minut. Składniki: 1 średni bakłażan 4 czerwone papryki 1-2 papryczki chili 3-4 ząbki czosnku 4 duże pomidory (lub 6 mniejszych) 1 łyżka soku z cytryny 1 łyżka soli 1 łyżka mielonej słodkiej papryki 1 łyżeczka oliwy z oliwek 0,5 łyżeczki pieprzu 0,5 łyżeczki cukru trzcinowego (niepotrzebny jeśli pomidory są bardzo słodkie) Przygotowanie(...)Wszystkie warzywa wkładamy do malaksera, dodajemy posiekaną chili, przeciśnięty przez praskę czosnek, sól, pieprz i paprykę mieloną. Miksujemy wszystko razem. Wlewamy do garnka i gotujemy. Dodajemy sok z cytryny, zmniejszamy ogień do minimum i pozwalamy się ajwarowi "pyrkać" powoli przez ok. 20 minut. Teraz warto spróbować i ewentualnie doprawić solą, cukrem lub cytryną. Gorący sos wlewamy do słoiczków
Kulinarne InspiracjeSzybki, dietetyczny obiad. Kurczak pieczony w piekarniku z cukinią i pomidorkami koktajlowymi. Dzięki bazylii i skórce z cytryny bardzo orzeźwiające danie. Składniki na 2 porcje: 2 filety z piersi kurczaka 1 cukinia 10 szt pomidorków koktajlowych 2 ząbki czosnku 3 łyżki oliwy skórka z połowy cytryny, starta listki bazylii sól, pieprz Filety umyć, przekroić wzdłuż na cieńsze kawałki. Oprószyć solą(...)pieprzem. Cukinię pokroić w słupki. Czosnek pokroić na plasterki. Pomidorki koktajlowe przekroić na pół. W misce wymieszać oliwę, skórkę z cytryny, bazylię oraz czosnek. Doprawić solą i pieprzem. Cukinię i filety z piersi kurczaka umieścić w naczyniu do zapiekania. Polać mieszkanką z oliwy i ziół. Wymieszać. Piekarnik rozgrzać do 220 stopni. Piec przez 10 minut. Po tym czasie przewrócić filety
Moja Galeria SmakuWpis pochodzi z www.mgotuje.pl Cytrynowiec to ciasto na biszkopcie z masą cytrynową, lekką cytrynową pianką i herbatnikami. Jest lekkie, mocno cytrynowe i orzeźwiające. Z przepisu wychodzi duża podzielna blacha ciasta Post Cytrynowiec pojawił się poraz pierwszy w Marta Gotuje
Marta GotujeUwielbiam przygotowywać szybkie desery z owocami. Dziś zapraszam Was na cytrynowy deser sernikowy z jagodami. Ten pucharek nadaje się idealnie na słodką chwilę zapomnienia w upalne, letnie dni. Zapraszam. ... przyjemny, szybki deser z orzeźwiającą cytrynową nutą i jagodami Składniki: około 125 g serka mascarpone (1/2 opakowania) 90 g jogurtu naturalnego sok z cytryny 2-3 łyżeczki cukru lub miód(...)jogurtem naturalnym, łyżeczką soku truskawkowego i cukrem (lub miodem). Następnie dodajemy kilka kropli soku z cytryny (u mnie z jednego, grubszego plastra cytryny), próbujemy - deser ma mieć lekko cytrynowy smak. Dodajemy jagody (zostawiając kilka do dekoracji), delikatnie mieszamy. Przekładamy do pucharka, wstawiamy na parę minut do lodówki w celu schłodzenia. Tuż przed podaniem na wierzch deseru układamy kilka jagód
Słodkie okruszkisernik przed pieczeniem był płynny. Jeśli robię sernik w tradycyjnym stylu, zawsze stosuję się do tych rad. Wychodzą wspaniale. Moja dzisiejsza wersja sernika z brzoskwiniami pachnie intensywnie wanilią i cytryną. Dodatkowo smaku nadają wiórki. Kruchy spód, sernik, brzoskwinie, beza, wiórki – idealne ciasto. Zajadali się nim nawet Ci, którzy nie lubią brzoskiń. Nie zapomnijcie tylko wyjąć na 3-4 godziny(...)szklanki oleju rzepakowego 1 szklanka cukru pudru 2 budynie waniliowe z cukrem 1 szklanka mleka 1 łyżka kwaśnej śmietany 1 łyżeczka proszku do pieczenia skórka otarta z wyparzonej wrzątkiem cytryny ziarenka z 1 laski wanilii Beza: 1 puszka brzoskwiń w syropie 6 białek pozostałych po cieście i masie serowej 3/4 szklanki cukru pudru 3/4 szklanki wiórków kokosowych listonic_type='fooddrink
