cytryna - 13435 przepisów (strona:104/896)

Kalarepa z marchwią z mlekiem kokosowym i czarnym sezamem 204

serowo-cytrynowym. Składniki: 2 kalarepy 1 marchew 3 łyżki posiekanej natki lub kolendry 1 łyżeczka drobno posiekanego lub startego imbiru 3 łyżki mleczka kokosowego 2-3 łyżki soku z cytryny skórka z połowy cytryny sól świeżo mielony pieprz 2 łyżeczki czarnego sezamu Kalarepę umyć, obrać, wyciąć zdrewniałe części. Pokroić w 1-centymetrowe plastry, a następnie w kostkę. Wrzucić na głęboką(...)grubej tarce. Dodać do kalarepy i dusić aż warzywa będą miękkie. Odkryć patelnię, dodać posiekaną natkę, zredukować wytworzony sos. Dodać mleczko kokosowe i sik oraz skórkę z cytryny i mieszając dusić jeszcze chwilę. Doprawić do smaku solą i świeżo mielonym pieprzem. Przed podaniem posypać czarnym sezamem. Podawać do ryżu, wieprzowiny, drobiu

Czerwień i błękit
Sałatka ze świeżym ananasem i herbatą 230

części, następnie z ćwiartek odkrajamy twardy trzon w środku ananasa a następnie filetujemy oddzielając żółty miąższ od skóry) Mała garść świeżego szpinaku Mała garść świeżej rukoli Starta skórka z cytryny (pół łyżeczki) Dressing: Ostudzony napar z 1 łyżeczki herbaty oolong (100ml), łyżeczka soku z cytryny, cukier brzozowy do smaku, 2 łyżki oleju rzepakowego EKO) - wszystko energicznie mieszamy Przygotowanie: 1/ Układamy(...)sałatkę nakładając na metalową miseczkę: szpinak, rukolę, kawałki ananasa, kulki melona, jeżynę. 2/ Posypujemy starą cytryną oraz polewamy przygotowanym dressingiem. SMACZNEGO

Kuchnia PROzdrowotna
Tarta cytrynowa. 225

trochę po swojemu, troszkę słodszą. Wyszła taka jaką sobie wyobraziłam. Składniki: Spód: 190g mąki tortowej, 2 łyżki cukru pudru, 110g zimnego masła, 1 żółtko, 1 łyżka soku z cytryny, 1 łyżka zimnej wody. Masa cytrynowa: 1 białko + 4 jaja, 300ml śmietany kremówki ( 30% ), 140g cukru pudru, 2 łyżki mąki ziemniaczanej, starta skórka z dwóch cytryn, 70ml soku z cytryn

W kuchni u Moniki
Pieczony łosoś w sosie koperkowo śmietanowym. 187

Składniki: 600g łososia - 6kawałków, przyprawa do ryb lub tradycyjnie sól, pieprz i majeranek, czosnek granulowany, 2 cytryny. Składniki na sos i jego przygotowanie jest  tu kliknij . Przygotowanie: Rybę umyć i osuszyć, doprawić przyprawą do ryb (lub solą, pieprzem i majerankiem). Lekko posypać czosnkiem granulowanym i pokropić sokiem z cytryny.  Na każdy kawałek położyć plasterek cytryny. Zawinąć w folię

W kuchni u Moniki
Chipsy z bananów (pieczone banany) 302

gazetki ze sklepów, w których są przepisy. Przypomniał mi się jeden przepis na chipsy z bananów w gazetce ze sklepu Asda. Postanowiłam go wypróbować. Składniki: 4 dojrzałe banany, 1 cytryna, cynamon. Przygotowanie: Blaszkę posmarować olejem i wyłożyć papierem do pieczenia. Do miseczki wycisnąć sok z cytryny. Banany pokroić w plasterki (5-8mm - czym cieńsze tym bardziej po upieczeniu będą(...)chrupiące, ja wolę jednak ciut grubsze i miękkie po upieczeniu). Banany zanurzać w soku z cytryny i układać na blaszce (wyłożonej papierem do pieczenia i lekko pokopionej oliwą), lekko opruszyć cynamonem. Piec w rozgrzanym piekarniku do 110 stopni C przez 1h-1h30min.  Pieczenie zależy od grubości pokrojonych bananów. W połowie pieczenia odwrócić owoce.  Po upieczeniu można posypać grubozmieloną

