniej do smaku) ~20g cukru z wanilią lub ziarenka z laski wanilii ~50ml soku z cytryny (ok. 3 średnie cytryny) ~300g jagód ~150ml mleka roślinnego ~opakowanie (ok.40g) waniliowego budyniu Kaszę jaglaną gotujemy w ok. 1/2 - 3/4 szklanki wody i studzimy. Tofu rozgniatamy widelcem, a następnie wraz z mlekiem, ugotowaną(...)kaszą jaglaną i sokiem z cytryny blendujemy na gładką masę. Do masy "serowej" dodajemy cukier oraz cukier z wanilią i proszek budyniowy, mieszamy dokładnie. Jagody miksujemy na puree i 3/4 dodajemy do masy. Mieszamy i przelewamy masę do tortownicy o śr. 22cm wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzch wykładamy w kilku miejscach pozostałe puree z jagód i za pomocą

chili & sugar
Pieczona dorada w folii z roszponką 173

Składniki: 2 dorady opakowanie roszponki ryż  jaśminowy 2 plasterki cytryny koperek świeży sól i pieprz folia aluminiowa sos winegret Pieczona dorada w folii z roszponką P rzygotowanie: Ugotuj ryż jaśminowy. Ponieważ ryż gotuje się ok 20 minut a ryba piecze 10. zacznij od wstawienia ryżu.  1.  Doradę opłucz , ponacinaj wzdłuż rybę. Posól i posyp(...)grubo mielonym pieprzem. Do  środka  ryby włóż posiekany drobno koperek z solą i plaster cytryny. 2.  Folię posmaruj olejem i zawiń rybę tak, aby nie wydostawało  się  powietrze z wewnątrz. Piecz kilka minut. 3.  W tym czasie przygotuj sos winegret: 3 łyżki oleju lnianego, 1 łyżka octu winnego białego

AZgotuj!
Dorsz zapiekany z fenkułem 143

danie.  Czułam się najedzona. Ale nie przejedzona.  Ziarenka fenkułu i sam fenkuł podkręciło trawienie.  5-6 płatów świeżego fileta z dorsza cytryna fenkuł cebula szalotka duża łyżka nasion fenkułu sól pieprz bazylia oliwa ocet balsamiczny biały krem mąka Naczynie żaroodporne posmaruj oliwą. Połóż obtoczone w mące i posypane solą(...)filety. Posyp delikatnie bazylią.  Połóż warstwę z połówki fenkułu, cebuli w piórka i cieniutkie plasterki z cytryny. Całość polej delikatnie kremowym octem białym zapiekaj 40 minut w 180 stopniach. Surówka z fenkułu: Pół fenkułu poszatkuj na mandolinie. Skrop sokiem z cytryny, dodaj oliwę i pół łyżeczki nasion fenkułu. Podawaj z dzikim ryżem

AZgotuj!