Poezja smakuSuper pyszny i orzeźwiający dzięki dodatkowi cytryny i rabarbaru syrop z truskawek. Z dodatkiem lista mięty i kostki lodu jest doskonałym letnim napojem. Składniki: (na 1l syropu) 1kg truskawek 4 kg rabarbaru 500kg cukru 2-3cytryny (skórka i sok) Sposób przygotowania Owoce myjemy. Od truskawek odcinamy szypułki i kroimy na pół. Rabarbar obieramy i kroimy w małe kawałki. Skórkę(...)cytryny ścieramy na tarce o małych oczkach, sok wyciskamy. Owoce wkłądamy do garnka i dodajemy cukier. Gotujemy kilka minut (około 6-8min) aż owoce puszczą soki. Sok odcedzamy na sitku wyciskając z nich syrop. Gorcy wlewamy do wysterylizowanych/wyparzonych butelek.. Jeżeli chcemy syrop przechowywać butelki z syropem należy pasteryzować 15-20 minut
Pyry na Gazprzygotowałyśmy wspólnie z mamą na urodziny brata :) Wygląda jak Ferrari (a raczej garbus) prawda? :) Puszysty biszkopt przełożony jest najlepszym kremem na bazie mascarpone i śmietanki kremówki. Mocno nasączony likierem cytrynowym i uroczo ozdobiony. To mój debiut jeśli chodzi o barwienie masy za pomocą barwników spożywczych. Użyłam koloru red red i black , firmy Wilton. Możecie również przygotować tradycyjny, okrągły tort(...)Zdjęcie ze strony czas na male co nieco , ponieważ ja zapomniałam zrobić swojego :) Przełożenie : 250 g mascarpone 200 ml śmietany kremówki 100 g białej czekolady 3 łyżki likieru cytrynowego 3 łyżki cukru pudru Śmietanę ubić na sztywno. Dodać pozostałe składniki i zmiksować na gładki krem. Dekoracja : 200 ml śmietany kremówki 250 g mascarpone 2 łyżki cukru pudru Śmietanę ubić
Chocolate Muffin Blogcukru Biszkopt śmietankowy: 6 jajek 3 / 4 szklanki cukru 1 łyżka cukru waniliowego 1 / 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżka mąki 3 budynie śmietankowe bez cukru Masa cytrynowa: 2 budynie śmietankowe lub cytrynowe 3 / 4 szklanki cukru 1 kostka margaryny z masłem np. Kasia lub śmietankowej 1 / 2 litra mleka 1 - 2 cytryny Masa czekoladowa: 2 budynie czekoladowe(...)Następnie ubijać jajka z cukrem i cukrem waniliowym. Do jajek dodać sypkie produkty i wymieszać trzepaczką lub drewniana łyżką. Piec 30 minut w temperaturze 180 stopni C. Masa cytrynowa - ugotować budyń w 1 / 2 litra mleka - przestudzić. Margarynę ubić z cukrem , następnie dodać budyń. Na koniec dodać sok z cytryny. Całość wymieszać. Masa czekoladowa - ugotować budyń
Ciastka - domowe słodkościmargaryny 250 g twarogu na sernik (może być z wiaderka) 3 łyżki cukru 1 łyżeczka cukru waniliowego 1 jajko 1 łyżka mąki ziemniaczanej skórka z cytryny lub aromat cytrynowy 2 szklanki malin 1 łyżeczka żelatyny Przed przygotowaniem spodu wyciągamy z lodówki ser i jajko – powinny być w temperaturze pokojowej. Herbatniki kruszymy w blenderze lub wkładamy do worka strunowego(...)wypełniamy tarteletki, dociskamy palcami do spodu i brzegów foremek. Wkładamy do lodówki. Jajko ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym, dodajemy do sera i dokładnie mieszamy. Na koniec dodajemy aromat cytrynowy lub skórkę cytrynową i mąkę ziemniaczaną. Mieszamy do uzyskania gładkiej masy. Na schłodzone spody nakładamy masę serową i wygładzamy wierzch. Pieczemy około 15 minut w temperaturze 150 stopni, potem wyłączamy
CiastkozercyZapraszam na pyszny tort truskawkowy z białą czekoladą. Lekki, kremowy, soczysty dzięki owocom, rozpływa się w ustach. Jest odrobinę cytrynowy i ładnie pachnie wanilią. Do jego przygotowania możemy użyć dowolnych owoców jagodowych, fantastycznie będzie smakował z malinami. Tort wspaniale nadaje się na przyjęcie weselne na świeżym powietrzu. Pięknie przystrojony świeżymi owocami i delikatnym, roślinnym wzorkiem z bitej śmietany, zachwyci(...)Składniki: Biszkopt: 6 jajek – osobno żółtka i białka 180g mąki pszennej (użyłam tortowej) 180g cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/4 łyżeczki aromatu waniliowego 1/4 łyżeczki aromatu cytrynowego skórka starta z 1 cytryny Nadzienie: 300g białej czekolady 500g umytych, obranych truskawek (dodałam 300g truskawek i 200g borówek) 4 łyżeczki żelatyny 250g serka mascarpone 250g śmietanki kremówki