W kuchni u Moniki
SURÓWKA Z MARCHEWKI I JABŁKA, BEZ DODATKU CUKRU 217

była idealnie doprawiona, była po prostu pyszna... Dzięki tej marchewkowej przygodzie odkryłam, że ta surówka potrzebuje dużą ilość tartego jabłka, które nadaje jej super soczystości, do tego sok z cytryny i trochę ksylitolu i mamy pyszną surówkę z marchewki, zupełnie inną niż ta jaką pamiętam ze swego dzieciństwa... Ja przygotowywałam od razu z podwójnej porcji, musimy się nacieszyć jej smakiem(...)stracone lata... ;-) Składniki: - 5 średnich marchewek (u mnie karotki) - 1 dość duże jabłko - sok wyciśnięty z 1/2 cytryny - 1-2 łyżeczki ksylitolu (lub cukru) Marchewki umyć, obrać i zetrzeć na dużych oczkach tarki. Jabłko obrać ze skórki i zetrzeć na średnich oczkach. Do marchewki z jabłkiem wlać sok wyciśnięty z 1/2 cytryny, doprawić ksylitolem i dokładnie wymieszać. Odstawić na kilka

Smaczne Zdrowe
Sałatka z ciecierzycą po turecku (Nohut Salatası) 382

ciecierzycy* (lub z puszki) 8 pomidorków koktajlowych (polecam różne rodzaje) ½ pęczka natki pietruszki (zimą cały) 1 nieduża czerwona cebula lub szalotka Sos: 2 łyżki oliwy 2 łyżki soku z cytryny ½ łyżeczki sumaku (można zastąpić skórką z cytryny) 1 łyżka melasy z owoców granatu / narszarab (można pominąć lub zastąpić 2 łyżeczkami brązowego cukru połączonego z 1 łyżeczką soku z cytryny ) ½ łyżeczki

Pełny talerz
Balık Ekmek, kanapka z rybą znad Bosforu 219

wycieczki po Stambule. Choć być może "danie" to zbyt wygórowane określenie, gdy mówimy o kanapce z białego chleba, ze świeżą grillowaną rybą, pomidorem, cebulą, sałatą i odrobiną soku z cytryny. Prosty, ale niesamowicie smaczny przykład ulicznego jedzenia, którego w Stambule jest pełno. Balik Ekmek można dostać przy stambulskim nabrzeżu Eminönü. Serwują je wszystkie restauracje pod mostem Galata, a także(...)natki pietruszki 6 gałązek koperku 2 podłużne bułki lub bagietka przekrojona na 2 części turecka pasta paprykowa biber salçası, ze sklepu lub z tego przepisu oliwa sok z cytryny pul biber lub płatki chilli do smaku sól, świeżo mielony pieprz Przygotowanie: Plastry cebuli posyp solą, wymieszaj i odstaw (pod wpływem soli zmiękną i złagodnieją). Zielone papryki zgrilluj na rozgrzanej

Chilli Czosnek i Oliwa
Ciasto cytrynowe z masą budyniową 220

cytrynowym lukrem. Pycha!  Składniki: Ciasto: 350 g margaryny 2,5 szklanki mąki pszennej 1 i 2/3 szklanki cukru 6 jajek cukier waniliowy skórka i sok z jednej cytryny 2 łyżeczki proszku do pieczenia   Masa budyniowa: 0,5 l mleka 1 szklanka cukru cukier waniliowy 200 g masła 1 i 1/2 łyżki mąki pszennej 1 i 1/2 łyżki mąki(...)ziemniaczanej   Lukier: 200 g cukru pudru sok z jednej cytryny Sposób przygotowania: 1.Ciasto cytrynowe: Margarynę rozpuścić i ostudzić. Białka ubić z cukrem na sztywno. Dodać cukier waniliowy oraz żółtka i zmiksować. Dodać mąkę z proszkiem i wymieszać. Na koniec dodać sok i skórkę otartą z cytryny oraz margarynę i dokładnie zmiksować. Przelać do blaszki 22 x 37 cm wyłożonej

Na Ciasteczkowych Papierach
Przepis na… – Saltimboca w sosie cytrynowym 282

jego wiele odmian i wariacji. Poniżej prezentujemy wyborną saltimboccę w sosie cytrynowym. 4 filety cielęce lub drobiowe liście szałwii 8 plasterków prosciutto 100 ml bulionu 50 ml soku z cytryny 1/4 szklanki białego wina pół łyżeczki mąki kukurydzianej oliwa, sól, plasterki cytryny Filety posypujemy solą, przybieramy liśćmi szałwii i owijamy dwoma plasterkami prosciutto (spinamy wykałaczkami). Następnie, tak przyrządzone filety smażymy(...)mąkę kukurydzianą i sok cytrynowy aż uzyskamy jednolitą masę. Następnie wlewamy ją na patelnię i podgrzewamy aż zgęstnieje, bez przerwy mieszamy. Filety polewamy tak uzyskanym sosem oraz przyozdabiamy kawałkami cytryny. Smacznego! PS Jeśli Wam smakuje zapraszamy do polubienia nas na Facebooku: https://www.facebook.com/pages/Bon-Ton-Italia/1606161612932078 – Bon Ton Italia Dziękujemy

Bon Ton Italia
Napój cytrynowy/limonkowy na upały (stevia) 202

napoi, a z sokami też nie chcę przesadzać, warzywne w taką pogodę jakoś mi nie pasują, pozostaje woda. Już trochę znudziło mi się picie czystej wody czy wody z cytryną, ogólnie nie przepadam też za wodą gazowaną, chociaż czasem przyjdzie mi na nią ochota. Wiem, że woda gazowana jest mniej zdrową alternatywą dla wody niegazowanej, ale mając ochotę na coś(...)byłoby chemią postanowiłam przygotować własny napój, czy inaczej gazowaną wodę owocową. Na co dzień używam stevii w pudrze, tutaj też się sprawdziła. Składniki: woda gazowana limonka lub cytryna (tu: limonka) stevia (jedna miarka lub nawet trochę więcej) Przygotowanie:  Wiele tłumaczyć nie trzeba, wkrajamy cytrynę do szklanki z wodą gazowaną, łyżeczka ugniatamy ją, żeby wycisnąć jak najwięcej soku, słodzimy stevią

Malowane smakiem
Pesto bazyliowe 118

pęczka świeżej bazylii (2 garście)  2 łyżki płatków migdałowych (ja dodałam orzechów nerkowca) 2 małe ząbki czosnku 2 łyżeczki soku z cytryny 2-3 łyżki świeżo startego sera długodojrzewającego albo innego typu parmezan  2 łyżki oliwy z oliwek kilka łyżek oleju z pestek winogron sól morska gruboziarnista pieprz czarny świeżo mielony(...)Wykonanie :  Do moździerza lub blendera włóż opłukane listki bazylii, płatki migdałowe, starty ser, czosnek, sok z cytryny, oliwę z oliwek oraz trochę soli i pieprzu i całość ucieraj i mieszaj. Rozetrzeć dokładnie na papkę, dolewając po trochu oleju z pestek winogron, tak na wyczucie, by sos był gesty, ale też lekko płynny. Na koniec doprawić do smaku

cucinare
Pstrąg pieczony w piekarniku 171

pracy, robi się ją szybko, a efekt....sami musicie spróbować. Można podać z frytkami, lub pieczywem. Składniki: 4 świeże pstrągi 4 łyżeczki masła 2 łyżeczki posiekanego koperku sok z cytryny 1 cytryna sól pieprz cytrynowy oliwa Pstrągi umyć, oprószyć solą i pieprzem z wierzchu i w środku ryby. Skropić sokiem z cytryny. Do środka włożyć po łyżeczce masła wymieszanego

O kuchni z uczuciem
Pomarańczowy chlebek kukurydziany 177

upiekłam chlebek. Największą rekomendacją jego smaku jest fakt, że mała Miśka żąda ode mnie teraz codziennie tego chlebka. Jest lekko słodki i bardzo aromatyczny, z powodzeniem można zastąpić pomarańczę cytryną. Składniki: 100 ml oleju roślinnego 170 g mąki kukurydzianej 170 g mąki pszennej 1 dojrzały banan 250 ml mleka sojowego 30 ml soku z cytryny (3-4 łyżki) płaska łyżeczka(...)sody oczyszczonej 70 g cukru 2 łyżki rozmarynu (może być świeży) starta skórka z pomarańczy (ja użyłam 2 szt.) Przygotowanie: mleko zagotować, zdjąć z ognia i dodać sok z cytryny, wystudzić (chociaż na tyle aby nie było gorące). Utrzeć cukier z olejem i bananem na gładką masę. dodać zakwaszone mleko i ponownie wymieszać. W dużej misce wymieszać pozostałe składniki

greenscarf
Letnia Sałatka z Brzoskwinią i Parmezanem na Rukoli 147

takie bywają najpyszniejsze.  Składniki: kilka brzoskwiń garść listków rukoli kilka listków mięty pomarańczowej (może być pieprzowa) kilka wiórków parmezanu ziarna słonecznika suszone jagody goji sok z kawałka cytryny oliwa z oliwek Wykonanie: Rukolę, brzoskwinie, miętę umyłam, osuszyłam. Rukolę porwałam na kawałki, brzoskwinie podzieliłam na ćwiartki i pozbyłam się pestek. Oliwę z oliwek połączyłam z sokiem z kawałka cytryny(...)smaku. Parmezan starłam na tarce na części do szatkowania. Wszystkie składniki poukładałam w głębokim talerzu i polałam oliwą z sokiem z cytryny. Szybko i na temat, prawda? SMACZNEGO życzy BLONDYNKA

Blondynka Gotuje