Mała CukierenkaCiasto o bardzo oryginalnym smaku :) Dosyć łatwe i nieskomplikowane. Z płatkami kokosowymi i sokiem z cytryny. Ryż ugotowałam na mleku kokosowym, co dodatkowo wzbogaciło smak ciasta. Udekorowane malinami, pysznie i lekko :) Polecam! Składniki: 400 ml mleka kokosowego 100 g ryżu skórka i sok z 1 cytryny 75 g brązowego cukru 50 g płatków kokosowych 2 duże jajka + maliny(...)łyżki gęstego jogurtu naturalnego Mleko kokosowe ugotować z dodatkiem skórki i soku z cytryny, wsypać ryż i pozostawić na ogniu do całkowitego rozgotowania się ryżu. Wystudzić. Do wystudzonego ryżu dodać cukier i żółtka. Delikatnie wymieszać. Dodać płatki kokosowe, połączyć. Białka ubić na sztywno i delikatnie wmieszać do masy ryżowej. Dno formy o średnicy 20 cm wyłożyć papierem do pieczenia, wylać
Domowa cukiernia Ewylodówki na co najmniej godzinkę. MASA MAKOWA: 200 g mielonego maku 200 ml mleka 100 g rodzynek 200 g cukru 2 pełne łyżki miodu 2 łyżki kandyzowanej skórki cytrynowej 100 g masła 15 g proszku do pieczenia (1 małe opakowanie) 150 g mąki pszennej po kilka kropel aromatu migdałowego i cytrynowego Do garnka o grubym dnie(...)wlewamy mleko, dodajemy rodzynki i zagotowujemy. Do gotującego mleka wsypujemy mak i podgrzewamy cały czas mieszając. Następnie dodajemy masło, miód, cukier, skórkę cytrynową i aromaty. Gdy masa jest już gładka, wyłączamy grzanie i chwilę studzimy. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i dodajemy do przestudzonej masy, intensywnie mieszamy i odstawiamy do całkowitego wystudzenia. Masę dzielimy na 4 równe części
Rozpustne gotowanieSzybko, smacznie i cytrynowo :) Jeśli macie ochote na naprawdę cos smacznego i prostego w przygotowaniu to zrobcie te muffinki. Przepis na ciasto cytrynowe według Ewy Wachowicz ja wykorzystałam w inny sposób ;) Temp. pieczenia : 180 C Czas pieczenia : 25 minut Skladniki: 3 jaja 120 g cukru 200 g maki pszennej 2 lyzeczki proszku do pieczenia ( dalam 1,5 ) 130 g jogurtu(...)naturalnego 100 ml oleju z pestek z winogron ( uzylam rzepakowy ) skorka z cytryny ( ewentualnie esencja cytrynowa ) Sposób przygotowania : Jajka ubijamy z cukrem. Dodajemy skorke z cytryny. Make przesiewamy z proszkiem do pieczenia
Słodkości i nie tylkomiętowa , lemoniada , lemoniada miętowa (II wersja) , lemoniada truskawkowa , lemoniada z rabarbaru i lemoniada imbirowa. Lemoniada z kwiatami czarnego bzu Czas przygotowania: 15 minut Składniki: 1 cytryna 1 litr wody mineralnej 1/4 szklanki syropu z kwiatów czarnego bzu kilka plasterków cytryny Wykonanie: Cytrynę dokładnie myjemy, a następnie parzymy wrzątkiem. Wyciskamy z niej sok, wlewamy
Kulinarne przygody Gatitypółki. Proponuję dziś serową pastę z łososiem. SKŁADNIKI: 100 g wędzonego łososia atlantyckiego 250 g serka śmietankowego 2 łyżki drobno posiekanego koperku lub szczypiorku 1/4 łyżeczki skórki startej z cytryny 1 łyżeczka soku z cytryny 2 łyżki śmietany 30 % lub jogurtu naturalnego (u mnie jogurt) świeżo zmielony czarny pieprz, sól (do smaku) WYKONANIE: Serek utrzeć ze śmietaną, sokiem(...)skórką z cytryny, dodać posiekanego wędzonego łososia, koperek lub szczypiorek(czy inne ulubione zioła), doprawić solą i pieprzem, wymieszać do połączenia składników
Kuchnia Beaty